Lightyear (2022)
Genre: Animatie / Sciencefiction
Geregisseerd door: Angus MacLane
Met onder meer: Chris Evans, Keke Palmer en Peter Sohn
IMDb beoordeling: 6,1 (126.887)
Releasedatum: 15 juni 2022
- Niet beschikbaar op Amazon Prime
- Niet beschikbaar op Google Play
Plot Lightyear
"Infinity awaits."
Buzz Lightyear is een astronaut en de held waarop de speelgoedfiguur uit 'Toy Story' gebaseerd is. Na een jaar voorbereiding leidt hij als gezagvoerder zijn eerste testvlucht en krijgt hij het gezelschap van de robotkat Sox. Buzz gaat een episch avontuur aan wanneer hij met een reusachtige robot, de keizer Zurg, moet afrekenen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Lightyear (MusicMeter)
Zurg (stemrol)
Alisha Hawthorne (stemrol)
I.V.A.N. (stemrol)
Commander Burnside (stemrol)
ERIC / DERIC / Zyclops (stemrol)
davidov
- 1976 stemmen
Best redelijk en vermakelijk filmpje.
De animaties zien er goed uit, leuke sfeer.
Verhaal begon best redelijk, maar naar mate het een paar wendingen krijgt gaat het er niet echt op vooruit.
Op een bepaalde manier schiet de film alle kanten op als het neerkomt op wat wil de film of waar gaat het heen.
Begint het als een ontdekkingsreis, na een paar minuten lijkt het meer op een overlevingsmissie, daarna een variatie op Interstellar... tot dit punt vond ik de film op z'n sterkst, maar vanaf hier veranderd het langzaam in een wat meer standaard kinderfilm; groepje kneusjes moeten samenwerken om een grote villain te verslaan, met nog een vleugje tijdreizen aan het eind...
Begon dus vrij sterk, maar halverwege levert de film een klein beetje in. Vooral die groep kneuzen vond ik ontiegelijk, maar dan ook écht ontiegelijk irritant. Ik snap dat het een kinderfilm is en dat het niet te eng of spannend mag zijn, maar zodra die extra karakters in beeld komen zijn ze meteen hun eigen grootste tegenstander. Alles continu fout doen, zo extreem vermoeiend. Object X nodig? Oops, laten vallen. Stil zijn? Oops alarm gaat af. Moet ik niet op die ene belangrijke knop drukken? Oops zojuist gedaan. Pfff zit ik prettig naar de film te kijken, begint het opeens met de minuut meer tegen te staan, zo zonde.
All in all best ok, 3,5* maar met een ietwat leuker/origineler verhaal (dus niet dat "samen met wat andere kneuzen gaan we het avontuur aan") had er zeker meer in de film gezeten.
TMP
De meest recente Pixar films zijn niet bepaald de beste films die deze studio heeft voortgebracht. Ook dit is niets bijzonders, maar het is wel een betere film dan voorganger Turning Red. Het plot stelt weinig voor, maar is (mede door het hoge tempo) in ieder geval onderhoudend genoeg voor de speelduur van anderhalf uur. Ook past het wel binnen de sfeer van de Toy Story films. De personages zijn ook niet bijzonder, het enige leuke rolletje (naast Buzz Lightyear zelf) is dat van robotkat Sox. De creativiteit waarmee Pixar zich regelmatig heeft onderscheiden ontbreekt hier, dit is een standaardwerkje. Ook de animatie is niks speciaals. Al met al wel voldoende.
mrklm
In Toy Story kreeg Andy een Buzz Lightyear kado naar aanleiding van een film die hij had gezien. Dit is die film. De purist in mij zegt dat Disney Pixar hier geen gebruik had moeten maken van de moderne animatietechnieken, maar dat is zeker niet het grootste mankement. Het besluit om Tim Allen (die Buzz Lightyear vertolkte in de Toy Story-franchise) te passeren is een blunder, evenals het idee om hier een ouderwets/oubollig SF-avontuur van te maken. De terugkerende verwijzingen naar het logboek uit Star Trek en de computer die veel kenmerken heeft van een kat (een variant op een motief uit Up) bevestigen het gebrek aan inspiratie. Disney Pixar beweerde dat het niet de bedoeling was nog een Toy Story-film te maken. Tja, dan hadden ze toch een nieuw personage kunnen bedenken? Liefhebbers van Toy Story komen in ieder geval bedrogen uit. Voor wie die serie niet gezien heeft is dit waarschijnlijk redelijk te pruimen.
