• 9.381.779 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

avatar van Rujar

Rujar

Hulp gezocht i.v.m. een behoorlijke fout/hiaat in het verhaal.

Evan heeft op de kleuterschool een tekening gemaakt. Op de tekening staat afgebeeld dat hij iemand onthoofd met een mes.

Zijn leraars heeft toen alleen zijn moeder erbij gehaald en haar geconfronteerd met de tekeningen. Vervolgens gaat moeders met Evan naar de psychiater.

Vanaf dat moment gaat hij op advies van de psychiater een dagboek bijhouden. We weten dat hij later door het lezen van zijn verleden terug kan gaan naar dat ene moment.

Nu de scène in de gevangenis dat hij moet bewijzen dat hij kan tijdreizen.

Volgens mij wist Evan helemaal niks af van de tekening die hij toen op school had gemaakt.. Althans hij heeft hier nooit verhaal van gemaakt. Maar toch staat hij opeens in de klas door het lezen van het verhaal

braambes

volgens mij klopt dit wel, hij kan dit toch opgeschreven hebben in zijn dagboek ?

ik vond dit wel wat overdreven, maar was wel goed gevonden met die stigmata...

avatar van FeZ

FeZ

Volgens mij heeft Rujar gelijk en dus is het een gigantische fout.

braambes

Wie zegt dat Evan nooit in zijn dagboek heeft opgeschreven wat toen in de klas gebeurde?
Als de psychiater zegt dat hij een dagboek moet bijhouden, kan dat toch het eerste zijn dat hij erin schreef ?

avatar van Rujar

Rujar

Nee. Hij wist niks af van de tekening en het is hem zeker niet vertelt.

braambes

Inderdaad je hebt gelijk, ik heb net gekeken en de leerkracht zegt inderdaad letterlijk: "When I asked him about the drawing, he couldn't remember doing it"
Dat is inderdaad jammer.

avatar van jassonn

jassonn

Was dat niet omdat hij toen een black-out had, en het zich daarom niet meer kon herinneren? Dan kon hij dus wel terugreizen naar het klaslokaal.

avatar van kijkert

kijkert

jassonn schreef:

yep, Hij reist terug naar zijn blackouts, maar waarom hij die tekening maakte is natuurlijk weer totaal onbesproken gebleven in deze slechte film.

braambes

Hij reist idd terug naar zijn black-outs, maar dit kan (zo blijkt het toch in de film) maar op een manier: hij leest wat hij erover heeft opgeschreven en dan keert hij terug. Het gaat er dus om of hij er iets over opschreef

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Ik denk toch telkens dat dat Bridget Fonda is op die foto.

avatar van Jordy

Jordy

Beste braambes, zou je om de spoilers willen denken? Zie de FAQ.

srr

avatar van kijkert

kijkert

braambes schreef:

Nope. Het kan ook met een filmpje. Daarom kan hij op het laatst terug naar nog verder geleden.

avatar van baron

baron

Goede film, verrassende wendingen in het verhaal en veel spanning. Een 4,0.

avatar van Prips

Prips

Ik vond het echt een goede film. Verder geen andere woorden voor!

avatar van Charon

Charon

Geweldige film met name dat je pas veel later door krijgt waarom de vader en de grootvader van Evan ook gek waren.

avatar van Charon

Charon

even testen, anders verraad ik misschien de cloe.

avatar van Smith

avatar van Doys

Doys

Over de tekening....

Spoiler below..

Hij weet wel degelijk van die tekening, hij zegt zelfs op een gegeven moment (ik geloof als hij in de auto zit) tegen zijn moeder: Ik zal beloven niet meer zulke tekeningen te maken.

Hij kon zich alleen niet meer herinneren WAAROM/EN HOE, maar wel dattie het gedaan had, want dat werd hem verteld.

avatar van joyce82

joyce82

ik vindt het een goeie en spannende film je moet wel goed opletten anders snap je het verhaal niet want ik heb hem twee keer gekeken en de eerste keer niet helemaal

avatar van De GeuS

De GeuS

joyce82 schreef:

ik heb hem twee keer gekeken en de eerste keer niet helemaal

Niet helemaal gekeken of niet helemaal gesnapt....?

avatar van swordfish

swordfish

top film, het einde van de directors cut is ook heel orgineel.

hij gaat terug naar het moment als hij nog in de baarmoeder zit, en daar hangt' ie zichzelf op aan de navelstreng

avatar van jassonn

jassonn

Is wel weer een grote spoiler voor de gene die de Director's Cut niet hebben gezien.

braambes

ik heb de twee dvd's gehuurd, maar de moeite niet genomen op de director's cut te bekijken, maar wat je zegt is te gek voor woorden, maar ik zou het een waar klote-einde vinden

avatar van saske

saske

Ik he de director's cut nog niet gezien alleen de bioscoop versie maar nu weet ik wel al hoe deze afloopt door die spoiler en ik kreeg hem te zien omdat ik deze film al een score gegeven hebben.

Jammer

avatar van JosH60

JosH60

Rujar schreef:

Hulp gezocht i.v.m. een behoorlijke fout/hiaat in het verhaal.

Nu de scène in de gevangenis dat hij moet bewijzen dat hij kan tijdreizen.

Rujar,

Hier mijn kijk op deze zaak

Evan begon met zijn dagboeken na het maken van de bewuste tekening. Dus dat hij over de tekening geschreven heeft is best aannemelijk. Dat hij er zich niets van kon herinneren is ook logisch. De tekening is namelijk nioet door de jonge evan, maar door de evan uit de gevangenis gemaakt.

Dit is volgens mij ook een wezenlijk onderdeel van de film. Zo gauw de oude evan terug in de tijd ging had de jonge evan een black out.

Ik hoop dat je er zo mee kunt leven.

Goeie film trouwens 4*

avatar van (Syn)

(Syn)

Goede film hoor! Zeker een film waar je een tijdje over blijft nadenken nadat je hem gezien hebt.

Beetje een intelligente versie van back to the future zeg maar. Was het tijdreizen in die films nogal basic (bijv. het winnen van de loterij door het weten van de getallen), hier is het tijdreizen juist psychologisch uitgewerkt. Hoe werken de veranderingen door in de psyche van de overige personages en de hoofdpersoon zelf.

Het geheel wordt hier en daar erg grimmig, maar soms ook juist erg happy. Je wordt als kijker heen en weer geslingerd als het ware.

Absoluut kijken als je filmliefhebber bent.

avatar van dttom

dttom

(Syn) schreef:

Absoluut kijken als je filmliefhebber bent.

Idd, dan staat deze film tenminste niet meer zo hoog aangeschreven hier. Ben al blij dat hij niet meer in de top 250 staat .

Ik vond het een geweldige film echt meeslepend en soms ook triest. een dramatische einde. ik snapte toen pas waaroverhet ging

ik heef het 4*