The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
Hilarious
Maar nu mist de laatste scene die Hilarious noemde kracht omdat het daar niet begeleid wordt door het prachtige nummer van Oasis - Stop Crying Your Heart Out.
Ah bij mij zijn die eindes precies het zelfde als op mijn dvd.
papaEd
Als je niet goed oplet, dan is het een hele vage film..
Maar het is wel een hele goede film !
Je moet inderdaad blijven opletten,anders ben je hel het verhaal kwijt.
Tun-89
Hilarious bedankt.
nu heb ik eindelijk het einde gezien met de baby.
die ik eigenlijk slecht vindt.
de ''happy ending'' vond ik iets wat ongeloofwaardig.
maar volgens mij was het einde bij mij op de dvd dat ze elkaar voorbij liepen, en bij het 3e einde loopt hij haar achterna.
Vaag dat ze niet gewoon 1 goed einde hebben gemaakt.
BlueSword
gezien de cijfer is het een goede film.
orbit
- 12092 berichten
de cijfer..?
Gelukkig ga ik dan ook niet op een nederlandse filmsite af om te bepalen wat een goede film is.. dit is pulp eersteklas.
mesmeric
Super, top, fantastische, goeie film
En ik vind het einde dat hij zichzelf als baby doodmaakt (rare zin...) beter dan het andere eind.
Nubis
Stem verlaagd naar 3,5*. Vond hem stukken minder goed dan ik dacht na de film opnieuw te hebben gekeken.
Btw, is de hele film het echte verhaal (omdat ie dus een gave heeft) of alleen het begin en het eind? Want als Evan eenmaal begint met levens veranderen, lijkt ie uiteindelijk te 'kiezen' voor eentje (het eind dus). Dan zou je zeggen dat die verschillende levens niet echt zijn gebeurd omdat ie ze terugdraait, zeg maar, en alleen het laatste leven echt is. Maar in dat geval kloppen de links niet meer, dan is er geen oorzaak-gevolg meer. Duss..?
Ik vond sommige stukken ongeloofwaardiger dan ik in gedachten had en ook het verhaal op zich stond me minder aan dan toen ik 'm voor het eerst zag.
Misschien vind ik het niet meer zo'n interessante film omdat ik de laatste tijd zoveel goede en interessante films zie. Dan valt deze toch wel een beetje weg.
Over de verschillende eindes gesproken: als het goed is heb ik toen ik de film voor het eerst zag het 'eerste/originele' einde gezien. Wat was dat ook alweer?
Toen ik 'm een paar dagen geleden dus nog een keer zag, zag ik het eind met Evan als baby én je kon nog twee alternatieve eindes bekijken (die ik overigens heel slecht vond, ik snapte ook de link niet tussen het verhaal in de rolstoel en weer lopen in de stad?). Vond dit eind niet zo geslaagd eigenlijk.
Toch wel een goede film, vandaar nog de 3,5*.
mecsum
Echt een super goeie film. Als je hem nog niet hebt gezien dan is het zeker een aanrader. Voor mij ook één van mijn favorieten.
Henry Spencer
best wel een goed scenario, maar zo'n cliché Amerikaans beeld van geluk en succes in het leven. Succes en geluk is cheerleader worden of honkballer op een ivy league high school met een fotomodel als lief ... Dat vond ik nogal oppervlakkig uitgewerkt en filosofisch zwak. De acteurs zijn daarvoor ook iets "te licht" bevonden...
MiekieMow
Ik vond het wel een boeiende, vrij originele film. Alleen na afloop merk ik dat ik er niet té diep in kan blijven hangen omdat er gewoon een aantal dingen niet kloppen. (Bij sommige goeie films kan je nog zo diep denken de dagen erna en toch klopt t allemaal.)
Bv dat de film impliceert dat hij het middelpunt van het bestaan is, en dat wat hij denkt wat de werkelijkheid is, dat dat de werkelijkheid is. Terwijl die mensen die hij steeds achterlaat, toch echt verderleven in dát leven. Dus eigenlijk dat er meerdere werelden naast elkaar bestaan. En dat hij degene uitkiest waar hij zich het prettigst bij voelt.
Overigens maakt de film je idd bewust van hoe alle kleine dingen in jouw leven jou gemaakt hebben, en maken, tot wat jij nu bent...
Mike-1
Dit is echt een juweeltje van een film. Orginele film die veel indruk op me heeft gemaakt. Ik heb de film nu al een aantal keren gezien maar hij blijft boeiend en leuk om naar te kijken. Dit is één van de beste films die ik ooit gezien heb. 4,5*
danny4826
het is tenminste een film die er een beetje originaliteit tegen aan gooit. Lang niet gezien bij een film. was trouwens aangenaam verrast door Kutcher. Had nooit gedacht dat hij met een beetje gevoel zou kunnen acteren. Ik vind deze film trouwens weinig te maken met The American Dream. Met succes enzo. Het gaat er juist in deze film om dat nooit alle partijen na een beslissing er goed uitkomen. Zelfs niet aan het einde. Daar komt Kutcher niet zoals hij wilt eruit.
conclusie: een goede en orginele film die van mij 4,5* verdiend
evilll_nelus
Leuke film en Ashton Kutcher bewijst dat hij ook nog wel normaal kan praten.
poisonpen1234
Ik vind het dus geen goede film he, keek erna met alle aandacht
Hoorde alleen maar goede dingen over het film en na 1 uurtje kijken wist ik het al ik bedoel het is science-fiction(de stomste genre !!)
