• 9.379.342 stemmen

Geregisseerd door: Taylor Sheridan

Met onder meer: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen en Graham Greene

Releasedatum: 14 september 2017

Plot Wind River

"Nothing is harder to track than the truth."

Cory Lambert is een ervaren speurder en jager die het bevroren lijk van een tiener ontdekt. Hij besluit samen te werken met de onervaren FBI-agent Jane Banner en de Tribal politie-officier Ben Shayo om te ontdekken wat er gebeurd is en de verantwoordelijken voor de gruwelijke misdaad op te sporen. Hoe dieper Cory, Jane en Ben in het onderzoek duiken hoe meer ze hun eigen levens op het spel zetten.

avatar van martijnk

martijnk

Zwolle84 schreef:

Serieuze vraag die zeker niet aanvallend bedoeld is: ben je niet met een andere film in de war? Volgens mij is er niemand die lange (oppep)speeches geeft en er komen ook geen criminelen in voor.

Toen die man zijn dochter dood was gevonden gaf hij die vader een speech van 10 minuten lang dat de pijn wel beter wordt en dat hij haar nooit moet vergeten en dat bleef maar doorgaan. Zo zaten er een aantal van die emo momenten in.

En als verkrachting en moord al geen criminele activiteit meer is wat is het dan nog wel? Zit jij wel bij de goede film?

avatar van martijnk

martijnk

Overigens denk ik dat deze film in de bioscoop beter tot z'n recht komt.want de beelden waren schitterend maar thuis op een klein tv-tje moet je het toch van het verhaal hebben en dat blijkt dan toch ineens flinterdun.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een soort western in de sneeuw. Mooi hoor. Al waren mijn verwachtingen zo groot dat de film er uiteindelijk niet helemaal aan kon voldoen. Mooi hoe een hoop om de personages draait, maar die rol van Olsen vond ik toch wel een beetje storend. Aan het begin speelt ze veel te overdreven stuntelig het groentje. Ook vond ik de dialogen soms wat teveel op zoek gaan naar de oneliners voor mijn gevoel, en het is wel wat jammer dat de troosteloze omstandigheden waaronder men op het reservaat moet leven niet alleen getoond worden maar ook regelmatig hardop uitgesproken.

Wel een echt pluspunt is een ingetogen Renner in een van zijn betere rollen. Greene lijkt wel gemaakt voor zo'n rol als hij nu speelt en Birmingham maakt ook echt indruk. De ruige setting en mooie muziek doen een hoop voor de sfeer. Vond het trage en sombere tempo ook wel goed werken samen met die enkele geweldsuitbarstingen. Die scène met die bewakers op het einde is erg fijn opgebouwd en erg spannend. Ook wel mooi dat tijdens dat rauwe vuurgevecht een hoop kogels nodig zijn om iemand met een pistool uit te schakelen. Het maakt de hele shootout alleen maar rauwer.

De scène met de flashback kort voor het einde vond op zich wel wat apart. Het is wel nog best elegant in de film verwerkt vond ik, maar het is eigenlijk net zo onnodig als dat hele verhaal van Cory die zijn dochter is verloren drie jaar terug. Het is allemaal enkel een excuus om op het laatst nog een echte bad guy op te voeren en de held een excuus te geven om op zijn eigen manier recht te spreken. Dat gebeurt wel op een mooie ietwat poëtische manier, maar als je een bad guy op zo'n manier het loodje laat leggen moet je hem eigenlijk wat eerder zijn intrede laten doen
. Een royale 3.5*.

martijnk schreef:

Als je zo’n ontzettend krachtig moment als ‘emomoment’ wegzet, lijkt het erop dat je een actiethriller verwachtte en geen meeslepend drama zoals Wind River is. Haal dat soort scènes weg en de film verliest zijn gezicht.

Bij het woord ‘criminelen’ denk ik aan georganiseerde misdaad. Aan mensen die doelbewust een misdaad plannen (waar jij ook naar hint). Dit was een vreselijke daad die voortkwam uit dronkenschap en verveling in een omgeving die geen afleiding biedt. Niet om het recht te praten, maar dat is nou wel net de clou van de film.

