• 9.381.687 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 7

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

salvatore schreef:

Ja maar wat wil je daarmee zeggen. Dat kan je wel over honderden films zeggen met een 'happy end'

Nee, in andere films is er een verhaal met een probleem, en als dat wordt opgelost is er een happy end.

In deze film wordt het happy end als oplossing zelf gepresenteerd:

'Oh, nu is alles goed, laat ik mijn dagboeken en films en fotoalbums maar snel verbranden'

Waar komt de eigenschap van de hoofdpersoon vandaan, en waarom heeft zijn vader die eigenschap ook? Dat wordt nergens uitgelegd. Er wordt alleen gepresenteerd dat kleine (???) veranderingen in het verleden grote veranderingen in de toekomst kunnen opleveren. Ja, dank je de koekoek, dat weet iedereen. Deze film gaat feitelijk helemaal nergens over.

avatar van laurentje

laurentje

Moeilijke film, moet goed gevolgt worden, zeer mooi verhaal

laurentje schreef:

Moeilijke film, moet goed gevolgt worden, zeer mooi verhaal

Vind de film nogal simpel moet ik zeggen.

Butterfly is Donnie Darko for dummies.

Terracide schreef op 26 juli:

Ik heb de film aan tijdje geleden in het buitenland gezien. Het is een mix van Memento vs. Donnie Darko. En ik moet zeggen het is niet het beste van beide films wat gemixt is. Daardoor is het een soort Donnie darko voor dummies geworden.

Diesel

= een soort bronvermelding..

avatar van M@risk@

M@risk@

Ik vind dit een zeer geniaal bedachte film. Degene die deze film op zijn naam heeft staan: Top! De personen die deze film niet goed of als zeer slecht ervaren begrijpen niet wat de filmmaker ons probeert te vertellen. Ik kan deze film aan alle mensen aanraden die houden van een interessante en gecompliceerde film.

avatar van Justice4All

Justice4All

GENIAAL, nou is het niet een beetje overdreven. Het is een goede film, maar geniaal is sterk voor woorden.

M@risk@ schreef:

'k Zou zeggen: doe een poging. Jij begrijpt het blijkbaar wel.

avatar van Jordy

Jordy

M@risk@ schreef:

Of ze vinden deze film te simpel om de gecompliceerdheid mee te laten wegen in hun oordel.

avatar van WiLL

WiLL

M@risk@ schreef:

Ik zal je zeggen dat er veel betere gecompliceerde/ingewikkelde films zijn. Probleem is dat die niet de bioscopen halen hier in NL en dus vrij onbekend zijn bij het "gewone" volk.

Ik denk dat deze film voor velen de eerste kennismaking is met een iets ingewikkelder film dan de doorsnee hollywood blockbuster.

avatar van mellerd

mellerd

Top film....

avatar van gemaster

gemaster

Compleet de grond ingeboord door de critici(een 2,7 op metacritic is wel heeel erg laag), maar ik snap echt niet waarom. Prima film die zeer vermakelijk is en blijft boeien. Kutcher doet het niet onaardig, maar ik zie in hem geen echte serieuze acteur. De rest van de acteurs doen het allemaal goed en het einde dat ik heb gezien(director's cut) was veel beter dan het originele. 4 sterren.

avatar van ThaHouse

ThaHouse

Ja snapte dat ook niet waarom deze film werd bekritiseerd als slecht. Gewoon om wille van de achtergrond van Kutcher ? Hoop van niet.

Want dit is gewoon weg een topper van een film, echt elke stukje valt op zijn plaats in deze puzzel.

avatar van Jordy

Jordy

ThaHouse schreef:

Gewoon om wille van de achtergrond van Kutcher ? Hoop van niet.

Nee hoor, wees niet bang, dat is niet de reden.

ThaHouse schreef:

...echt elke stukje valt op zijn plaats in deze puzzel.

Welke puzzel?

Er wordt een verandering in het verleden aangebracht, en dat heeft gevolgen voor het heden, dat is namelijk steeds anders, en steeds mankeert er iets aan, tot op het laatst, althans, zo lijkt het. De film moet toch een keer eindigen, ja?
Men had ook nog wel vijf uur door kunnen gaan met veranderingen in het verleden, en gevolgen voor het heden erbij bedenken.

