• 9.372.301 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.001.995)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

den_hannes schreef:

Gisteren voor de 10de keer ofzo bekeken,blijft voor mij nr.1 ooit !

Tijd om je top 10 dus eens bij te werken

avatar van 606

Met zijn 3e hetzelfde soort bericht versturen

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

den_hannes schreef:

Gisteren voor de 10de keer ofzo bekeken,blijft voor mij nr.1 ooit !

Tip: zet 'm in jouw Top10. En weldra ben je van het gezanik af.

avatar van 606

Norman Mailer schreef:

Tip: zet 'm in jouw Top10. En weldra ben je van het gezanik af.

Sorry gezanik, wie zanikt er nu dan ?

avatar van Noir

Noir

Dat Scarface zo’n populaire film is komt volgens mij o.a. omdat de film is opgebouwd als een Grieks drama. Eenvoudige jongen met criminele inslag komt tot grote rijkdom, wordt overmoedig en bewerktstelligt zijn eigen ondergang, zoals Icarus die te dicht bij de zon vloog, de was van zijn vleugels smolt en daardoor neerstortte. De film appelleert aan het menselijk genoegen om iemand van rags to riches te zien opklimmen en omgekeerd.

Buiten dat klopt alles aan deze topfilm, acteerprestaties en dan met name van Pacino die de film draagt, soundtrack van Gorgio Moroder en de regie van De Palma maken dit alles bij elkaar een uitmuntende kijkervaring. 5*

avatar van movieonly

movieonly

Tijdloze film die generatie op generatie herontdekt wordt , scarface als rolmodel voor de gangsters in de dop.

avatar van Spetie

”You know what? Fuck you! How about that?”

Scarface wordt hier door velen op handen gedragen. Op zich is het niet moeilijk te raden waarom dat zo is. Een rise en fall verhaal spreekt vaak wel aan en Al Pacino speelt hier een charismatische, soms wat over-the-top rol als Tony Montana, die voor velen onvergetelijk is en hij doet het dan ook niet slecht, al vind ik persoonlijk dat hij het soms wel een beetje teveel overdrijft. Het blijft hier ondanks de lange speelduur vooral ook een bordkartonnen personage, die maar weinig uitdieping krijgt, iets wat ik eigenlijk wel jammer vind. Verder ben ik ook niet zo onder de indruk van Michelle Pfeiffer, die hier zijn vrouw speelt. Ze doet het redelijk, maar ook zeker niet meer dan dat.

De film heeft verder een typische jaren ‘80 uitstraling en dito aankleding. Best leuk om te zien, evenals de bijpassende muziek, maar groots wordt het nooit. Vooral het rise verhaaltje is nog best vermakelijk om te volgen. Het middenstuk is lang uitgesponnen en dat is ook het minste stuk. Hier en daar duurt het behoorlijk lang en persoonlijk het er wel iets meer vaart in gemogen richting het einde. Er zitten een hoop gewelddadige beelden in en ook redelijk wat verhaallijntjes, die verder niet zo heel interessant zijn. Toch is de manier waarop er een beeld wordt geschetst van de coke-handel in de jaren ’80 best leuk.

Ik moet trouwens wel enorm lachen om het einde. Tony Montana wordt in zijn huis aangevallen, maar ook nadat hij al door tientallen kogels doorzeeft is, blijft hij schreeuwen en schieten. Dat is zo lachwekkend, dat het hele gebeuren ook niet meer serieus te nemen is. Een hoop mensen vinden dit mooi, maar persoonlijk vond ik het de slechtste scène van de hele film. Uiteindelijk is Scarface voor mij zeker niet de topper die het voor vele anderen wel is. Ik kan best begrijpen wat mensen eraan aanspreekt, maar persoonlijk zie ik liever een Goodfellas, die toch in bijna elk opzicht beter is dan Scarface.

Verder is het wel opvallend dat Scarface mij minder bevalt. Maffiafilm en films van De Palma bevallen mij altijd erg goed, maar dit vind ik zelfs één van zijn minste films. Scarface begint veelbelovend en heeft een prima opbouw. Het mindere middenstuk en het zwakke einde zorgen uiteindelijk toch voor een kleine teleurstelling. Best aardig al met al, maar zeker niet top.

congo

Goede recensie by the way

Ik heb eerder het idee dat sommige aspecten van de film ook deels symbolisch zijn. Sowieso had Tony zich kapot gesnoven door bergen cocaïne. Dat soort drugs zorgt ervoor dat mensen minder pijn hebben en verder is het natuurlijk ook allemaal over-de-top (het einde vooral en het grafische taalgebruik) maar het is romantisering van de misdaad op z'n hoogst.

Spetie schreef:
Zoiets (SPOILERS) zit toch ook in Goodfellas. En in Chopper gebeurt ook zoiets. En in Brooklyn's Finest.

congo

Die scène uit Goodfellas is toch niet zo over-de-top?

Meneer Bungel

Niet qua filmerij en acteren, maar de genoemde scènes bevatten even ongelooflijke gebeurtenissen an sich.

congo

Tja oké dat klopt. Verder vind ik een film Goodfellas eigenlijk net zo 'gestoord' als Scarface alleen hebben beiden films op elke manier hun sterke aspecten.

