• 10.922 nieuwsartikelen
 • 162.667 films
 • 10.276 series
 • 30.001 seizoenen
 • 616.295 acteurs
 • 193.445 gebruikers
 • 8.996.886 stemmen
Avatar
 
banner banner

House of Sand and Fog (2003)

Drama | 126 minuten
3,56 811 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 126 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Vadim Perelman

Met onder meer: Jennifer Connelly, Ben Kingsley en Ron Eldard

IMDb beoordeling: 7,5 (72.520)

Gesproken taal: Perzisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 10 juni 2004

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot House of Sand and Fog

"Some dreams can't be shared."

Massoud Amir Behrani (Ben Kingsley) is met zijn familie uit Iran gevlucht en naar de VS gekomen om een nieuw leven op te bouwen. Hoewel hij zich voordoet als een welgesteld man, kan hij maar met moeite rondkomen. Wanneer hij onverwachts voor weinig geld een prachtig huis kan kopen, ziet hij eindelijk kans zijn gezin een betere toekomst te bieden. Echter, de koop wordt de grootste vergissing van zijn leven. De vorige eigenaresse van het huis Kathy Lazaro (Jennifer Connelly) blijkt onterecht onteigend te zijn door de overheid vanwege een vermeende belastingschuld. Zij heeft een drank- en drugsverleden en net weer haar leven op de rails. Het verlies van haar huis betekent het einde aan haar hoop op een stabiel leven. Ze is vastbesloten de strijd aan te gaan en tegen elke prijs haar huis terug te krijgen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van blurp194

blurp194

 • 4526 berichten
 • 3595 stemmen

Sterke film, origineel en geloofwaardig verhaal dat goed uitgewerkt wordt, en een dramatische en tragische ontwikkeling. Dat kan je dan teveel drama vinden, maar daarmee ga je dan wel ietwat voorbij aan het feit dat dit soort dingen echt wel gebeuren.

Zowel Ben Kingsley als Jennifer Connelly spelen erg goed. Jammer wel dat Ben Kingsley's kop en uitdrukking wat eenzijdig zijn, het lijkt af en toe een beetje alsof hij een karikatuur van zichzelf is. Maar dat kan aan mij liggen. De politieman, Ron Eldard, vond ik in vergelijking te zwak - zowel in het verhaal, als in de rol die hij speelt.

Knap gedaan is de inrichting van het huis, als het gezin daar in getrokken is, en de rol die de inrichting in het wat verplichte ritueel van theedrinken speelt. Nou niet echt dat je daar een compleet beeld van de Iraanse cultuur mee krijgt, maar visueel mooi gedaan.


avatar van kos

kos

 • 46099 berichten
 • 8468 stemmen

kos schreef:

Begrijp werkelijk niet hoe deze film overal aan zulke goede reviews komt. Zal wel weer aan mij liggen.

De hele premisse is echt te zot voor woorden en ik mag toch hopen dat het thema iets te maken heeft met 'ongelukkige samenloop van omstandigheden' of zoiets, want het is allemaal wel erg gezocht en toevalligheden aan elkaar geregen.

Niet mijn ding, ondanks schitterende Connelly.

Hm.. Na herziening toch wel de nodige kanttekeningen hieraan.

Het begin van de film is eigenlijk zeer aardig. Wel eens leuk dat je bij zo'n conflictsituatie eigenlijk geen kant kunt kiezen, met name omdat de zogenaamde gedoodverfde badguy eigenlijk compleet gelijk heeft en in zijn recht staat itt het dommige, mooie meisje.

Helaas blijft de tweede helft van de film wel een grote kritiekfase. 1 en al toevallige samenloop van omstandigheden wat toch echt een beetje onzinnig is.

Groot voordeel is echter wel Ben KIngsley . Wat een rol weer.

Moraal van het verhaal: vergeet niet je belangrijke post zo af en toe te openen.


avatar van Rmie

Rmie

 • 522 berichten
 • 948 stemmen

Zeer matig dit allemaal. Ben Kingsley kon mij niet overtuigen als Iraanse vader. Verder vond ik de muziek zeer hinderlijk. Jammer want het verhaal is mijn inziens wel sterk.


avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

 • 5253 berichten
 • 7662 stemmen

Kathy, een emotioneel gebroken jonge vrouw die recupereert van een drankverslaving wordt uit haar huis gezet omdat ze ten onrechte ervan beschuldigd wordt dat ze haar belastingen niet betaald heeft. Een trotse Iraanse kolonel koopt haar huis voor een belachelijk lage prijs en neemt er intrek met zijn vrouw en zijn zoon. Hij is van plan het huis voor viermaal de aankoopprijs te verkopen. De politieagent Lester ontfermt zich over Kathy en begint met haar ook een verhouding ondanks het feit dat hij gehuwd is en twee kinderen heeft. Wanneer het district inziet dat ze Kathy verkeerd behandeld hebben zijn ze echter niet van plan om haar het huis terug te geven omdat de woning verkocht is en de prijs nu te hoog is. Kathy neemt dat echter niet en doet er alles aan om het huis terug in haar bezit te krijgen. Dat leidt echter tot een verschrikkelijk drama.

