Genre: Western / Misdaad
Bekijk via NLZIET
Bekijk via HBO Max
Dinsdag om 11:15 uur op Film1 Action
Plot Wind River
"Nothing is harder to track than the truth."
Cory Lambert is een ervaren speurder en jager die het bevroren lijk van een tiener ontdekt. Hij besluit samen te werken met de onervaren FBI-agent Jane Banner en de Tribal politie-officier Ben Shayo om te ontdekken wat er gebeurd is en de verantwoordelijken voor de gruwelijke misdaad op te sporen. Hoe dieper Cory, Jane en Ben in het onderzoek duiken hoe meer ze hun eigen levens op het spel zetten.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Wind River (MusicMeter)
- Kijk op Film1
Alice Crowheart
Dillon
Curtis
CorvisChristi
Op dat palet mag Elizabeth Olsen haar kunsten vertonen. En dat doet ze op even indrukwekkende wijze als in haar debuutfilm Martha Marcy May Marlene. Bijna zou je vergeten dat ze in de tussentijd is uitgegroeid tot wereldster en Marvelkanon; ze is weer even die filmhuisactrice die zo prachtig met emoties kan spelen. De tough gal FBI-agente in een mannenwereld waar zo graag een klein meisje doorheen wil breken. Subtiele vertwijfeling op haar gezicht. De ingehouden tranen. En als die tranen uiteindelijk volledig de overhand krijgen omdat het lot van het slachtoffer haar zo aangrijpt, huil je zelf stilletjes mee.
Dit is eindelijk weer eens wereldtalent Lizzie waar ik zo verliefd op werd.
Inderdaad een super-rol voor Olsen, die ik ook zo onderhand tot één van mijn favoriete actrices reken. Dit heeft persoonlijk te maken met de manier hoe ze haar kwetsbaarheid en kracht in haar spel tentoonspreidt, wat erg sterk is!
Gek genoeg viel me die kwaliteiten voor het eerst pas echt op in haar rol als Wanda Maximoff/Scarlet Witch in de Marvel-films, wat waarschijnlijk niet eens een het beste voorbeeld is, voor wat ze als actrice in huis heeft. Ondanks dat ze i.m.o. als Marvel-kanon al imponeert...
Daarom is het zo mooi om te zien, hoe ze hier, zoals je zelf al aangaf, weer even die filmhuis-actrice mag zijn. Ijzersterk gewoon!
Hoog tijd dat ik Martha Marcy May Marlene eens moet gaan zien.
Overigens ook zeker credits voor die andere Marvel-kanon, Jeremy Renner, die een partij goed staat te acteren zeg! Zijn beste rol tot op heden als je het mij vraagt!
Jammer van de te korte rol van Jon Bernthal. Die imponeert al, zonder bij wijze van spreken überhaupt een woord gezegd te hebben...
Wind River is in veel opzichten één van de filmverrassingen van 2017. De film hakte er aardig in bij mij, zodanig, dat ie nog lang blijft na-sudderen. Deze kan zomaar nog eens in waardering stijgen en staat nu al met gemak redelijk hoog als één van de beste en opvallendste films van het jaar.
dvdfreak123
Toch wel een sterke film deze Wind River. Film weet van de eerste tot de laatste minuut te boeien ondanks dat de film tot het einde toe wel vrij traag is. Geeft zeer mooie shots van het prachtige sneeuwlandsschap. Verhaal was zeer goed net als tegen het einde de heerlijke ontknoping. Renner en Olson vond ik zeer goed spelen. Krijgt toch wel een verdiende 8/10
TMP
Zeer behoorlijke film. De pluspunten zijn met name de prachtige shots (van sneeuwlandschappen) en mooie setting, ondersteund door een prima soundtrack. Het verhaal houdt geruime tijd de spanning goed vast, al is de uiteindelijke ontknoping niet eens zo heel erg sterk. De omstandigheden van het leven in een indianenreservaat in Wyoming worden op subtiele, maar duidelijke, manier naar voren gebracht. Renner acteert prima, wellicht zijn beste rol tot nu toe. Ook de rest van de cast acteert naar behoren.
Pazmaster
Een prima filmpje met een simpel maar redelijk verhaal, een goed spelende cast en prachtige shots van de besneeuwde wildernis.
84robkuh
Persoonlijk houd ik meer van een film met een wist e.d.Maar deze non-nonsense recht toe recht aan film heeft mij van begin tot het eind geboeid.
olbo
Hoge beoordeling, hoge verwachting. Geen slechte film, maar niet echt bijzonder in mijn ogen.
