- Home
- Films
- House of Sand and Fog
- Filtered
House of Sand and Fog (2003)
Geregisseerd door: Vadim Perelman
Met onder meer: Jennifer Connelly, Ben Kingsley en Ron Eldard
Gesproken taal: Perzisch, Engels en Italiaans
Releasedatum: 10 juni 2004
Plot House of Sand and Fog
"Some dreams can't be shared."
Massoud Amir Behrani (Ben Kingsley) is met zijn familie uit Iran gevlucht en naar de VS gekomen om een nieuw leven op te bouwen. Hoewel hij zich voordoet als een welgesteld man, kan hij maar met moeite rondkomen. Wanneer hij onverwachts voor weinig geld een prachtig huis kan kopen, ziet hij eindelijk kans zijn gezin een betere toekomst te bieden. Echter, de koop wordt de grootste vergissing van zijn leven. De vorige eigenaresse van het huis Kathy Lazaro (Jennifer Connelly) blijkt onterecht onteigend te zijn door de overheid vanwege een vermeende belastingschuld. Zij heeft een drank- en drugsverleden en net weer haar leven op de rails. Het verlies van haar huis betekent het einde aan haar hoop op een stabiel leven. Ze is vastbesloten de strijd aan te gaan en tegen elke prijs haar huis terug te krijgen.
Kathy
Esmail
Soraya
Ali
Jordy
Erg mooie, indrukwekkende film. Prachtige rollen van Connelly en Kingsley.
Tommeh
Ik moet zeggen dat ie mij toch erg tegenviel. De film is zooo onnoemelijk traag. En er gebeurd eigenlijk bijna niets (toch knap om dan een film van 2 uur temaken). En net als Gorro begreep ik ook niet veel van Lester's beweegredenen.
Wat ik dus totaal niet begreep is dat ze het geschil niet gewoon met de "county" gingen uitvechten. Zij waren immers degenen die fout zaten.
De muziek vond ik wel erg goed en Kingsley speelde erg sterk.
3* dan maar
Vreselijk deprimerende film met sublieme rollen van Connelly en Kingsley een dikke 7 dus 3.5*
bioscoopzaal
Een van de meest bijzondere films die ik in lange tijd heb gezien. Een prachtig verhaal, tot in de perfectie geacteerd door Ben Kingsley en Jennifer Connelly, en een schitterende dramatische opbouw, zonder dat het ook maar één moment vals, melig of ongeloofwaardig wordt. Een ongelofelijk sterke film die blijft nazinderen. Ik was er echt door gepakt.
Madecineman (moderator films)
Heel goed acteerwerk van vooral Dhr. Kingsley, hij zet vol overtuiging zijn karakter neer en wordt daarbij perfect aangevuld door de actrice en de acteur die zijn vrouw en zoon vertolken. De film is sfeervol en zit vol prachtige beelden het verhaal ontwikkeld zich in alle rust, langzaam worden de karakters verder uitgediept en wordt de spanning opgevoerd totdat...
We bij de slotscene komen. Deze vond ik veel te dramatisch te ver gezocht en ook totaal overbodig! Het staat ook in z'n geheel niet in verhouding tot de rest van de film. Erg jammer. Binnen 20 minuten zit je opgescheept met 2 zelfmoordpogingen (mislukt), een gijzeling, een schietincident met dodelijke afloop en als toetje nog eens 2 zelfmoordpogingen (wel gelukt)
Het haalde voor mij een heel stuk geloofwaardigheid uit de film en dat allemaal om een houten huis... Erg jammer want nu kan ik deze film echt niet meer geven dan 3,5*
O,ja wat mij ook niet duidelijk was; Er wordt min of meer gesugereerd dat op het einde van de film het iraanse gezin alles kwijt is geraakt en daardoor ook zelfmoord plegen maar ze hadden toch ook nog een dochter? Hoe zit het daar dan mee?
eRCee
- 1978 stemmen
Wat is ze mooi, wat is ze mooi.
