• 9.369.636 stemmen

Met onder meer: Jason Statham, Sylvester Stallone en 50 Cent

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 5 oktober 2023

Plot Expend4bles

"They'll die when they're dead."

Op een vrachtschip worden er kernwapens gestolen door terroristen. Om een mogelijke Derde Wereldoorlog te voorkomen, worden Barney Ross, Lee Christmas en de andere leden van de Expendables ingeschakeld. Als 's werelds laatste verdedigingslinie trachten ze hier een stokje voor te steken met nieuwe teamleden die andere stijlen en tactieken toepassen.

avatar van John111

John111

Een klein beetje advies voor de makers van deze reeks. Stop alstublieft. Pure oog diaree.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

• 2099 stemmen

De Expendables serie begon als hommage aan actiehelden van decennia geleden: stoere, cisgender, zich als man identificerende personen die destijds met glimmend ontbloot bovenlijf het kwaad te lijf gingen, op onze met houtfineer afgewerkte kleurentelevisies.

Reeds als scholier in de jaren 90 vroeg ik mij met vrienden af waarom onze idolen niet een keer voor de grap samen een film zouden maken met voor iedereen een kleine rol, maar een grote service aan hun fans. Vele jaren later werd door Stallone ineens onze stille wens vervuld. En het was geweldig.

De filmreeks had tot nu toe Expendables 2 als apotheose: Stallone, Arnold, Willis, Norris èn Van Damme. Wát een combinatie. Iedere oudere jongere beleefde toen een cinematisch meervoudig orgasme en een sigaretje toe. Want ook Li, Statham en Lundgren zaten er nog in. Prachtig! Was het goed qua verhaal of acteerwerk? Niet per se. Wat het een heerlijke trip down testosteron-memory-lane? Een cadeautje dat je nooit had verwacht te krijgen? Absoluut! Door mij destijds dan ook gewaardeerd met 4,5 sterren, een krul en een stickertje van de juf.

Daarna ging het bergafwaarts. In dit meest recente deel worden meer en meer vage castleden toegevoegd. De aanwezigheid van Randy Couture heb ik al nooit begrepen, maar Megan Fox? Zeker tweederde van het special effects budget ging naar haar make-up: haar lippen zijn meer opgeblazen dan alle explosies in de film bij elkaar. En dat andere nietszeggende grietje? En Twee Kwartjes die zelfs nog een momentje pakt met nota bene zijn eigen liedje "P.I.M.P." als achtergrondmuziek?

Het laat het geniale uitgangspunt van de eerste paar delen geheel los en wordt met elke explosie generieker en nietszeggender.

En hand in hand met de nostalgie holt de kwaliteit ook rap achteruit. Want alle actiescènes waarbij een kapsel uit model zou kunnen raken, worden geschoten met greenscreen. Van Statham in een gepantserde buggy tot een schip op volle zee, de achtergrond is er achter geplakt. Is dat erg? Niet per se. Maar het is lelijk gedaan en dat is wèl erg.

En de film heeft al zo weinig mee.

Expend4bles is geschreven door niet minder dan 3 schrijvers (Kurt Wimmer, Tad Daggerhart, Max Adams) maar desondanks lopen dialogen totaal niet, de film levert oneliners die niet landen en onderlinge kwinkslagen hebben een erbarmelijk Schippers-van-de-Kameleon niveau.

Op talloze momenten verliezen onze helden zich in hand to hand combat terwijl er ook gewoon vuurwapens voorhanden zijn. Dat laatste is natuurlijk om martial arts legendes Uwais (The Raid) en Tony Jaa (Ong-Bak) de gelegenheid te geven hun trucje te doen. Kort, maar aardig. Eigenlijk zijn dat ook de enige momenten dat vecht- en schietchoreografie een beetje okay is, want de ongeorganiseerde bende gemaskerde slechteriken stort zich werkelijk massaal als een doofblinde Jostiband in het spervuur. Zo slecht.

De doelgroep is ook geheel uit beeld. Voor veertigers die zijn opgegroeid met 80s muscles is dit veel te stupide. Voor jeugd zijn al die opgepompte opa's veel te oud. Voor nog jongere jeugd is het te bloederig. Voor wie doe je dit nog?
Stallone verkocht deze film op zijn social media kanalen als "het doorgeven van het stokje aan een volgende generatie." Maar dit soort simplistische jaren 80 pulp werkt juist alleen maar met de oude generatie. En als die te oud zijn moet je er gewoon mee stoppen.