Zwolle84
Een prima filmpje met een simpel maar redelijk verhaal
Jammer dat ze de posters al gedrukt hadden.
John Milton
En het zou zomaar kunnen dat ik dankzij dát tevreden inslaap, vanavond.
Sergio Leone
Sterk.
Heel kil bij momenten, deze Wind River. Hoewel tijdens het eerste gedeelte iets te veel wordt gebabbeld naar mijn goesting, hangen er niet al te veel franjes aan deze film. In het begin wel nog een beetje (de rookie agente met haar GPS bijvoorbeeld) maar al snel worden veelal juiste keuzes gemaakt.
Het slot is indrukwekkend. Ook die flashback is voor mij niet misplaatst. Enkel dat laatste statement, als de film eigenlijk al gedaan is, had voor mij niet gehoeven.
Jeremy Renner – die ik doorgaans wat saai vind – doet het uitstekend en hetzelfde kan gezegd van de rest van de mij voornamelijk onbekende cast.
Regisseur Taylor Sheridan en zijn locatie zorgen voor een strakke, koele film. Het desolate komt goed uit de verf en wanneer het slotakkoord ingezet wordt, wordt ook het geweld kort en krachtig in beeld gebracht - de shoot-out is gewéldig. De soundtrack heeft me iets minder kunnen bekoren.
tattoobob
Geweldige film dit zeg.....deze kwam toch even als verrassing binnen en mag zich wat mij betreft makkelijk mee meten met de top tien van dit jaar.
Puik acteerwerk van de 2 hoofdrol vertolkers ......en oei wat is die Olsen toch een mooie dame.
Zelfs Renner heeft mij overtuigt,een acteur waar ik normaal gesproken niet zoveel mee heb.
Gefilmd op een prachtige locatie in combinatie met rauwe beelden zorgen voor een heerlijke"in your face'' film.
Dikke aanrader
Alathir
Ik zag de trailer en ik dacht mwah, ziet er wat gewoontjes uit. Slowburner met wat actie. Het leek ook op het eerste zicht wat weg te hebben van Fargo (dat ik overigens niet zo'n goede film vindt, 2.5* geloof ik). Toch ben ik nog in de positieve zin verrast want ik had dus verwacht hier hoogstens 2.5* voor uit te delen. Ook vond ik het wel grappig dat er in de trailer stond: "Jeremy Renner's best performance in years". Oei, dacht ik. Ocharme Jeremy. Maar ze hebben wel een punt want hij doet het heel erg goed.
Taylor Sheridan is dus de regisseur en schrijver van deze film. Sicario was een beetje een tegenvaller en Hell or High Water vond ik gewoon goed. Een beetje zoals deze film eigenlijk. Ik kreeg toch een beetje die zelfde vibe als in Hell or High Water, ondanks de totaal andere setting is dit eigenlijk een winterse western zeg maar. Ik vond het wel zijn beste en het neigt naar de 4* dus kan ik niet anders dan ze uitdelen want naar onder afronden doe ik niet. Het is dus een tragere film maar desondanks heb ik me niet verveeld.
blurp194
Heel af en toe is er zomaar ineens een film waar alles aan klopt.
Het verhaal is hard en realistisch en doet ter zake. De acteurs zijn geloofwaardig, en geven je het gevoel dat ze echte mensen zijn in plaats van een rol te spelen. En ze krijgen de tijd en de ruimte om hun karakters uit te diepen, voelbaar te maken. De beelden zijn mooi, af en toe zelfs prachtig, en ook daarbij wordt er geen kans gemist om het realistisch te laten overkomen. De soundtrack (Nick Cave!) is geniaal en past bij de sfeer in de film - koud, winters, desolaat. Zoals de quote het mooi aangeeft:
Jane: 'Shouldn't we wait for back up?
Ben: 'This isn't the land of waiting for back up. This is the land of you're on your own'
De aftiteling drukt je dan nog even terug in de werkelijkheid - ja, dit soort dingen gebeurt echt, en de wetgevende macht gaat er absurd vreemd mee om. Het blijft toch een raar land, dat Amerika.
kuiponok
Alweer een tijd geleden dat ik zo'n sterke Misdaad/Thriller heb gezien.
Goede cast, goed verhaal en alles klopte, dus eigenlijk niks op aan te merken.
Aanrader wat mij betreft!
schumacher
Degelijk filmpje zeker en vast maar ik had er nog net dat tikkeltje meer van verwacht.
John Milton
Zo. Dat was beduidend beter dan ik had verwacht...
En ik sta lichtelijk versteld dat die Oscar genomineerde schrijver van Sicario, Hell or High Water en deze film (plus regie in dit geval) Taylor Sheridan, iemand is die ik reeds ken uit SoA. Deputy Chief David Hale. Dat was een verrassing.
