Genre: Biografie / Drama
Bekijk via Apple TV+
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Vanaf 5 december in 149 bioscopen
Plot Napoleon
"He came from nothing. He conquered everything."
Tijdens de Franse Revolutie stijgt Napoleon Bonaparte snel in de militaire gelederen. Als generaal grijpt hij in 1799 via een staatsgreep de macht en kroont zich tot leider. Hij besluit oorlog te voeren tegen Europese naties en breidt zijn rijk uit. Ondertussen tracht hij ook indruk te maken op zijn overspelige vrouw Joséphine, met wie hij een wispelturige relatie heeft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op Apple TV+
Tsar Alexander
Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord
Theresa Cabarrus

LRvanDam
De film beoordeel ik als minder goed dan verwacht. De algehele verhaallijn blijft oppervlakkig. Daarnaast vond ik dat er teveel en ook saaie veldslagen in de film zitten. De film past mijns inzien in het straatje van The Creator voor wie graag naar BOEM BOEM BOEM VECHTEN BOEM OORLOG BOEM films gaat. Voor een goed verhaal hoef je Napoleon niet te zien, al vond ik desondanks de relatie met Joséphine en de kinderwens nog best leuk. Maar wel is het acteerwerk hierin echt slecht, ik kreeg niet de indruk dat die twee echt een serieuze romantische relatie met elkaar hebben.

teigertje
Gisteravond bezocht en het werd een aangename zit waarbij de lange speelduur gelukkig voorbij vloog. Dat wil niet zeggen dat het een perfecte film is geworden, maar er zit meer dan genoeg vaart en spektakel in om van begin tot eind geboeid te kijken.
Ridley Scott is een vakman en dat zie je hier gewoon terug in hoe het allemaal in beeld komt. Hij maakt de keuze om het leven van Napoleon fragmentarisch te vertonen, van de opstand in Parijs tot zijn verbanning naar Sint-Helena na de verloren veldslag in Rusland. Het goede aan deze keuze is dat je gewoon veel te weten komt over wat Napoleon allemaal heeft gedaan in die pakweg 20 jaar, maar het mindere is weer dat je nooit echt een strak lopend verhaal ziet omdat je meteen weer naar een volgend belangrijk moment door gaat. Sowieso voelt de film afstandelijk in de vertelling. Napoleon wekt weinig sympathie op en je krijgt ook te weinig mee waarom hij bepaalde dingen zegt of doet. Privé volg je alleen zijn liefdesleven met Josephine en ook zijn moeder heeft een bijrolletje, maar verder? Hij had bijvoorbeeld een broer die Nederland heeft geregeerd, maar dat soort subplotjes hebben ze weggelaten. Ergens snap ik het ook wel, want alleen al de focus op Napoleon en zijn veldslagen is al een enorme klus.
Daar zit dan wel weer de grote klasse van de film, want de oorlogen en de actie komen bloederig, rauw en genadeloos in beeld. Dat begint al met de opening in Parijs en dat eindigt met zijn grote nederlaag op het einde. Deze wijze van oorlog in beeld brengen spreekt me wel aan, omdat het niet mooier wordt gemaakt dan het was. Al blijf ik me wel verbazen hoe ze het destijds deden, met veel bombarie en ook netjes in rijen staan, wachten tot je eraan gaat. Maar de tactieken waren ook weer boeiend om te volgen, zoals hoe de vijand op het ijs werd gestuurd of op het eind de tactieken waar Napoleon weer geen antwoord op wist.
Alles bij elkaar is dit geen filmklassieker geworden, maar wel een grote aanrader om in de bioscoop te kijken. Daar is dit voor gemaakt, ga het daar dan ook zien. De aankleding is perfect, inhoudelijk had het beter gekund.
Een uitstekend uiteengezette resensie.
Moet ik zeggen.
Mijn zoon heeft hem gisteren gezien in de bioscoop.
Die gaf dezelfde beoordeling als jij.
Hij vond de film, soms traag.
Ik kan nog geen mening geven,ik moet hem nog zien.

DoctorMovie
BOEM BOEM BOEM VECHTEN BOEM OORLOG BOEM films goeie omschrijving !

IH88
Hier had ook wel komedie als genre bij mogen staan. Zeker de scenes tussen Phoenix en Kirby worden het belachelijke in getrokken. Bewust zegt Kirby (hoewel dat ook achteraf gepraat kan zijn). Verder is dit vakwerk van Scott als regisseur, maar broddelwerk als scriptschrijver. Het verhaal vliegt van de hak op tak zonder uitleg of overzicht. Personages worden geïntroduceerd en daarna terzijde geschoven, en historische gebeurtenissen worden even kort aangedaan zonder context of verdere uitleg.
Ik had een hele film kunnen zien over Napoleon die Rusland wil veroveren en een leeg Moskou aantreft (een grote inschattingsfout met honderdduizenden doden tot gevolg), maar ook deze gebeurtenis wordt even kort aangestipt. Scott wil te veel.

GAST2022
Ik weet overigens niet of ik de opgepoetste verhalen van Josephine zo serieus moet nemen. Volgens de verslagen had ze een verrot gebit en haar vagina die ze in de film aan Napoleon toont om hem te verleiden zal er na 2 geboortes ook niet al te fraai meer hebben uitgezien.

MisterPink

Napoleon was een liefhebber van de orale bevrediging, om het woord 'befkoning' maar even te vermijden. Het zal dus wel meegevallen zijn.

MisterPink
Puur fictie vriend. De vijand liep al op het ijs (en niet op een meer, maar in een inham van een rivier).