Sterke eerste helft; voorspelbaar en nogal standaard uitgewerkte tweede. Chris Evans doet het prima als Buzz en de animatie is oogverblindend mooi, maar gaandeweg wordt duidelijk dat dit zich absoluut niet kan meten met de betere Pixar-films. Daar zijn personages en plot gewoonweg te vlak voor. Neemt niet weg dat de film makkelijk wegkijkt, met veel grappige en soms zelfs subtiel aangrijpende scenes.
Erikb99
En wat vond ik er nou van:
Jammer dat ze niet met de stem van Tim Allen verder zijn gegaan, hij was namelijk de stem in de Toy-Story versie van Buzz Lightyear. Maar Chris Evans doet zijn best maar ik vind het wel een misser. Ze hebben gebruik gemaakt van de moderne animatietechnieken ipv de stijl van Toy-Story ook dat is wennen. Verder is het een leuk verhaal geworden. Het is een ontdekkingsreis, overlevingsmissie & tijdreizen geworden met de standaard Disney-ingrediënten van: hoe overkom je je angsten en hoe geef je niet op. Erg herkenbaar. Maakt dat dan deze film slecht? Nee zeker niet, het is een vermakelijke film geworden. Aanrader? Jazeker, maar niet Pixar’s beste werk.
alacer9
Niet het beste van pixar maar nog steeds wel een mooi gemaakte en vermakelijke film!
Kondoro
“To infinity... And beyond!”
Deze animatiefilm is gisteren verschenen op de onlinestreamingsdienst ‘Disney+’. En aangezien deze film één van de films was die hoog op mijn kijklijst stond zeker voor dit jaar, heb ik hem direct aangezet. Persoonlijk ben ik onwijs groot fan van ‘Toy Story’ (die film heb ik ook 5* gegeven), en een spin-off van één van mijn favoriete personages uit die film kon ik niet links laten liggen. Ik moet zeggen dat ik best heb genoten, een aardige animatiefilm al zeg ik het zelf, wel volgens het boekje maar interessant genoeg om heel makkelijk uit te zitten. Toch ben ik het wel eens met het feit dat ‘Disney’ zijn magie kwijt is. De film(s) raken mij nu minder hard dan vroeger, misschien omdat ik er wat overheen gegroeid ben, of omdat er gewoon simpelweg geen nostalgische personages in de film mee doen.
Toch doet het me wel weer goed om een jeugdheld in een grote film te zien spelen. Deze spin-off vertelt het verhaal van de film waardoor de ’Lightyear’ poppetjes in de verkoop waren in de ‘Toy Story’ films. Dit zorgde voor een vermakelijke film maar, voelde nergens ook maar enige connectie met de ‘Toy Story’ films, en dat is wellicht wel iets wat ik te veel had gehoopt. Ik hoopte op het feit dat de film me eigenlijk weer terug meenam naar 16 jaar geleden, en dat was duidelijk niet het doel. Hierdoor hangt ‘Lightyear’ erg veel in het heden, waardoor voor mij de feeling van de film er ook een beetje af was.
Dat neemt echter niet weg dat ik niet van deze film heb kunnen genieten want, dat deed ik wel degelijk. De film verteld het verhaal over de ‘Space Ranger’ ‘Buzz Lightyear’ die samen met zijn maatje ‘Alisha Hawthorne’ door de ruimte reist om werelden af te speuren voor mogelijke leefomgevingen, waarschijnlijk om de mensheid te koloniseren. Hier gaat het echter gruwelijk mis en de twee samen met hun rookie stranden op de planeet, en ondanks de gevaren die er waren maakten ze er hun eigen stad van en na een jaar konden ze alweer testen om hypersnelheid te verkrijgen. Tijdens het testen komt men erachter dat de tijd langzamer gaat in de ruimte dan op de planeet, en het zou wel tot vier jaar hebben geduurd tot het testen af was. Dit deden ze zolang tot ‘Hawthorne’ overleed en er iemand anders in haar plaats kwam, die vervolgens het testen schrapte en verder wou settelen op die planeet. ‘Lightyear’ kiest er toch voor om nog één keer te gaan, en nu met een vernieuwd recept, die hij heeft laten maken door zijn mechanische kat ‘Sox’. Wanneer hij nu terug kwam (met de goede formule) waren ze nog langer weg, en blijkt het dat de kolonie wordt aangevallen door buitenstaanders, dit blijkt later ‘Zurg’ te zijn. Hij ontmoet de kleindochter van ‘Alisha’ en samen met haar en een groepje nietsnutten gaat hij de strijd aan met de vijand.
