• 9.378.932 stemmen

Geregisseerd door: Jim Henson

Met onder meer: Jennifer Connelly, David Bowie en Brian Henson

Releasedatum: 18 december 1986

Plot Labyrinth

"Where everything seems possible and nothing is what it seems."

Het tienermeisje Sarah zit te balen. Haar ouders zijn het huis uit en zij moet op haar babybroertje Toby passen. Ze wenst dat de Goblins hem komen stelen. Dom natuurlijk, want haar wens wordt verhoord. De Goblinkoning ontvoert hem en houdt hem gevangen in een kasteel in het midden van een groot mythisch labyrint. Sarah moet haar broertje terughalen en tussendoor allerlei grote en kleine puzzels oplossen.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Nice Metalfist...

Voor mij is dit de ultieme jeugdfilm, ik kijk hem nu nog wel 1x per jaar en hij blijft leuk. Jammer dat ze niet meer zulke kwaliteit maken, zulke poppen kan ik beter waarderen dan die makkelijke computertroep.

En Connelly is altijd een toppertje geweest Als ik de kans had dan kreeg ze'm, al stond mijn vriendin ernaast te janken

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Hey Metalfist,

Als je weg bent van het werk van Henson moet je zeker ook eens "The Dark Crystal" bekijken.

De poppen zijn daar in ieder geval nog verbluffender als in Labyrinth. Het verhaal is wel iets helemaal anders, ook fantasy maar een stuk serieuzer (en dus minder lollig). Maar een must als je van Henson's poppen houdt!

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Metalfist, niet doen hoor! The Dark Crystal zal een grote tegenvaller zijn als je deze film al gezien hebt!

Overigens, een remake of een vervolg van deze film moet toch tot een succes gemaakt kunnen worden? Met effecten en decors van deze tijd kan weer een heus sprookje gemaakt worden.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Nicolage Rico schreef:

Hoezo zal dat dan een tegenvaller zijn? The Dark Crystal is toch echt een meesterwerk wat betreft poppenanimatie dat nooit meer overtroffen is (ook niet door Labyrinth). En vermits Metalfist in zijn review aangeeft het meer voor poppen te hebben dan voor CGI kun je als fan bijna niet om The Dark Crystal heen.

Ok sfeer en verhaal zijn iets anders dan Labyrinth, maar Metalfist zal toch wel zelf kunnen oordelen of dat hem ligt of niet.

De boordelingen hier op moviemeter zijn ook meer dan gemiddeld positief dus is de film toch wel een poging waard.

Van The Dark Crystal is momenteel trouwens wel een vervolg in de maak, met poppen!

avatar van Metalfist

Metalfist

Bedankt voor de tip Ik zal er wel eens proberen achter te gaan als ik hem ergens goedkoop tegen kom.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Was een beetje aan het dollen, maar ik vind the Dark Crystal absoluut geen meesterwerk. Dat het gedatteerd is, is flauw om te zeggen. Maar de film loopt op de meeste momenten niet, heeft enorm vervelende personages en de sfeer is ook niet top. Op een aantal scenes na.

avatar van erik1677

erik1677

Heerlijke familie/fantasyfilm.

Genieten van begin tot eind.

Alleen wel jammer dat david bowie een beetje in een te strakke maillot was gehezen

avatar van LesAutres

LesAutres

4 sterren, vooral wegens Bowie. Die man is altijd grappig en charmant geweest. (En weet ook de synthesisermuziek waarbij sommigen al kanttekeningen hadden gezet, naar een hoger niveau te tillen!).

Ook de karakters Ludo en Sir Didymus vond ik leuk.

Connelly vond ik aandoenlijk als actrice voor een kinderfilm, maar als ik de film nu zie, vind ik toch dat ze ook wel iets minder theatraal had mogen acteren. Ze legt het er allemaal net iets te dik bovenop, waardoor je nooit het gevoel krijgt dat ze iets op een natuurlijke manier doet.

De poppen waren prachtig en, omdat de film uit de jaren '80 stamt, zal ik maar niet te kritisch zijn over de decors. Tegenwoordig zou het er nu allemaal wat mooier uitzien, maar destijds had men natuurlijk nog geen uiterst geavanceerde computers!

avatar van erik1677

erik1677

helaas ik vind juist de natuurlijke manier mooier, hoeft van mij niet allemaal zo uit de computer te komen rollen.

avatar van slam1975

slam1975

Deze film blijft te gek!!! Echt mooi gemaakt. De films van nu: allemaal met computeranimatie, dat blijft toch nep.

avatar van jansma

jansma

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

jansma schreef:

Is dit een leuke film ano 2010?

