• 8.906.274 stemmen

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 8 november 2018

Plot Gräns

"Sense something beautiful"

Douaneofficier Tina staat bekend om haar buitengewone reukvermogen. Het is bijna alsof ze het schuldgevoel van iemand kan opsnuiven als die iets verbergt. Maar wanneer Vore, een verdacht uitziende man, langs haar heen loopt, worden haar vaardigheden voor het eerst uitgedaagd. Tina merkt dat Vore iets verbergt dat ze niet kan identificeren. Naarmate Tina een speciale band met Vore ontwikkelt en zijn ware identiteit ontdekt, realiseert ze zich ook de waarheid over zichzelf.

avatar van HK Senator

HK Senator

Drulko Vlaschjan schreef:

Alles wat ik te zeggen heb (en meer) is al door De filosoof gezegd, maar omdat ik mij ooit voornam om bij elke film die ik zie een bericht te plaatsen, wil ik graag kwijt dat ik nog nooit zo ontroerd ben geweest bij de aanblik van een groeiende erectie.

Dat was het moment dat ik het liefst even de andere kant op had gekeken ?

avatar van de grunt

de grunt

HK Senator schreef:

Een bovennatuurlijk sprookje in een realistische setting. Inderdaad, net als Let the right one in.

Alleen is die laatste ? keer beter!

avatar van stefan dias

stefan dias

Film die langzaam op gang komt, denk je eerst, maar eigenlijk nooit vaart begint te krijgen. Als je voortdurend twijfelt welke kant je op wil, kom je natuurlijk niet zo vlot vooruit. Wat oppervlakkige psychologische bespiegelingen (' de mens is een parasiet') en nog wat moralistische twijfels tussen goed en kwaad kunnen de film niet boven wat goede ideeën en goede bedoelingen uittillen.

avatar van parcivalis

parcivalis

Waanzinnige film, in werkelijk alle opzichten.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Rare film, en ik heb hier sowieso niks mee. De film begint nog wel aardig en is redelijk geacteerd, maar gaat een pad op waar ik niets mee kan. Dat wereldje wilde niet leven voor mij, en de personages beginnen allemaal vreemde dingen te doen. En dan is het een lange vervelende rit, onsmakelijk ook. Dan mag de make-up wel goed zijn, dan nog is het niet lekker naar van die gele tanden te kijken of mensen die smerig aan het eten zijn. Ik zie hier ook geen metafoor in voor buitenbeentjes of desnoods minderheden, daarvoor zit dit te ver af van de werkelijkheid om iets uit de werkelijkheid hierin weerspiegeld te zien. 1,0*.

avatar van pamela200

pamela200

Indrukwekkend. Weinig horror maar wel persoonlijk drama. Goed gespeeld. Aangrijpend. Eva Meander is blonde knappe vrouw de opmaak naar Tina is klasse. Boeiende film.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Vermoedelijk moet men niet op actie gaan zitten te wachten bij dit soort van films. Film bouwt namelijk mooi en rustig op, je hebt een goede inkijk bij de hoofdpersonen en het verhaal is eerst nog in nevelen gehuld maar komt er langzaam uit gekropen. Sommige mensen zullen niets met deze film hebben, anderen, ook wij, vinden dit soort verhalen prachtig. Goed geacteerd, mooie decors en setting.

Waardering is een 8!

avatar van james_cameron

Originele, surrealistische film die verschillende genres combineert tot iets heel bijzonders. Geweldige rol ook van hoofdrolspeelster Eva Melander, hier vrijwel onherkenbaar onder een laag fenomenaal lelijke makeup. Door de maffe gebeurtenissen te situeren in een alledaags decor blijft de film geloofwaardig en op de rails, al is het soms op het randje. Je moet er een beetje in meegaan, dan is de film zeer de moeite waard.

avatar van Thomas83

Thomas83

De synopsis klonk al erg intrigerend, maar dat de film zo leuk zou zijn had ik ook weer niet gedacht. Het is eigenlijk nog het beste als je helemaal blanco de film in gaat en je kan laten verrassen. Ik zat al gelijk in de film omdat Tina mijn sympathie direct won. Het is leuk om met haar te ontdekken wie of wat ze nou precies is. Het wordt allemaal behoorlijk vreemd ook, met de meest bizarre seksscène die ik ooit heb gezien, en nog een stuk meer duister dan ik had kunnen denken.