Maar misschien is dat ook wel het gene waarom deze film het juist niet zo lekker doet bij het grote publiek. Het script is nogal mager, nietszeggend en boeide op veel momenten gewoon niet. Dat zorgde ervoor dat de film zo nu en dan dood wist te vallen, emoties maar weinig aanvoelden en het nu toch echt doorgaat met dingen die eigenlijk niet grappig waren. Neem bijvoorbeeld dat hele potlood gezeur, dat had ik na een tijdje wel gezien.
Toch vond ik de komst van ‘Sox’ het leukste wat deze film te bieden had, en dat is dan toch wel weer een vleugje ‘Pixar’ die we voorbij zien komen. Want voor de rest voelt de film niet meer magistraal en dat is echt jammer. De animaties zagen er overigens wel waanzinnig vet uit, dat belooft nog veel goeds voor de toekomst.
Ik heb me in ieder geval wel prima vermaakt, kwam de film makkelijk door en kon er wel om glimlachen. De film had meer sentimenteel mogen zijn in mijn ogen, tranentrekken hoeft niet persé maar, dat werkt altijd wel goed. Toch zit de film bordenvol actie, en voor de jeugdigen kan het op veel momenten spannend zijn. Leuk om toch gezien te hebben!
PS. Kijk even de aftiteling af, beide keren. Daar zitten nog wat leuke scenes achter verborgen. En, je ziet ook bij de aftiteling een moment dat ze naar het pak van ‘Lightyear’ gaat waar dan 02 Lightyear op staat, mogelijke hint tot vervolg?
- 12095 berichten
Goeie film waarin een ruimteschip met een grote bemanning strandt op een planeet. Een spin-off van de Toy Story reeks, waarin Buzz Lightyear geen action-figure is maar een echte astronout. Verder is dit een geheel andere film. Een weinig origineel, maar onderhoudend ruimte-avontuur met genoeg actie en humor.
bjerik76
Een iets serieuzere film dan Toy Story. ( en ook voor iets ouder publiek dan de Toy Story's)
Verwacht dus niet dezelfde soort humor of film van hetzelfde niveau.
Dit is natuurlijk een totaal ander ( soort) verhaal dan hoe we de pop Buzz kennen.
Dit is het menselijk persoon in het pak wat eigenlijk in de Toy Story's nooit naar voren kwam.
De setting is anders, de personages zijn anders.
Je moet hier ook wel van houden, ik had het toch iets meer met verwacht zoals de Toy Story's en me hiermee minder vermaakt.
kleintje 2
Al met al, filmisch gezien, moet 'Lightyear' ongetwijfeld worden beschouwd als weer een visueel onberispelijke prestatie voor Pixar; met zijn muzikale soundtrack, cinematografie en animatie overtreft het zelfs de verwachtingen. Desalniettemin slaagt de film jammerlijk niet in Pixar's belangrijkste emotionele subtiliteit voldoende te implementeren, waardoor het verhaal en de karakterontwikkeling erg "on the nose" en te rechtlijnig aanvoelen om een voldoende bevredigende emotionele impact te bereiken, noch om het verhalende potentieel tot in het oneindige en verder te laten reiken.
Een 7,1/10 van mij. Nog genoeg om een 3,5/5 sterren te halen. Het is niet Pixar's beste film en had veel beter kunnen zijn, maar het is leuk genoeg om vermaak te bieden.
missl
Niet gewend van Pixar, waar die mij normaal zeker aanspreken vond ik deze niet zo interessant. Animatie prachtig, verhaal matig.