Ligt natuurlijk puur aan jezelf. Voor mij is het een klassieker uit mijn jeugd en ik kijk hem pakweg 1x per 2 jaar nog wel eens.

Ik vind dit prima jeugdfilms, lekker fantasierijk en voor kleintjes ook lekker spannend. Jammer dat ze niet meer zo gemaakt worden.

Gewoon een keer kijken Jansma, of je het achteraf mooi vind of niet, je hebt dan in ieder geval wel een karaktervolle cultfilm gezien die je weer een filmervaring rijker maakt. Ik denk in ieder geval dat de film je niet snel zal vervelen

avatar van rep_robert

Mooi, kleurrijk kindersprookje uit de jaren 80. De creativiteit bij Henson lijkt wel oneindig, ook hier worden weer de leukste dingen gedaan met het labyrinth, wat mij betreft worden de volledige mogelijkhede voor die tijd benut.

Ook erg geinig om Connelly zo jong te zien, best een leuk meisje als ik zo kijk. Ben alleen niet zo heel erg onder de indruk van Bowie, die vond ik niet heel erg passen als Goblin King.

Dat het uiteindelijk om een kinderverhaal gaat doet voor mij weinig af aan de magie die de film heeft. Wel baal ik dat ik de film vroeger nooit heb gezien, wat ik wel een schande mag noemen wat mij betreft.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ik kende Jim Henson alleen als bedenker van Sesamstraat en The Muppets, maar met deze film timmerde de beste man ook flink aan de weg. Wat een gave poppen laat hij de revue passeren . Zag er echt tof uit . De film is een mix tussen Alice in Wonderland en Wizard of Oz. Niet heel bijzonder qua plot dus, maar ik hoefde me niet te vervelen met deze film. De jolige nietszeggende liederen van Bowie drtussendoor verhoogden alleen maar de pret.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

jansma schreef:

Is dit een leuke film ano 2010?

Ja, alleen The Goblinking met zijn strak aftekenende broek, hè?

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

psycholamp schreef:

Ja, alleen The Goblinking met zijn strak aftekenende broek, hè?

Inderdaad, dat alleen al maakt deze film flink creepy.

avatar van Kaas9

Kaas9

Wat een pret! En waarom heb ik deze film niet al 20 jaar eerder gezien?

De vormgeving ziet er prachtig uit ondanks dat het natuurlijk allemaal een beetje gedateerd is. De film barst van de fantasierijke vindingen, en de humor is leuk voor alle leeftijden (wat voor bijv 'de muppets' natuurlijk ook geldt). Minpuntje is dat de film op het einde wat wegzakt, het gevecht met al die goblins is suf, en de ontknoping is natuurlijk ook niet bepaald verassend.

Connelly is perfect als de mooie, onschuldige Sarah. Bowie is hilarisch met z'n funky kapsel en strakke groene broek. De muziek droeg ook wel bij aan het vreemde sfeertje in de film.

Ook leuk: Ron Mueck heeft meegewerkt aan de poppen en speelt de rol van o.a. Ludo, hij is nu een veelgeprezen kunstenaar, hij maakt nog steeds poppen maar dan realistisch.

Ron Mueck

avatar van mod122

mod122

Het was geen goed idee om een oude fantasy film voor het eerst op 26 jarige leeftijd te kijken. Al met al vond ik het een leuke film met een leuk verhaal ondanks de gedateerde special effects en humor. Ik ergerde me wel aan David Bowie zijn (te) strakke broek. Ik vond het 3 sterren waard tot dat ik het einde zag met het feestje in de slaapkamer en de ouders die om 12 's nachts thuiskomen en schreeuwen dat ze thuis zijn. Het einde heeft er voor gezorgd dat het 2 sterren is geworden.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Dit blijft een geweldige film om te kijken maar dat zal bij mij ook vanwege het jeugdsentiment zijn. 1 x per jaar bekijk ik deze film wel. Heerlijk die magie die er heerst in deze film. En het was toen natuurlijk een "big deal" dat Bowie een dergelijke rol in een film op zich had genomen. Zijn muziek was ook de perfecte keuze voor dit verhaal. Alle wezens eromheen zullen nu nep overkomen omdat ze behoorlijk gedateerd zijn maar dat maakt voor mij nog steeds niets uit.