Natuurlijk is science-fiction een smoesje (zoals bij Vanilla Sky)
Ik vind dit echt een on-originele film he alsof het DIEP is
en net als Vanilla Sky heeft het geen message behalve onzin..laten we het zo stellen diepe films maken over liefde en al werkt nooit..de Science-Fiction is maar een smoesje omdat ze niets anders kunnen zwak hoor
echt een onzin film dit en ook nog eens onwetend
de Boodschap is helemaaaal niets beetje doen alsof de film diep is achjoh net als Vanilla Sky..leuk maar aub you're fooling nobody !!!! correct me if I'm wrong..de film brengt niets!!
mjk87 (moderator films)
Merendeel van de reacties doorgelezen, alleen niks gevonden over het volgende (vergeef me als ik dat dus niet heb gelezen)
Wat zouden de 7 zonden hiermee te maken hebben? Iets te overduidelijk beelden van Seven in de film (vond dit soortgelijke in Donnie Darko subtieler.
Enfin, hij had 7 blackouts (zo is het ergens genoemd) niet (In de kelder, bij de brievenbus, met het mes, in de les, bij zijn vader, met de hond, en één die ik me niet meer herinner)
Zouden ze voor elke zonde een blackout hebben, of andersom zo je wil.
De 7 zonden zijn:
1. Superbia (hoogmoed - hovaardigheid - ijdelheid - trots)
2. Avaritia (hebzucht - gierigheid)
3. Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)
4. Invidia (nijd - gramschap - jaloezie - afgunst)
5. Gula (onmatigheid - gulzigheid - vraatzucht)
6. Ira (woede - toorn)
7. Acedia (gemakzucht - traagheid - luiheid - vadsigheid)
Zouden elk van deze hoofdzonden bij een blackout geplaatst kunnen worden?
Miezz
Damn, wat een prachtige film!
5*, ik weet niet wat ik moet zeggen, ik ben overdonderd!
x_ShamieeJ
Goede film , zonder twijfel maar alleen verwarrend vind ik.
Ik kon er soms niet aan uit, heb em dan ook 2x bekeken.
kvind Ashton Kutcher een super acteur maar hier is hij nóg beter als gewoonlijk.
Ik zou em niet meteen in de toplijst plaatsen maar ik kan er mee leven
Kel_Club
Wat een superfilm! Ik wilde me er aan houden om geen 5 sterren te geven, maar bij deze doe ik het toch. Prachtig Hoe hij zichzelf opofferde om de mensen om zich heen een goed leven te geven Had de verhalen gelezen dat het een goede film was, maar hij is veel beter dan ik had kunnen bedenken
lukie
Een meesterwerkje.
Ik had eerst de bioscoop versie gezien en daarna de directors cut. Bioscoop versie vond ik wel goed maar toen ik de directors cut zag moest ik toch bijna een traantje weg pinken bij het einde. Super goed gedaan. Er had misschien idd wel iemand nog een keer naar het script kunnen kijken omdat er volgens mij wel wat foutjes in zitten, maar al met al een hele goede film
XZtephan
Ik was ook aangenaam verrast door deze film, ik had niet verwacht dat Kutcher zo'n soort hoofdrol kon dragen, maar dus toch.
Het verhaal was helemaal niet zo ingewikkeld, je moet gewoon opletten, maar dat moet je bij elke film.
3,5 * omdat hij toch mijn verwachtingen overtrof
(want die zijn vooraf meestal niet zo hoog bij een soort SF-film)
Moovey
Leuke film met een origineel scenario. Het einde vond ik eigenlijk tegenvallend.
Hij weet namelijk nu niet wat de gevolgen zijn van 'de wereld' die hij nu kiest aangezien hij daarin zelf niet zal bestaan. Hij verwacht dat hij Kayleigh hiermee zal redden, maar misschien pleegt zijn moeder wel zelfmoord na haar derde doodgeboren baby of gebeurt er iets anders wat hij nooit had kunnen denken.
Is de implicatie overigens dat de eerste 2 baby's ook zelfmoord hebben gepleegd?
Ik vind eigenlijk dat het beste einde was geweest indien hij terug was gegaan naar zijn 'originele' leven. Dan was de moraal geweest, dat dingen willen veranderen die je in het verleden hebt gedaan waarvan je spijt hebt, geen zin heeft aangezien het zeer waarschijnlijk niet uitpakt zoals je van te voren denkt!
3,5 sterren
Merel_*
Heb 'm gisteren gehuurd, maar heb waarschijnlijk pas zaterdagavond de tijd om 'm te kijken. Gezien het aantal sterren en de reacties ben ik benieuwd!
VS60*
Een héél goede film waarbij je je aandacht er gedurende de hele film bij moet houden door de vele flashback's. Je wordt meteen in het begin van de film al gelijk in de 'actie' gegooid wat je aanmoedigd door te blijven kijken.
Ik wist niet wat ik me bij het acteerwerk van Ashton Kutcher voor moest stellen, maar ik moet zeggen dat hij een goede rol neer heeft gezet.
Op wat kleine - puntjes en foutjes een 4,5*
Antina
Ik ben geen fan van Ashton Kutcher, de meeste films waarin hij speelt vind ik flut films. Maar daar behoort deze film zeker niet bij! Zeer goede film met een origineel verhaal! 4*

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Fantasy / Drama, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control