• 11.763 nieuwsartikelen
 • 164.321 films
 • 10.542 series
 • 30.598 seizoenen
 • 620.592 acteurs
 • 194.437 gebruikers
 • 9.060.026 stemmen
Avatar
 
banner banner

Greyhound (2020)

Oorlog / Drama | 91 minuten
3,07 421 stemmen

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 91 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / China

Geregisseerd door: Aaron Schneider

Met onder meer: Tom Hanks, Elisabeth Shue en Stephen Graham

IMDb beoordeling: 7,0 (116.635)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Apple TV+ Bekijk via Apple TV+
 • CANAL+ Bekijk via CANAL+
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Greyhound

"The only thing more dangerous than the front lines was the fight to get there."

Ernest Krause (Tom Hanks) is een in Duitsland geboren Amerikaans luitenant. Hij leidt een internationaal konvooi van zevenendertig oorlogsschepen. In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog tracht hij zijn torpedojager 'Greyhound' naar Europa te leiden, terwijl er jacht op ze wordt gemaakt door Duitse U-boten. Tijdens het avontuur zal Krause zijn innerlijke twijfels en persoonlijke problemen moeten overwinnen om zichzelf en zijn crew door de strijd heen te leiden.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van The Brain

The Brain

 • 261 berichten
 • 268 stemmen

Tom Hanks heeft enkele hits op zijn naam staan en met deze ook een flop. Hanks speelt goed maar het lijkt alsof hij de enige acteur in de film is die iets noemenswaardig mag doen, de rest van de cast is volledig ondergeschikt. Hanks roept nog wel een keer dat de overwinning te danken is aan de gehele bemanning, jammer dat je daar dan niets van te zien krijgt het blijft een grote one-man-show. De film mist drama. Ja de kok die zo goed voor de kapitein zorgt gaat dood, helaas wordt dat gegeven verder niet uitgewerkt geen enkel shot waarin je de ellende ziet gebeuren. Boten worden er genoeg de kelder ingejaagd maar allemaal op grote afstand, letterlijk heel afstandelijk. Veel films duren te lang, dit is het andere uiterste een complete zeeslag in 90 minuten,

Het is knap wat ze tegenwoordig allemaal uit een computer weten te halen. Bij dit soort films werkt het voor mij niet, het lijkt alsof je 90 minuten naar een computerspel zit te kijken. De film is daarbij net zo spannend als een spelletje zeeslag. Tenenkrommend is de eindscene waarin de kapitein eindelijk in zijn bedje mag stappen met het goddelijke licht dat door de patrijspoorten valt. Voor een film die meer recht doet aan de werkelijkheid kun je beter een klassieker als 'Das Boot' uit 1981 gaan kijken


avatar van martijnk

martijnk

 • 746 berichten
 • 294 stemmen

Tja de grote Tom Hanks zelfbevlekking film. Zoals hierboven al gezegd sla deze over en ga Das Boot kijken.


avatar van miamivice

miamivice

 • 7 berichten
 • 0 stemmen

this suck


Vergelijk em eens met Das Boot!

Wat een pulp is dit dan!

Zelfs de soundtrack van die film was werelds!


Vergelijk deze es met Das Boot!

Wat een pulp troep is dit dan!

Zelfs de Soundtrack van Das Boot was een Topper!


avatar van mrklm

mrklm

 • 8808 berichten
 • 8497 stemmen

Dat Tom Hanks niet geheel feilloos is bewijst deze oppervlakkige en nimmer overtuigende oorlogsthriller. Hanks zelf is één van de grote boosdoeners want hij schreef het scenario voor deze reconstructie van de Duits-Amerikaanse kapitein Krause die eind 1941 een Amerikaanse konvooi op de Atlantische Oceaan moet beschermen tegen de rondwarende U-boten. Hanks spuwt commando's, zijn bordkartonnen bemanningsleden roepen 'Aye, Aye' en herhalen de commando's en dat alles vindt plaats op een set die even onrealistisch is als de special effects. De muzikale cues proberen de schijn van spanning op te wekken zonder dat daar sprake van is. De zeeslag aan het einde kan er gelukkig mee door, maar het is de moeite van het wacht eerlijk gezegd nauwelijks waard.


avatar van KingJ

KingJ

 • 354 berichten
 • 489 stemmen

ik vond de film soms fel realistisch (en goed), andere momenten weer ongeloofwaardig en cheesy....

