• 10.573 nieuwsartikelen
 • 161.750 films
 • 10.099 series
 • 29.653 seizoenen
 • 613.286 acteurs
 • 192.915 gebruikers
 • 8.965.555 stemmen
Avatar
 
banner banner

Monos (2019)

Drama / Thriller | 102 minuten
3,34 323 stemmen

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 102 minuten

Oorsprong: Colombia / Argentinië / Nederland / Duitsland / Zweden / Uruguay / Verenigde Staten / Zwitserland / Denemarken / Frankrijk

Geregisseerd door: Alejandro Landes

Met onder meer: Julianne Nicholson, Moisés Arias en Jorge Román

IMDb beoordeling: 6,8 (18.797)

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 5 september 2019

Plot Monos

"Survival is a cruel game."

Op een afgelegen bergtop ​​is men bezig met het vervullen van een missie. Acht tieners met geweren lopen er rond om ervoor te zorgen dat de ontvoerde Amerikaanse dokter Sara Watson in leven blijft. Wanneer een gevecht nadert en een geleende melkkoe per ongeluk gedood wordt, is het plotseling menens.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8902 berichten
 • 4109 stemmen

Deze stond in de Knack getipt als één van de films van 2020; vreemd want ik had hier nog nooit van gehoord. Blijkt een film die heel wat prijzen won in arthouse festivalletjes. Hoewel Monos visueel heel mooi is, en dan vooral in de jungle, ervaarde ik hem ook als langdradig. Je zit anderhalf uur lang naar de groepsdynamiek te kijken binnen een groepje klooiende minderjarige rebellen die moeten waken over een gijzelaar, Doctora. Je ziet al snel dat dit een verloren generatie in een verloren strijd is. De verwijzingen naar de literaire inspiratiebronnen Heart of Darkness (overboord gooien van de beschaving) en Lord of the Flies (varkenshoofd op een staak) voelden wat geforceerd aan. Filmkriebel zegt : een mooie film is daarom nog geen interessante film.


avatar van Noodless

Noodless

 • 9186 berichten
 • 5823 stemmen

jammer...o zo jammer van het abrupt slot ....er zou zo veel meer uitgehaald kunnen worden gezien de stijgende spanning die de film het laatste half uur weet te bieden. De film krijgt wat kritiek door de trage opbouw van het verhaal, de kennismaking van de verschillende personages en hun rare gedragingen en handelingen, maar echt storend is het allerminst. Het is net belangrijk om te zien dat voor de jonge rebellen de groepsdynamiek alle voorrang heeft en dat ze geen belang hechten aan gevoelens. De dierlijke instincten overheersen naarmate de film vordert. De jonge rebellen gijzelen Doctora (Julianne Nicholson) en krijgen geleidelijk heel wat onenigheden in hun groep door dronkenschap, nalatigheid, verraad en egoïsme.
Doctora weet hier voordeel uit te halen en er volgt een overlevingstocht in de jungle. Maar niet alleen zij wordt vervolgd. De spanningskracht stijgt en je krijgt een waaier van schitterende beelden van de natuur. Alleen jammer van dat zwak uitgewerkt slot. Toch een 7/10 voor de vele positieve punten.


avatar van schram101

schram101

 • 16432 berichten
 • 2006 stemmen

Sfeervol en interessant geschoten maar helaas te weinig intrigerend. Dat het niet echt weet welke kant het op wil en daardoor te rommelig oogt is de film best te vergeven, dat niet ieder karakter even goed geacteerd wordt ook. Maar heet te weinig echt te boeien, te shockeren of te verbluffen. Cinematografisch valt er echte genoeg moois te zien en de schitterende locaties geven ook wel wat te genieten.

3,0*


avatar van nadrin

nadrin

 • 1253 berichten
 • 1286 stemmen

Film kon in begin nog wat boeien maar werd hoe langer hoe warriger.


avatar van yellowfeat

yellowfeat

 • 4 berichten
 • 127 stemmen

Stond in de Volkskrant lijst met films van het jaar 2019 en is nu te vinden op NPO+. Geen allemansvriend, maar zeker een prikkelende 100 min voor degenen die een blend van Heart of Darkness (Denk: Apocalypse Now, de story arc in de jungle) met Lord of the Flies kunnen waarderen. Zinderende beelden en audio, het best genoten op groot scherm met hoog volume.


avatar van Movsin

Movsin

 • 7649 berichten
 • 8073 stemmen

Dacht eerder dat de film een apart toekomstbeeld wilde ophangen van een groep jongeren, gebrainstormed, en tuk op geweld en bereid tot oorlog.

Hun onbekwaamheid leidt echter naar een anarchistisch, tiranniek sfeertje waarbij een duidelijke verhaallijn plaats ruimt voor warrigheid.

De slotscène, waarbij de wanhoop in de ogen van een geredde, maar waarmee een overheid niet weet wat er mee aan te vangen, staat duidelijk als beeld van een ontwrichte maatschappij in verval.

Naast het visuele (de natuur) zeker één van de betere momenten van de film.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8243 berichten
 • 5194 stemmen

Goed.

Bijzondere en aparte film die wellicht niet is wat je ervan zou denken als je een blik op de poster werpt. Ik had er zelf ooit een trailer van gezien toen ik naar KINO trok, maar veel kon ik me niet meer herinneren. Na een blik geworpen te hebben op de poster dacht ik vooral een rauwe misdaadfilm, maar niets bleek minder waar.

Monos moet het eerder hebben van de authentieke sfeer die het opwekt en de onderlinge relaties tussen de groep die hier de hoofdrol heeft. Jammer dat ze individueel nooit echt dichterbij komen, maar als groep proef je wel degelijk de escalatie die dankzij wat realistische regie wordt versterkt. De film voelt ondanks een aantal merkwaardige scenario's nooit onecht of onoprecht aan. Dat wordt erg voordelig gebruikt.

Verder is het ook prachtig naar voren gebracht op het visuele vlak. De natuur wordt goed gebruikt en hierdoor worden er meerdere beelden naar voren gewerkt die erg aanslaan. De film ziet er in ieder geval prachtig uit. Goed camerawerk, wat zeer sterke focus en een geheel dat gewoon kloppend aanvoelt. Ik kon het best hebben, zelfs terwijl ik moe was.

Wel jammer dat de film qua tempo niet echt vooruit wil, want na enige tijd is de onderlinge situatie tussen de groep jonge mensen en de gijzelaar wel uitgewerkt. Dat de film uiteindelijk een andere richting optrekt kan het eigenlijk nauwelijks meer verder helpen. Maar verder kunnen genieten van de passende regie. Zeker een aanradertje voor de liefhebbers.


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2682 berichten
 • 1785 stemmen

Nah, niet zo boeiend. Iedereen doet veel te hard z’n best om cool en edgy te zijn. Uiteindelijk zit je 100 minuten lang te kijken naar onsympathieke, ongrappige, narcistische pubers die oorlogje willen spelen. De natuurpracht zorgt gelukkig voor enige afleiding, net als enkele spannende momenten, maar overall vind ik het een teleurstelling. Kleine 2,5*


avatar van T.O.

T.O.

 • 2186 berichten
 • 2444 stemmen

Er had meer ingezeten, als de regisseur niet zo doorsloeg in z’n stilistische bewijsdrang.

Het concept biedt op zich veel mogelijkheden. Maar alles valt toch redelijk in de arthouse valkuil met die net-niet Apocalypse Now pastiche scènes.