• 10.927 nieuwsartikelen
 • 162.671 films
 • 10.281 series
 • 30.006 seizoenen
 • 616.326 acteurs
 • 193.451 gebruikers
 • 8.997.575 stemmen
Avatar
 
banner banner

Devotion (2022)

Biografie / Oorlog | 139 minuten
3,22 146 stemmen

Genre: Biografie / Oorlog

Speelduur: 139 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: J.D. Dillard

Met onder meer: Jonathan Majors, Glen Powell en Christina Jackson

IMDb beoordeling: 6,6 (27.768)

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Koreaans en Italiaans

Releasedatum: 1 december 2022

Plot Devotion

"In America’s forgotten war, they made history."

Tom Hudner en Jesse Brown worden in het jaar 1950, tijdens de Koreaoorlog, geselecteerd voor de luchtmacht. Terwijl Tom een soldaat is, vliegt de piloot Jesse als eerste Afro-Amerikaan voor de Air Force. De twee komen heel goed overeen tijdens de zware militaire opleiding. Hun vriendschap komt echter in het gedrang wanneer één van hen wordt neergeschoten.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Thomas J. Hudner Jr.

Marty Goode

Carol Mohring

Buddy Gill

Captain Sisson

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

 • 1499 berichten
 • 425 stemmen

Vanaf 27 oktober 2022 in de bioscoop (The Searchers)


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10710 berichten
 • 2494 stemmen

Trailer ziet er wel interessant uit.


avatar van c de vries

c de vries

 • 136 berichten
 • 0 stemmen

Met een verhaal wat helemaal past in deze tijd. Film deugt op alle fronten.


avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

 • 1499 berichten
 • 425 stemmen

Jotil schreef:

Vanaf 27 oktober 2022 in de bioscoop (The Searchers)

EDIT: vanaf 1 december 2022 in de bioscoop.


avatar van werry

werry

 • 341 berichten
 • 131 stemmen

c de vries schreef:

Met een verhaal wat helemaal past in deze tijd. Film deugt op alle fronten.

Gelukkig wel ja.


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13318 berichten
 • 3922 stemmen

In zoverre een bijzondere film dat deze een vrij lange aanloop kent zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Het grootste drama betreft nog dat een enkeling wat naars zegt over de huidskleur van Brown, maar ook dat zijn ruzies in de marge. Geen groots drama, geen echte conflicten. De film neemt anderhalf uur de tijd, en dat is echt te lang, richting de finale met wat actie in de Korea-oorlog. Ik weet ook niet wat deze film moet zijn: een portret van de eerste zwarte piloot, van de oorlog zelf, van een groepje vliegeniers met toevallig een zwarte piloot? Hoewel de aankleding verder prima is (hoewel iets te clean en en met te veel retro-look allemaal) is de film steeds het net niet. En dan worden er 140 minuten voor uitgetrokken. Daarbij speelt ook dat de invulling van Majors aan de persoon Brown nogal vlak is en de stukken waarin hij vecht met demonen geen moment overtuigen en zelfs wat lachwekkend worden. Zijn vrouw (in de laatste scène vooral) en wingman Glenn Powell doen het wat dat betreft een stuk indrukwekkender. Ongetwijfeld een film die met zijn thema gokt op de Oscars maar als drama te zwak is en ook nog onverwachte concurrentie (op het vlak van Oscars) krijgt door die andere pilotenfilm Top Gun dit jaar. Dat gaat hem niet worden. De regisseur van dienst heeft af en toe nog een leuk visueel idee met een goede uitvoering (ook in de montage) maar daar blijft het bij. 2,5*.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59219 berichten
 • 3929 stemmen

Nooit geweten toen ik aan deze film begon dat het een waargebeurd verhaal is. Maakt het achteraf toch nog een beetje indrukwekkender. We volgen dus de donkere cadet Jesse Brown die in training gaat om gevechtspiloot te worden voor de Amerikaanse luchtmacht rondom de Koreaanse oorlog die begon in 1950. De huidskleur van Brown is hier van belang omdat hij zijn hele leven al te maken heeft gehad met racisme en tegenwerking. Daarna ontpopt zich een vrij voorspelbaar verhaal met de gesloten Brown die ontdooid en zijn collega's steeds meer gaat vertrouwen. Inclusief een plotje met zijn gezin thuis waar hij zo gek op is. Jammer alleen dat de film wel echt een veel te lange aanloop neemt door een uur lang zich te richten op training en familiezaken, niet overdreven boeiend uitgewerkt.

