• 9.379.407 stemmen

Troy (2004)

Avontuur / Drama | 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom

Releasedatum: 13 mei 2004

Plot Troy

"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."

Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.

avatar van thriller97

thriller97

Wat een film. Heb em nu al zo'n 6 keer gezien en het verveeld me nog niet. Mooie gevechten, mooie muziek, mooie decoren. Eric Bana en Brad Pitt spelen echt geweldig moet ik zeggen, daarintegen speelt zoals al wordt gezegd Orlando Bloom een beetje zwak.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Weet iemand hoe dat muziek je heet als hector sterft. Hector's death staat op youtube, maar is er ook een componist/zanger of titel van deze muziek
Bij voorbaat dank.

avatar van dennis1979

dennis1979

filmliefhebber92 schreef:
Bij voorbaat dank.

De muziek in Troy is van James Horner.

avatar van MartiN_

MartiN_

Deze film heeft weinig met 'geschiedenis' te maken, dus als je een liefhebber bent van de Griekse mythologie etc. zal je enorm teleurgesteld zijn, want het is gewoon weer een Hollywood film, maar stiekem wel een heel vermakelijke! De soundtrack is goed, het camera-werk is goed, de actie is goed en de wat rustigere (emotionele) stukken zijn best goed eigenlijk (beetje Gladiator-achtig).

In ieder geval stukken beter dan alle mislukte 'geschiedenis'-films waar Mel Gibson direct of indirect een aandeel in heeft gehad.

avatar van larsje41

larsje41

Als je niks van de Griekse mythologie weet, zal je dit een geweldige film vinden. Maar als je de Griekse mythologie kent, is de film in een keer een stuk minder vermakelijk (bv. de grote aantallen soldaten die soms gebruikt worden), maar ondanks dat blijft het wel gewoon een "leuke film", die goed in elkaar is gezet en waarbij film en muziek goed op elkaar zijn ingespeeld. Al met al een redelijke film die je zeker zal vermaken, dus 3,5*.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Dat de griekse mythologie niet klopt in de film maak het toch niet slechter? Ik bedoel het is ook nooit de bedoeling geweest an de makers om hier de verhalen precies zo te verfilmen.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Hoewel Troy niet het grootse uitademt van bijvoorbeeld een film als Braveheart, is het een redelijk geslaagde eposverfilming.

Wat betreft de hoofdrollen, Brad Pitt vind ik perfect gecast als Achilles, hij zet overtuigend een arrogante godenzoon neer. Zijn rivaal Hektor wordt eveneens goed gespeeld door Eric Bana. Orlando Bloom doet het vrij aardig als Paris, waarschijnlijk omdat een dergelijke rol hem goed past.
Leuke bijrollen zijn er verder van Brian Cox, Brendan Gleeson, Peter O’Toole en Garrett Hedlund. Diane Kruger, Rose Byrne en Saffron Burrows doen de vrouwelijke rollen redelijk. Het beste vind ik echter nog Sean Bean, die als Odysseus helaas maar weinig speeltijd heeft.

Het probleem is dat regisseur Wolfgang Petersen het allemaal iets te groot heeft aangepakt. Hij heeft té veel dingen willen verwerken in slechts één film, waardoor de karakters allemaal minder sterk zijn en de film diepgang mist. Echt geraakt werd ik dan ook niet. De beste delen van de film zijn zonder twijfel de gevechten, zoals de scène waarop de Myrmidonen op het strand aankomen en de verschillende persoonlijke duels tussen bijvoorbeeld Hektor en Achilles. Verder vind het allemaal plaats op mooie sets en ook de kostuums mogen er zijn.

De film mist diepgang om een absolute topper te zijn, maar Troy is zeker de moeite waard.

avatar van bozzy

bozzy

vind het niet echt een geslaagd project,misschien binnenkort maar weer eens kijken.

misschien ga ik hem dan wat beter waarderen.

avatar van scorsese

Groots opgezet historisch epos over de oorlog tusen de Grieken en Troje over een vrouw. Prachtige sets, kostuums en een aantal gigantische veldslagen. De film ziet er dus bijzonder mooi uit, ook al is het hier en daar wel wat te gepolijst. Ook het verhaal is mooi. Het acteerwerk is nogal wisselend. En ook al is Brad Pitt een goed acteur, ik vond hem hier niet op zijn plaats. Verder mist de film de nodige echt aangrijpende momenten.

