Genre: Horror / Mystery
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot Us
"Watch yourself"
Een moeder en vader vertrekken met hun kinderen naar een strandhuis om lekker te kunnen ontspannen met vrienden. Wanneer de avond valt, krijgen ze bezoek van onuitgenodigde gasten. De rust die heerste verandert al snel in een hoop spanning en chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Us (MusicMeter)
Lindsey Tyler / Nix
Russell Thomas / Weyland
Rayne Thomas / Eartha
Flitskikker
Twijfel of ik deze ga zien, Get Out was een dikke tegenvaller. En daarvan was de trailer nog wel interessant. Dit lijkt op dertien-in-een-dozijnhorror.
Ik wacht de recensies even af.
Chelsea94
Trailer deed me erg denken aan The Strangers. 5 On It is wel echt heel gaaf geremixt.
Jotil (crew bioscoopreleases)
Ik wacht de recensies even af.
Scoort op Rotten Tomatoes momenteel de 100% fresh gebaseerd op 48 recensies. Ook op Metacritic een 'universal acclaim'.
n00r
5 On It is wel echt heel gaaf geremixt.
Ja, echt heerlijk!
GoodOldJack
Gewoon goed werk dat echt een hoogtepunt kent in het stuk net voor halfweg, dan wat inzakt om dan toch wel degelijk terug oersterk te eindigen.
Onderhuidse spanning: check , acteerprestaties op topniveau: check (al vond ik één bepaalde stem echt wel belachelijk), locaties die werken voor dit soort film: check, top sound track en design: check, ... .
Heel leuke, bij wijlen intense "wegkijker", zijn zeker minpunten, de stem van een bepaald persoon bijvoorbeeld, en het echt laatste stuk werd nogal makkelijk gebruikt om het toch nog even goed uit te leggen maar dat neemt niet weg dat Peele wat mij betreft nog steeds een aanwinst blijkt in het thriller/horrorgenre die een gesmaakt en eigenzinnig parcours aflegt.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Een groep mensen die op vakantie gaat en wanneer de avond valt (oehh) krijgen ze bezoek van onuitgenodigde gasten.
NRT
Wow! Origineel concept. Dit moet ik zien.
Dan moet je de trailer bekijken. Daar zie je dat het net een andere insteek heeft.
Xan21
Ik heb genoten van deze originele film met een killer soundtrack... ik mistte wel de creepy oneliner van Lupita "Be carefullll!" nouja 't zit er wel in... maar op een andere manier en dat was jammer. En een zeker boomklim stukje wat in de trailer zat was ook anders.
Het tweede deel van de home invasion met hun vrienden vond ik ook wel heerlijk creepy.
Het einde vond ik een tikkie te uitleggerig met dat shirt wat verwisseld werd en de grijnzende jonge Adelaide.
Ik was blij dat het niet zo in elkaar stak zoals ik eigenlijk dacht.
Zwolle84
Wow! Origineel concept. Dit moet ik zien.
Want daaruit kun je afleiden wie die gasten zijn, wat hun beweegredenen zijn, in welke context het zich afspeelt etc etc etc?
John Milton
Wow! Origineel concept. Dit moet ik zien.
Ik kan van Heat namelijk ook een tergend onoriginele synopsis maken over boeven en politieagenten, dat zegt niet iets over de kwaliteit van de film
De filosoof
Een van de betere horrorfilms en ongetwijfeld nu al een van de beste films van 2019. Het is een doldwaze film maar zit ook goed in elkaar: de film is onder meer een ode aan – of althans flinke knipoog naar – Michael Jackson maar doet ook denken aan Hereditary (2018) - MovieMeter.nl en is ook nog een soort parodie op de slasher/zombie-film en heeft een politiek thema.
De film kent in mijn beleving drie delen. Het eerste deel doet wat aan Hereditary denken: we volgen een gezin waarbij zaken duidelijk niet pluis zijn en waar jeugdtrauma’s naar de oppervlakte lijken te komen maar waarvan je niet weet wat er precies aan de hand is. De film weet hier een effectieve spannende en mysterieuze sfeer op te wekken.