Misschien heeft Devotion net wat pech dat het enkele maanden na Top Gun: Maverick uit is gekomen, een film die een beetje hetzelfde militaire pad volgt (maar dan zonder het racismeverhaal) waardoor het nu een beetje een herhaling van zetten is. Het restant is wel boeiender en voor mij was het eind dus minder voorspelbaar omdat ik het echte verhaal niet kende. De actie kan niet tippen aan het Maverick-niveau, maar is toch nog best goed uitgewerkt en oogt niet slecht. Dit is meer het niveau van bijvoorbeeld Midway (2019), waar ook niet zo veel mis mee is.

Beetje lastig om een cijfer te geven. 3 sterren is net wat te karig, 3,5 is net weer te hoog. Maar ik rond toch maar omhoog af.

3,5*


Echt een prima film!


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30496 berichten
 • 5205 stemmen

Devotion is vooral de verfilming van een verhaal dat niet mag vergeten worden. De biografie van Jesse Brown die al heel zijn leven te maken heeft met racisme en zoveel meer tegenwind kreeg als hij zich opwerkte tot eerste zwarte piloot in de Air Force, ten tijde van de oorlog in Korea. Het vergelijk met de Top Gun sequel eerder dit jaar is snel gemaakt met de vliegtuigen. Devotion heeft meer charme en een interessanter verhaal. Al is het verloop vrij voorspelbaar. Maar wel mooi verfilmd met een hart. Echt uitblinken doet het nooit, maar hier geniet je absoluut 2 uur van in de bioscoop.


avatar van Bieko

Bieko

 • 3 berichten
 • 0 stemmen

mjk87 schreef:

Ik weet ook niet wat deze film moet zijn: een portret van de eerste zwarte piloot, van de oorlog zelf, van een groepje vliegeniers met toevallig een zwarte piloot?.

Of de film waargebeurd is of niet. De film gaat, zoals u al vermoed, overeen groepje vliegeniers met een zwarte piloot.

De film is compleet woke, conform anno 2022.


avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

 • 2809 berichten
 • 9511 stemmen

Bieko schreef:

(quote)

Of de film waargebeurd is of niet. De film gaat, zoals u al vermoed, overeen groepje vliegeniers met een zwarte piloot.

De film is compleet woke, conform anno 2022.

Fascinerend waar dit soort figuren vandaan komen. Net geregistreerd, 0 stemmen, 3 berichten, 1 daarvan dat “woke” gezever. Goede start, hoor.


avatar van james_cameron

james_cameron

 • 5999 berichten
 • 9122 stemmen

Beetje oubollig en tam waargebeurd oorlogsdrama, maar verder niet heel verkeerd. De degelijke cast maakt veel goed, net als de verzorgde visuele effecten. Hier en daar ook wel wat spectaculaire aktiescenes. Het tempo had iets hoger mogen liggen.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 3151 berichten
 • 3763 stemmen

Ik waardeer het feit dat deze film niet overdreven onrealistisch was. De afhandeling van de vluchtactiescènes waren geweldig. Het was een traktatie om deze 'oorlogsvogels' uit die periode in een moderne film met alle beelden en geluiden te zien.

Het echte verhaal hier had mogelijk een heel interessante korte serie kunnen zijn van enkele uren waarin ze zich hadden kunnen concentreren op alle interacties en situaties die deze mannen maakten tot wie ze waren. Ook had men dan meer diepgang kunnen geven aan de personen zoals Daisy, de vrouw van Jesse.

Helaas is er in de film gewoon niet genoeg tijd om deze aard van karakterontwikkeling adequaat weer te geven en tegelijkertijd vast te houden aan het realisme van de gebeurtenissen in een tijdsbestek van krap aan 140 minuten.

Het acteerwerk en de regie waren goed en het is technisch briljant. Oversized is het op zijn minst marginaal succesvol als film, maar een beetje ontbreekt het aan het creëren van opwinding of interesse die verder gaat dan alleen het documenteren van de geschiedenis. Ik hou wel van historische drama's en ik vond dit geweldig maar de gemiddelde persoon zal waarschijnlijk niet de achtergrond hebben die nodig is om dit verhaal volledig te waarderen en kan het misschien te lang en vervelend vinden.

