• 9.376.911 stemmen

Genre: Thriller

Geregisseerd door: Assaf Bernstein

Met onder meer: India Eisley, Mira Sorvino en Jason Isaacs

Plot Look Away

Maria is een verlegen en teruggetrokken tienermeisje. Thuis voelt ze zich vervreemd van haar ouders en op school wordt ze verstoten. Uiteindelijk vindt ze een boezemvriendin in Airam, een persoon in haar eigen spiegelbeeld. Deze ontdekking blijkt gruwelijke gevolgen te hebben wanneer ze met de kwaadaardige Airam van plaats wisselt.

avatar van Phantasm

Phantasm

Het komt niet echt van de grond en spannend wordt het ook al niet. Ik vond het allemaal maar een saaie en vervelende bedoening.

avatar van flurk

flurk

tegenvaller.

Zeer goeie film....niet een moment saai ( zoals hier boven wel vermeld word ) Echt een aanrader !

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Dat is lang geleden... Dat ik van de Israëlische Bernstein zijn spionagefilm Ha Hov mocht aanschouwen. Hij heeft ook een erg lange pauze genomen, om vervolgens 11 jaar later in Amerika op te duiken met een wel heel andere film. Horror? Nee, niet echt... Maar wel sterk en bij vlagen ook onderhuids.

We volgen de schichtige tiener Maria die op haar school en in de omgeving als buitenbeetje door het leven gaat... en daarbij ook het mikpunt is van zowel de treiterijen op school als de minachting en onverschilligheid in de thuissituatie. Op een dag doet ze een vrij sinistere ontdekking als ze in de spiegel kijkt en haar spiegelbeeld een eigen leven lijkt te lijken, met de nodige donkere mimiek vandien. Eeeeeeek! Of toch niet helemaal?

Nee, waar spiegels in horrorfilms vaak de intentie hebben om extra angst aan te jagen lijkt deze spiegel de kijker aan het denken te willen zetten. Al wordt het er niet minder donkerder om.

Het spiegelbeeld moet de alter ego en/of ongeboren tweelingzus van Maria voorstellen. Ze luistert naar de naam Airam. En Airam maakt hierin strak duidelijk dat ze is geraakt door de observaties die ze over Maria deed. Maria zal eens wat vaker voor zichzelf op moeten komen... en dit neemt ze wel erg letterlijk.

Hoe dat in zijn beloop gaat? Aanschouw zelf, maar ik denk dat je het antwoord wel al kan raden. Interessant in deze kwestie is het moment dat de rollen tussen Maria en Airam letterlijk lijken om te draaien.

Ook komen de familiegeheimen boven tafel, en die zijn treffend.

Look Away zou je bijna kunnen beschouwen als zo'n typische Amerikaanse thriller... maar het gaat weer ietsje dieper. En daar hou ik van. De sfeer is lekker donker, het acteerwerk komt zeker goed door de verf en India Eisley zet hier wel een puike dubbelrol neer. Ook leuk om Mira Sorvino weer eens te zien. Inmiddels inderdaad geschikt voor een moederrol.

Goed.

avatar van Collins

Collins

Look Away begint als een aangename verrassing. Een psychologische horror die middels zijn tienerprotagoniste thema’s als pesten, eenzaamheid en schizofrenie aansnijdt. De sfeer in de film is naargeestig. Al in één van de eerste scènes waarin de ouders en de geplaagde tiener Maria samen een ontbijt nuttigen in hun kil ingerichte woning en de ouders de incompetenties van hun dochter nog eens nalopen, komt die naargeestigheid goed boven. De scène is pijnlijk onaangenaam en zet een navenante toon.

Buitenshuis zijn de omstandigheden niet veel vrolijker. Niet alleen reageert de buitenwereld nogal afstandelijk en vijandig op Maria, maar de weersomstandigheden helpen ook al niet mee om de sfeer minder somber en droefgeestig te maken. Het is winter. Buiten is het koud en wit. En maast wit is grijs er wel de overheersende kleur. Zowel binnen als buiten is geen spatje luchtigheid te bekennen.

De film heeft een mooie balans. Het verhaal over de eenzame Maria is het verhaal van een menselijke tragedie en draagt een onverholen sinistere sfeer. De scènes waarin Maria haar alter ego Airam in de spiegel observeert, aftast en leert kennen, zijn beangstigend. De dubbelrol van India Eisley is erg goed en van doorslaggevende betekenis voor het welslagen van deze stilistische film. Ze overtuigt als ingetogen excentriek buitenbeentje en verandert heel gemakkelijk in haar verleidelijke brutale pendant.

Met de ontwikkeling van het alter ego raakt de ingetogen Maria wat op de achtergrond. Met de komst van Airam verandert de film van karakter. We bevinden ons opeens in een wraakfilm waar een femme fatale de scepter zwaait. De serieuze thematiek wordt losgelaten. Nu de accentuering op het wraakmotief komt te liggen, is er meer actie en wordt de film plastischer en oppervlakkiger. Nog steeds vermakelijk, maar gewoon meer standaard. Het stelde me teleur.