• 9.376.444 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Anthony Hopkins, Julianne Moore en Ray Liotta

Releasedatum: 22 februari 2001

Plot Hannibal

"His genius undeniable. His evil, unspeakable."

Na de ontsnapping uit z'n inrichting is seriemoordenaar Dr. Hannibal Lecter inmiddels al jaren ondergedoken in Florence. Een oud-slachtoffer van Lecter probeert hem terug te lokken naar Amerika, om wraak te kunnen nemen. Hij gebruikt hiervoor het enige waar Lecter in geïnteresseerd is: FBI-agente Clarice Starling.

Dr. Hannibal Lecter

sweinsteiger schreef:

de silence of the lambs is deel 1

avatar van lagaiske

lagaiske

Zeer zwaar ondergewaardeerd op deze site!!!!

avatar van Flopke*

Flopke*

Is en blijft 1 van mijn favo's

avatar van Merk

Merk

l.ingomair schreef:

succes

Volgens mij is Manhunter hetzelfde als Red Dragon. alleen is Red Dragon nog een keer verfilmd. Dus maakt het ze beide eigenlijk deel 1.

avatar van Matt81

Matt81

Ondergewaardeerde film die te vaak vergeleken wordt met zijn onvergelijkbare voorganger. Prachtige plaatjes (Florence!), mooie soundtrack, goed gespeeld (met name door Hopkins en een verhaal speelt met ethiek door de kijker grote sympathie voor een kaniballistische seriemoordenaar te laten hebben.

avatar van Xen0n

Xen0n

Deze wil ik toch ook graag eens gaan bekijken! Nooit eerder van gehoord, maar The Silence Of The Lambs was in ieder geval geniaal, waar ik hier toch ongeveer in dat genre iets zal verwachten.

avatar van Maurien

Maurien

Flauwe film, jammer, want het boek is echt een meesterwerk. ( In de film geen woord over Margot Verger, etc...+ Starling en Lecter die een koppel worden, dat is toch een veel beter einde dan een einde waarbij Hannibal zijn eigen hand eraf hakt? Het acteerwerk was wel fantastisch.

avatar van Maurien

Maurien

Maurien schreef:

*Matige film

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Ik vind hem zeer goed. Hopkins speelt die Hannibal toch zeer goed, bovendien leuk verhaal en ik heb me toch erg vermaakt.

avatar van megaman

megaman

Beste uit de reeks naar mijn mening. Aparte maar mooie sfeer, Hopkins op z'n best, prachtige soundtrack (met name de opera muziek) en een interessant verhaal.

avatar van stefyo

stefyo

IK vind dit de beste uit de reeks! waarom? Hannibal is gewoon de beste slechterik! en de coolste, daarom vind ik hannibal rising ook beter dan The silence of the lambs en Red dragon. Hannibal hoort gewoon de hoofdrol te hebben! In the silence of the labs, zeker ook een goede film, is ie niet echt het hoofdfiguur, en in red dragon is ie dat nog veel minder!

Wie is het met mij eens?

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Ik sluit mij aan bij 2 onderstaande users.

Echt prachtige gitzwarte en donkere sumiere sfeer, schitterend geregisseerd door Scott.

Het verhaal van de voorouders van de detective, waar Lecter een gepast einde wist te vinden . De passage van een van Lecter's slachtoffers die als enige overleefde, de bijdrage van de corrupte FBI flik Lyotta. Alleaam leuke en spannende fragmenten, die er voor zorgden dat de film voorbijraasden, zonder maar een keer op de klok te kijken.

Terwijl ik dat bij The Silence of the Lambs wel had(en volgens mij te traag verliep, ook al speelden Foster en Hopkins de pannen van het dak.

Bovendien wil ook ook de sterke operasoundtrack gerelateerd met locatie van Florence onderstrepen. Een plaats waar een intellectueel zoals Lecter idd past.