Voor mij een ruime 7.


avatar van schumacher

schumacher

 • 3892 berichten
 • 3616 stemmen

Het begin vd film was heel goed maar erna kakt het in voor mij en ze waren me kwijt en het is niet meer goedkomen.

Geene slechte film maar duurde te lang en ze konden dat 1ste goede deel nadien niet aanhouden, just my opinion. Daarom een 3.


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 11431 berichten
 • 5346 stemmen

"This is a story from America's 'Forgotten War'."

Met deze woorden begint "Devotion", m.b.t. de oorlog in Korea tussen 1950 en 1953, welke vooral draait om vriendschap en die nauwelijks actie bevat (lekker misleidende trailer) en ook behoorlijk langdradig is. Maar dat laatste is helaas tegenwoordig een trend aan het worden m.b.t. bioscoopfilms. "Devotion" is geïnspireerd door een waar verhaal en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Adam Makos.

1950, Koude Oorlog. Twee jonge mannen Tom Hudner (Glen Powell) en de Afro-Amerikaan Jesse Brown (Jonathan Majors) worden geselecteerd voor een prestigieuze eenheid binnen de marine. Tijdens de zware opleiding groeit er een hechte vriendschap tussen de twee die op de proef wordt gesteld wanneer één van hen op vijandelijk gebied wordt neergeschoten.

Jesse Brown was de eerste Afro-Amerikaanse piloot van de Navy. Zijn levensverhaal verdiende zeker een film, maar deze wat ouderwetse biopic neem teveel hooi op de vork. "Devotion" wil naast een schets van Jesse's leven voor en tijdens de Koreaanse oorlog ook nog een verhaal over vriendschap vertellen en ook nog concurreren met de andere pilotenfilm "Top Gun: Maverick (2022)".

De ontmoeting tussen Jesse Brown en Tom Hudner vindt al plaats tijdens de opening van de film, als Tom de kleedkamer binnenwandelt en hij Jesse hoort praten tegen hem. Tom, die op dat moment niet weet tegen wie of wat hij het heeft, loopt verder en ziet dan Jesse. Er is verder niemand. De teksten die Jesse zojuist uitsprak, blijken cruciaal te zijn voor het verdere verloop van de film. Ondanks hun verschillende karakters en achtergronden, groeit er toch snel een aarzelende vriendschap tussen de twee en zeker wanneer Tom Jesse een paar keer naar huis brengt en kennis maakt met zijn vrouw Daisy (Christina Jackson) en zijn jonge dochter Pam. Zijn vrouw Daisy en dochter vormen Jesse's anker en thuisbasis in de film.

Net zoals Tom is ook het gezin van Jesse onlangs verhuisd, maar zij voelden zich veel minder welkom (o.a. te zien via de buurvrouw die de politie laat komen vanwege zogenaamde geluidsoverlast). Jesse kreeg op zijn vorige marinebasis ook te maken met racisme en hij vertrouwt dan ook weinig mensen, zelfs niet zijn oversten. Als hun eskader dan mee mag op missie in het buitenland, vraagt Christina dan ook aan Tom om op Jesse te letten. Op de Middellandse Zee zijn ze een afschrikmiddel tegen de Sovjets, maar het wordt hen meteen duidelijk dat er overal gevaar schuilt. En dan wordt het team naar de net uitgebroken oorlog in Korea gestuurd.

Het gedeelte op de Middellandse Zee, welke plaats vindt vanaf de 40e minuut en circa 30 minuten duurt, het men wat mij betreft behoorlijk kunnen inkorten en zeker als ze aan land gaan in Cannes om te relaxen en waar Jesse dan op het strand actrice Elizabeth Taylor ontmoet, die hem en zijn team uitnodigt voor het Casino. De echte Jesse Brown heeft vast Elizabeth Taylor ontmoet, maar in deze navertelling is het ruis en voegt het eigenlijk niets toe aan het verhaal.