Vond het op een gegeven moment wel overduidelijk dat Vore op een of andere manier bij dat pedofielennetwerk betrokken was, maar ik van begin tot eind genoten. Perfect tempo ook, en een onderliggende boodschap die stof tot nadenken geeft over de gemarginaliseerden in onze maatschappij. Ik hou er ook altijd wel echt van als een film een element van sciencefiction of fantasie toevoegt en voor de rest gewoon "normaal" is. 4.0*.

avatar van Noodless

Noodless

Speciaal filmpje die intrigerend blijft tot het einde. Knap acteerwerk, mooie locaties, verzorgde opbouw en een fantasierijk plot dat toch een realistische benadering krijgt als je meegaat in de fantasie. Naar het einde toe laat de film voor mij hier en daar een steekje vallen, bv de confrontatie op de boot is magertjes en het slot in Finland wist me niet te overtuigen. Toch een leuke film die eens iets anders brengt. 7,5/10

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Scandi-licious!

Super! Goede bizarre film met een lichte fantasy-insteek die het gevoel van een eigentijds sprookje teweeg brengt. De titel Gräns verwijst niet zozeer naar Tina's job als grenscontroleur, dan wel naar de grens tussen het menselijke en het dierlijke dat heel de film door verkend wordt. Je hebt mensen, je hebt dieren en je hebt iets dat daartussen ligt. Dat is dan Tina, en de vreemde figuur Vore die op haar weg komt. Het perfecte midden tussen mens en dier wordt met veel overtuiging geacteerd trouwens.
Het ligt allemaal op de grens van het weerzinwekkende en ik moet zeggen dat sommige scènes vrij "disturbing" waren. Ja, onder andere de pijnlijke copulatie maar ook dat hele misdaadverhaaltje rond de pedofilie met baby's . Is de mens niet het grootste beest onder haar laagje beschaving? Wellicht niet ieders ding maar ik vond 'm prima! De anders best sexy milf Eva Melander is on-her-ken-baar

avatar van Fransman

Fransman

Ademloos gekeken aar deze prachtige film, met een fantastische rol van een onherkenbare, en bijna afzichtelijke, Eva Melander. Ik ging moeiteloos mee met de toch wel bizarre elementen, die ik nou niet direct fantasy zou willen noemen. Sterk spel van alle betrokkenen. Het minste sprak mij het deel van dat pedofielen netwerk aan en de betrokkenheid van Vore, uit een soort wraak op de mensheid. Vond ik niet zo geloofwaardig en daarom half puntje minder dan een dikke vijf.

avatar van AniSter

AniSter

Heel apart, nooit eerder zoiets gezien. Met verbazing naar zitten kijken.

avatar van joolstein

joolstein

In deze film zien we Tina, een vrouw met een bijzonder onaantrekkelijk uiterlijk, die van een afstand schaamte en angst ruikt. Die buitengewone gave maakt haar tot een gewaardeerd collega bij de grenswacht van een internationale veerlijn. Het is de start van een bizarre, romantische drama-film rond een Scandinavische mythe, die tevens nog wat conventies leent uit de genrefilm.

Gräns (grens) is gebaseerd op een kort verhaal van de schrijver John Ajvide Lindqvist. Deze schrijver is ook bekend van het prachtige 'Let the Right One In'. Zo overweldigend als die film vond ik deze niet. Dit komt vooral omdat de Iraans-Deense regisseur Ali Abbasi (Shelley) het gebeuren nogal afstandelijk filmt/toont. En dat terwijl je door het onalledaagse uiterlijk je toch al meer moeite heb als kijker om een emotionele binding te krijgen. Wel spelen Eva Melander (Tina) en Eero Milonoff (Vore) erg goed en zijn op vakkundige wijze onherkenbaar gemaakt met een dikke laag make-up. Tegenover dat gebrek aan emotionele herkenbaarheid staat wel een leuk plot.

Helaas zit het bedoeld of onbedoelde metafoor een betere film in de weg. Het zijn dan ook juist de buitenissigheden en paar scènes die je eerder in een (horror)genrefilm zal verwachten die van deze drama c.q. Arthouse-film iets anders dan andere maakte. Zoals bv. de minst opwindende seksscène, aller tijden!