Een meeslepend drama, deze film. Knap hoe met dit simpele verhaal de levens van verschillende figuren zo goed in beeld wordt gebracht. Veel wordt slechts aangestipt zonder nadere uitwerking, maar duidelijk wordt dat elk personage wel wat vreemds over zich heeft. Dat verklaart de soms wat onlogische handelingen. Sfeer is ook goed. Enkele prachtige scenes, niet in de laatste plaats door het acteerwerk van Jennifer Connelly (wat is ze mooi!).
Naar het einde toe vond ik het wat geforceerd. Enige overkill op drama gebied.
Net aan de 4*
Wat is ze mooi. Zucht.
Macmanus
Nee, deed me niks.
Het begon nog wel oké. Hoewel ik het totaal oneens ben met het algemene gevoel dat Kingsley goed acteert, vond het echt een belabberd arabieren typetje. Maar opzich voelde je wel dat dit flink uit de hand gaat lopen. Alleen vond ik het niet zo mooi geschreven. Het kwam niet logisch over. Ze wilt zichzelf neerschieten en het mislukt dan allemaal en dan komt de agent langs, en die verzint een totaal mislukt plan en als klap op de vuurpijl komen we ook nog een trigger happy cop tegen uhm...
Verder was de muziek ook iets te aanwezig en erg typisch.
OlafK
Goede film. Met name het fantastische acteerwerk van Connelly, en vooral, Kingsley, maken deze film erg sterk. Daarnaast kent de film erg mooie beelden en een goede soundtrack.
Ik begrijp de kritiek dat de dramatische gebeurtenissen wel erg snel op elkaar volgen wel, maar dat doet verder maar weinig af aan de rest van de film.
Een aanrader voor mensen die van drama houden. Ook thriller-liefhebbers zullen waarschijnlijk wel goed aan hun trekken komen, omdat House of Sand and Fog genoeg kenmerken bevat van beide genres.
4 sterren.
Showey
Aan het begin dacht ik: waar begin in ik aan! Dit genre is best wel nieuw voor me, het sprak me eigenlijk ook weinig aan. Toch wilde ik deze film zien.
Deze film laat in mijn ogen toch zien wat drama is! De hele film bleef me boeien, het einde was ook erg verrassend voor mij.
Zeer sterke film en is echt aan te raden, geen spannende film, maar wel erg boeiend!
.Herkauwer
Prachtige film met zeer goed acteerwerk van Kingsly en Connelly. Ron Eldard was helaas wat minder als hulpsheriff. De film kwam traag op gang en na een uur vroeg ik mezelf af of dat ik niet beter naar bed kon gaan, omdat de film toen behoorlijk tegenviel. Daarna werd het echter steeds beter en begon ik ook daadwerkelijk mee te leven met de personen en uiteindelijk kwam er een verrassend einde.
De film valt enigzins the vergelijken met Requiem for a Dream, maar het niveau verschilt zeer veel. Als je Requiem for a Dream leuk vindt, is dit ook zeker een aanrader, alleen al om Jennifer Connelly een vergelijkbare rol te zien spelen.
Fortune
Kwam moeilijk in de film vond het allemaal beetje aan de saaie kan maar uiteindelijk is het wel een goede film.
Ontzettend deprimerend en wel een beetje over sentimenteel.
Maar het acteerwerk was geweldig en het verhaal origineel.
Geen film voor mij dit maar geen spijt van gehad om het te zien.
3.5
Prachtige film waarbij de gedwonen verkoop van een huis tragische gevolgen heeft. Aangrijpend,origineel en geloofwaardig verhaal waarin eigenlijk geen schuldigen zijn aan te wijzen. Uitermate sterk acteerwerk van Ben Kingsley en Jennifer Connelly.
Jawaddedadde
Bah, wat een overgedramatiseerde film was dit zeg!
En wat een stupide plot. Tot halverwege gaat het nog wel, tot die halve zool van een hulpagent komt opdagen en er zich een volslagen debiel plot ontspint met mislukte zelfmoord, gijzeling, een fatale schietpartij, en gelukte zelfmoorden. Jezus, belachelijk gewoon. En zo verheven en poëtisch, gebroken vogel my ass. Nee, kon er echt niet veel mee.