Zoals eerder aangeven wil de film ook meer aandacht voor de Koreaanse oorlog, die toch bij veel mensen onbekend is. Een conflict tussen Noord en Zuid-Korea dat speelde tussen 1950 en 1953. Noord-Korea werd daarbij gesteund door China en de Sovjet-Unie en Zuid-Korea door de Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten. Officieel wordt het gezien als een direct gevolg van de Koude Oorlog. En m.b.t. de Koreaanse oorlog zijn de actiescènes met de F4U Corsair jachtvliegtuigen (die twee bruggen tussen Noord-Korea en China uitschakelen, die in een gevecht komen met een Russische MiG-15 en die de Amerikaanse landtroepen ondersteuning geven als deze dreigen overlopen te worden) ook het beste in de film. Ze werden fraai in beeld gebracht en benaderen ook enigszins het niveau van "Top Gun: Maverick".

Maar de actiescènes zijn te beperkt, duren ook te kort en de eerste echte actiescène is ook pas na circa 75 minuten te zien. Regisseur J.D. Dillard heeft namelijk tachtig procent van het verhaal voorbehouden voor de vriendschap tussen Jesse en zijn "wingman" Tom en de frustraties van Jesse om als zwarte piloot geaccepteerd te worden in het Amerikaanse leger. Dus soms krijg je in deze film te maken met racisme en zelfs als Jesse zich voor belangrijke vluchten oppept, door zichzelf voor de spiegel de heftigste racistische dingen te verwensen. Die racistische conflicten hebben we echter al in andere films gezien en dan met meer impact, want in "Devotion" blijft het allemaal vrij braafjes (loopt één keer uit op een vechtpartijtje in Cannes en ook hoor je nooit iemand "Nigger" tegen Jesse zeggen) en dat geldt ook voor de actie.

De F4U Corsair jachtvliegtuigen worden tijdens het vernietigen van twee bruggen constant bestookt door afweergeschut, maar het zijn juist soldaten op de grond die Jesse op het einde noodlottig worden. Want door hun geschiet wordt zijn vliegtuig geraakt en verliest het olie en moet hij een noodlanding maken. Na de noodlanding komt hij dan gewond vast te zitten in het vliegtuig, waardoor hij uiteindelijk sterft en zelfs de dappere reddingsactie van Tom helpt daarbij niets uit. Het Amerikaanse leger wilde zijn lichaam nog terughalen, maar dat is echter niet gelukt. Dat krijg je op het einde ook nog via tekst in beeld te zien, waarna de film na circa 130 minuten is afgelopen. Vlak voor het begin van de aftiteling zien we ook nog foto's voorbijkomen van Jesse (ontving een titel / medaille als erkenning voor zijn heldendaden en buitengewone verdienste in luchtgevechten) en Tom, Jesse's kleindochter en Tom's zoon. Tom heeft zijn verdere leven vooral besteed om het verhaal van Jesse, zijn beste vriend, levend te houden en om hem terug te halen (dat heeft hij voor het laatst nog geprobeerd in 2013, voordat hij stierf in 2017).

De film wordt natuurlijk gedragen door Jonathan Majors en Glen Powell die het goed doen als Jesse Brown en Tom Hudner. De relatief onbekende Christina Jackson deed het ook verdienstelijk als Daisy Brown, maar zij wordt in de film wel alleen neergezet als "de vrouw van". Ze speelt hierdoor een stereotype rolletje en haar enige doel is kennelijk om voor haar man te zorgen. Aan de actrice ligt het zeker niet, maar een beter script had dit probleem misschien verholpen. Verder is er nog een verdienstelijke rol weggelegd voor Thomas Sadoski als de zeer sympathieke en meelevende commandant van Jesse en Tom. Verder hebben ook nog andere piloten een klein rolletje, zoals Nick Hargrove als Carol Mohring die tijdens het landen op het vliegdekschip USS Leyte in de zee stort en daarbij om het leven komt en die ietwat racistische Spencer Neville als Bo Lavery.

