• 9.372.679 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

'Fat' Moe Gelly

avatar van DVD-T

DVD-T

Legan schreef:

Maar voor mij mist het de uitstraling en kracht die Leone's andere westerns wel hadden.

OUATIA is dan ook geen western natuurlijk,maar ik denk dat je dat niet zo bedoelde.

Ik vind trouwens dat Leone deze film samen met Giu la Testa een meer volwassener uitstraling meegeeft en dan wordt het gewoon een heel ander iets dan zijn westerns.

avatar van tarentino

tarentino

wat een mooie film, de jeugdige jaren hadden van mij nog wel wat langer gemogen. De hele sfeer aan het begin van de 20e eeuw in Amerika spreekt me ook enorm aan en dit is dan ook zo mooi weergeven.

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

tarentino schreef:

Idd, die jeugd jaren waren erg leuk!

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Godsamme, hij blijft me steeds boeien.

Een puur meesterwerk en zeer mooie muziek.

Door een fout van iemand had deze film wel wat oscars verdiend.

Mocht niet baten.

Ik zelf vind de 240 minuten durende versie `t beste, terwijl er nog 3 versies rondzwerven.

Schitterende film.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Geweldige film,lang geleden gezien thuis en echt, het is een parel,Sergio Leone staat dan wel bekend om zijn Westerns maar deze, echt chapeu. Een jonge DeNiro en James Woods die subliem acteren en er streep door het taboe haalt van seks .

een verdiende 4,5 op 5*

avatar van ®Tc

®Tc

Goede en meeslepende film met een schitterende montage, enkel mocht hij wel wat korter

****

avatar van calovespe

calovespe

briljant, meesterwerk..

Verder geen uitleg noodzakelijk...gewoon kijken!!

Hoort veel hoger in top250 mijn inziens.

avatar van Dutchero

Dutchero

Ik heb deze film al lang in huis, zag eigenlijk tegen de speelduur van 4 uur op. Maar nu dus gekeken.

Ontzettend sterke film met wederom de geniale combinatie Leone - Morricone. De muziek versterkt de film en vice versa. Daarnaast is het verhaal wederom prachtig, net als de prestaties van de Niro en Woods. 5 * verdient deze film, zeker weten.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Keek er lang naar uit om deze film te gaan zien, laatst was het eindelijk zo ver.

Helaas ben ik een aantal keer in slaap gevallen (we begonnen met kijken om twaalf uur 's nachts) en snapte ik dus geen drol van het einde. Ik zie er nu al naar uit om de film nog een keer te zien als ik wat meer energie heb.

Wat ik ervan gezien heb is het een prachtige film. Goede rollen van De Niro en Woods, maar ook van hun de jongens die hun jeugdjaren spelen.

Maar wat ik met name zo mooi vond, waren de beelden van New York door de jaren heen. Man, man wat een stad is dat toch.

Snel nog eens zien!

avatar van Nielskie

Nielskie

Ik hoorde dat Segio Leone dit juweeltje 10 jaar op de plank heeft laten liggen, omdat hij het maakte als tegenhanger van the Godfather, maar wilde niet dat deze in het niet zou verdwijnen. Dus heeft gewacht tot the Godfather in beetje in de vergetelheid was geraakt. (10 jaar na Godfather 2 kwam deze geloof ik)

Ik vind het geen tegenhanger. Het is een prachtige film opzich en is zeer goed gemaakt. James Woods nooit eerder beter gezien, en ja DeNiro, moet ik daar nog iets over zeggen??

avatar van TerryA

TerryA

Nielskie schreef:

dan heb je dat niet goed gehoord ...

nog sterker, Sergio Leone was de eerste regisseur die The Godfather kreeg aangeboden maar besloot zelf om dat niet te doen omdat hij deze film - OUATIA - later wilde maken. Toen hadden ze Francis Coppola gevraagd om The Godfather te maken.

avatar van Nielskie

Nielskie

Ik weet wel dat Coppola het management elke dag over de vloer had tijdens de opnames, om elk moment vervangen te kunnen worden, omdat ze geen vertrouwen in hem hadden. Maar ik wist niet dat Leone ervoor gevraagd was. Maar volgens mij wilde Paramount, het verhaal van Puzo helemaal niet verfilmen. Maar was het een wens van Coppola...