Ik heb overigens de director's cut gezien, die ondanks de flinke lengte eigenlijk geen moment verveeld. En ik kan me dus ook niet voorstellen dat de theatrical cut beter is.

avatar van Strike0ut

Strike0ut

DonPeliculón schreef:

mee eens. de directors cut gezien. misschien net een tikkeltje te lang. het stuk dat ze troje innemen mocht wel ietsje korter. heel vermakelijk, maar inderdaad, de film mist diepgang. je gaat niet van een persoon houden. hoewel ik wel het gevoel had voor troje te zijn in plaats van de grieken. daardoor houd je er toch een slecht gevoel aan over .

avatar van kuk

kuk

Typisch een hedendaagse film: uiterst jaren '00 insteek voor een klassiek verhaal. Daar kon ik mij best aan ergeren, naast het feit dat het verhaal wel héel erg losjes gebaseerd is op waar het op zou moeten lijken. Daarnaast vlogen de geforceerde oneliners ons om de oren. Gelukkig vergoeden de schitterend gefilmde veldslagen een gedeelte.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Ouch.... :

Whaaat?

Erg pijnlijk....

avatar van ags50

ags50

Gelet op het uiterlijk van Brad Pitt (bloedsporen etc.) en de achtergrond zou het een beeld moeten zijn bij de tempel van Apolloon direct nadat de Akhaioi op het strand bij Troia zijn geland. Wie verantwoordelijk is voor deze foto is mij niet bekend, maar het is geen 'still' of 'screen-shot' uit de film. Als de afbeelding echt is, waarmee ik bedoel: niet achteraf bewerkt, dan zou het tijdens het filmen gemaakt kunnen zijn zonder in de eindmontage terechtgekomen te zijn. Je bent niet de eerste die hiermee aankomt, maar dat is enkel verspreiden van een broodje aap verhaal.

Uiteraard hoef je me niet te geloven. Kijk zelf naar de bedoelde scène in de film, zowel voordat Akhilleus de tempel binnengaat als bij het verlaten daarvan in het gevecht met 'Ektoor.

(Homerische spelling van Griekse namen aangehouden)

avatar van Shinobi

Shinobi

Ik ging deze film eigenlijk met lichtelijke tegenzin kijken, ook omdat ik de Director's Cut van 201 minuten binnengehaald had.
Maar ik moet zeggen dat deze film me toch in positieve zin verrast heeft.
Lekker grootse en bloederige veldslagen.

Verhaal was maar zo-zo, wel grappig om te zien dat het Paard van Troje hierin is verwerkt, want dat zag ik eigenlijk niet aankomen.

3,5 Sterren.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Shinobi schreef:

Echt niet?

avatar van ags50

ags50

Niet zo sarcastisch!

Hoewel al vroeg in de film het paard naar voren komt (als uit hout gesneden speelgoed), hoort het idee van Odysseus niet thuis in de Ilias, waardoor Wolfgang Petersen zegt zich te hebben laten inspireren voor de film. Dat stukje verhaal komt uit de Odyssea, de belevenissen van Odysseus op terugreis naar Ithaka. De vertelling van de Ilias eindigt met de lijkverbranding van 'Ektoor.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

ags50 schreef:

Niet zo sarcastisch!

Zou wel een beetje een anticlimax zijn geweest, denk je niet, om een film zo te eindigen? En een film over Troje zonder Trojaans paard... Bovendien heb ik niet het idee dat de regisseur het heel nauw genomen heeft met de Ilias. Hoe dan ook, iedereen heeft het recht om waar dan ook verbaasd over te zijn. Ik vroeg me alleen even af of het serieus bedoeld was...

avatar van HoneyRyder

HoneyRyder

mwah..

avatar van black swallow

black swallow

een beetje geschiedenis - hoewel niet helemaal juist ,..geschiedvervalsing.. - maar wat is geschiedenis... het zijn mythen -

en gehollywood -

heb vooral plaatjes gekeken - 't waren mooie plaatjes ('t oog wil soms ook wat)

avatar van RuudC

RuudC

Ik heb er inmiddels wel vrede mee dat klassieke verhalen en Hollywood niet samengaan. Veel meer dan een veredelde samenvatting zal en kan een verfilming nooit zijn. Troy vormt daarop geen uitzondering. Wolfgang Petersen heeft op wikipedia een samenvattinkje gelezen, een hoop namen en een handvol belangrijke gebeurtenissen eruit gevist en dat vervolgens ondergedompeld in een dik spektakelsoepje. Dat meneer Petersen de Ilias en de Odyssea niet gelezen heeft, snap ik wel. Het zijn bijzonder uitgebreide klassieke werken.