Ieder mag het natuurlijk op zijn eigen manier beleven, maar je mist wel net de punten die de film zo bijzonder maken.

Je geeft trouwens behoorlijk wat weg zonder spoilerhaakjes.

avatar van Syll

Syll

Te hoge verwachtingen en in mijn ogen dus ook overgewaardeerd. Het verhaal is dun en dit hoeft nog geen probleem te zijn maar het steekt ook op andere vlakken nergens boven het gangbare uit. De film moet het hebben van de acteerprestaties, het landschap en uiteindelijk de ontknoping waarbij het weliswaar tot een spannend einde wordt gebracht maar waarbij er dan ook niets meer of minder dan louter spanning wordt opgeroepen.

avatar van topsoft

topsoft

Syll schreef:

Hier ben ik het volledig mee eens!

avatar van sperwer 27

sperwer 27

(Gezien op 20/09/17)

Een (omgekeerde) western, een rouwdrama en een misdaadverhaal. Zo zou je deze sterke film kunnen omschrijven. Er is naast het oplossen van een dodelijk drama veel psychologische diepgang.

Het sneeuwlandschap en het bestaan van 'native American' staan centraal in dit waar gebeurde verhaal. Jeremy Renner in de rol van Cory is outstanding. We zien mensen van vlees en bloed.

avatar van GGG

GGG

Wat een geweldige mooie ingetogen film. Een beetje in de trend van de serie Longmire versus de goede Scandinavische misdaad series. Geweldige geschoten filmmateriaal in sneeuwlandschappen waarin het bestaan van 'native American' centraal staat en in mijn ogen altijd moet blijven staan. Jeremy Renner speelt deze rol met verve. Ingetogen en zeer geloofwaardig. Aanrader voor mensen die van dit genre houden!

avatar van benni

benni

Net gekeken. Aftiteling loopt nog. Beste film die ik thuis in 2017 heb gezien. Wat een emotie. Wat goed.....

avatar van luukve

luukve

GGG schreef:

Aanrader voor mensen die van dit genre houden!

Ken je toevallig soortgelijke films?

avatar van james_cameron

Uitstekende thriller, met eindelijk weer eens een goede rol van Jeremy Renner. Veel sfeer en fraaie shots van de besneeuwde landschappen, alsmede een degelijk uitgewerkt en bij vlagen behoorlijk spannend plot. Regisseur Taylor Sheridan schreef eerder Sicario en Hell Or High Water: zo goed is Wind River niet, maar weet wel aardig in de buurt te komen.

avatar van Richardus

Richardus

Ik kan hier weinig negatiefs over zeggen. Tja, thema en plotverloop oftewel inhoud is niet bijster bijzonder of origineel. De uitwerking, daar zit t m in.

De opbouw is kalm maar dwingend en sterk, pakt je vast en neemt je mee. Visueel is het mooi, acteerwerk is sterk en bovenal zijn het sounddesign en score opvallend aanwezig op een sfeergevende en bedwlemende manier.

Als men even kan vergeten dat de naam Harvey Weinstein op de aftiteling voorkomt? Is de soundtrack van Nick Cave en Warren Ellis nie goed genoeg voor een Oscar? Screenplay? Acteur voor de sterke rol van Renner?

Een beetjr als Manchester b t Sea vorig jaar positief opviel, doet Wind River dat nu. Een oerdegelijke film, die laat zien dat goed uitgewerkt een klassiek verhaal nog steeds kan boeien en zelfs imponeren.

Oh ja; ik vond de film emotioneel ook heel sterk. De aspecten verdriet, rouw, overleven e.d. werden mooi vertolkt, in spel en ook in woord. Ik moest een paar keer wel slikken. Erg mooi...ehm, "diep"? Nee, eerder intens en waarachtig. Gaf gewicht aan de film. Mooi gedaan.

avatar van Richardus

Richardus

Malick schreef:
Ruim over de helft van de film krijgen we opeens een flashbackscène voorgezet waar de honden geen brood van lusten. Waarom? Haal die eruit en vervang Jeremy Renner voor een acteur die wel charisma heeft en je hebt een hele sterke film in de lijn van Sicario en Hell Or High Water.
Heuj? Ik vond hem juist uiterst geschikt! Een kop die eens jong lijkt en dan opeens weer gehard door kou en leed. Zijn mimiek is gepast beheerst en gedoseerd, meer dan toen hij met gelijk subtiel acterende Amy xxxx in Arrival speelde. Ik vond m zelfs wel aantrekkelijk in zn rol en dat heb ik als hetero nie vaak.