Zo kan Goodfellas dromen over een 80s sfeer zoals Scarface, maar kan Scarface dromen over zo'n geweldige shot alla Copacabana.

Meneer Bungel

Beiden iconische misdaadfilms inderdaad. Momenteel op 4 sterren, maar daar kan misschien nog wel es wat bij...

congo

Ik ben sowieso een groot liefhebber van misdaadfilms wat betreft maffia en de georganiseerde misdaad. Ze boeien me op een bepaalde manier. Scarface vind ik daarvan een van de besten. Verder is mijn persoonlijk favoriet Once Upon A Time In America. Die staat nog steeds als een kaars. Verder is nog Get Shorty leuk. Leuke parodie op het 'gangster'-genre.

Meneer Bungel

Get Shorty is erg leuk idd, en daarin komt er nog het filmwereldje van Hollywood bij. Once upon a Time moet ik nog zien (o schande).

Meneer Bungel schreef:

Klopt, daar moest ik bij Goodfellas ook om lachen, maar daar vond ik het beter passen in het geheel en zeker niet zo overdreven als hier. Hier vond ik het echt te overdreven, al kan ik op zich best begrijpen dat het enigszins symbolisch bedoeld is zoals congo zegt.Ik snap zelfs de symboliek, maar voor mij werkt het in Scarface niet zo. Bij Chopper kan ik het me niet zo goed herinneren, maar dat vond ik ook niet zo'n sterke film.

congo schreef:

Once upon A Time in America is ook zeer goed inderdaad. Die vind ik ook een stuk beter dan Scarface. Get Shorty heb ik nog nooit gezien. Maar die ga ik binnenkort maar eens opzoeken, best benieuwd naar eigenlijk en goed dat je die film hier even aanhaalt.

congo

Oh ja. Smaken verschillen uiteraard. Scarface is ook een beetje love-it-like-it-hate-it. Ik vind het persoonlijk een geweldige film. Door Al Pacino's prachtige vertolking, de 80s sfeer en het sterke rise-and-fall verhaal dat hier zeer goed wordt neergezet qua melodramatiek.

Once Upon A Time In America is één van mijn lievelingsfilms. Get Shorty is een erg leuke film die het typische gangster-genre combineert met een Hollywood setting. Geniale film werkelijk!

Meneer Bungel

Toch gebeuren zulke miraculeuze dingen (soms) nu eenmaal (google maar eens). In Chopper wordt er trouwens niet geschoten, maar gestoken, bizarre scène die gebaseerd is op ware feiten. En in Scarface vind ik het ook prima passen in de bombast van het hele einde - en staat TM stijf van de cocaïne en adrenaline.

Meneer Bungel schreef:
Toch gebeuren zulke miraculeuze dingen (soms) nu eenmaal (google maar eens). In Chopper wordt er trouwens niet geschoten, maar gestoken, bizarre scène die gebaseerd is op ware feiten. En in Scarface vind ik het ook prima passen in de bombast van het hele einde.

Ja, ik vind het ook wel passelijk. De hele film is een soort in opera-achtige-stijl gefilmde gangsterfilm met veel grafisch geweld, grof taalgebruik en monologen met een heerlijke 80s sfeer en soundtrack. Ik vind die bloederige climax gewoon geweldig!!

Alleen jammer van die videogame. Niet dat het zo erg is, maar het is eigenlijk niets meer dan een grote reden om veel geld in het laadje te krijgen. De hele film is sowieso een blik van iemand die door hebzucht langzaam zijn macht verliest.

Meneer Bungel

Ik kwam net per ongeluk wat van die video game op YouTube tegen, schandalig onbenullig idd, maar ja it sells...

avatar van Beatboy

Beatboy

Gisteren weer eens gekeken.

Het blijft een meesterwerk en ik denk we de beste film met Al Pacino in de hoofdrol.

Beatboy schreef:

Gisteren weer eens gekeken.

De beste hoofdrol van Al Pacino blijft zijn rol in Donnie Brasco! Maar daarna is dit wel een van zijn meest excentrieke en sterke rollen.

avatar van mar007

mar007

nou ik vind dit toch echt een van zijn beste rollen hoor,en uiteraard zijn rol in de godfather.

Meneer Bungel

Ben ook wel benieuwd naar You Don't Know Jack (2010), al zal het behoorlijk anders zijn ( à la People I Know (2002) ?).

Meneer Bungel schreef:

haha en wat ben ik toch benieuwd naar Jack & Jill!

Meneer Bungel

Ben er serieus benieuwd naar. Waarom lijken jou dat slechte films dan?

avatar van faro

faro

Eén van de beste gangsterfilms ooit!!!

Al Pacino vertolkt hier de rol subliem!!

Meneer Bungel schreef:

Ben er serieus benieuwd naar. Waarom lijken jou dat slechte films dan?

Nee, je noemde wat films met Al Pacino op. Ik heb die zelf nog niet gezien, maar ik vind het grappig dat Pacino in films zoals dit heeft gespeeld en dan nu ineens opduikt in een kutfilm zoals Jack & Jill.

Meneer Bungel

O, ik wist niet dat hij daar in zat. Wat een keuze idd...