“House of Sand and Fog” is een beklemmende film die blijft nazinderen. De vertolkingen en muziek zijn perfect en het verhaal komt heel geloofwaardig over. Vadim Perelman zette alles fraai in beeld en maakte er een mooie tragedie van. Hij werd daarbij geholpen door de schitterende bestseller van Andre Dubus III, die als inspiratiebron voor het knappe scenario diende. Zeker aanbevolen.

Jammer genoeg is hiervan nog geen blu-ray release, ook niet in het buitenland.


avatar van Pazmaster

Pazmaster

 • 2653 berichten
 • 5148 stemmen

Een goed alles-naar-de-klote drama die het vooral moet hebben van het eind. De rest van de film is best oké maar het einde tilt het nèt even naar een hoger niveau. Ik ben niet zo'n fan van Kingsley maar hij doet het best aardig en Connelly doet het ook prima. Ik heb me er mee vermaakt!


avatar van 93.9

93.9

 • 3122 berichten
 • 4195 stemmen

Redelijk drama.

Helaas ontzettend standaard camera werk.

Dat dik aangezette, bombastische...

Weinig subtiliteit te ontdekken in deze typische Hollywood tranentrekker.


avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

 • 23743 berichten
 • 4706 stemmen

Overgedramatiseerd, gekunsteld geschreven en vrij ongeloofwaardig. Er is weinig oprecht aan deze film. Het laatste half uur met die zelfmoordpogingen, het plannetje van de agent en de moord op Behrani z'n zoon zijn de druppel. Connelly is wel schitterend weer zeg, maakt nog iets goed. Verder nogal fout allemaal.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3101 berichten
 • 2274 stemmen

Heel wat jaartjes terug al eens gezien en toen was ik er niet helemaal kapot van kan ik me herinneren. Waarom dat toen was weet ik niet precies meer, nieuwsgierig was ik inmiddels wel weer naar de film. Dus zodoende een tweede kijkbeurt waarop ik me plotsklaps weer veel herinnerde.

Langzaam gaat de film van start met de uitzetting van Kathy en de kennismaking met Colonel Behrani die daarna uitgroeien tot tegenstanders die beide op het zelfde uit zijn, namelijk het huis. De eerste fase staat niet bol van vuurwerk en tempo maar richt zich vooral op het feit dat een verhaal twee kanten heeft. Beide partijen hebben zo hun beweegredenen en logica tot acties om vervolgens weinig stil te staan bij de consequenties voor de andere, en die zijn voor beide fiks. Toch komt de film qua niveau niet verder dan een drama-light met een Kathy die zich vooral als stalker opstelt, de bemoeienissen van Lester en de volhardendheid van Behrani die zich terecht verschuilt achter het feit dat de staat een fout gemaakt heeft.

Maar dan ontwikkelt zich het drama toch ten volste in het tweede deel van de film en schiet de film qua kwaliteit en indruk bijna door het dak. De poging tot zelfmoord van Kathy en het ingrijpen van Behrani is bijzonder aangrijpend, de tweede poging is zelfs overdonderend met Lester die daarna de puinhoop alleen maar groter maakt. Het is een puinhoop van alle kanten die door de betrokken alleen maar erger gemaakt wordt. Emoties leiden tot slechte keuzes en deze voeren richting het einde de boventoon met de ontknoping toch wel te benoemen als tragisch.

House of sand en fog schetst een prima beeld betreffende dat een verhaal twee kanten heeft en dat er aan beide kanten voldoende reden is voor drama en zorgen. Dan is er de botsing van culturen en het complexe karakter en achtergrond van Behrani en wat een geweldige rol zet Kingsley neer. Connolly als altijd fraai en de soundtrack heeft de herkenbaarheid van Horner waar bepaalde elementen van A Beautifull Mind in te herkennen zijn. Het maakt House of sand en fog tot een meer dan behoorlijk slowburner die voorbij de helft toch een uitstekende, intense en emotionele indruk achter laat.