Al met al is "Devotion" een ietwat rommelige en langdradige oorlogsfilm, die eigenlijk niet over oorlog wil gaan en net te Hollywood-achtig aanvoelt en dat laatste mede door de typische clichés verwerkt in de film. Wat "Devotion" wel is, is een sober vertelde biopic, die niet opvalt door overdreven patriottisme, machismo of sentiment. Dat gezegd hebbende, de film mist wel iets. Of het nu het verhaal is of een gebrek aan actie, er had best wel iets meer pit in gemogen. De sfeer en het verhaal zijn echt jaren 50 en goed getroffen en de beelden (zeker bij de actiescènes) mochten er op zijn tijd ook wezen.


avatar van Thomas83

Thomas83

 • 3724 berichten
 • 3368 stemmen

Na Top Gun: Maverick alweer de tweede gevechtspilootfilm in een paar maanden tijd, het kan niet op. Al is dit eigenlijk veel meer dan een actiefilm een puur drama, en een die de verfrissende keuze maakt zich te focussen op wat voor effect racisme op een persoon kan hebben in plaats van het verhaal om grootse dramatische momenten te laten draaien.

Niet dat het helemaal werkt, want hoewel Majors en Powell erg goede acteurs zijn hebben ze weinig chemie en is het schrijfwerk behoorlijk vlak. De acteurs krijgen geen leuke dialogen of complexe personages om mee te werken. Best bizar eigenlijk, want als je over het leven van de echte Jesse Brown leest dan waren er zoveel interessante gebeurtenissen in zijn leven.

En hoewel de actie op zich verre van slecht is, en de Koreaanse Oorlog er een is die we niet vaak in Hollywoodfilms zien, weet het allemaal niet al teveel indruk te maken. Dat heeft voor een groot deel natuurlijk ook te maken met Top Gun die op dat vlak superieur was. Daar kan deze film ook niet zoveel aan doen. Het gevoel van realisme ontbreekt ook wel een beetje.

Dat had Top Gun ook niet zo, maar Kosinski wist dat allemaal wat beter te verkopen, ook omdat de actie spectaculairder was. De score weet de adrenaline ook niet echt op te werken, doordat deze zo afgezaagd is en onophoudelijk bombastisch.


avatar van filmkul

filmkul

 • 1883 berichten
 • 1881 stemmen

Redelijk actie drama. Het waargebeurde verhaal wordt vakkundig uitgewerkt, echter weet Dillard beter over weg te kunnen met de actiescenes dan met het drama gedeelte. De film mist namelijk wat dat betreft wat diepgang en emotie. Daarentegen zien de actiescenes er prima uit en moet de film het daar van hebben. Visueel ook zeer geslaagd. Het acteerwerk is niet slecht, maar de hoofdrolspelers missen wat onderlinge chemie. Er had meer in kunnen zitten, maar zeker niet slecht. 3.5


avatar van sportfan27

sportfan27

 • 320 berichten
 • 257 stemmen

Snel in elkaar gezet WOKE filmpje.

Erg jammer want het onderwerp is zeker geschikt voor een goede film.

De soundtrack is dramatisch slecht, het script nog slechter. Er zit totaal geen "flow" in de film.

De beelden zijn op momenten mooi maar de CGI is duidelijk aanwezig en lang niet altijd overtuigend.

Gemiste kans.

2**


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 72715 berichten
 • 5789 stemmen

Nu te zien op Prime Video.


avatar van wouds601

wouds601

 • 118 berichten
 • 908 stemmen

Hoewel het oorlog / actie thema mij persoonlijk altijd erg aanspreekt viel het wel wat tegen. Het eerste uur gebeurd er eigenlijk niks. Van drama is ook geen sprake en er wordt met regelmaat iets over de opleiding gezegd. maar dat krijgen we niet te zien. was leuker geweest het traject tot gevechtspiloot te volgen dan wat we nu voorgeschoteld krijgen. Toch wel paar prima vliegscenes waardoor er een kleine voldoende van komt. Maar had zeker meer in gezeten. 2,5*


avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

 • 332 berichten
 • 280 stemmen

Ik kan niet anders concluderen dat de film wat tegenvalt. De film hinkt te veel op twee gedachten. De hoofdpersoon is Tom, maar het gaat om Jesse. Is het nu een oorlogsfilm of een film over racisme? Er komen te veel kleine zijtakjes in het verhaal voor die uiteindelijk geen impact maken en het verhaal niet kunnen dragen. De aanloop is te traag, de actie niet indrukwekkend genoeg, het drama te vlak. De soundtrack van de film - vooral tijdens de actie scenes - is echt dramatisch en zou beter passen bij een tekenfilm. Dat heeft Maverick toch beter voor elkaar. Wat de film voor mij red is dat het een waargebeurd verhaal is over een (voor mij) onbekende oorlog. Ik heb de indruk dat het verhaal dicht bij de waarheid heeft willen blijven wat te prijzen is, maar waar je ook de zure vruchten van plukt. Ik ben bang dat het originele verhaal - hoe dramatisch dat ook voor de betrokken moet zijn geweest - niet genoeg potentie heeft voor een film van meer dan 2,5 uur. Ik denk dat er beter was geweest om Jesse in de hoofdrol te plaatsen en hem te volgen van (kleine) jongen met een droom. Er wordt in de film wat gesproken over voorvallen die bij elkaar beter film materiaal hadden opgeleverd is mijn overtuiging. En dan wordt het thema ook helder: hoeen gekleurde Amerikaan door toewijding en doorzettingsvermogen de obstakels overwint (de eerste?) gekleurde Amerikaanse gevechtspiloot wordt. Aan de positieve kant wordt over de linie voldoende goed geacteerd met een eervolle vermelding voor Chirstina Jackson en de actie is voldoende vermakelijk om geboeid te blijven. Een prima film als je benieuwd bent naar wat er zich in de jaren 50 in Noord Korea heeft afgespeeld of als je van vliegtuigfilms houdt in de stijl van Maverick (maar dan wel van een beduidend lager niveau). Maar al met al is het een film die gemist kan worden. Daarom 2,5 ster.


avatar van Mickey b

Mickey b

 • 576 berichten
 • 446 stemmen

Mooie film die het waargebeurde beklijvende verhaal vertelt van Jessy Brown, de eerste Afro-Afrikaanse piloot bij de Navy. Alles blijft wat oppervlakkig, zowel naar actie in de lucht als naar drama op de grond. Film is geen hoogvlieger… Maar gezien waargebeurd, wel moeite om eens te bekijken als je van genre houdt. Verwacht geen luchtscénes genre Top Gun, die iets eerder uitkwa dan deze film. Ik had nergens een wow-momentje, wat ik bijv. bij Top Gun wel had. Deze film is eerder een verhaal over een vergeten oorlog met een ode aan Jessie Brown. Was een rol die vroeger op het lijf stond geschreven van Denzel Washington want had constant idee dat Jonathan Majors feitelijk een cloon van Denzel is. Verder vond ik ook drama niet zo diepgaand. Kortom werd ik niet echt meegezogen in het verhaal maar toch blij dat ik weer iets uit de geschiedenis van de zinloze oorlogen heb geleerd… Enigste waar ik wel aan stoorde was de CGI, vooral bij scénes vanuit de cockpit. Daar had ik echt wel het gevoel van green-screen-actie. Spijtig, want bij Top Gun Maverick was dit van een heel andere orde. Maar zal wel aan budgetten liggen. Maar feitelijk mag ik deze niet vergelijken met Top Gun. Deze film gaat over een heel ander tijdperk en wil eerder een dramatisch verhaal brengen. Los van de ganse film moet ik wel zeggen dat einde van film mij wel beroerde. Ook aftiteling met foto’s van de echte mensen achter dit verhaal doen wat met je, omdat de karakters dan ineens een echt gezicht krijgen. 3*


avatar van The Brain

The Brain

 • 258 berichten
 • 265 stemmen

Prima film waarbij de vergelijking met Top Gun nogal mank gaat, een geromantiseerde biografie tegenover fictie.

Devotion gaat over de eerste Afro-Amerikaanse vlieger bij de Air Force die achtervolgd wordt door zijn afkomst. Geen uniek gegeven, er zijn tig films met het thema van de eerste “zwarte” in een door “blanken” overheerste maatschappij. Hoewel het woke thema de hele film door sijpelt blijft het verhaal bij de feiten en is er geen overkill aan sentimenten. De feiten zijn dat er net na de 2e wereldoorlog de koude oorlog uitbrak met enkele ernstige conflicten waarvan de Vietnamoorlog wel de meest memorabele is. Daarvoor was Amerika betrokken bij een eerdere oorlog in Korea. Bekend geworden door de tv-serie MASH. Ook piloot Jesse Brown wordt als vlieger uitgezonden naar deze oorlog. De straalmotor was nog volop in ontwikkeling, de marine vloog met F4U Corsair vliegtuigen die nog uit de 2e WO stamde. Niet zo spectaculair als de straaljagers van Maverick. Toch zijn de luchtgevechten spannend genoeg in beeld gebracht en is de verhouding tussen drama en actie uitstekend.