avatar van Spirit_Catcher

Spirit_Catcher

hetzelfde als hierboven..... het jeugdsentiment maakt deze film voor mij leuk om te zien. (de vogels baskettend met hun hoofd, de dominante/territoriale vos op de samsonhond, lake of stench, etc etc,.... ook leuk om zien is met de kristallen bollen en ah... nog wel meer). Magic Dance vind ik een geweldig 'good-feel' nummer (jammer dat het zo kort is en niet op cd of iets dergelijks staat).
heb ook genoten van de "making of" by the way...

avatar van Spirit_Catcher

Spirit_Catcher

^ heb dus net ontdekt dat er dus een full version van Magic Dance is....

‪Magic Dance - David Bowie‬‏ - YouTube

effe een sorry voor m'n onwetendheid

avatar van witboek

witboek

Heb deze film in de cinema gezien en geloof me een leuke herinnering

You have no power over me????

avatar van witboek

witboek

boeliebab schreef:

uhm misschien dat ze in het Engels geen specifiek woord voor doolhof kennen?

anyway. dit is mijn meest favoriete film. ik heb m denk al meer dan 50x gezien en kan m helemaal meepraten (tot ongenoegen van mijn mede filmkijkers). vroeger vond ik m wel eng toen ie net uit was. ik was toen 7. nu kan ik alleen maar verliefd worden op bowie... (afgezien van die maillot dan )

Prachtige film inderdaad. Als kind vond ik die zeer leuk en als volwassenen heb hem meerdere malen gezien

avatar van zembla

zembla

erik1677 schreef:

Heerlijke familie/fantasyfilm.

Genieten van begin tot eind.

Zó strak dat alleen honden hem nog konden horen als er geluid uit kwam

avatar van RuudC

RuudC

fan-tas-tisch!

En wat weet Labyrinth toch makkelijk aan te tonen dat computeranimaties nog niet eens in de schaduw mogen staan van klassieke poppen. Labyrinth mag dan wel een kinderfilm zijn, want dat merk je wel snel aan het vrij eenvoudige plot. Met mijn 25 lentes heb ik er geen seconde om kunnen malen. Labyrinth is met een fantasiewereld vol gnomen, pratende dieren en andere vreemde wezens op ontzettend leuke wijze gecreeërd. Het doet zelfs erg Eftelingachtig aan. Op ontzettend leuke wijze is traditionele folklore (wisselkinderen en kabouters/elfen bijvoorbeeld) aan het verhaal toegevoegd. De decors zijn een lust voor het oog. Jennifer Connelly en David Bowie zetten uitstekend hun rol neer, maar ook de karakters van de poppen mogen er zeker wezen. Ik ben dol op Ludo (SMELL) en Didymus. IJzersterke fantasy en escapisme ten top!

avatar van Woeke

Woeke

Leuke kinderfilm. Hij begon erg leuk maar werd daarna wel wat langdradig. Vermakelijk voor een regenachtige middag.

avatar van Savvaniah

Savvaniah

Erg goede film, kijk hem nu nog regelmatig...op Jim Henson's creaties raak je niet op uitgekeken.

Was de eerste keer als kind helemaal onder de indruk van het moeras..alsof ik het ook kon ruiken destijds. Het laatste gedeelte met die trappen vond ik dan weer eng.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Op dinsdag 21 februari draait Labyrinth samen met The Dark Crystal in de 'Jim Henson's Fantasy Films' avond in Cinema OT 301 aan de Overtoom in Amsterdam.

Inloop: 19:30

Entree: 4 euro

meer informatie op facebook en Cinema OT 301

avatar van Lennert

Lennert

Hehe, leuk initiatief, maar ik kan beide films in de tussentijd dromen en denk niet dat ik nu heel veel meer uit een bioscoop ervaring haal

Aan de andere kant, slechts 4 euro...

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Voor mij geld hetzelfde voor Labyrinth, kan hem dromen, daarom juist leuk om eens op groot scherm mee te maken.