Maar als jij de puzzel begrijpt, kun je me dan uitleggen wat voor nut het voor het verhaal heeft dat de vader van Evan óók de gave heeft (gehad) om het heden kan veranderen.

avatar van tijntje

tijntje

goede leuke film!! vooral het principe dat 1 richtinggevende gebeurtenis je hele leven/ levens van andere kan veranderen, vind ik interessant en leuk uitgewerkt.

tijntje schreef:

Interessant? Dat weet een kind toch?

En het is heel slecht uitgewerkt. Je ziet alleen oorzaak en gevolg, de tussenliggende periode, hoe de oorzaak een gevolg tot stand brengt wordt telkens overgeslagen. Overigens zie je ook niet waarom een bepaalde oorzaak een bepaald gevolg heeft. 't Is gewoon een nonverhaal.

avatar van pjotr

pjotr

Volgens mij was het ook niet de bedoeling er een vijftien uur durend epos van te maken....

avatar van as

as

En ook onbeholpen geregisseerd.

pjotr schreef:

Dan moet er gedoseerd worden. Sommige (nou ja, bijna alle...) scenes duurden gewoon te lang, en waren niet meer dan lege verhaaltjes binnen een film.

avatar van tijntje

tijntje

[quote]kijkert schreef:

tijntje schreef:

Interessant? Dat weet een kind toch?

Inderdaad, dat vond ik dus heel interessant. Wat doet dit ertoe dan een kind dit ook weet???? wat een bullsh*t opmerking.

Tuurlijk weet een kind dat ook....ik keek vroeger ook met veel plezier naar back to the future!! Ik stel dat ik het principe interessant vind en dat ik vind dat dit principe leuk is uitgewerkt.

Jouw uitspraak in deze snijdt geen hout, dat weet toch ieder kind.....

avatar van braambes

braambes

Gisteren gezien met Deense ondertitels

Ondanks de hoge quotering bleef mijn verwachting laag, aangenaam verrast dus ...

Film boeit moeiteloos twee uur aan een stuk.

Frequency gaat van ongeveer het zelfde principe uit en is ook een goede film, maar in vergelijking met deze blijft Frequency toch wat in de kou staan.

Leuke keuze van de regisseur(s) voor Ashton Kutcher overigens

avatar van Rujar

Rujar

tjp1994 schreef:

film boeit wel, maar met grote hiaten in het verhaal

Naar mijn weten maar een. Noem er eens een paar.

avatar van Jeremy_Sisto

Jeremy_Sisto

Als die uitkomt, ga ik um maar is huren. Ben benieuwd, iedereen is er zo positief over hier.

Jeremy_Sisto schreef:

iedereen is er zo positief over hier.

Niet iedereen..

tijntje schreef:

De film heeft totaal geen inhoud, behalve dat ene simpele gegeven. Een volkomen leeg verhaal verder.

avatar van manny

manny

heel aardige film. Ik denk dat als je er goed over nadenkt (?) er inderdaad wel wat plotholes zijn, maar buiten dat prima scenario en redelijk sterk geacteerd, zeker geen meesterwerk; maar ook geen 2 sterren vrijdagavond SMS6 film

avatar van Jeremy_Sisto

Jeremy_Sisto

Diesel schreef:

Niet iedereen..

Jij vond het niks Diesel?

Diesel schreef op 24 april 2004, 23:15 uur:
Een niet al te serieuze science-fiction flick waarbij ik een paar keer in een ongelofelijke deuk lag, iets wat ik vooraf totaal niet had verwacht omdat ik een serieuze film dacht te gaan zien.

Vanaf het moment dat Ashton Kutcher begint met 'tijdreizen' en wakker wordt in bed naast Amy Smart krijgt de film een wat meer komische karakter en vanaf dan krijg je de ene na de andere flauwe grap voorgeschoteld.

Flauw maar wel grappig.

Het verhaal is best interessant maar de uitwerking vaak rommelig, het acteerwerk is van een redelijk laag niveau en heel wat dialogen zijn nep, hersenloos en nietszeggend.

Toch heb ik me wel degelijk weten te amuseren, gewoon verstand op 0 en genieten van de originele grappen en de coole special effects.