De kritiek op de rol van Moore vind ik trouwens ongepast, integendeel. Ik had bij Silence of the Lambs de indruk dat Foster veel te geforceerd acteerde (met dat hatelijke geimiteerde accent). Maar voor die tijd goed geacteerd misschien, en het psychologische effect om je in de rol te plaatsen van de agente was ook een belangrijke factor). Julianne Moore is dus meer dan degelijk te noemen.

van 3.5 naar 4.5 sterren. En verdiend.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Film Pegasus schreef:

. Spanning en script zijn dan weer minder. Een vervolg dat op zich nog wel te genieten is, maar niet aan het niveau van Silence of the lambs raakt.

Volgens mij was er niet echt spanning in The Silence of the Lambs, enkel het einde misschien. Ook het script vond ik in die film zéér rechtlijnig. Bij Hannibal misschien ook, maar daar gebeurt er gewoon veel meer in.

avatar van maurice32

maurice32

l.ingomair schreef:

succes

is toch niet zo moeilijk :

1- Hannibal Rising

2- Manhunter of red dragon

3- Silence Of The Lambs

4- Hannibal

heel simpel , effe nadenken lol ^^

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Veel gezemel en weinig spanning. Hele verhaallijnen en dialogen worden er doorheen gejast, terwijl ik meer zat te wachten op spanning. Gelukkig, onze grote vriend Hannibal Lecter zorgt daar nog wel voor met twee gore scenes, maar daar buiten is het matigheid troef.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Had hem al eens gezien, gisteren nog eens de kans gekregen op een Belgische zender. Zitten wel een paar heel leuke scènes tussen zoals: die moord op dat balkon met die darmen er uit....visueel is het dus prachtig. Ook die achtervolging is perfect gefilmd. De mooie operamuziek zorgt voor een naar en magistraal sfeertje.

Alleen vind ik het verhaal niet zo boeiend. De talrijke gesprekken zijn leuk, maar verliezen al snel hun impact. Het einde was iets te overdreven en moest voor mij niet. Toch heb ik me niet verveeld.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Zeer onder gewaardeerd meesterwerk. Dit is denk, na 'Silence of the Lambs, de best film die ik van Hopkins heb gezien. Anthony Hopkins speelt hier werkelijk de sterren van de hemel. Ook prachtig muziek, voor die opera scène, Vide Cor Meum, is meesterlijk.

De dialogen zijn ook fascinerend. De dure worden, intelligente sarcasme is slim en doordacht.

Waarom deze film als 'slecht' is bestempeld door veel mensen is voor mij een raadsel. Misschien, omdat ze een zelfde soort film verwachten als 'Silence of the Lambs', dus meer geweld. Ik heb de film overigens al een tijdje niet gezien, maar wil 'm binnenkort eens herzien.

Hier nog een link van het opera muziek:

YouTube - Hannibal ~Vide Cor Meum~

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Er wordt hier wel gesproken over FBI-agente Clarice Sterling, maar ik zie geen Jodie Foster bij de acteurs! Wordt deze rol door iemand anders gespeeld, of wordt alleen de naam gebruikt maar komt het personage zelf niet in de film voor?

avatar van Film Fan

Film Fan

SnakeDoc schreef:

Rol wordt inderdaad door iemand anders gespeeld nl Julianne Moore.

Hannibal

Jodie had er deze keer geen zin in.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Film Fan schreef:

Rol wordt inderdaad door iemand anders gespeeld nl Julianne Moore.

Hannibal

Jodie had er deze keer geen zin in.

Ze leek er wel sterk op, dus was niet zo erg.

avatar van chevy93

chevy93

Ook weer een geweldige film. De show wordt uiteraard weer gestolen door Anthony Hopkins a.k.a. Hannibal Lecter, welke zo onderhand aan het uitgroeien is tot één van mijn favoriete filmpersonages aller tijden. Hannibal biedt een aantal dingen die de twee voorgangers niet te bieden had. Zo waren er een aantal prachtige cameratechnieken en filters. Jammer genoeg is er één groot minpunt, Clarice Starling, wat een verschrikkelijk aanfluiting om daar een totaal andere actrice voor te gebruiken. Of je vraagt Jodie Foster terug of je zorgt maar voor een andere agent(e) zoals in Red Dragon. Als dit goed verzorgt was, had ik dit deel misschien wel het beste gevonden.

Voor de rest is het een uitstekende film vol spanning en met een prima ontknoping.