Dan wordt het mysterie vrij snel ontrafeld en lijkt de film volledig in te storten: de film lijkt opeens ridicuul en te ontaarden in een suffe slasher/zombiefilm. Zelfs de personen in de film lijken het niet meer serieus te nemen en steeds meer lol te krijgen in het doodslaan van zombies. Humor krijgt hier de overhand en de film lijkt dan een komische parodie op de slasher/zombiefilm. Het idee van de dubbelganger is natuurlijk een klassiek thema in horrorfilms, bv. Invasion of the Body Snatchers (1956) - MovieMeter.nl.
Gaandeweg wordt de film echter weer spannender en serieuzer of in ieder geval blijkt de plotontwikkeling briljant met een heerlijke climax die ook de hele film plotseling in een politiek licht plaatst. De film levert in de vorm van de dubbelganger een spel met een alternatieve werkelijkheid waarin je niet succesvol zou zijn geweest en waarbij we leren dat zombies (of een kwaadaardig karakter) worden gemaakt door de maatschappij. Er is ook een parallel met Blade Runner 2049 (2017) - MovieMeter.nl waar het gaat om robot (in plaats van zombie) vs. mens en er ook een opstand wordt georganiseerd door een Christus-achtig figuur als gevolg van een omwisseling.
Qua horror speelt de film intelligent met de clichés van het genre en het centrale idee van de film over de zombie-dubbelgangers blijkt een briljante metafoor voor een rake politiek-sociale kritiek op de maatschappij. De film is daarmee – ondanks het ogenschijnlijk zwakke middendeel – geheel geslaagd en nu al een horrorklassieker.
Wow! Origineel concept. Dit moet ik zien.
Voor een romantische komedie of een kostuumdrama zou het best origineel zijn.
Graaf Machine
In eerste instantie heel goed bevallen, maar moet hem zeker nog een keer zien. Rijke film.
mrklm
Na het grote kritische en commerciële succes van Get Out, één van de beste horrorthrillers van het decennium, is het Jordan Peele vergeven dat hij met zijn tweede film als regisseur en scenarist niet veel afwijkt van de formule die hem zoveel succes bracht. En gedurende 80 minuten heeft het er alle schijn van dat Peele een nieuw meesterwerk heeft afgeleverd, maar dan volgt een onbevredigende, uitgerekte finale en een getelefoneerde slottwist die je toch met een ietwat teleurstellend gevoel achterlaat.
De hoofdpersoon is deze keer een vrouw genaamd Adelaide Wilson [Lupita Nyong'o] die als meisje in 1986 in een spiegelpaleis in Santa Cruz oog in oog is komen te staan met haar dubbelganger. Wat daar verder is gebeurd krijgen we niet te zien en ruim 30 jaar later lijkt Adelaide het voorval volledig te zijn vergeten. Maar wanneer ze met haar echtgenoot Gabe [Winston Duke], tienerdochter Zora [Shahadi Wright Joseph] en zoontje Jason [Evan Alex] op vakantie gaat naar Santa Cruz, krijgt ze flashbacks die zorgen 'voor een duistere wolk om haar hoofd'. Haar gevoel van onbehaaglijkheid blijkt niet voor niets wanneer er op een avond een vierkoppig gezin op de stoep staat. Het blijken hun dubbelgangers te zijn, maar die zijn niet gekomen voor een theekransje.
Jordan Peele zorgt in de eerste 85 minuten voor een onbehaaglijke sfeer en weet je een flink aantal keren de stuipen op het lijf te jagen met inventief geregisseerde en goed getimede schokeffecten. Het helpt overigens als je de regelmatig terugkerende verwijzing naar een bijbelvers herkent. Nyong'o is fantastisch in haar even overtuigende als angstaanjagende dubbelrol en bewijst eens temeer één van de topactrices van haar generatie te zijn. Peele slaat de plank regelmatig mis qua humor, onder anderen wanneer Ophelia haar intrede doet en Peele een excuus lijkt te zoeken om een muzikaal, politiek statement te maken. De humor in Get Out was zeer effectief, maar deze breekt het regelmatig de spanning. En waarom Peele een verband legt met Hands Across America is mij in ieder geval niet duidelijk.
mcdaktari
Ik ben niet snel enthousiast als het om horrorfilms gaat maar "Us" lijkt me toch helemaal geen verkeerde film te zijn. En zeker nu dat ik zie dat het een film van Jordan Peele is. Want "Get Out" vond ik wel een horrorfilm die tenminste eens een keer goed was, en dat vond ik niet snel van de horrorfilms die ik de laatste jaren zag. Ik hoop in ieder geval dat deze nieuwe me net zo goed als "Get Out"zal bevallen. Heel veel zin in!!