Vooruit, 2.5 voor een prima eerste deel en leuk acteerwerk.
moviemafketel
- 19752 berichten
Weet niet goed wat ik van deze film moet vinden. Op zich valt deze wel in mijn straatje.
Ben gaan kijken voor Connelly, want ze is echt vreselijk mooi. Ze kan hierbij ook nog eens geweldig acteren. Met die ogen van haar weet je nooit wat er nou precies in haar omgaat en juist daarom past ze zo goed in een film als deze. Kingsley is ook een gigant. Speelt een oscar-waardige rol. Eldard is een complete miscast en ook zijn rol is er wat geforceerd ingeschreven. Ook dat hij opeens zijn gezin voor Connelly verlaat, terwijl ze elkaar misschien een week kennen of zo?
Het script is goed bedacht, de uitvoering uitstekend,maar toch raakte ik soms mijn interesse wat kwijt. Dat het leven zo kan escaleren om een huis. De reden dat Connelly haar huis uit moest is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Kan me niet voorstellen dat je zo snel je huis uit moet, terwijl ze belasting moest betalen voor een vennootschap dat ze nooit gehad heeft.
De film kabbelt wat verder en wordt in het laatste kwartier weer erg sterk. Schitterende plaatjes van de zee, muziek dat je echt in de film trekt en een toch wel treurig en oneerlijk einde.
Wat kunnen mensen onder bepaalde omstandigheden toch volledig de weg en zichzelf kwijtraken he? Een aanrader voor de liefhebber van Drama's. 3,5 sterren.
centurion81
- 2067 berichten
- 1991 stemmen
Aardige film hoor...Kingsley is 1 van mijn favoriete acteurs...Wel beetje overgedramatiseerd naar mijn smaak, zo naar het einde toe. Daarom een beetje ambivalent over wat voor cijfer ik de film geven moet. De laatste drie kwartier waren zo vreemd en onwaarschijnlijk dat ik, ondanks dat ik van de eerste anderhalf uur heb genoten de film geen echt hoog cijfer kan geven, al was het acteerwerk meer dan behoorlijk.
zeltmeister
House of Sand and Fog is een indrukwekkende film. Het verhaal lijkt in eerste instantie niet heel bijzonder, maar naarmate de film vordert wint het aan kracht en wil je niets liever dan weten hoe het afloopt. Nergens in de film wordt er echt duidelijk een partij gekozen. Noch de kant van Kathy, noch die van mr. Behrani heeft de overhand. Beide personen hebben de ruimte om hun gelijk halen en ongelijk te tonen.
Jennifer Connelly zet een sterke acteerprestatie neer, hoewel ik toch enige twijfels had of zij de persoon was voor deze rol. Voor mijn gevoel is ze een te knappe verschijning voor deze rol. Die twijfels neemt ze beetje bij beetje weg en aan het einde van de film was ik blij dat zij deze rol heeft gekregen.
Ben Kingsley overtuigt als mr. Behrani, voormalig kolonel van de Sjah. Ondanks zijn keiharde opvattingen en standpunten ten opzichte van Amerikanen in het algemeen en Kathy in het bijzonder, heeft hij hart voor mensen die het moeilijk hebben.
Al met al, zeer zeker genoten van deze film die een voortdurend aanwezige onderhuidse spanning met zich meedraagt.
Decec
Ik vond een redelijke dramafilm...
Geen goede verhaal...
Actrice Jennifer Connelly speelt weg goed...
Bekende acteur Ben Kingsley speelt redelijk...
Wel rare einde verhaal...
Geen moeite waard...
John Lee Hooker
Behoorlijke film.
Mooie settings en belichting, camerawerk is ook prima met af en toe verassende shots vanuit verschillende hoeken.
Details zijn goed uitgewerkt.