En het zou tevens de film kunnen zijn die me eindelijk Jeremy Renner doet waarderen. Dikke acht, wat mij betreft.
(verwijderd)
Wt* haha, wist ik ook niet ondanks mijn enorme interesse. Uiteraard is mijn zin in deze film weer versterkt door jouw review. Raar zo'n instinct, maar ze kloppen 8 van de 10 keer.
Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van deze Misdaad / Thriller film, maar ik ben blij om hem gezien te hebben, want het is best een indrukwekkende film (gebaseerd op ware gebeurtenissen), waarvan het verhaal goed en mooi (zeker ook emotioneel) in elkaar steekt en waarvan de besneeuwde omgeving waar het verhaal zich afspeelt, schitterend in beeld werd gebracht.
In dit verhaal draait het om de ervaren speurder en jager Cory Lambert (Jeremy Renner) die tijdens de jacht op een poema in het Wind River-indianenreservaat (kenmerkt zich door stilte en vooral heel veel sneeuw) in de Amerikaanse staat Wyoming, het lijk ontdekt van een bevroren tiener die hij kent. Hij besluit om samen te gaan werken met de onervaren jonge FBI-agent Jane Banner (Elizabeth Olsen) en de lokale Indiaanse politie-officier Ben Shayo (Graham Greene), om te ontdekken wat er gebeurd is en om de verantwoordelijken voor deze misdaad op te sporen. Hoe dieper ze in het onderzoek duiken hoe meer ze hun eigen levens in gevaar brengen.
Ondanks dat dit vooral een sober verhaal is, waarbij je ook veel ellende (o.a. de verkrachting) te zien krijgt, wist deze film me toch vanaf de eerste tot de laatste minuut (duurt circa 100 minuten) te boeien (soms ook best spannend) en te vermaken en bovendien heeft de film eigenlijk ook een mooi einde, waarbij gerechtigheid ook nog eens zegeviert. Helaas zie je daarna wel vlak voor de aftiteling de boodschap, dat op de dag van vandaag er geen gegevens zijn van vermiste indiaanse vrouwen, terwijl dat wel bij alle andere culturen het geval is.
Verder zit het wel goed met de sfeer (dankzij de kou, sneeuw en de tragische gebeurtenissen) en de opbouw van het verhaal is lekker rustig, waarbij alle personages de nodige aandacht krijgen. Naarmate het einde van het verhaal vordert, wordt het best spannend en krijgen we ook nog een indrukwekkend en hard vuurgevecht te zien tussen de politie / FBI en de medewerkers van de olie-boortorens, waartussen de dader zit, en waarbij Cory Lambert uiteindelijk de redder in nood is.
Ook is het mooi gedaan dat de verschillende personages in het verhaal geen clichematige personages zijn, maar juist mensen van vlees en bloed, die worstelen met complexe emoties omtrent thema's als schuld en verlies. Daarbij tilt de cast deze film naar een hoge niveau en is het vooral genieten van het acteerwerk van Jeremy Renner en Gil Birmingham (als de Indiaanse Martin, wiens dochter Natalie de tiener is welke dood gevonden wordt in de sneeuw en hij is tevens goed bevriend met Cory Lambert), maar tock zeker ook van de mooie Elizabeth Olsen en Jon Bernthal (als Matt waar Natalie een oogje op heeft en die ze ook ging opzoeken in zijn caravan, wat ze achteraf beter niet had kunnen doen). De laatste heeft overigens maar een kleine rol in het verhaal en wordt daarbij ook letterlijk en figuurlijk dood uit het verhaal geslagen met een metalen staaf op zijn hoofd.
Al met al een onverwachte goede en indrukwekkende Misdaad / Thriller thriller, die je zowel doet walgen vanwege de ellende, maar ook vreugde doet geven vanwege de gerechtigheid en natuurlijk ook vanwege de personen met het hart op de juiste plaats. Het zal me niet verbazen als deze film hoog zal eindigen in de "Top Tien" films van 2017.