Xan21
Ik vond de humor in Get Out juist een beetje ongepast (die politie agent en dat stuk dat hij de politie informeert)... in deze film vond ik het veel gepaster... maar ieder zijn eigen ding uiteraard.
Fisico
Jordan Peele bevestigt en zet zichzelf op de kaart met wederom een frisse horrorfilm met een vleugje humor. Deze Us ligt wat in dezelfde lijn als Get out waarbij Peele een eigen haast authentieke twist geeft aan zijn (horror)films.
Us is een lekkere mystery waarbij een zwart middenklassegezin in aanraking komt met hun moordlustige dubbelgangers. Lekker creepy beeld wanneer het pseudoviertal roerloos blijft staan in het halfdonker. Lekkere sound ook en leuke afwisseling met de luchtige muziek. Peele zorgt er ook voor dat de luchtigheid wordt doorgetrokken. In humor bvb, die vader was bij momenten hilarisch. Een afgelegen vakantiehuis, een kermis of een spooky spiegelpaleis, ... het zijn ideale omgevingen om de spanning op te drijven en vast te houden. Ook Lupita Nyong’o zorgt er met haar uitstekende acteerprestatie voor dat de film boeiend blijft en een zeker niveau aanhoudt.
Niet alles was even geslaagd. Aan die ene stem moest ik echt wennen. Te zwaar en te geforceerd. De film ging richting een slasher al herpakte de film zich later wel. Ook weeral typisch dat personages domme dingen doen die een normaal persoon niet doet zoals nog eens gaan kijken, uitstappen, enz... Het einde was bevredigend al hoefde al die uitleg niet bij het krijtbord. Ik kreeg het gevoel alsof een slechte mop werd uitgelegd en je nog niet tot de clue kwam. De twist en boodschap was echter wel sterk. Door de wissel tussen Red en Adelaïde kan je besluiten dat je nooit iemand echt kent en iedereen wel zijn duister geheimpje heeft. Mooie en dikke 3,5* alvast!
Shinobi
"What's Home Alone?"
Net zoals bij 'Get Out' ben ik hier volledig blanco ingegaan, zonder ook maar iets van het plot te lezen en/of een trailer te zien. En het is het meer dan waard geweest.
Op het eerste gezicht lijkt dit een standaard home invasion horror te worden, maar Jordan Peele heeft hier zijn eigen gestoorde draai aan gegeven. Het resultaat is een gezin dat denkt er even tussenuit te gaan en vervolgens geconfronteerd wordt met hun doppelgängers. Wat volgt is een heerlijk bloedstollende film.
Peele richt zich ditmaal meer op de details, waardoor schijnbaar onschuldige dingen als konijnen alsnog dreigend overkomt. Mede door de tijd te nemen en de onheilspellende score wordt de onderhuidse spanning zorgvuldig opgebouwd. De sociale commentaar vervolmaakt het geheel. Het is alleen jammer dat de humor soms wisselvallig is.
Lupita Nyong'o zet een formidabele rol neer à la Toni Collette in 'Hereditary'. Op deze wijze neemt ze je als kijker mee in de doodsangsten die zij en haar gezin moeten doorstaan. Op een gegeven moment wordt de intrige wel iets minder, echter maakt het ijzingwekkende slot veel goed. Hierdoor blijft 'Us' nog even rondspoken en geeft stof tot nadenken.
Al met al levert Peele weer een prima horror af. De beste man is in dit tempo hard op weg om een gevestigde naam in het genre te worden.
Dikke 3,5 sterren.
Banjo
- 2035 berichten
De film van het jaar word al gefluisterd....
Ik had Green Book (2018) al behoorlijk hoog...
En ik ga deze zeker zien, wil iemand al verklappen op welke film deze film lijkt?.
De filosoof
De film van het jaar word al gefluisterd....
Ik had Green Book (2018) al behoorlijk hoog...