Ben Kingsley en (vooral) Jennifer spelen erg overtuigend. De rest was wel oké.
Toch mistte ik af en toe de verbinding met de situatie, ik werd niet echt meegesleept met het verhaal. We zien Kathy maar kort in haar eigen huis, waardoor ik er daarna meteen al aan gewend was toen Behrani en Nadi erin zaten. Toen ze bijvoorbeeld verzorgd moest worden nadat ze in die spijkers was getrapt, was ze volgens mij nogal gefrustreerd omdat ze gewoon in haar eigen huis was. Maar dat gevoel mistte ik als kijker een beetje, ik had niet echt het idee dat we in het huis van Kathy waren.
Ook die scène waarin Esmail doodgeschoten werd had misschien iets soepeler gekund.
Wel leuk dat ze dat laatste shot met de brandweer ook vooraan hebben geplaatst.
Verzorgde plaatjes en een boeiend geheel. Van sommige scènes had er misschien iets meer uitgehaald kunnen worden.
BBarbie
Al na een paar minuten heb je door dat je te maken krijgt met een prachtige film. Een mooi verfilmd, intens drama met perfect gebruik van muziek en stiltes. Geweldig spel van Jennifer Connelly (haar beste rol ooit) en Shohreh Aghdashloo. Ook Ben Kingsley is erg goed. Volgens mij een van de beste films van het afgelopen decennium.
Prima drama met uitstekende rollen van Jennifer Connelly en Ben Kingsley. Verhaal is goed en boeiend en het eind is sterk.
Dreiecke
Jee, wat een drama...
Kate wou vasthouden aan de band met het huis en haar vader, de kolonel aan zijn familieer en - welzijn. Beide werken elkaars destructie in de hand.
De destructie ligt inderdaad niet zozeer in de wensen die mensen hebben, maar in het gedrag wat tentoongespreid wordt om die wensen vervuld te zien krijgen en het niet tot een compromis willen komen.
Als je iets wilt kun je het op vele manieren verkrijgen, met juridische stappen, met drammerigheid en huilen, met redelijke communicatie, enzovoort....
De vrouw probeerde het met drammen en huilen, de kolonel probeerde het met een beschaafd gesprek maar beiden wilden geen millimeter wijken en konden dus geen compromis sluiten.
Verder nog wat puntjes:
- Ik denk dat een gerespecteerd agent, tevens coach en opleider, niet meteen in het andere uiterste qua gedrag valt. Echt ongeloofwaardig dat het opeens een klein hebberig kind is geworden. Ik kreeg een zombiefilm-gevoel hierbij.
- Ik denk wel dat er depressieve en destructieve mensen bestaan maar ik vond de acties van de vrouw niet verward genoeg en zeer doelgericht. Het klopte niet met haar hulpeloze instelling.
- Ik vond het niet geloofwaardig dat de vader en de zoon niet meer communiceerden tijdens het fatale incident om hun situatie te verdedigen (uitleggen) en helemaal stil vielen.
Het eind geloofde ik juist wel. Het verdriet om het verlies was zo aanwezig dat ik begreep dat de kolonel zijn vrouw dat wilde besparen. Dat daarbij niet aan de dochter wordt gedacht begrijp ik echter weer niet, tenzij een vrouw geacht wordt geen gevoel te hebben of minder belangrijk is. Dat klopt wel met het verhaal.. De kolonel liet eerder merken dat een vrouw weinig tot niets te vertellen heeft en werd zijn dochter niet uitgehuwelijkt?
Ik vond dit een mooie, interessante dramafilm met af en toe dus een iets té overtrokken gedrag en soms wat te sentimenteel naar mijn zin. Wel een tranentrekker eerste klas.
Ik heb genoten van een kijkje in de Iraanse cultuur en dan met name van de enorme gastvrijheid en zeer beschaafde omgangsvormen.
BlueVelvet
Aardige film, met een verstilde sfeer, en een prachtige Jennifer. [De Iraanse moeder en zoon meende ik te herkennen als Iraanse moeder en zoon (jawel) in 24.] Jammer dat het plot totaal op hol slaat in het laatste half uur.