Sicario moet ik altijs nog ns zien. Hell or High Water trekt me nie

Oh, de flashback vond ik juist goed werken. Het is hier geen symbolische slow cinema ofzo maar gewoon een film voor de massa en die moet bij de hand genomen. Die scene werkt goed om de shockfactor bij het publiek te verhogen en de afwikkeling erna volgbaar voor ze te maken. Ik vond het toevoegen, weglaten had voor mij ook gekund maar publiektechnisch gekend was het beter. En de meid in slip had ik niet hoeven missen
Raar trouwens, zo'n geharde sneeuwmeid in tanga, en FBI dame ook al zo in beeld. Sheridan heeft een billenfetish!

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

Halfje erbij. Wind River heeft de afgelopen maanden veelvuldig door m'n hoofd gespookt na de mokerslag die de film me had uitgedeeld.

De film kruipt onder je huid en laat niet meer los. Het is inderdaad de uitwerking die het 'm doet. De combinatie van sfeer, muziek, de ruige omstandigheden waarin het verhaal zich afspeelt, de situaties waarin de personages gebukt gaan.

Renner zet gewoon zijn beste rol neer tot nu toe en is sterk gecast. Olsen doet er echter niet voor onder wat mij betreft.

Na het zien van deze film, maakte het me benieuwd naar de vorige twee films van Sheridan's Frontier-trilogie, namelijk Sicario en Hell or High Water. Deze had ik, hoe schandelijk, nog niet gezien.

En ik moet bekennen, dat ik persoonlijk Wind River de sterkste van de drie vind.

Binnenkort nog maar eens herzien, op blu ray welteverstaan.

Wind River is voor mij, na Blade Runner 2049, de sterkste film van 2017. Ik denk niet meer dat dit overtroffen gaat worden, zo vlak voor het einde van het jaar. IJzersterk!!

avatar van DBTim

DBTim

benni schreef:

Hier kan ik mij helemaal bij aansluiten!

DBTim schreef:

Hier kan ik mij helemaal bij aansluiten!

Bij jou loopt de aftiteling ook nog?

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Pracht film , meeslepend met schitterende beelden.

Jeremy Renner ingetogen en prima acteren, dikke aanrader wat mij betreft.

avatar van rustugan

rustugan

Voor mij misschien wel de beste van 2017.

avatar van cor1946

cor1946

Het was een goede film, sterk verhaal maar soms te traag. Prachtige natuur maakt dat veel goed. Renner speelde goed.

avatar van max cady

max cady

Té hoge verwachtingen.. jammer. Er gebeurt vrij weinig en spanning is ver te zoeken ...

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Onbeschrijfelijk. Wind River krijgt het voor elkaar emoties op te wekken die ik zelden heb gevoeld in een film. Elk woord dat gezegd wordt, elke blik van Jeremy Renner, elke milliseconde van de soundtrack, zelfs elke voetstap forceert je tot een bepaalde handeling. Een hartklop van spanning, traan van ontroering of gebalde vuist van boosheid. Uitgebalanceerder kan een film niet zijn. Geen seconde te traag, geen seconde te snel. Dit had ik ondanks mijn vroege interesse in deze film niet kunnen bedenken.

Dat de omgeving en beelden adembenemend mooi zijn en sneeuw en indianen 2 van die gekke extra's zijn die de sfeer van deze film naar perfectie brengen, is hier haast bijzaak.