Het is m.i. een typisch 'postmoderne' film die bewust allerlei thema's en clichés uit eerdere film 'steelt' (maar die wel op een originele manier verwerkt). In mijn recensie noem ik al:
Hereditary
Invasion of the Body Snatchers
Blade Runner 2049
Thriller (Michael Jackson)
Banjo
- 2035 berichten
vond je hem beter dan bijvoorbeeld Get Out (2017) kwa horror gevoel?.
joshua1988
Wat 'n enorme teleurstelling, want na 20 min. zakte alles als een verveelde pudding in elkaar. Alles begon nog zo veelbelovend zoals de trailer ook had uitgebeeld; met een prima cast, sound track en kon zelfs lachen. Maar daarna bij lange na niet het niveau van Get Out gehaald, door o.a. ontiegelijk veel irritante gaten in het verhaal, en zo wordt Us uniek op een geheel ander niveau. En Rotten Tomatoes, daar veeg ik dus zo langzamerhand mijn zombie-vloer mee aan, en wat er hier over opgehemeld wordt is ook al geen graadmeter meer; althans nu met 3.54 want gewoonlijk zakt die waardering weer snel na de 1e week, als elke flapuit hier snel heeft gestemd. Snel nog een keer dit weekend een besnorde Mel Gibson zien voor een film waar je wel bijna van je stoel dondert en waar je geen 20 min. maar zelfs de volledige 155 min. geboeid naar kan kijken.
YouDrunkGoHome
Ze zijn het niet eens met mijn mening dus dan moet het wel fout zijn!
Welke film is dat?
Joshua geeft Non-Stop een 4,0 ... I rest my case lol
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Was een wat flauwe opmerking. Maar ik moet altijd wel lachen over het feit dat je de synopsis bij een horrorfilm dikwijls bijna in zijn geheel kan copy-pasten naar een andere horrorfilmpagina.
De filosoof
vond je hem beter dan bijvoorbeeld Get Out (2017) kwa horror gevoel?.
Ik vond 'm beter dan Get Out. Ik weet niet of dat ook qua horror geldt. Ik denk sowieso dat je niet een echte horrorfilm moet verwachten: het doel van Peele is niet om mensen zo veel mogelijk jump scares te geven maar om de horror van het echte leven over te brengen en je daarover aan het denken te zetten, maar precies daarom is het zo'n goede film.
De filosoof
Volgens mij is dat de crux van de film: de film gaat over armoede (of eigenlijk over de kloof tussen arme en rijke mensen). Het hele horrorverhaal is slechts een metafoor met als boodschap dat arme mensen niet anders zijn dan en even veel waarde hebben als rijke mensen.
De filosoof
Ik ben wel benieuwd naar die plotgaten. Kun je er een noemen?
Zwolle84
Gaaf hoor. Enorm goede mix van horror en komedie die de eerste helft op een heel dikke 9 afkoerst. Ik had graag gezien dat hij die zware, beklemmende sfeer tot het einde toe had doorgetrokken, maar heb ook nog steeds wel genoten van het laatste uur waarin alle remmen eraf gaan. Wel hadden hier en daar de verwijzingen naar diepere lagen wat subtieler gemogen, wat al helemaal geldt voor het te uitleggerige slotakkoord. Maar al met al is dit absoluut nog steeds horror van de bovenste plank. Daar droegen de "...maar het is geen horror"-geluiden bij de uitgang alleen maar aan bij.
Jordan Peele is the real deal, in goed Nederlands.
De filosoof
Jordan Peele is the real deal, in goed Nederlands.
Ik had het precies zo. Eerst zat de film op het niveau van een 9, toen had ik even dat de film inzakte tot een 6 maar het einde maakte alles weer goed. Ook het 'zwakke' deel blijkt een functie te hebben en verrijkt de film, al was het maar om de boodschap te geven dat deze film niet als horrorfilm moet worden beoordeeld: het is ook een parodie op de horrorfilm. Tegelijk biedt de film alles waar horrorliefhebbers van houden, inclusief de clichés (waarmee de film bewust speelt). Daarom is het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die deze film niet positief kunnen waarderen.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

The Dawn Wall
Documentaire / Avontuur, 2017

Apollo 11
Documentaire / Historisch, 2019
maskerboardwalkmoordpsychologische thrillerangstfamily vacationhuisinvasieattractieparkpsychological horrordoppelgängersanta cruz, california jaren 80hall of mirrorsduality