• 9.382.110 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Net deze geweldige film gekeken. Deze post zet mij echter aan het denken:

JosH60 schreef:
Dit is volgens mij ook een wezenlijk onderdeel van de film. Zo gauw de oude evan terug in de tijd ging had de jonge evan een black out.

Dit klopt inderdaad. Maar wat nou als je deze feiten combineert:

1. Naar aanleiding van de eerste blackout ging Evan de journals bijhouden.
2. Evan gaat "tijdreizen" met behulp van die journals.
3. Jonge Evan krijgt die blackouts doordat de oude Evan gaat tijdreizen.

Ergo: Evan is een doodnormale kerel TOT zijn eerste tijdreis, met behulp van journals, die er DUS niet kunnen zijn!

Je zou er eigenlijk een schemaatje van moeten maken maar kom op, het is maar een film, en films als deze zitten altijd vol met tijdreisparadoxen. Daarbij moet ik zeggen dat deze film wat dat betreft meer dan voldoende in elkaar zat.

Ik zeg: niet eindeloos over door ouwehoeren maar er gewoon 4.5 sterren voor geven.

The Eye

Wat een boutfilm, weer zo'n pretentieus self-conscious postmoderne Amerikaanse film, BAH! De film leed m.i. aan iets wat ik het Donnie Darko syndroom wil noemen, namelijk: an sich best leuk bedacht, maar de uitwerking is zo slecht dat er weinig aan te beleven viel. Het acteerwerk viel me tegen, het script was snel te doorzien (met hier en daar een klein verrassinkje) en het einde was zeldzaam slecht.

De grap is er na al die zogenaamd ingewikkelde films wel weer af en voor mij spant wat dat betreft nog steeds Jacob's Ladder de kroon.

avatar van Goodfella

Goodfella

The Eye schreef:

Aiii... Tussen deze film en Donnie Darko zit voor mij een kloof van 3 hele moviemetersterren. Dat je dit overgewaardeerde bullshit vindt kan ik helemaal beamen, maar als er één film z'n pretenties de afgelopen jaren heeft meegemaakt dan is het DD wel. Die film komt rechtstreeks uit het hart.

Snap trouwens niet zo goed wat hier self-conscious aan is, maar dat terzijde.

avatar van benni

benni

Ik ga hem nu een tweede keer bekijken, volgens mij zit er idd een hiaat in. Toch jammer van zo'n goede film.

4 sterren.

The Eye

@ Goodfella: Met self-conscious bedoel ik dat zo'n dude wel even de wereld laat zien dat hij een topfilm op de markt gebracht heeft, en da's dus absoluut niet zo. t Straalde d'r m.i. van deze film af.

avatar van Thorak

Thorak

Origineel verhaal, alleen erg slecht uitgewerkt helaas.

Ashton Kutcher was wel erg verassend.

avatar van REMMES

REMMES

Saaie film. De flashback zeer slecht uitgevoerd. Had niet het gevoel dat mijn aandacht continue werd vastgehouden (even tussendoor naar de wc was geen probleem, er werd niet echt iets gemist)

bisse

In mijn ogen is dit een echt een topfilm. Ik kan me wel iets indenken bij wat de critici dwars zit. Het mogelijke probleem van deze film is dat de regisseurs weinig keuzes maken. Ik zeg mogelijke probleem want ik vind dit juist het leuke aan de film.

Een groot gedeelte van de film wordt alles heel bombastisch en dramatisch neergelegd. Als kijker kweekt dit enorme verwachtingen en zit je op het puntje van je stoel. Wat later in de film richt deze zich ineens wat mij betreft meer op entertainment. De gevolgen van de pogingen van de hoofdpersoon om de zaken te herstellen zijn vaak te droog en te grappig en sluiten niet echt aan bij de vibe van het voorafgaande. Wanneer je je hier als kijker echter overheen weet te zetten dan zie je een film die een heleboel te bieden heeft. Namelijk een fantasierijke vertelling met veel goede uitgewerkte dramatische aspecten. Een berg entertainment gebaseerd op erg originele uitgangspunten. Ook vond ik het geheel erg goed uitzien en ook de acteerprestaties waren ruim voldoende tot erg goed.

Ik denk dat het enige wat je de makers kwalijk zou kunnen nemen is dat ze op teveel vlakken willen scoren. Ik kies ervoor om de makers juist te bewonderen voor een geslaagde poging tot het intregeren van verschillende genres en mogelijke doelgroepen. 4 ster

Denk vooral dat dit de critici irriteert, mij althans wel

bisse

Jouw irritatiegrens is dan ook altijd belachelijk snel overschreden blaffend hondje.

avatar van PoMeLo

PoMeLo

hmmz, een x-aantal posts terug vroeg ik of iemand het volgende kan verklaren:

als ie in de gevangenis zit, dan raakt ie bevriend met zijn celgenoot en wil ie bewijzen dat ie door jezus gestuurd is ofzoiets zodat die celgenoot hem helpt....

hij gaat dan trug in de tijd en dan gaat hij met z'n handen tegen die pinnen/naalden slaan waardoor hij littekens over houd op zijn handen.

en nu gaat 't als volgt in de film dat die celgenoot dus eerst ziet dat hij GEEN littekens heeft, en dan plosteling wel... en dus gelooft hij hem.