John Milton
- 22065 berichten
- 11955 stemmen
Audiovisueel is het smullen, maar verder haalt deze niet-Toy Story film (zoals de synopsis ook duidelijk aangeeft) voor mij lang niet het niveau van die films. We zouden hem er niet mee moeten vergelijken, maar zelfs zonder het titulaire karakter, zou men dat aangezien het een Pixar film is vermoedelijk alsnog doen. Ik kan me voorstellen dat er kijkers zullen zijn die hier iets vinden dat ze bij Toy Story niet zagen, maar voor mij is het meer andersom. Het idee is best ballsy, maar het zal geen Pixar Classic worden als je het mij vraagt.
Lightyear is ontegenzeggelijk een vlotte film met een aantal leuke set pieces, en ik vermoed dat de kids zich absoluut niet zullen vervelen. Neither did I. Maar ik had er ook nauwelijks een connectie mee, en dat was bij Pixars vroegere werk (op Cars na) ondenkbaar. Hier voelt hoe het verhaal zich ontwikkelt behoorlijk willekeurig.
Die Golden Age waarin Pixar niets fouts leek te kunnen doen, en de ene geweldige animatie na de andere maakte, is voorbij; en dat wist ik al. Maar ik hoop dat ze nu en dan toch iets maken met wat meer ziel dan dit. Misschien dat Elemental kan verrassen (geregisseerd door Peter Sohn, die hier het lichtpuntje Sox inspreekt, en eerder het niet memorabele The Good Dinosaur afleverde). Lightyear maakt de verwachtingen voor mij helaas niet waar. Dat is misschien niet eerlijk na 4 Toy Story films die tussen de 4* en 4,5* schommelen, maar het is wat het is.
filmkul
- 2033 berichten
- 1975 stemmen
Redelijke tekenfilm, maar niet super. Het verhaal is eenvoudig en redelijk voorspelbaar. De uitwerking is wisselend. Het eerste deel zit best leuk in elkaar maar daarna zakt de film wat weg. Het einde is wel erg overdreven en te makkelijk allemaal en voelt ook wat afgeraffeld. Als geheel kijkt de film wel lekker weg. De film bevat volop actie en de nodige humor. Visueel ziet alles er fantastisch uit en het geluid klinkt lekker uit de speakers. Voldoende, maar zeker geen topper. 3.0/3.5
Ducoz
Pixar en Dinsey zitten duidelijk in andere vaarwateren dan ze pak hem beet 10-15 jaar geleden zaten, om maar over de jaren 90 te zwijgen. De technologie stoomt door en inmiddels is het mogelijk om computeranimatie er levensecht uit te laten zien.
Daar maakt Pixar dan ook vollop gebruik van en tovert alle hedendaagse producties om in een beetje gecartooniseerde versie van de realiteit, het is allemaal net een beetje te realistisch. En dat is precies het euvel.
Lightyear zal voor 95% gekeken worden vanuit nostalgische beweegredenen. Toy Story kwam uit begin jaren 90 en ik ben nu 30. Ik kijk Lightyear nu ook.
Het is daarmee een fout om van de originele look af te wijken. Natuurlijk snap ik dat er een update nodig was om Buzz naar 2022 te tillen, maar het voelt vreemd.
Daarnaast zit de film best wel vol met van alles dat visueel van het scherm af spat.. maar voelt verder heel leeg. Alsof iedere omgeving doods is en alleen de actie geld. Daarnaast is de toon misschien te serieus, maar kom ik tot de conclusie dat dit toch een zeer genietbare film is!
Het enige wat ik wel met je eens ben is dat het vreemd is dat een stuk speelgoed gebaseerd is op dit zware verhaal. Ik las online dat dit het verhaal dus is dat Andy in 1995 zag en daarom een Buzz speelgoedpop wilde.
Dat staat ook gewoon aan het begin van de film toch?
Charissarcastic
Hier een groot fan van Disney en Pixar, maar dit was echt niet mijn film.
Erg rommelige stukken.
1 ster voor het visuele plaatje en 1 ster voor de kat!