Al met al een onevenwichtige maar toch wel aardige oorlogsfilm IMHO.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8726 berichten
 • 4882 stemmen

Neen, dit is geen Das Boot al vind ik de vergelijking met deze referentie niet altijd eerlijk. Greyhound is zeker niet slecht en ligt in de lijn van andere duikbootfilms als U-571 (Film, 2000), The Hunt for Red October (Film, 1990) of Le Chant du Loup (Film, 2019) om er maar enkele te noemen. Degelijk zonder meer eigenlijk.

De film berust volledig op de schouders van Tom Hanks die dit overigens prima doet. Het jammere is wel dat de rest amper tot zelfs niet uit de verf komt. Ook van de Duitse tegenstanders is er weinig sprake buiten wat gejen over de radio. Hoogst eigenaardige scènes waren dat. De CGI was duidelijk aanwezig, maar ik vond het visueel wel knap gedaan met die hoog opspattende golven tegen de boeg.

De spanning is zeker aanwezig, zeker in het begin. Naarmate de film vorderde wist je wel welke richting het echt zou uitgaan, of althans hoe het precies zou aflopen. De spanning werd ook gesterkt door de prima soundtrack, beetje bombastisch, maar wel OK. Geen topper, maar best vermakelijk, mede dankzij Hanks.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4433 berichten
 • 2030 stemmen

Wat betreft Greyhound hink ik een beetje op twee gedachten. Het is een geweldig visueel spektakel, maar het heeft totaal geen diepgang (ha ha, woordgrap).

Natuurlijk weer baanbrekende computerbeelden. En niet zomaar iets maken met de computer, maar een woeste zee met schepen. Als ik iets heb opgestoken in mijn 30 jaar als gamer, dan is dat dat het supermoeilijk is om water op een realistische wijze na te maken met een computer. En dat is hier prachtig gelukt.

In de anderhalf uur zit er welgeteld één afstands-shot in dat er niet mooi uit ziet. Hier lijkt de boot een beetje onnatuurlijk in de zee 'geplakt'. Verder ziet het er allemaal subliem uit en zijn de gevechten intens en meeslepend.

De dialogen zitten wel slim in elkaar en bevatten vaak broodnodige informatie voor de kijker, zonder 'uitleggerig' te worden. Een bemanningslid dat continu zit te luisteren naar geluiden zegt bijvoorbeeld: "ik hoor geen scheepsschroeven, kapitein". In het echt zou hij waarschijnlijk zeggen "ik hoor niks", omdat het voor de kapitein wel duidelijk is wat hij probeert te horen, maar een kijker die niet bekend is met de techniek van destijds, weet nu wel wat die man daar zit te doen.

Een ander positief punt is dat de enige twee zwarte acteurs in de film, de rol spelen van kok. Natuurlijk gun ik iedereen zijn kansen in het leven, ongeacht zijn kleur, maar destijds was dat nou eenmaal anders. Zwarte marineofficieren had je niet. Veel films van de laatste tijd menen de geschiedenis te moeten 'blackwashen' en nemen een loopje met de werkelijkheid. Greyhound durft het gewoon aan om louter blanken op de brug te tonen. Belachelijk dat je dit als verdienstelijk moet aanmerken, maar we leven nou eenmaal in een belachelijk politiek correct tijdperk.

De speelduur is relatief kort (anderhalf uur, waar vind je dat nog, zeker bij oorlogsfilms). Maar dat komt omdat alle personages, dat van Tom Hanks incluis, geen enkele diepgang hebben. Niks, nul. In een ongemakkelijke flashback zien we Elizabeth Shue opdraven als vrouw van Hanks, om vervolgens nooit meer terug te keren.

Een speelduur van 2 uur was prima geweest, dan had ik misschien een vliegende fuck gegeven om de personages en gaf het ook wat adempauze van wat nu 90 minuten rammen is.

