Genre: Thriller / Misdaad
Geregisseerd door: Robert Harmon
Met onder meer: Rutger Hauer, C. Thomas Howell en Jennifer Jason Leigh
Releasedatum: 26 juni 1986
Plot The Hitcher
"Never pick-up a stranger."
Jim Halsey is onderweg van Chicago naar San Diego. Onderweg neemt hij een lifter mee, die naar blijkt moordzuchtige neigingen heeft. Deze seriemoordenaar John Ryder laat een spoor van slachtoffers achter, waar Jim de schuld van krijgt. De politie gelooft Jims verhaal niet. De enige hulp die hij krijgt is van een serveerster.
John Ryder
Trooper Prestone
Interrogation Sergeant
teigertje
- 2012 stemmen
Best een bijzondere film eigenlijk. Je verwacht een simpele thriller zoals Duel en Breakdown. Wat je in plaats daarvan krijgt is een film die sterk leunt op een nachtmerrieachtige en surrealistische sfeer. En op Rutger Hauer natuurlijk, die iedere scène steelt als een mysterieuze seriemoordenaar die haast Freddy Krueger-achtig is in hoe hij steeds weer uit het niets weet op te duiken. Heel de film wordt er genadeloos op een gevoel van machteloosheid ingespeeld.
In deze film laat onze Nederlandse trots Rutger Hauer zien, dat dit een zeldzame acteur was.
En zich mocht en mag scharen, tot misschien wel èèn van de aller beste acteurs op de wereld was, en eigenlijk nog is.
Dat laat hij zien in Blade Runner en ook in deze film.
Goede recensie