Ik kan niet anders dan al mijn twijfel over Jeremy Renner wegnemen. Hij presteert werkelijk het onmogelijke hier. De close-ups en het (perfecte) trage tempo maken dit alleen maar lastiger, maar hij is maar één persoon hier en dat is Cory. De overige cast blijft makkelijk overeind staan ondanks Renner's bijna onmogelijk haalbare niveau.

Laat ik niet eens beginnen over Taylor Sheridan als beginnend regisseur, de cinematograaf, muziek afdeling of zelfs een assistent-cameraman die aan dit meesterwerk heeft bijgedragen.

Mooi omschreven, Teejey.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Misschien wel m'n snelste review ooit geschreven. Bij een gemiddelde film ga ik op het einde al denken wat voor cijfer het waard is en wat ik er over te zeggen heb, hier was dat onmogelijk. Gek genoeg schudde ik dit in een minuut uit m'n mouw en vond ik het zelf ook wel fraai omschreven.

Hoe lullig is het dat dit alsnog in Denemarken uitkomt 4 januari en ik 18 december al terug ben, wanneer die in Nederland niet meer draait.

Erg sterk eerste uur met een hele goede Renner en Olsen en fijne sfeer.

Maar als eenmaal bekend is dat het allemaal niet bepaald mysterieus is maar een nogaal banaal verkrachtingsgebeuren door wat lokale ingehuurde debielen

is het met de interesse in het verhaal eigenlijk wel gedaan.
Wat eigenlijk niet helemaal eerlijk is aangezien het waargebeurd is.

Edoch: een bovengemiddeld thriller/drama

avatar van Rillo

Rillo

Genoten van de kalmte, prachtige beelden en bewoordingen die deze film uitdraagt.

Op een gegeven moment ( the moment of truth ) enigszins verwarrend wie nou wie is maar al met al een film waar ik een dag later nóg aan dacht.

Zo wil ik er wel meer zien, 4,5 ster.

avatar van Leno

Leno

Sheridan weet een goede sfeer te creeeren en maakt goed gebruik van de setting. Renner is natuurlijk weer ontzettend saai en er zijn onnodig veel soap achtige ontwikkelingen. Olsen speelt daarentegen een goede en frisse rol en zorgt voor de nodige bravoure. Heel plots zien we hoe de vork in de steel zit en dan komt ook snel de climax; dit ging net iets te snel allemaal.

Op het einde krijgen we nog een tekst in beeld die compleet uit de lucht komt vallen en sluit helemaal niet aan op de film.

avatar van notsub

notsub

Wind River is een geweldige film, die regelmatig erin slaagt menselijke emoties heel realistisch over te laten komen. Verder zie je de betrokken personen helemaal opgaan in hun zaak. Stukje voor stukje ontrafelt zich dat dan (wel een beetje volgens het boekje) en pas aan het eind neemt de impact wat af. De enkele keren dat het geweld oplaait is het rauw, kort en heftig. De setting in de sneeuw is gewoon adembenemend en dat alles tegen de achtergrond van "native americans" plaatsvindt voegt wel degelijk iets toe.

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

kos schreef:

is het met de interesse in het verhaal eigenlijk wel gedaan.
Wat eigenlijk niet helemaal eerlijk is aangezien het waargebeurd is.

Oef, dat is inderdaad niet helemaal eerlijk.....het is niet mysterieus, maar het maakt het juist des te huiveringwekkender. Hoe op het oog 'normale' mensen in omstandigheden waarin ze uiteindelijk niet goed kunnen functioneren, uit verveling en frustratie, daadwerkelijk in hufters van de bovenste plank kunnen veranderen, is vrij verontrustend te noemen. Dat dit resulteert in doodslag plus de verkrachting en uiteindelijk de dood van de jonge indiaanse vrouw, is zeer heftig en aangrijpend.

Hm. Ik geloof daar niet zo in hoor.

Het aan verveling wijten dat zogenaamd 'doodnormale' kerels opeens aan het verkrachten en moorden slaan lijkt me nogal dubieus.

Je spoort dan vooraf al niet helemaal dunkt me.

avatar van m1701

m1701

Volgens mij heb ik wat gemist in de film.... vond em niet heel spannend of bijzonder

Al was t acteerwerk en de setting wel mooi