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

• 1917 berichten

Smerige film. Niet echt raadzaam om tijdens de film iets te nuttigen, zoals ik deed. Lelijke mensen met vieze gele tanden en vieze zwarte nagels die wormen eten en met elkaar naar bed gaan, dat dunne potloodpikkie ook, bah bah… Leek af en toe wel of ik naar die twee zotten uit The League of Gentlemen zat te kijken haha, qua lelijkheid dan..

Had met die Tina ook helemaal niet te doen, wat volgens mij wel de bedoeling is, zo'n autoritaire douanebeambte en ook dat enge gesnuffel steeds. Wat de film nu precies wil zeggen of overbrengen is me niet geheel duidelijk, een hoop gebakken lucht als je 't mij vraagt. Had ook geen zin om daarover na te denken verder.

avatar van Brabants

Brabants

• 1969 stemmen

Border is een heerlijk mysterieus verhaaltje wat zeer zorgvuldig tot in de detail wordt gepresenteerd. Het heeft me geboeid vanaf het begin tot het einde. Niet alledaags maar daarom nu juist zo fascinerend. Acteerwerk is echt knap. Je moet het maar kunnen om zo een setting visueel te maken.

avatar van eRCee

eRCee

mjk87 schreef:

Tuurlijk wel. Vore past goed bij de radicale verliezer zoals die geassocieerd is met vooral het rechts-extremisme de afgelopen 15 jaar. Tina is het buitenbeentje dat zich heeft geschikt in de maatschappelijke minachting maar nooit echt zichzelf kan zijn. De titel gaat niet alleen over het douane-werk maar ook over de scheidslijnen in de maatschappij, en of je je daarin schikt of dat je zelf morele grenzen over gaat.

Daarnaast werkt Gräns voor mij ook zonder deze betekenislaag gewoon als originele en gedurfde film op zich.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens bekeken en het was toch een bijzondere film. Ik wist niet wat te verwachten, maar het was wel eens het bekijken waard.

De cast deed het ook prima en kwam overtuigend over. Je moest wel wat in het verhaal komen, maar uiteindelijk was het wel de moeite waard om te blijven kijken.

Het was eens iets anders, maar de moeite waard.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Een romantische film zou ik dit niet meteen noemen. Noch qua plotlijn, want daar gaat het helemaal niet om, noch gevoelsmatig. Zoals joolstein terecht opmerkt zijn de vrijscènes nu niet bepaald aantrekkelijk te noemen. Ze kunnen best de concurrentie aangaan met Der Goldene Handschuh (2019), dat was ook niet om aan te zien.

Eigenlijk gaat de film over buitenbeentjes en hoe die zich verhouden tot de samenleving. Je kan volgens mij best de parallel doortrekken naar bvb migranten of andere minderheidsgroepen in de maatschappij. Tina houdt zich staande door haar ongewone, maar doeltreffende capaciteiten om met haar sterke reukzin angst en schaamte te ruiken. Het is een efficiënt middel tijdens haar werk als douanebeambte. Ze wordt gerespecteerd door haar collega’s, maar blijft toch een outcast. Ze krijgt het dilemma opgeworpen door Vore om de gelijkenissen tussen mens en trol te verwerpen en zich te focussen op de verschillen. De mens zou het niet waard zijn om te vertrouwen. Het zet haar in een ongemakkelijke positie. De film biedt een mooie, maar aparte metafoor om dit een stukje te belichten.

Hier en daar een vreemde of ongemakkelijke scène. Het maakt van deze film een buitenbeentje die niet iedereen zal weten te appreciëren. Sterke rol van een onherkenbare Eva Melander. Fijn om eens gezien te hebben.

avatar van shugenja

shugenja

Ik hou wel erg van Scandinavische films. Veel mensen vonden deze film zo erg raar maar eigenlijk valt het reuze mee. Het gaat toch vooral om een vrouw die ondanks haar afwijkingen er gewoon bij hoort en haar werk heel goed doet. Hiervoor de waardering krijgt en de politie helpt. Zij heeft ervoor gekozen ondanks het gepest ondanks de moeilijke jeugd die ze had altijd het beste in andere te zien. Daardoor heeft ze ook het beste uit haarzelf naar boven gehaald. Maar ze is wel haar afkomst vergeten. of eigenlijk heeft ze deze nooit geweten dus dan is het ook wel wat makkelijker om bij "de anderen" te horen.