K. V.
Deze lag al een tijdje in de kast en ook deze maar eens geprobeerd. Een redelijk lange film, maar langdradig werd het nooit. Nee, het was een boeiend verhaal.
De cast kon me ook wel bekoren. Vooral Ben Kingsley was echt top.
'k vond hem de moeite om gezien te hebben. Hij heeft me twee uren aan m'n scherm gekluisterd, voor mij was hij geslaagd.
arno74
Een goede film waarbij de twee uur zo voorbij vliegen. Het verhaal, vooral in de eerste helft, is best interessant. Uitwerking kon beter, de reden van de uithuiszetting had met gemak realistischer gekund. Het tweede deel ontspoort het verhaal jammer genoeg volledig, het einde maakt hier toch een verschil tussen een best goede film en de erg goede film dat het had kunnen zijn geweest.
Desondanks is de sfeer en het acteerwerk dusdanig dat het blijft boeien, ook al kun je het overdreven einde ver van tevoren aanvoelen.
3 a 3,5*
blurp194
Sterke film, origineel en geloofwaardig verhaal dat goed uitgewerkt wordt, en een dramatische en tragische ontwikkeling. Dat kan je dan teveel drama vinden, maar daarmee ga je dan wel ietwat voorbij aan het feit dat dit soort dingen echt wel gebeuren.
Zowel Ben Kingsley als Jennifer Connelly spelen erg goed. Jammer wel dat Ben Kingsley's kop en uitdrukking wat eenzijdig zijn, het lijkt af en toe een beetje alsof hij een karikatuur van zichzelf is. Maar dat kan aan mij liggen. De politieman, Ron Eldard, vond ik in vergelijking te zwak - zowel in het verhaal, als in de rol die hij speelt.
Knap gedaan is de inrichting van het huis, als het gezin daar in getrokken is, en de rol die de inrichting in het wat verplichte ritueel van theedrinken speelt. Nou niet echt dat je daar een compleet beeld van de Iraanse cultuur mee krijgt, maar visueel mooi gedaan.
Begrijp werkelijk niet hoe deze film overal aan zulke goede reviews komt. Zal wel weer aan mij liggen.
De hele premisse is echt te zot voor woorden en ik mag toch hopen dat het thema iets te maken heeft met 'ongelukkige samenloop van omstandigheden' of zoiets, want het is allemaal wel erg gezocht en toevalligheden aan elkaar geregen.
Niet mijn ding, ondanks schitterende Connelly.
Hm.. Na herziening toch wel de nodige kanttekeningen hieraan.
Het begin van de film is eigenlijk zeer aardig. Wel eens leuk dat je bij zo'n conflictsituatie eigenlijk geen kant kunt kiezen, met name omdat de zogenaamde gedoodverfde badguy eigenlijk compleet gelijk heeft en in zijn recht staat itt het dommige, mooie meisje.
Helaas blijft de tweede helft van de film wel een grote kritiekfase. 1 en al toevallige samenloop van omstandigheden wat toch echt een beetje onzinnig is.
Groot voordeel is echter wel Ben KIngsley
. Wat een rol weer.
Moraal van het verhaal: vergeet niet je belangrijke post zo af en toe te openen.
Mac Hammer Fan
Kathy, een emotioneel gebroken jonge vrouw die recupereert van een drankverslaving wordt uit haar huis gezet omdat ze ten onrechte ervan beschuldigd wordt dat ze haar belastingen niet betaald heeft. Een trotse Iraanse kolonel koopt haar huis voor een belachelijk lage prijs en neemt er intrek met zijn vrouw en zijn zoon. Hij is van plan het huis voor viermaal de aankoopprijs te verkopen. De politieagent Lester ontfermt zich over Kathy en begint met haar ook een verhouding ondanks het feit dat hij gehuwd is en twee kinderen heeft. Wanneer het district inziet dat ze Kathy verkeerd behandeld hebben zijn ze echter niet van plan om haar het huis terug te geven omdat de woning verkocht is en de prijs nu te hoog is. Kathy neemt dat echter niet en doet er alles aan om het huis terug in haar bezit te krijgen. Dat leidt echter tot een verschrikkelijk drama.