Ja een gigant

Basto
Zoals verwacht ziet de 4k UHD van Second Sight er prachtig uit. Wederom een perfecte transfer.
thunderball
4,5 blijft staan.
Ik heb 'm zojuist van de postbode overhandigd gekregen. Ik bewaar 'm voor komend weekend!
Fijne docu ook gisteren op tv over Rutger!
Boneka
Okay een drietje omdat Rutger Hauer erin speelt. Het verhaal is natuurlijk flinterdun. Typisch een film voor op tv op de zaterdag avond. Tja op blu ray zal ik deze film never nooit kopen, maar ach kijkt wel lekker weg. Lekker veel filmgrain erin, stoffig met veel wind. Ach ik moet America nog steeds eens bezoeken. Wel te hopen dat ik geen serial killer ontmoet
Zeg nooit nooit. En toen kwam de 4K uit en was ik toch verkocht. Prima beeld en geluid trouwens. Van filmgrain is bijna niks meer te zien. Jammer dat hij het zelf niet meer kon zien.
De herziening vond ik toch bij benadering beter dan ik gedacht had. Qua verhaal wel simpel en nooit echt spannend maar wel mooi gefilmd. Heeft ook wel wat weg andere films. Maar vervelen doet hij niet. Gewoon een nette voldoende.
Film 3,5
Beeld (4K) 4,5
Geluid 4,5
thunderball
Wat mij nu bij het weder bekijken vooral opviel is dat Hauer -ondanks dat hij de gehele film beheerst en overheerst- relatief weinig er in voor komt. Ik denk dat hij van de ca. 90 minuten er misschien maar alles bij elkaar 20 minuten in zit.
metalex1
Degelijk maar zal niet beklijven. Leuk om Hauer aan het werk te zien. 3*
80&90’s Nostalgia
Herzien op 4K van SecondSight met Dolby Vision & Atmos. Een schitterende uitgave zowel qua packaging als transfer. De Britse boutique labels zijn echt de top of the game.
Blijft een geweldige psychologische thriller met een beklemmende sfeer. Hauer zet hier wederom een sterke badguy neer als de geschifte psychopatische lifter. Zijn blikken spreken boekdelen. Wanneer hij overtroeft wordt door één van zijn slachtoffers ziet hij in hem een geduchte tegenstander. Wat volgt is kat een muis spel waar beiden levens op het spel staan. C. Thomas Howell en de schattige 24 jarige Jennifer Jason Leigh bieden goed tegenspel. Enige minpuntje is dat het script iets teveel op toeval leunt. De wide shots van de Californische desolate highways zijn prachtig.
Een 80’s classic!
Maarten0402
Een 80’s classic!
Ik ben oprecht blij dat je de Second Sight 4K hebt gezien. Er is ook die Filmjuwelen 4K versie die ook *notabene DolbyVision HDR heeft, maar het is echt een gedrocht. Meerdere releases van hun zijn het skippen waard waaronder The Great Silence (ik hoop op een Arrow release hiervan).
Ik ga Arrow maar eens benaderen denk ik. Ook voor een propere C'era Una Volta Il West en een Giu La Testa/A Fistful of Dynamite.
C'era Una Volta Il West (Paramount en Eagle Pictures) vooral die Paramount heeft bij deze film echt tekort geschoten (BD-66 disc met compressie, really? En dat is alleen al beeld, want op audio gebied kan het ook vele malen beter. Een film van dit caliber en deze historie zo behandelen... gemakzuchtige 4K, een Boutique label als Arrow die net als bij de Dollar Trilogy hieraan gaat werken wordt veel beter!). Beter dan de blu-ray, maar echt geen 4K die het had moeten en kunnen zijn als ik het vergelijk met A Fistful of Dollars of For a Few Dollars More van Arrow en wat zij kunnen doen). Als Arrow C'era Una Volta Il West aankondigd koop ik hem gewoon weer! Zonder twijfel.
80&90’s Nostalgia
Klopt Maarten, hij lag al een tijdje stof te happen in de filmkamer, nu eindelijk pas gezien. Second Sight stelt zelden teleur.
Ja ik heb de release van “Once upon a time in the West” na alle slechte reviews ook expres links laten liggen en niet gekocht, ondanks dat het één van indrukwekkendste westerns aller tijden is. Echt doodzonde en een gemiste kans. Ja precies ik ook, Arrow weet wel raad met zo’n titel.
Clarencoo
Memorabele rol voor "Hauer" maar "Howell" kan mij niet overtuigen. De logica is ver te zoeken, maar na een uur ontspoort de film toch wel een beetje te erg. Het laatste beetje realistische moment is als de jonge dame het pistool laat vallen. Dat kanon houd je echt niet met een hand vast omgekeerd in een auto.
De laatste 5 minuten is helemaal over de top.
Het is het allemaal net niet. Jammer hoor.
Mac Hammer Fan
4,5 blijft staan.
Heb hem aangeschaft maar hij is niet compleet. De scene met de vrachtwagen waar Rutger Hauer het meisje de handen afrukt wordt zwart op het meest grafische ogenblik. Ik herinner mij nog heel goed dat dit fragment in de bioscoop wel volledig was.
Basto
Volgens mij houd je herinnering je voor de gek. Heb de film indertijd 3 keer in de bios gezien, maar het laat dat moment toch echt aan je eigen fantasie over.
En gezien je reactie heeft dat goed gewerkt.
Mac Hammer Fan
Heb je dan een verklaring waarom uitgerekend op dat ogenblik het beeld drie seconden zwart blijft? Ik heb de film gezien bij de eerste bioscooprelease.
Basto
Om je fantasie het werk te laten doen.
Ik heb net de dvd van HBO gecheckt, daar gaat het ook even naar zwart. Het duurt wat langer dan normaal, zodat het even kan inzinken. Bovendien maakt de film een sprongetje in de tijd en slaan ze de hele situatie verder over en zie je hem bij de arts zitten. Vandaar dat het wat langer duurt.
Ik weet zelf vrij zeker dat je dat nooit zag. Ze laten ook de hele arrestatie etc. niet zien.
Filmkriebel
Ik herinner mij nog heel goed dat dit fragment in de bioscoop wel volledig was.
Die scène is er nooit geweest. En wel om de reden dat het gecensureerd zou geweest zijn voor bioscooprelease.
Basto
Waarom zou het gecensureerd worden? Ze lieten in de jaren 80 wel meer zien in bijv The Thing, Videodrone of The Fly.
Het werkt gewoon beter zo. Beeld lang op zwart en de toeschouwer in ongelooof het zelf laten invullen en hopen dat er toch nog een escape was.
De volgende scene begint niet voor niets met een close up van een oog….
….
De films die je noemt zijn horrorfilms. The Hitcher niet. Dergelijke scène zou uit de toon gevallen zijn. Een vrouw die uiteen gereten wordt is ook van een andere orde dan denkbeeldige monsters
Fade to black was idd een prima keuze. Het maakt de scène er niet minder gruwelijk op
Basto
The Hitcher is ook een horrorfilm. John Ryder is niet echter of minder echt dan Brundlefly. Het uitelkaar trekken kun je ook op veel manieren in beeld brengen.
Maar verder eens, keuze naar zwart is een goede.
Filmkriebel
The Hitcher is ook een horrorfilm.
Wishful thinking? Ik zie hier toch thriller/misdaad staan. The Hitcher II schijnt wel meer in het horrorgenre te passen.
Basto
Kwestie van definitie. Je hebt hier gewoon te maken met een (bijna) bovennatuurlijke seriemoordenaar. Vergelijkbaar met Maniac Cop, Duel en Jeepers, Creepers. Ik schaar die onder horror.
notsub
Dit is zo'n film die ik graag in 1986 had gezien. Dat zal vast een intense kijkervaring geweest zijn. Nu anno 2026 blijft de film moeiteloos overeind. Met Rutger Hauer als een ijskoude psychopaat zet The Hitcher vanaf de eerste scene al een heel ongemakkelijk sfeertje neer en laat in het vervolg de teugels nauwelijks vieren. Qua geloofwaardigheid worden de grenzen opgezocht en ook de spectaculaire scenes gaan best ver, maar de film komt zonder een saai moment telkens weer terug met met de weerzinwekkende hersenspinsels van onze lifter.

The Hitcher
2007

The Hitcher II: I've Been Waiting
2003

Het is vandaag Halloween: hier vijf legendarische regisseurs en hun favoriete horrorfilm

Midnight Express
Biografie / Misdaad, 1978