• 9.384.886 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

avatar van Quido

Quido

Rammelend en klungelig script, wat zich met name uit in een wel erg voorspelbaar verhaalverloop en stupide dialogen. De acteurs en actrices zijn over het geheel genomen erg matig en bovendien vaak stereotype gecast en geschreven. Het leek bij een aantal personages wel of ik naar karikaturen keek, met alle geforceerde accenten en maniertjes.

Visueel is het ook allemaal weinig bijzonder en probeert men krampachtig een sfeer te creëeren. Jammer genoeg komt men ook hier niet verder dan het niveau van een 13-in-een-dozijn Hollywood filmpje. Het is mij een raadsel waarom dit zo hoog staat.

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

Ik vond het een goede film, ik heb slechts het einde gezien, dat ze langs elkaar lopen, maar lees nu dat er ook andere eindes zijn. Zoals ik hem heb gezien, vond ik hem goe... eem 3,5

avatar van Bambi18

Bambi18

Quido schreef:

Het is mij wel duidelijk waarom dit zo hoog staat. Ik kan het niet helemaal goed beschrijven, maar over deze film heb ik nog heel veel moeten nadenken, na de 2e keer kijken, moest ik er weer zoveel over nadenken. Niet omdat ik hem niet begreep, maar wel omdat hij zo mooi in elkaar zit. Ik vind het ook absoluut geen 13-in-een-dozijn-Hollywood filmpje. Goed acteerwerk van oa. Ashton, een verhaal wat goed in elkaar steekt, een film die je niet gelijk weer vergeet etc; kortom een dikke 5.

avatar van De Mees

De Mees

parvus_flamma schreef:

avatar van Bambi18

Bambi18

De Mees schreef:

`

Die bedoelt waarschijnlijk dat ze maar 1 einde heeft gezien, dat einde waarbij ze langs elkaar lopen. Aaangezien er meer eindes zijn ..

avatar van Koerok

Koerok

Wat mij betreft iets te veel twists en turns, desalniettemin een geweldige film. 4.0

avatar van wennie24

wennie24

Ik vond het ook een supergoeie film! hoe meer twists hoe beter! van mij ook 4*

avatar van DeCol

DeCol

Tijdje geleden alweer dat ik hem heb gezien, binnenkort maar weer is doen want ik vind het echt een hele sterke film. Ik bleef nog zeker een uur eraan denken toen de film klaar was. Ben niet echt zo'n grote fan van Kutcher maar hier speelt hij toch sterk!

avatar van Kisje

Kisje

DeCol schreef:

Ik ook , echt een super sterke film, zet je echt aan het denken terwijl het helemaal niet kan...

avatar van knots

knots

Zo vond ik het ook

avatar van zjandannybob

zjandannybob

dit is gewoon een van de geniaalste films ooit, jammeer dat er een deel 2 van is wat best wel een flop is tegenover deze!! heel ander genre dan lord of the rings maar toch hoort deze bij mijn top 5 films!.

voor iedereen leuk behalve de mensen die alleen slachtwerk of humor willen zien, denk niet dat iemand het kijken van deze film tijdverspilling vind...

avatar van smash1991

smash1991

deze film behoord tot de beste film ooit gemaakt,voor mij toch,ik vind hem goed gemaakt,je moet er maar opkomen

Kutcher doet hier een totaal andere rol dan dat we gewend zijn aan hem,wat goed is,Amy Smart valt mee,zoals altijd

het verhaal is gewoon prachtig vind ik

je moet hem volgen van het begin om hem te snappen

jammer dat er een 2de kwam,die natuurlijk flopte

avatar van Xx_YOU

Xx_YOU

moeilijk verhaal..

maar als je hem nog een keer kijkt dan snap je hem ongeveer wel *5.0 want was een aparte film

avatar van silhoupin

silhoupin

Zeer bizarre, maar zeer goede film. Ashton Kutcher in een andere rol dan wat we van hem gewoon zijn en hij draagt de rol zeer glansrijk in deze film. Er hangt zo een rare sfeer over de film en zelfs op sommige momenten wordt je al even depressief als sommige personages in de film... Het verhaal is een heel interessant gegeven, met die parallelle werelden. De montage is prachtig en ook het camerawerk is mooi. Vooral ook sterke acteurs, vooral de jongere personages.

The butterfly effect is zeker een must zie voor de liefhebbers van bizarre films. Deze film verdient waardig zijn plaats in de top 250.

avatar van Rozel

Rozel

Ik heb deze film nog niet zo lang geleden gezien, en ik wil hem zeker nog een keer zien!