Er wordt ook helemaal niks gedaan met het gegeven dat de kapitein in Duitsland is geboren. Sterker nog, zijn naam wordt niet eens genoemd (al noemt zijn vrouw hem "Ernie"). De trailer doet vermoeden dat de onervaren kapitein zich continu moet verdedigen tegenover zijn crew, maar dit is een dwaalspoor.

Tom Hanks kijkt ook de hele tijd als een golden retriever die van zijn baas een paar klappen met een stok heeft gehad, maar geen idee heeft waarom hij dat verdiende. Als hij het niet te druk heeft met bijbel citaten mompelen, dan, want de kapitein is gelovig tot op het bot.

Zoveel potentie, maar zo onevenwichtig.

Mag natuurlijk niet in de schaduw staan van Das Boot, maar die legendarische film (kijk liever de miniserie, trouwens!) is een flauwe referentie. Wel interessant om het verhaal nu van de andere kant te zien.

Overigens vraag ik me af of het pestgedrag van de Duitsers via de radio ook maar op enige waarheid gestoeld is, het kwam nogal onrealistisch over.

3 sterren


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4433 berichten
 • 2030 stemmen

The Brain schreef:

Boten worden er genoeg de kelder ingejaagd maar allemaal op grote afstand, letterlijk heel afstandelijk. Veel films duren te lang, dit is het andere uiterste een complete zeeslag in 90 minuten,

Het is knap wat ze tegenwoordig allemaal uit een computer weten te halen. Bij dit soort films werkt het voor mij niet, het lijkt alsof je 90 minuten naar een computerspel zit te kijken. De film is daarbij net zo spannend als een spelletje zeeslag.

Dit is hoe het was. Het zijn nou eenmaal geen speedboten. Manoeuvreren gaat langzaam. De film laat duidelijk zien dat je op basis van bekende koers en afstand gaat uitrekenen waar iemand even later is. Dichter op elkaar varen is gevaarlijk.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4433 berichten
 • 2030 stemmen

mrklm schreef:

Hanks spuwt commando's, zijn bordkartonnen bemanningsleden roepen 'Aye, Aye' en herhalen de commando's en dat alles vindt plaats op een set die even onrealistisch is als de special effects.

Ik zeg het niet graag, maar dit is dom gelul. Weet je waarom? Omdat de film is opgenomen op de USS Kidd, een museumschip, dat na WOII nooit is aangepast met nieuwe techniek (sommige andere Fletcher class destroyers wel, die deden nog dienst tot in Korea en Vietnam)

Greyhound (film) - Wikipedia - en.wikipedia.org

Dus hoe realistisch wil je je filmset hebben?


avatar van mrklm

mrklm

 • 8808 berichten
 • 8497 stemmen

Captain Pervert

Zoals wel vaker zit WikiPedia ernaast. Het is voor het grootste deel in een studio in Louisiana gefilmd. Volgens motionpictures.org hebben ze maar een paar dagen gefilmd op USS Kidd. Als er überhaupt authentieke beelden in zitten, dan zijn dat er niet veel.

En Insider bevestigt dat er geen druppel water aan te pas is gekomen, dus de golven waren inderdaad (zichtbaar) nep.


avatar van Rodger

Rodger

 • 1698 berichten
 • 1662 stemmen

Matig... er gebeurt veel.. maar eigelijk weer helemaal niets...

2.0 **


avatar van Velazques

Velazques

 • 78 berichten
 • 176 stemmen

Tijdens het avontuur zal Krause zijn innerlijke twijfels en persoonlijke problemen moeten overwinnen om zichzelf en zijn crew door de strijd heen te leiden.

Mag ik u er op wijzen dat het geen crew is maar bemanning,

Hoogachtend, een oud scheepswerktuigkundige


avatar van Jynxter

Jynxter

 • 387 berichten
 • 331 stemmen

Het ziet er allemaal fraai en natuurgetrouw uit. Ik had echt wel het idee dat ik een realistisch kijkje kreeg op oorlogsvoering te water in de jaren 40. Wat dat betreft vond ik Greyhound ook zeker interessant.