P.S. Wat werd Starling hier getoond als een ongelofelijk dom mokkel...

avatar van Bassle

Bassle

Anthony speelt Lecter griezelig goed.

Meer humor als in één, wel minder spanning.

Nog een minpuntje is dat Clarice vervangen wordt, Ze leek er niet eens op(qua uiterlijk en qua karakter).

avatar van 009

hopkins en Liotta waren zalig,

Moore viel tegen,

slechte keuze van regie moet ik wel zeggen...

Ridley Scott voor zo'n film?

David Fincher zou véél beter geweest zijn...

avatar van Natasja22

Natasja22

Ik vond deze film erg goed.

En heb de volle 131 minuten uitgekeken met plezier

Zeer vermakelijk en verveelde me toaal niet.

Ik vond het ook goed geacteerd.

Eigenlijk heb ik er geen slechte woorden voor.

Ook geen negatieve.

Hannibal haalt het toch echt niet bij Silence of the Lambs. Tuurlijk, Hopkins blijft onveranderd als het gaat om het spelen van Lecter, maar om Jodie Foster (gerucht ging destijds dat ze minstens 20 miljoen dollar wilde om de rol nog een keer te spelen, en 15% van de omzet) te vervangen voor Julianne Moore (geen slechte actrice overigens). Maar er had gewoon een ander karakter gekozen moeten worden. Als Red Dragon eerder was gemaakt, hadden ze Edward Norton terug kunnen vragen. Helaas kwam die net een jaartje later.

Voor de rest mist deze film gewoon de snijdende spanning van het eerste ''deel'', als je het zo zou kunnen noemen. Ridley Scott is een meester in het neerzetten van grootse, beeldschone scenes, maar vaak lijdt de verhaallijn bij hem eronder (afgezien van Alien en Gladiator natuurlijk, en nog een paar). Dit was geen film voor hem.

Wel vermaakt met deze film, maar ligt volledig aan Anthony Hopkins, zonder hem was het een flop geweest. 3,5* voor Hannibal Lecter.

avatar van GuyB

GuyB

Geen mis drama. Want een thriller/horror is dit absoluut niet. Dit ding stond als 'huiveringwekkend' omschreven op de digicorder...

Hannibal is de belevenis van de film en ook Liotta levert een goed staaltje acteerwerk af. Julianne Moore is zeker een goede actrice maar het is me onduidelijk waarom Jodie Foster moest worden vervangen.

Mooi gefilmd is het eigenlijk niet, wat raar is aangezien 'Matchstick Men' esthetisch gezien zeker door de beugel kan.

Het verhaal is origineel genoeg om niet over te komen als een hopeloze poging om uit te melken, op dat vlak zat het dus wel goed.

Dit filmpje zal ik i.v.m. The Silence of The Lambs wel veel vlugger vergeten zijn.

avatar van Rizz

Rizz

@GuyB

Jodie Foster wilde niet meedoen omdat ze het oorspronkelijke personage niet 'wilde verloochenen'.

avatar van Erick1985

Erick1985

Fantastische film met een meesterlijke soundtrack. Tja, wat verwacht je ook; Ridley Scott achter de knoppen, Hans Zimmer met muziek, en Hopkins in de hoofdrol. Gegarandeerd succes. Deze film verveelt nooit. Enige minpunt is dat Foster niet aanwezig is als Starling.. erg jammer. Voor de rest fantastisch!

avatar van Erick1985

Erick1985

Ik heb deze week sinds, volgens mij jááren, alle 4 de films weer eens gekeken. Silence, Hannibal, Red Dragon en Hannibal Rising. Ik kan niet anders zeggen dan meesterlijk!!!

Hannibal is inderdaad een fantastische film die zo ontzettend snel wegkijkt, er is werkelijk geen enkel saaie minuut in te vinden. Zeker ook de soundtrack is meesterlijk, die ik toen ik de film voor het eerst had gezien meteen gekocht heb. 4,5 ster!!

Voor degenen die Hopkins in meer van dit soort rollen willen zien; MOET ik je "Instinct" en "Fragile" aanraden, twee geweldige toppers met Hopkins ook.