Toen ik zag dat Evan was opgegroeid en het hoofd van Ashton ineens zag, was ik deels verbaast, aangezien Ashton meestal niet in dit soort films speelt. Ik vind dat er zeer goed is geacteerd, en dat hij in de top 250 staat, verbaast me niks!

4 sterren!

avatar van tn2543

tn2543

Goeie film met lekker veel drama en schuldgevoelens.

De flashbacks vind ik erg goed gedaan, wat ervoor zorgt dat je echt in de film zit.

Ik geef een dikke 5

avatar van Niqk

Niqk

heb hem zojuist herzien met het orginele einde (die met de baarmoeder) voorheen kende ik hem alleen maar met het einde van het kinderfeestje...

dus ik heb hem na het zien van het orginele einde maar even met een half puntje verhoogd

avatar van Joyceke1995

Joyceke1995

Geweldige film! Deze zal ik nooit vergeten, heel goede effecten.

Echt me lievelingsfilm, perfect!

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Wil deze film graag eens herzien. Het uitgangspunt vind ik echt prachtig, de uitwerking helaas minder. Het geheel duurt echt te lang, het einde had meer in gezeten en ik heb er altijd moeite mee Ashton Kutcher serieus te nemen. Als deze punten goed waren uitgewerkt had dit een van mijn favo-films kunnen zijn, nu kom ik voorlopig nog niet verder dan 3,5*

avatar van veron35

veron35

Geweldige film. Ik weet niet echt waarom, maar toch. Overweeg een plaats in mijn top 10.

avatar van JanFilm

JanFilm

Origineel verhaal, boeiend en goed geacteerd, kort om een buitengewoon goede film.

avatar van !maarten!

!maarten!

Geniale film, alles erop en der aan, maar toch een half puntje gezakt.

Waarom? omdat ik nu de 2-disc uitgave heb en er staat een leeftijdsadvies op van 12 +. Ga mij niet wijsmaken dat kinderen van 12 dit verhaal goed kunnen volgen.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

!maarten! schreef:

Geniale film, alles erop en der aan, maar toch een half puntje gezakt.

Het zal maar je reden zijn

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Volgens mij kan mijn demente tante van 70 dit nog prima volgen.. wat is er zo moeilijk aan deze film?

avatar van veron35

veron35

!maarten! schreef:

Geniale film, alles erop en der aan, maar toch een half puntje gezakt.

Dit was een makkelijk verhaal ivm heel veel andere top 250 sf films zoals 12 Monkeys. Daar snapte ik geen hout van. Ik was eerst bang dat deze ook zo zou zijn, maar gelukkig was dat niet zo.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik ben geen fan van Kutcher, in tegendeel, ik zie hem liever niet dan wel, maar deze film boeide me van het begin tot het eind. Ook blijkt Kutcher toch te kunnen acteren, zolang de regie in strakke handen is en het script niet rammelt. 3,5 *

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

De Mees schreef:

Kijk de film helemaal en stem dan.

Ik heb de 2-dvd en het einde van de director's cut waarbij Ashton terugkeert in de baarmoeder vond ik maar een zwak einde. Het andere einde is wel mooi.

4,5* (als het einde van de directors cut er had ingezeten minimaal 0,5 lager)

avatar van Minority_Check

Minority_Check

ik lees dat bijna iedereen het heeft over een paar andere eindes
toen ik hem gehuurd had zag ik gewoon de normale einde
waarbij ze gewoon naast elkaar liepen in de stad en ze keken nog even naar elkaar en dat was het ik vond dat best goed
maar was de ''baarmoeder'' einde beter ofzo ?
want als het zo is wil ik hem dan opnieuw huren en kijken
de film is top in alle opzichten vooral ashton kutcher's rol
echt jammer dat ze een tweede deel van maakten
want van zulke films kun je geen tweede deel maken
dat is gewoon zo...

avatar van Mescaline

Mescaline

Beter dan verwacht film is orgineel goed uitgewerkt en sterk geacteerd. een film die je niet gelijk weer vergeet heb me er prima mee vermaakt!

4 sterren.

avatar van kitno

kitno

Prachtige film met een uitstekende verhaallijn. Deze wordt ook erg goed uitgewerkt, sterke acteerprestaties. Mooie visuele aspecten zijn erin verwerkt. De film heeft tevens de keuze uit 4 verschillende eindes.