Maar bijna 1,5 uur kijken naar hoe de kapitein zijn schip aanstuurt, is dan weer een stuk minder interessant. Heel goed dat er geen nietszeggend liefdesverhaaltje of interne bad guy het scenario is ingeforceerd. Maar uiteindelijk gebeurt er nu wel te weinig om echt boeiend te blijven.


avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

 • 998 berichten
 • 1182 stemmen

Redelijke film niet meer en niet minder...2,5


avatar van Yves69

Yves69

 • 1 berichten
 • 0 stemmen

ik heb zelf bij de KM gezeten en de film gaf me direct het gevoel (bijv de rapportafhandeling op zee na een vechtpartij onder bemanningsleden) dat ik weer terug was 'de baas'.

Tuurlijk had de film ook wat Fanta kenmerken maar de romantiek en de dagelijkse tafereeltjes van het leven aan boord (bijv het praaien voor de scheepsomroep; zeewacht, gevechtswacht), doen oude tijden herleven. Als je dus wil weten hoe het ab van HR majesteit schepen toen ging en nu dan moet je m echt kijken. Die sfeer zet de film iig wel goed neer.

Nog zo'n weetje; het zeewater drupte/stroomde bij slecht weer altijd via die oude schepen het dekhuis binnen. Die tijd heb ik niet meer meegemaakt maar de oude zeebonken die ik nog sprak in Den Helder vertelden dit ook altijd.

Uiteraard is de serie das Boot niet te vergelijken met deze film maar hij geeft wel een goede sfeerimpressie van ie tijd weer met al haar gevaren van dat zwarte gat.


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12893 berichten
 • 7675 stemmen

Ik heb deze oorlogsfilm jaren links laten liggen. Terecht blijkt achteraf, want de film weet nauwelijks spanning te genereren. Er zijn betere films gemaakt over duikboten tijdens WO II dan deze one-man-show.


avatar van Nitefall

Nitefall

 • 72 berichten
 • 252 stemmen

Toffe film. Gewoon to the point en een vrij zakelijke blik in de kombuis in de slag om de Atlantische Oceaan. Ik heb wel eens wat gelezen wat veteranen erover schreven en diezelfde sfeer zet de film goed neer.


avatar van bipolar

bipolar

 • 10 berichten
 • 8 stemmen

Op het puntje van de stoel, de volle anderhalf uur lang. We zien een zenuwslopende jacht van Amerikaanse en Britse escorteschepen op een groep U-boten die de beruchte roedeltactiek toepassen. Dit onder leiding van kapitein Krause (Hanks) die zo een konvooi bevoorradingsschepen veilig naar Liverpool moet brengen. Mooi in beeld gebracht door uitstekende cgi. Knap acteerwerk van Hanks. De film laat het menselijk drama aan boord wat onderbelicht, want het was een hel in die getorpedeerde schepen. Maar ja, wat kun je in anderhalf uur. Genoten!


avatar van Number23

Number23

 • 8300 berichten
 • 5053 stemmen

Ik lees hier veel kritiek gebaseerd op vergelijkingen met Das Boot. Ja, als je een film gaat kijken met een topper uit het (sub)genre dan is er een erg grote kans dat ie tegen gaat vallen, nogal makkelijke rekensom. Ook een beetje oneerlijk, want je ziet in Greyhound geen enkel moment het interieur van een submarine, het is een gezichtloze vijand en ik vond dat hier wel een soort van verfrissend.

Deze film bewandelt sowieso al aparte paden dan andere oorlogfilms, we volgen hier eigenlijk alleen Tom Hanks die als commander bij zijn eerste oversteek een konvooi mag leiden. De rest van de crew doet er eigenlijk niet toe, grotendeels zijn het jonge gasten die informatie heen en weer roepen en ons Tom constant op de hoogte houden van de situatie.

Het religieuze geneuzel was wel een beetje jammer, hier en daar zitten er wat cheesy momenten in en ik miste stiekem wel een 2e man op de brug die de kaptein bij staat ipv in de kelder routes uit zit te stippelen.


avatar van Tav74

Tav74

 • 2 berichten
 • 7 stemmen

Het WWII thema spreekt me enorm aan, maar ik kan niets met deze film. Ik voel de spanning en dreiging niet, en dan blijven er afgerond mannen over die cijfers in een radio staan te schreeuwen. En dat tegen de achtergrond een zee die nep voelt. Gebeurd me zelden, maar ik heb het eind niet gehaald.