coumi
Effectieve thriller. Wilde hem eerst vier sterren gegeven, maar er toch een halve af gehaald omdat dit feitelijk niet meer dan een slim maakte conceptfilm is. Op nieuwe frisse ideeën kun je de makers helaas niet betrappen. Situeer zo'n mysterie in een desolate en voor de meeste van ons onbekende omgeving(van woestijn tot sneeuwlandschappen) en dan lijkt het meteen een stuk meer intrigerend dan het eigenlijk is, zoiets. Laatste jaren natuurlijk veel van dat soort films gezien: van Fargo tot Mad Max van The Big White tot A Simple Plan....Nee, de originaliteitsprijs zal Sheridan niet krijgen, het enige wat hij geforceerd(want niet echt uitgewerkt) toevoegt is het thema van de indianen. Qua verhaal stelt het ook niet zo veel voor natuurlijk. Het knappe van Wind River is echter dat je je dit pas achteraf realiseert en dat je je tijdens het kijken lekker laat meevoeren in het verhaal. Enkele niet verwachte wendingen maar vooral het sterke acteerwerk van Renner en Olsen zijn dan ook de grootste pluspunten. Leuk om een keer te zien deze, dat zeker.
(verwijderd)
Heb je de film nog kunnen zien Teejey?
Nee, hele discussie voor niks achteraf. Omdat ik nu in het buitenland studeer is mijn gratis OV ingetrokken waar ik nog niet aan gedacht, waardoor Pathé sowieso 20 euro extra zou worden vanwege de trein. Normaal vind ik dat reizen totaal niet erg met Netflix/muziek erbij, maar om nou in totaal 30 euro te lappen voor 1 film... Dichterbij draaide die niet, op fijne tijden ook niet, perfect voor of na Blade Runner in IMAX die ik ook nog wou zien ook niet. Er viel niks positiefs meer te bedenken om wel te gaan.
Jammer, zou haast zeggen dat ik hoop dat die me teleurstelt op Blu-Ray
Brabants
Sterke thriller met een verhaal wat zich ontvouwt in een rustig tempo. De karakters zijn keurig ontwikkelt en Jeremy Renner laat zien dat hij echt een topacteur blijkt te zijn. De landschappen werken ook positief mee en zijn een lust voor het oog. Het desolate karakter laat de ernst van de situatie eens te meer aangrijpen. Prima film!
filmkul
Sterke thriller. Het verhaal is eenvoudig maar wordt prima uitgewerkt door Sheridan. De opbouw is goed en rustig aan wordt de spanning opgevoerd tot een knallende finale. Het is allemaal vrij eenvoudig zonder toeters en bellen. En juist daar zit de kracht van de film. Geen blockbuster bombast maar gewoon serieus en zorgvuldig een film maken met aandacht voor details. Het acteerwerk van Olsen en Renner is van prima niveau. Tel daarbij het prima camerawerk op met mooi geschoten beelden en je hebt een topper te pakken. 4.0/4.5
Waku
Goed uitgewerkte misdaadfilm in een fraaie setting.
De ijskoude omgeving waarin "Wind River" zich afspeelt is de ideale afspiegeling van dit ijzingwekkende verhaal. Uitstekend acteerwerk van de gehele cast maakt het allemaal nog net wat geloofwaardiger en meer beklemmend.
3.5*/4*
martijnk
Langdradig en op momenten saai, ik werd ook een beetje moe van die oppep speeches van hem die soms 10 minuten duurden. Ook vond ik de criminelen wel heel erg stom en het lag er ook wel erg dik op wie het waren, redelijk cliché / voorspelbaar allemaal.
Toch nog wel een aardige film uiteindelijk maar niet echt heel bijzonder.
Zwolle84
Serieuze vraag die zeker niet aanvallend bedoeld is: ben je niet met een andere film in de war? Volgens mij is er niemand die lange (oppep)speeches geeft en er komen ook geen criminelen in voor.
Noodless
Yep, sterke thriller waarin zowat alles gewoon goed is. Het verhaal wordt heel knap opgebouwd naar zijn climax. Voortdurend boeiend en spanning verzekerd. Daarbij een geweldige setting en bijzonder sfeervol gebracht. De cast doet het ook prima. Eigenlijk geen opmerkingen. Een verdiende 8/10

'Wind River' van 'Yellowstone'-ontwikkelaar Taylor Sheridan verschijnt morgen op HBO Max

Bloedstollende misdaadthriller 'Wind River' verdwijnt zeer binnenkort van Netflix

Netflix verwijdert binnenkort een hele stapel topfilms: ook deze verlaten de dienst

In de ban van 'Killers of the Flower Moon'? Hier vijf goede films over inheemse Amerikanen

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Aritmiya
Drama, 2017

Hostiles
Western / Drama, 2017
verkrachtingwyoming, usabergpistoolfbionderzoekwoudmoordindiaanschietpartijphotographgeweldnative american reservationbinocularsquestioningrape and revengemysteriousdisturbedsnowmobilenervous cautionaryseriousfilms about indiansфильмы об индейцахdepressingaudaciousawestruckforceful