Het betekent overigens niet dat ik milder ben in mijn oordeel. Als verfilming van is Troy een afgrijselijk product geworden. De redenen liggen voor het oprapen. Het belangrijkste voor mij is dat de Trojaanse oorlog zonder goden voor mij bij voorbaat geen Trojaanse oorlog is. Hoe graag ik zou willen zien dat er op deze manier meerdere lagen in een film kan zijn, weet ik dat het grote publiek er niet op zit te wachten. Zij zien liever het grote spektakel met gigantische veldslagen en halfgare romances (en krijgen dat logischerwijs voorgeschoteld). Het was ook niet heel rampzalig om te zien. Bij vlagen heb ik me prima vermaakt. Laat ik daar maar wel bij zeggen dat het vooral niet de scenes waren met rampzalige dialogen of gebeurtenissen. Zo vond ik de eerste scene waarin de koning van Thessalië(?) overwonnen werd, tenenkrommend slecht. Ik vraag me sowieso af waarom Achilles zo arrogant wordt neergezet is, terwijl het juist een bijzonder trots personage is met principes. Laten we het er maar op houden dat de gevechten prima zijn en de Trojaanse personages (met uitzondering van Aeneas, inderdaad WTF??) goed worden neergezet. Een krappe voldoende.

avatar van bobbee

bobbee

RuudC schreef:

Het belangrijkste voor mij is dat de Trojaanse oorlog zonder goden voor mij bij voorbaat geen Trojaanse oorlog is. Hoe graag ik zou willen zien dat er op deze manier meerdere lagen in een film kan zijn,.....

Helemaal met je eens. Ik heb net deze film opnieuw gezien en dedag erna Helen of Troy.

Helen of Troy (2003)

Ook niet perfect maar hij heeft wel alles wat Troy mist. Een Griekse tragedie zonder de rol van de goden is geen Griekse tragedie. Bovendien is Brat Pitt heel slecht gecast. De scene in de tent die hij met Peter O Toole doet, is werkelijk tenenkrommend. Vrijwel alle karakters zijn van boordkarton en missen een ziel. Ook meesmuil Orlando Bloom, die mag meedoen vanwege zijn mooie koppie. De enige die echt overtuigd is Eric Bana als Hector. Hij redt de film.

De film is nergens spannend, heeft totaal geen diepgang itt tot de bovengenoemde film waarin de grimmigheid van Agamemnon van het doek af spat.

Een blamage voor Petersen, die heeft bewezen beter te kunnen.

avatar van Jan W

Jan W

De director's cut op bluray biedt niet alleen 30 minuten meer beeldmateriaal maar laat het verhaal veel beter naar voren komen. Personages worden uitgediept en de samenhang wordt veel inzichtelijker. Plus daarbij de prachtige, scherpere, beelden die deze uitgave helemaal af maken. Op dvd een redelijke film, als director's cut op bluray een stuk beter! Natuurlijk is er qua historie wel het één en ander op aan te merken maar bekijk je de film met een iets andere insteek dan valt er veel te genieten.

Net ook de bluray director's cut van Kingdom of Heaven bekeken. Hier geldt precies hetzelfde voor: prachtige beelden en door de extra scenes een veel betere film.

avatar van wu-tang

wu-tang

vond trouwens de bluray director's cut van Kingdom of Heaven veel meer toevoegen dan die van troy , daarmee worden de films voor mij gelijkwaardig net 1 sterretje minder dan gladiator en braveheart

avatar van sofripa

sofripa

Zeilde voorbij op tv. Blijft een prachtig opgezette film.

avatar van Elineloves

Elineloves

Een tijd geleden heb ik de film (voor 3/4) herzien, na jaren. Beviel iets minder goed. Ik weet dat dit soort verhalen niet mijn ding zijn. Ik weet er weinig over en het interesseert me ook niet om er meer over te leren. De strijd tussen de Grieken en Trojanen... geef me een toets over dit onderwerp en ik kan waarschijnlijk geen enkele vraag invullen. Al die namen ook, Agamemnon, Menelaos.. Gewoon: Pfff.