Maar dit klopt niet want er zou nooit een tijd geweest zijn waar die gast GEEN littekens had immers hij ging trug in de tijd om dat te veranderen

Dus zou die celgenoot alleen kunnen herinneren dat hij die littekens altijd al heeft gehad en niet dat hij er eerst geen en dan plosteling wel had

kan iemand dit verklaren?

of is dit gewoon een domme fout in de film?:s

tis een domme fout...

het hele idee van de film is dat Ashton Kutcher de enige is die zich bewust is van de verschillende tijdlijnen, mensen om hem heen weten van niks...en wat jij dus zegt geeft aan dat die gast zich bewust zou zijn van 2 tijdlijnen (en da kannie!)

bisse

Jullie hebben gelijk,wel jammer want ik vond het een geweldige scene toen ik hier nog niet bij stil stond.

davidov

tis ook een leuk stuk opzich, maar soms moet je bij sommige films niet als te diep doordenken, dan ga je fouten zien die je niet wil zien (zoals hier dus)

davidov schreef:

Onzin wat mij betreft. Als je interessant wil overkomen met een zogenaamd complex verhaal met allerlei 'originele' vondsten, moet je er wel voor zorgen dat je het goed doet, anders had je maar wat anders moeten verzinnen.

kos schreef:

Iets wat me te vaak ergert overigens (het Sixth Sense syndroom).

hangt er echt van af, als jij altijd films heel kritisch bekijkt en op ieder foutje afknapt dan mis je denk ik behoorlijk wat plezier aan films. Een keertje tijdens een film een oogje dichtknijpen om een foutje niet te zien kan al snel een avond veel leuker maken. Achteraf kan je nog altijd de film afkraken...

kos schreef:

Iets wat me te vaak ergert overigens (het Sixth Sense syndroom).

Hehe grappig, de een noemt het (het Donnie Darko effect, moi) en de ander het Sixth Sense effect, hoe dan ook, beide flutfilms dus een duidelijk omschreven effect!

davidov schreef:

Dat kan inderdaad bij superfilms waarbij het verhaal dusdanig opslokkend is dat zo'n foutje idd niet meer uitmaakt (ik noem een Jacob's Ladder, waar in een scene een microfoon in beeld is te zien)

The Eye

ps. Het mysterie van de microfoon in beeld bij Jacob's Ladder is eindelijk opgelost (was t eigenlijk al direct, maar ik las de updates niet vaak genoeg) scheen met de kadering te maken te hebben in de bios toentertijd, dus normaal zie je de mic niet. Echter dit doet niets af aan mijn vorige post hierboven.

avatar van TLD

TLD

Ik vond dit een geweldige film, heb hem inmiddels al 4 keer gezien, en iedere keer zie ik weer nieuwe dingen... Dit is een film die je in je verzameling moet hebben en meerdere keren moet kijken...

5 Sterren...

Johan van Ee

"The Plothole Effect" lijkt mij een betere titel. Met andere woorden iets te veel plotholes om echt te boeien. 3 sterren voor het idee.

avatar van Diesel

Diesel

Johan van Ee schreef:

Mee eens.

Verbaas me daarom ook elke keer weer over de veel te hoge score hier.

avatar van Rujar

Rujar

Ik heb ook 3,5 gegeven. Ondanks die ene (grove) fout de scene in de gevangenis blijft het wel een aardige film...

Hij zou ook nooit naar het moment in het klaslokaal kunnen gaan om die littekens in zijn hand te krijgen. Hij heeft immers nooit een verhaal over het klaslokaal opgeschreven. Hij begon pas te schrijven na de scene in dat klaslokaal

avatar van kijkert

kijkert

Rujar schreef:

't Is veel erger: al had hij wel naar dat klaslokaal teruggegaan, om die littekens te krijgen, dan had de medegevangene hem nooit zonder littekens gekend.

Johan van Ee

Inderdaad! Erg jammer dat hier niet beter over nagedacht is.

avatar van Cisseman!!

Cisseman!!

Geweldige film! Zeer goed geknipt, niet moeilijk over doen. Ik geef 'm de volle 5!!!

avatar van Importman

Importman

klote film !!!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Toen ik deze film voor de eerste maal zag in de bios was ik toch wel aardig verast. Leuk gegeven en vlot verlopende film. De tweede keer dat ik hem zag moet ik toegeven vielen mij wel wat zaken op die de regisseurs hebben laten liggen maar goed het is ook hun eerste grote film (denk ik). Toch 3,5* vermakelijke film, goed amussement.

De directors cut heeft trouwens een heel ander einde dan de bioscoopversie dus was toch weer opnieuw verast !

avatar van silent bob

silent bob

Rujar schreef:

Indd een grove fout, maar het blijft wel een leuke film gewoon jammer van de fouten.

Johan van Ee

Jammer ja, maar volgens mij bestaan er geen tijdreis films zonder plotholes.