Doordat er steeds minder actiehelden van weleer meedoen en steeds meer nobody's aan de cast worden toegevoegd (die praatgrage Spanjool met een pijnlijk ongrappige monoloog over goldenshowers ken ik helemáál niet), is de ziel uit de franchise en houd je gewoon een stompzinnige film over.

Het plot is ook te gaar voor woorden. En dan doel ik niet eens op de plottwist rond Barney, maar op de endgame rond dat schip dat vermomd zou zijn als vliegdekschip. De vermomming bestond naast een Amerikaanse vlag uit een geschilderde landingsbaan met ski-jump voorop, iets wat geen enkel Amerikaanse vliegdekschip in de voorbije 80 jaar ooit heeft gehad. En die zou dan moeten ontploffen in Rusland? Om een oorlog uit te lokken? Hè?

In het epiloog volgt zelfs nog een vrij misselijke grap: Barney heeft die ene kerel die met hem dwars zat in de kroeg dus meegesmokkeld naar Libië en daar een kutdood laten sterven. Dat had die gast helemaal niet verdiend en zoiets macabers past ook helemaal niet bij Barney. Heel erg vreemd.

2 sterren, met name dankzij Tony Jaa (zijn vechtkunsten, niet zijn bizar slechte Engels).

avatar van Glacius

Glacius

Tering dit was slecht. Waar deel 1 en 2 fijne actiefilms zijn en deel 3 ook al matig, maar nog wel vermakelijk is, is dit troep van de bovenste plank. Het acteerwerk is niet om aan te zien. Vooral 50, Fox en Lundgren lopen rond als een stel debielen. De special effects idem. Zo slecht zie je het zelden. Voor de rest is Megan Fox totaal ongeloofwaardig en vooral onwaardig om zich een expendable te noemen. Loopt een beetje doelloos rond, domme blikken te werpen met haar onbewogen plastic gezicht. Ook Sly ziet er niet meer uit en acteert uitermate teleurstellend.

Pure tijdverspilling en tegelijk een dikke middelvinger naar het publiek.

Ik vind eigenlijk elke film in deze franchise een gemiste kans. Deel 2 kwam nog het dichtst bij hoe het zou moeten zijn. Een actiefilm zoals in de jaren 80 gemaakt vol met de oude actiehelden met een dikke knipoog en brute actie.

We kregen een soort light versie van dat alles. Deel 4 is voor mij wat Escape plan 2 en 3 waren. Een potentieel goede franchise om zeep helpen door middel van zeer matige kwaliteit te hanteren.

avatar van panax

panax

Leuke actiefilm !!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Tja.

Wat ooit begon als een leuke actieserie, is toch zeer ver afgedwaald. Niet alleen in niveau. Ook de ganse opzet is overboord geflikkerd. Deel 3 deed dat al fout en dit drijft het nog verder: geen toevoegingen van acteurs met een actie-cv, maar godbetert 50 Cent en Megan Fox. Dat is toch bijna een parodie op de parodie. Niet te begrijpen. Nu goed, niet gebruikte actiesterren van weleer genre Danny Trejo of Steven Seagal zijn intussen misschien ook geriatrische patiënten. Toch had het op z'n minst grappiger en gepaster geweest om hen een rol(letje) te geven in plaats van "acteurs" waar je geen enkele ouderwetse actiefilm aan kunt linken.

Los van de acteurs is de film simpelweg slecht geschreven en geregisseerd. De oneliners komen er niet uit, en de dialogen zijn wat uitleggerige zinnetjes, maar wat in godsnaam moet er uitgelegd worden? Er valt niks uit te leggen. De komische pogingen zijn pijnlijk ongrappig. Zelfs Jason Statham, die wegens een schijnbaar ongeïnteresseerde Sylvester Stallone gepromoveerd wordt, komt er bekaaid van af en dat is echt zijn schuld niet. De CGI is reeds vaak benoemd voor wat het is: spuuglelijk.

1,5