Thomas83
Beetje een treurige spin-off. Pixars zijn middels toch niet echt meer films die je gezien moet hebben. Alleen de kwaliteit van de animatie is nog steeds een garantie van kwaliteit. Sterker nog, iedere film is weer mooier dan de ander lijkt wel. Avonturen in de ruimte zijn ook een mooi excuus voor de meest fraaie plaatjes.
Waar de film in faalt is het verhaal. Het is best geinig wat ze doen met tijddilatatie etc. (al zou je het met een meer cynische blik een goedkope mix van Interstellar en Up kunnen noemen), maar de film is gewoon te rommelig en lang, met veel te veel plotwendingen. Het is raar om te zeggen over zo'n onnodige spin-off, maar ik denk eigenlijk dat ze hier prima een reeks van twee of drie films van hadden kunnen maken.
Ik vond dat robotkatje wel gortdroog soms. Voor de rest heeft de film eigenlijk maar weinig echt geslaagde humor. Die andere bijfiguren zijn totaal niet leuk. Ook gaat de film heel typisch voor Pixar weer voor goedkoop sentiment soms, met een te geforceerde boodschap over wat Buzz wel niet geleerd moet hebben tegen het einde van de film.
Hansie68
Verkeer momenteel in een psychische zware tijd.
Voelde me aan het eind een beetje beter door deze film.
Dus een goede film voor mij.
Brabants
- 2048 stemmen
Lightyear is een film waarbij het succesvolle karakter uit de toystory reeks op zichzelf mag schitteren. Ergens lukt dat dan ook. De animatie is prima en het verhaal is wat op zijn lijf is geschreven. Waar het een goed begin kent gaat het verder in de film toch ergens mis. Het plot is mijns inziens te plat en de humor is niet scherp genoeg. Dan haak je als kijker af. Het had beter kunnen wachten en uitgekristalliseerd mogen worden is wat ik er van denk. Ergens beetje gemiste kans. Het is dus niet slecht maar zeker niet goed.
Shadowed
Jammer.
Lightyear is een animatiefilm van zowat het hoogst denkbare niveau. Kwalitatief dan, want technisch ziet de film er behoorlijk uit. Mag ook wel met de animatietechnieken van tegenwoordig, maar je ziet genoeg films die hier nog altijd de fout mee ingaan. Lightyear gaat niet de fout in qua presentatie, wel qua inhoud.
Na een goed eerste halfuur met een aardige toon van sentiment vervalt de film herhaaldelijk in clichés en vooral achterlijke theorieën. De manier waarop alle bekende speelgoedfiguurtjes in hun menselijke vormen aan elkaar worden gebreid is gewoon te stom voor woorden. Ben ook benieuwd welke schrijvers dit soort praktijken een goed idee vonden, ik had ze op staande voet ontslagen.
Hoe dan ook, het verloopt best vlot maar na enige tijd wordt er niet meer geprobeerd om er een degelijk verhaal aan te breien en springen we vooral over van actiescene naar actiescene terwijl de personages vervelender en onzichtbaarder worden. Neem bijvoorbeeld dat robotkatje. Erg cute in het begin, na enige tijd alleen onuitstaanbaar. Hetzelfde geldt voor personages zoals Izzy Hawthorne. Gewoon boring.
Ondanks dat de film er knap en modern uitziet moet ik zeggen dat ze het inhoudelijk vooral hebben verkloot. Niet dat het verhaal zoveel gaten kent, het is gewoon jammer dat je zo'n project als deze dat zo hard bezig was om een intelligent plot neer te zetten in de eerste akte besproeit met herkauwde clichés, oncreatieve actiescenes en een wankelend tempo. Jammer, maar het is wel ergens gekomen, alleen remt het zichzelf op den duur af.
Fisico (moderator films)
De animatiefilm kan niet tippen aan de Toy Story reeks, maar dat hoeft niet perse een schande te zijn. Wel fijn is het uitgangspunt dat genomen werd vanuit het perspectief van de lievelingsfilm (en -figuur) van de jongen. Ik volg de meeste reacties hier.