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Uitstekende misdaadfilm van Sergio Leone die (een klein beetje terecht) altijd in de schaduw van The Godfather is blijven staan. De film heeft veel tijd nodig om alles te vertellen maar toch zitten er weinig overbodige scènes in. Overigens wel een grote schande dat deze film niet eens genomineerd was voor enkele Oscars, want dit is toch wel een meesterwerkje.

avatar van ik_ben_gilles

ik_ben_gilles

Zeer sterke film. 1 van de weinige films waar je niet het gevoel bij krijgt dat hij 4 uur duurt, wat ik bij the Godfather en Scarface soms wel heb (desalniettemin nog steeds top-films). Heb hem al eens eerder gezien toen ik 11 jaar was maar toen kon de film mijn interesse niet wekken, waarschijnlijk omdat ik ze niet begreep.

avatar van TerryA

TerryA

Mr_White schreef:

... Overigens wel een grote schande dat deze film niet eens genomineerd was voor enkele Oscars, want dit is toch wel een meesterwerkje.

niet genomineerd omdat de film maatschappij was "vergeten" het te nomineren - het kon dan ook niet in shortlists worden opgenomen. uiteraad een schande!

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Enorm goede film. Sergio Leoné's laatste film schitterd uit volle borst! Een krachte acteerprestatie van Robert De Niro en de ontroerende muziek van Ennio Morriconé zorgen er voor dat deze film zeker 5 sterren waard is!

avatar van guylopez93

guylopez93

zeer boeiende en mooie film die me bij m'n strot heeft gepakt

mooi verhaal, uitstekend geacteerd door Robert de Niro en een schitterend einde

avatar van gigauser

gigauser

Dit is een meesterwerk. Deze film heeft me sinds ik hem in 1984 in de bioscoop heb gezien nooit meer losgelaten en me in mijn gedachtes door mijn leven begeleid.

Net zoals een goede schrijver tussen de regels schrijft, wist Leone dit op een filmische manier te doen, door net de sfeer te laten voelen, zonder deze in beeld te brengen. Liefhebbers zullen snappen wat ik bedoel.

avatar van Zinema

Leone's laatste meesterwerk is een waardige afsluiter van een veel te korte carriere. Dit gangster-epos is enorm intrigerend en de acteerprestaties zijn van uitzonderlijk niveau. Met uiteraard een schitterende soundtrack van Morricone.

Nielskie schreef:

Coppola werd gevraagd door Paramount.

TerryA schreef:

Volgens kwam alleen de verknipte versie in aanmerking, daar die in de states draaide.

GinolaEHV

Covert de 139 minuten-durende versie het verhaal van de twee langere versies op een enigszins complete manier?

Of zijn de twee langere versies echt een verbetering ten opzichte van de korte versie?

avatar van Wouter

De kortere versie schijnt helemaal klote te zijn. Kreeg slechte recensies en Leone wilde er niks mee te maken hebben.

GinolaEHV

Hm... Bij bol.com zie ik enkel de versie van 139 minuten staan... als die dan echt zo matig is, is het zonde om die aan te schaffen.

avatar van Stephan

Stephan

Dat is toch die versie waarin de produceers alles in chronologie hadden laten monteren?

GinolaEHV schreef:

Vast een fout van bol.

Stephan schreef:

Ook, ja. Is volgens mij niet op dvd. Zou hem - als curiosum - best eens willen zien.

''Verenigde Staten / Italië

Misdaad / Drama

229 minuten / 139 minuten (internationale versie)''

Stonden hier gisteren niet 3 verschillende versies?

avatar van DVD-T

DVD-T

De versie van bol.com is 229 min. dat is de Leone versie en tevens de mooiste versie die overgens het meest verkrijgbaar is.

De versie van 139 min is de studio versie waar Leone dus niets mee te maken wou hebben, ze hebben hier veel uitgeknipt, omdat zij de film te lang en te warrig vonden.de langere versie is op chronologische volgorde en dit ook weer tot groot ongenoegen van Leone.

avatar van coldheaven

coldheaven

Als iemand 'n link heeft naar de site waar ik de "Leone" versie kan kopen, gelieve deze hier te posten of naar mij toe te mailen:)