Dat kan van Vore niet gezegd worden. Die weet precies wat hij is en is heel geobsedeerd op zijn eigen afkomst. Wat er met zijn familie gebeurd is. Hij leeft naar zijn aard en het opmerkelijke is; beiden personages zijn niet gelukkig met zichzelf. Vore heeft geen huis en haard geen vastigheid en is altijd op de loop. Tina zit vast aan haar huis en die rare Roland, wat voor relatie hebben die twee eigenlijk??

Dit gaat volgens mij niet over anders zijn maar over keuzes maken en grenzen stellen. Tina gaat een grens over die wil weten waar ze vandaan komt en wie ze is. Krijgt een beloning helemaal op het einde. Vore gaat een grens over, die stelt zich kwetsbaar (menselijk) op en krijgt de deksel op de neus. Maar eindigt wel met zijn vrijheid in tact

Hoe langer ik erover nadenk hoe beter deze film word. Zeker was hij beter dan let the right one in, die hype snapte ik niet zo goed. Maar toch zit er weer net te weinig in om dit een favoriet te maken, deze film hoef je echt niet nog 2/3 keer te zien om te begrijpen hoe het zit. Vandaar de 3.5 ster. Natuurlijk is het wel een vet gegeven en goed uitgewerkt en heerlijk om eens zulke lelijkerds op het scherm te zien!

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Zeer boeiende film, vanaf de eerste minuut wordt je meegezogen in het bizarre leven van Tina. Wat volgt zijn onthullingen in haar leven. Mooi.

avatar van Flavio

Flavio

Leuke Scandinavische film die haar eigen folklore in een moderne context plaatst, met ook nog een duidelijke verwijzing naar de dubieuze 20-eeuwse Zweedse politiek van eugenetische praktijken als gedwongen sterilisatie. Even was ik bang dat het op een Zweedse variant op een origin story van een mij onbekende superheld zou uitdraaien, gelukkig wordt de crimefightende kant van Tina niet overdreven en gaat het vooral om het drama van een levensecht sprookjesfiguur. De grime is geweldig, en onder die laag make-up weet met name Eva Melander een geloofwaardig trolletje neer te zetten.

avatar van shrink

shrink

• 1943 berichten

Wat een aparte film, Wat goed gemaakt en Wat vies eigenlijk haha!

Ik heb wel het gevoel dat er tegen het einde iets meer in had gezeten, want na een dik uur ging ik er eens goed voor zitten. Dat viel dus nog wel mee.

avatar van proggy2

proggy2

Een buitenbeentje over een buitenbeentje waarbij 'anders' zijn haast normaler aanvoelt als 'gewoon' zijn, weer een heerlijke Scandinavische film met een memorabele scene

Ik dacht alles wel een beetje gezien te hebben, maar dit is toch wel een originele hoor. Wanneer komt er een vervolg, heb ik wel zin in.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Mr Thee schreef:

maar níet het van de mens afwijkende geslacht

Ik heb ook even wat opgezocht:

In de Noordse mythologie zijn trollen oorspronkelijk hetzelfde als reuzen (Jötun).

De Jötuns stammen af van de oerreus Ymir, en die was hermafrodiet.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Graaf Machine schreef:

Ik heb ook even wat opgezocht:

De Jötuns stammen af van de oerreus Ymir, en die was hermafrodiet.

Geweldig deze reply na een toch wat oude post. Thanx!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Vreselijk somber. Origineel en een paar mooie momenten - in het meer in de regen - maar het raakte me totaal niet. Een kleine 3,0*

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Apart verhaal waarbij het tipje van de sluier traag wordt opgelicht. Geen raakpunt ondanks degelijk acteerwerk

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

De hoofdfilm en filmkeuze van Raven van Dorst a.s. zondag zomergasten.

Actuele thema's erin verwerkt en knap doorzicht in het Zweedse leven. Ten onrechte, net als de buurlanden, al zo lang en onterecht als de gelukkigste landen van Europa beschouwd Ik ken het, ben er geweest en dat is beslist niet zo.

Deze film laat dat ook zien. Een sombere, naargeestige film vinden sommigen.

Gräns/ Grænse is zowel Zweeds als Deens en regisseur Ali Abbasi is van oorsprong uit Teheran, Iran/Perzië.