Fisico (moderator films)
... en reeds in volle chaos op de vlucht. Het was dat of de overgave (zoals enkele Russische divisies deden).

Duke Nukem
Napoleon. Ik had mijn verwachting al niet erg hoog gesteld, dus dat viel nog mee.
Naast het feit dat iedereen in Frankrijk netjes Engels (zonder Frans accent) spreekt, waardoor je nooit het gevoel krijgt in Frankrijk te zijn, vind ik ook de Franstalig gezongen liedjes niet erg bij het tijdsbeeld passen, die klinken namelijk veel te modern. Het is wel grappig dat de Franse inwoners zelfs hun eigen naam niet goed kunnen uitspreken:
"General, there is a young man who wants to see you, his name is Eugenne Bon-nie?!"
"General Bonaparte, my name is Eugene Bonneeee son of Josephine Bonneeee."
Keizer Frans van Oostenrijk spreekt dan wel één zinnetje in het Duits. Bravo!
De film vindt geen goed evenwicht tussen oorlogsfilm en drama. Napoleon duurt 158 min, maar toch heb ik het gevoel dat men teveel wil vertellen in te korte tijd waardoor alles er snel wordt doorgejaagd (de getroubleerde generaal wordt zomaar opeens de keizer van Frankrijk...). Joaquin Phoenix is niet Napoleon maar Joaquin Phoenix met een grappig hoedje op. Voor geen moment geloof ik dat hij Napoleon Bonaparte is. Een totale miscast dus als je het mij vraagt. Er is ook geen enkele chemie tussen Phoenix en Kirby (Josephine). En over de stompzinnige sexscenes zullen we maar zwijgen. Alles wordt ook heel afstandelijk verteld waardoor je als kijker niet wordt meegevoerd met het verhaal.
Voor degenen die zeggen dat historische accuraatheid geen rol speelt en dat je maar een boek moet lezen als je de echte feiten omtrent een hirstorische figuur wilt leren, daar ben ik het helemaal niet mee eens. Als ik een film over Napoleon kijk dan wil ik kunnen geloven dat de feiten grotendeels op de ware feiten gebaseerd zijn. Tenzij als een film heel duidelijk niet de feiten volgt, maar met opzet en heel duidelijk een andere kant van het verhaal wil vertellen, zoals bijvoorbeeld bij The Last Temptation of Chirst (1988) het geval is. Dan krijg je dus een fantasieverhaal dat gebaseerd is op een historische of zelfs een legendarische figuur, en de kijker weet dat.
Wat vind ik dan wel goed aan Napoleon? De veldslagen zijn redelijk gruwelijk en troosteloos, met vertraagde beelden, dramatische muziek en met een grauw grijs kleurenpalet gefilmd. Maar voor mij duren ze te kort en het wordt op geen enkel moment spannend of opwindend. Gelukkig wordt de Slag bij Waterloo nabij Broekzele (Brussel) beter uitgewerkt, maar dan zitten we al aan het einde van de film en dan pas krijgt de kijker een klein nasmaakje van wat deze film had kunnen bieden indien Ridley Scott een spannende oorlogsfilm over een briljant oorlogsstrateeg had willen maken. Opnieuw is het moeilijk om te onderscheiden wie precies wie is, omdat iedereen Engels spreekt. Maar gelukkig zijn er de landsvlaggen die netjes in beeld komen, zodat je niet gaat denken dat iedereen gewoon Amerikaans (of Engels) is.
En nu ga ik de 1815 Ouverture van Tsjaikovski maar weer eens opleggen - met èchte kanonnen en klokkengeluid, natuurlijk!

FreqOut
Waardeloos. Heeft niks met Napoleon te maken, behalve dan dat het in zijn tijd speelt.Joaquin Phoenix doet wat er van hem verwacht wordt, en dat is een paar keer Josephine goed pakken.
Jammer was ook dat het lachje van Joaquin Phoenix mij ontzettende deed denken aan hetzelfde lachje van hem in (de overigens wél uitstekende film) 'Joker'. Daar kan Joaquin uiteraard niets aan doen, dat is blijkbaar zoals hij is. Gelukkig lachte Napoleon niet zo vaak in deze film. Er viel sowieso weinig te lachen, eigenlijk.

AngelicV
Fragmentarische cinematographische catastrofe. Een speed date door de historie van de autocraat napoleon. De film pakt werkelijk nergens. De scènes in Michiel de Ruyter (16) komen beter over. Het geheel pakt nergens. De blootscenes zijn een lachertje en dat terwijl de amerikaanse filmkeuring de film R rated heeft gegeven. Ook in combinatie met het slagveldgeweld had Scott een voorbeeld kunnen nemen aan bijv. Flesh and Blood van Paul Verhoeven. Napoleon's soldaten verkrachtten en moordden er in die tijd op los. Dan hadden de 3.000.000 doden meer impact gehad dan alleen de vermelding op de aftiteling. Beste stukje vd film is Waterloo. En .. laat de fransen frans praten, oostenrijkers duits en russen russisch en de britten engels. Echt zonde van t bioscoopkaartje.....

Franse critici vernietigend over 'Napoleon': 'Inhoudsloos en historisch onjuist'

Ridley Scott krijgt zijn zin: 4 uur durende directors cut van 'Napoleon' zal worden uitgebracht op Apple TV+

Vijf veelbesproken films die dit jaar nog in de bioscoop verschijnen

Epische eerste trailer onthuld voor Ridley Scott's langverwachte historische film 'Napoleon' met Joaquin Phoenix
Realtimes | Publishing Network
Social media