Een goed gemaakte film die zeer onderhoudend is, een stukje geschiedenis voorschotelt en een kijkje geeft in de keuken van de Navy Air Force.


avatar van Canon1967

Canon1967

 • 100 berichten
 • 63 stemmen

Deze film gezien en ik moet zeggen...een verademing t.o.v. Top Gun 2.

Eindelijk nog eens een "old school" helden oorlogsfilm met wat diepgang en geen overdaad aan digitale vliegtuigen.

Ik vermoed ook dat men het verhaal vrij waarheidsgetrouw heeft gehouden, desondanks de lange intro over de relaties tussen de piloten en de familie onderling stoorde dit geenszins. De actie was correct en niet langdradig, deze film gaat tenslotte over een menselijk verhaal en is geen opgefokte, stuntfilm zoals Top Gun 2.

Dat dergelijke verhalen 73 jaar nodig hebben om verteld te worden blijft voor mij een raadsel. Al wordt het steeds moeilijker om waarheidsgetrouwe oorlogsfilms te maken van de periode rond W.O. 2, men doet soms verwoede pogingen......dit is er één van. Een aanrader.


avatar van movie freak84

movie freak84

 • 169 berichten
 • 224 stemmen

Had de film liever een 7.5 gegeven, een 8 is namelijk net wat te hoog. Maar goed over de film, dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal is altijd een pluspuntje. Verder was het acteerwerk prima. Puntje racisme werd veel aangehaald maar hadden ze net zo goed weg kunnen laten. Verder was het verhaal prima. Stuk minder actie dan top gun en de actie die erin zat was net iets te snel voorbij dat kan ik dan ook als een van de minpunten zien voor een film die toch ruim 2 uur duurt. Moet zeggen dat het einde me wel raakte en daarmee hebben ze toch iets goeds neergezet. Maar goed al met al meer dan vermaakt met deze film en voor wat er tegenwoordig gratis te zien is zeker de moeite waard.


avatar van schram101

schram101

 • 16448 berichten
 • 2024 stemmen

Pak m beet 5 kwartier doet Devotion erover om aan wat karakteruitdieping te doen. Dat is een enorme zit. Zelfs de gemiddelde spaghetti western is sneller op gang. En eenmaal daar blijkt het nauwelijks effect gehad want behalve de twee hoofdpersonen heb je geen idee wie er in de andere vliegtuigen zitten.

De plotomschrijving heeft het verder over een zware opleiding maar die heb ik niet gezien. Wel dus een erg lang intro en een boel opnames voor een greenscreen. En die zien er hooguit niet ‘onaardig’ uit. Majors en Powell doen het verder naar behoren. Die laatste heeft wel een perfecte kop hiervoor zeg! Het slot is nog best fraai te noemen, maar met een paar foto’s en feitjes over de echte helden ben ik persoonlijk over het algemeen al gauw emotionaal.

Zelfs bij een niet zo hele goede film dus.

2,5*


avatar van macrobody

macrobody

 • 2165 berichten
 • 1801 stemmen

Het is geen Top Gun zal ik maar zeggen


avatar van Boneka

Boneka

 • 2390 berichten
 • 1270 stemmen

Een film met plussen en minnen. De lange aanloop naar het interessantere tweede stuk in deze film brengt mijn punt naar een 3,5 ster. Zeg maar een 7. Beetje jammer dat we in het eerste gedeelte niet zoveel meemaken. Het is allemaal een beetje tam zonder al teveel vaart. Soms ook iets te dik opgelegd zoals dat kleine zijplotje van ik ben colored en jullie zijn wit. Kwam zo soms iets te geforceerd over.

Gelukkig krijgen we een aardig tweede deel met mooie beelden. Ook de gehele uitstraling is dik in orde. Beeld 4k en geluid Dolby Atmos is ook prima verzorgd. Vond de aftiteling ook erg fraai gemaakt met een prima soundtrack.

Film 3,5

Beeld (4K) 4,5

Geluid Dolby Atmos 4,0