Enfin, het acteerwerk is niet even sterk, waar de een redelijk overtuigt valt de ander compleet door de mand. De personages zijn -voor mij- vrij vlak te noemen en bij het romantische gedeelte ontbreekt het voor mij een beetje aan chemie. Vooral Orlando Bloom (Lekker ding) vond ik niet om over naar huis te schrijven. Jammer.

Sowieso duurde het mij allemaal te lang, bij een verhaal dat mij niet echt aanspreekt is het moeilijk de aandacht er bij te houden. Konden ze er niet beter 2 films van maken? (Domme vraag misschien, maar wederom, ik heb er geen verstand van.) Zelfs de knappe venten kunnen het nu niet redden.

Toch is het niet allemaal slecht hoor. Visueel is het een spektakel, de effecten en gevechten zijn erg mooi in beeld gebracht. Chapeau voor dat. De eerste keer dat ik de film zag was ik uiteraard geboeider dan tijdens de herziening. Beoordeling is lastig. Vind het geen onvoldoende waard, dus een nipte 3.0*.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik heb deze film maar weer eens herbekenen maar bij mij viel hij niet zo tegen. Ik vond hem nog net zo goed als de eerste keer. Naast natuurlijk de prachtige Brad Pitt vond ik het acteerwerk zeer sterk. Vooral van de dame die hij in zijn tent vasthield. Ik weet haar naam even niet. Ook de koning die de handen van zijn zoon's moordenaar kust was heel erg sterk. Die scène trof me wel heel erg.

De gehele entourage eromheen qua gevechten en de nederzetting vond ik ook heel mooi in elkaar zitten. Al met al bleef dit voor mij toch wel genieten. Nee, niet alleen van Brad Pitt, nee.

avatar van coño

coño

Hmmm, misschien op visueel vlak een redelijk sterke film maar vind de rollen van Brad Pitt en Orlando Bloom erg ongeloofwaardig en zelfs enigszins miscast. Vooral Bloom vind ik afschuwelijk: het valt me eigenlijk op dat hij telkens een personage speelt die qua persoonlijkheid precies hetzelfde is.

avatar van Rod vliss

Rod vliss

Dit cijfer slaat op de extended version, de orginele versie mist te veel, die zou van mij echt niet meer krijgen dan een 2,5. Die mist te veel diepgang

Wat je op die Director's cut ziet is allemaal wel leuk en aardig, maar is het iemand eigenlijk opgevallen hoe ze, op die versie, de soundtrack volledig verkracht hebben. Op geen enkel moment weet deze soundtrack de juiste sfeer neer te zetten, behalve op de momenten waar ze het niet veranderd hebben.

Ik noem maar even een voorbeeld:
Wanneer ze in de orginele versie het paard binnen halen, hoor je een duistere, onheilspellende melodie terwijl iedereen zit te juichen en te feesten. Een prachtige aanloop voor wat er komen gaat.

Bij de Director's cut hoor je gewoon een simpel, vrolijk muziekje, terwijl de Trojanen hun eigen ondergang binnen halen. Dit zet naar mijn mening een totaal verkeerde sfeer neer.

Maar het aller ergste, vind ik de muziek die je hoort gedurende het gevecht tussen Achilles en Hector. In die scene hebben ze gewoon de soundtrack van Tim Burton's versie van Planet of the apes geplakt. Slecht, heel slecht.

Goed, dat wilde ik even kwijt over de soundtrack van the Director's cut. De film zelf vond ik gewoon vermakelijk. Dit geld voor beide versies. Het bevat enkele prachtige veldslagen, en er zitten ook een aantal andere scenes tussen die erg sterk zijn.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Mooiste stukje muziek uit de hele film is als ze opeens alle boten filmen van de Spartanen. Dat is ook echt het stukje dat ik meeste over en over heb beluisterd.