“House of Sand and Fog” is een beklemmende film die blijft nazinderen. De vertolkingen en muziek zijn perfect en het verhaal komt heel geloofwaardig over. Vadim Perelman zette alles fraai in beeld en maakte er een mooie tragedie van. Hij werd daarbij geholpen door de schitterende bestseller van Andre Dubus III, die als inspiratiebron voor het knappe scenario diende. Zeker aanbevolen.
Jammer genoeg is hiervan nog geen blu-ray release, ook niet in het buitenland.
Pazmaster
Een goed alles-naar-de-klote drama die het vooral moet hebben van het eind. De rest van de film is best oké maar het einde tilt het nèt even naar een hoger niveau. Ik ben niet zo'n fan van Kingsley maar hij doet het best aardig en Connelly doet het ook prima. Ik heb me er mee vermaakt!
Leland Palmer
Overgedramatiseerd, gekunsteld geschreven en vrij ongeloofwaardig. Er is weinig oprecht aan deze film. Het laatste half uur met die zelfmoordpogingen, het plannetje van de agent en de moord op Behrani z'n zoon zijn de druppel. Connelly is wel schitterend weer zeg, maakt nog iets goed. Verder nogal fout allemaal.
Lovelyboy
Heel wat jaartjes terug al eens gezien en toen was ik er niet helemaal kapot van kan ik me herinneren. Waarom dat toen was weet ik niet precies meer, nieuwsgierig was ik inmiddels wel weer naar de film. Dus zodoende een tweede kijkbeurt waarop ik me plotsklaps weer veel herinnerde.
Langzaam gaat de film van start met de uitzetting van Kathy en de kennismaking met Colonel Behrani die daarna uitgroeien tot tegenstanders die beide op het zelfde uit zijn, namelijk het huis. De eerste fase staat niet bol van vuurwerk en tempo maar richt zich vooral op het feit dat een verhaal twee kanten heeft. Beide partijen hebben zo hun beweegredenen en logica tot acties om vervolgens weinig stil te staan bij de consequenties voor de andere, en die zijn voor beide fiks. Toch komt de film qua niveau niet verder dan een drama-light met een Kathy die zich vooral als stalker opstelt, de bemoeienissen van Lester en de volhardendheid van Behrani die zich terecht verschuilt achter het feit dat de staat een fout gemaakt heeft.
Maar dan ontwikkelt zich het drama toch ten volste in het tweede deel van de film en schiet de film qua kwaliteit en indruk bijna door het dak. De poging tot zelfmoord van Kathy en het ingrijpen van Behrani is bijzonder aangrijpend, de tweede poging is zelfs overdonderend met Lester die daarna de puinhoop alleen maar groter maakt. Het is een puinhoop van alle kanten die door de betrokken alleen maar erger gemaakt wordt. Emoties leiden tot slechte keuzes en deze voeren richting het einde de boventoon met de ontknoping toch wel te benoemen als tragisch.
House of sand en fog schetst een prima beeld betreffende dat een verhaal twee kanten heeft en dat er aan beide kanten voldoende reden is voor drama en zorgen. Dan is er de botsing van culturen en het complexe karakter en achtergrond van Behrani en wat een geweldige rol zet Kingsley neer. Connolly als altijd fraai en de soundtrack heeft de herkenbaarheid van Horner waar bepaalde elementen van A Beautifull Mind in te herkennen zijn. Het maakt House of sand en fog tot een meer dan behoorlijk slowburner die voorbij de helft toch een uitstekende, intense en emotionele indruk achter laat.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Zwartboek
Thriller / Oorlog, 2006

Das Experiment
Drama / Thriller, 2001
san francisco, californiëdepressieimmigranthuistragedieintimidationiraansbungalowsad ending