Technisch meer dan op orde en weinig op aan te merken. Inhoudelijk daarentegen iets te mager om van een geweldige film te spreken. Die time lapse of hoe je het ook noemt, kende wel een prima startpunt, maar viel wat mij betreft op het einde wat uit te toon met die kopie. De weinig aanwezige humor was wel geslaagd. Dat katje bijvoorbeeld, maar ook die sluns. De andere personages vond ik wat saai of zelfs vervelend.
De boodschap van de film zal wellicht iets zijn dat je moet stilstaan met de mooie momenten en vriendschappen die je vandaag hebt en dat het zo voorbij kan zijn. Vond ik best een ontroerend moment in de film wanneer Buzz vaststelt dat zijn buddy er opeens niet meer was ...
Ik had geen hoge verwachtingen in deze film. Toy Story is imo al wat gedateerd en ik zat niet te wachten op een spinoff hiervan. Maar Lightyear kent gelukkig toch wat meer diepgang en is geen Toy Story 5 zonder Woody, maar een echte Lightyear film op zichzelf. Met heerlijke randpersonages, de nodige humor die best werkt en geen onnodige soft rock theme song zoals we dat bij Pixar gewoon zijn. Wel ruimte voor wat drama en spanning, het moet niet allemaal lol en lachen zijn. Qua stijl vind het een weg tussen een ode aan de bekende toy en wat meer serieuze ruimtefilm. Een aangename verrassing moet ik zeggen.
Captain Pervert
- 2031 stemmen
Lightyear heeft een wel heel losse samenhang met de beroemde Toy Story films, maar hey, uitmelken die hap nietwaar.
Een modern-klassieke animatiefilm is dit zeker niet, maar vermakelijk is het wel. Het verhaal zit niet kinderlijk simpel in elkaar, sterker nog: het is beter dan verwacht. Het leent wat elementen bij andere films en de uiteindelijke twist (antagonist blijkt een slechte, toekomstige versie van de hoofdpersoon) komt me ook bekend voor. Maar het is leuk om te zien dat kinderen een keer iets quasi-intelligents voorgeschoteld krijgen.
Uiteraard wel voorzien van een moraal: samen is beter dan alleen, bladiebla. En een persoon blijkt lesbisch, maar de scène waar dit in naar voren komt is kort genoeg om er uit te kunnen knippen voor release in China en zandbaklanden. Wel apart dat de lesbienne in kwestie een kleindochter kreeg, blijkbaar hadden de kolonisten op die planeet ook even snel een adoptie-systeem bedacht? Wie zal het zeggen.
Als dit het is, het terloops benoemen, dan kan ik met het normaliseren van LHBT in films geen enkele moeite hebben. Het komt niet drammerig over. Veel andere films van de laatste jaren, waarin dit echt wordt ingewreven, kunnen hier een voorbeeld aan nemen.
De animatie is erg goed. Nieuwe personages vallen tegen en grappen zijn vaak niet grappig. Sommige scènes vind ik best spannend voor een 6+ rating moet ik zeggen.
Uiteraard wordt er gehint op een sequel en ik verwacht wel dat die er komt.
K. V.
Een hele mooi gemaakte animatiefilm die boordevol actie zit. Heb me geen moment verveeld. De film zelf heeft niet zo veel met Toy Story en staat er dus wel redelijk los van. Het is ook een veel serieuzer verhaal. Het verhaal was oké.
Het was zeker geen slechte film, maar waw was het ook niet.
Pixar-baas over slechte ontvangst van 'Lightyear'-film: 'Vroegen teveel van het publiek'
Tom Hanks niet eens met vervanging Tim Allen in 'Lightyear': "Ik begrijp het niet"
Tim Allen, originele Buzz Lightyear-stem, reageert voor het eerst op recasting
Taika Waititi reageert op 'Lightyear'-ban in sommige landen: 'Het is 2022'
O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016
Efter Brylluppet
Drama, 2006
Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised)
Documentaire / Muziek, 2021
Four Hours at the Capitol
Documentaire, 2021
David Attenborough: A Life on Our Planet
Documentaire, 2020
Top Gun: Maverick
Drama / Actie, 2022
ruimtereisalien life-formstrandedalien planetcomputer animatiespin offpost-credits sceneduringcreditsstingerorigin storydisneypixartoy storybuzz lightyear
Realtimes | Publishing Network
Social media