Genre: Film noir / Mystery
Geregisseerd door: Roman Polanski
Met onder meer: Jack Nicholson, Faye Dunaway en John Huston
Gesproken taal: Spaans, Kantonees en Engels
Releasedatum: 19 december 1974
Zondag 1 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Chinatown
"You get tough. You get tender. You get close to each other. Maybe you even get close to the truth."
Hollis Mulwray is een rijke landeigenaar. Ida Sessions, die doet alsof ze zijn vrouw Evelyn is, vraagt privé-detective Jake Gittes om zijn overspel te onderzoeken. Jake neemt foto's van Hollis met een jonge vrouw. Wanneer Hollis wordt vermoord, besluit Jake de moord te gaan onderzoeken. Hij vindt meer dan waar hij naar op zoek was...
J.J. 'Jake' Gittes
Claude Mulvihill
Detective Loach
Evelyn's Butler
rokkenjager
. Alleen wat heeft dat voor zin om te zeggen dat ik dat meesterlijk vond. Wat voor discussie kan je daar over voeren. .
Je bepleit uiteindelijk voor de goede zaak dunkt mij, namelijk de mensen ervan overtuigen waarom dit een wel goeie film is. Je doet je zelf dan te kort als 'ambassadeur' van deze film als je zo uit de hoek komt dat er geen ruimte meer is voor een discussie. Maar goed, je geeft zelf al aan dat je geen zin hebt in een discussie, dus er is hier verder niks zinnigs over te zeggen.
Leo1954
- 2073 berichten
Wat zou je dan willen zeggen? Er is echt wel een eind aan wat je kan zeggen. Ik reageerde op jouw opmerking verheven te zijn, dat heb ik tegen gesproken. Als iemand deze film slecht vind, oké so be it. Ja nietus is zinloos.
rokkenjager
En ik heb 't over jouw eerste reactie na remorz die vrij nietszeggend is.
Leo1954
- 2073 berichten
Oh, je quote mij op een andere reactie. Zal wel goed zijn, ik houd er mee op, ben duidelijk geweest. Waar gaat dit over? Geen zin meer in oké.
JvB Lucas
Chinatown
It seems like half the city is trying to cover it all up, which is fine by me. But Mrs. Mulwray, I goddamned near lost my nose. And I like it. I like breathing through it.
De begin jaren ’70. Het was een aantal jaren nadat Roman Polanski een traumatische ervaring meemaakte. De moord op zijn vrouw, Sharon Tate. Polanski zelf had gezegd dat wat hij maakte niet zoveel soeps was. Maar Chinatown was weer een echte goede film volgens hem. Beloftes kunnen waargemaakt worden met zo’n uitspraak… of toch weer niet.
Toch een absoluut meesterlijke film dit. Waarom is Chinatown nou zo goed? Het is immers een noire-thriller die de clichématige Charles Dickens-stijl niet negeert. Deze film is sfeer. Krachtige, meesterlijke sfeer. Polanski weet zoveel uit zijn beeld, uit zijn script en uit zijn acteurs te halen. De manier hoe deze film is opgenomen is magisch. De camera focust op wat we weten, en niet op hetgeen wat misschien zou kunnen komen. Een voorbeeld is die scène wanneer Gittes dat huis onderzoekt met die dode vrouw er in. De spanning is om te stijgen omdat de camera constant op Gittes focust in plaats van bijvoorbeeld de deur waar die rechercheurs achterstaan. Het zorgt voor een spanning die weet vol te houden totdat de climax komt. En ontdekte meerdere keren dat er gebruik werd gemaakt van dit camerawerk waardoor ik gedurende de hele film op het puntje van mijn stoel zat.
Het acteerwerk is geweldig. Jack Nicholson speelt meestal een beetje van die gekke rollen en daarom dacht ik dat de rol van Jake Gittes misschien niet geschikt voor hem was. How wrong was I? De rol van Jake Gittes doet hij geweldig. Nicholson bewijst maar weer eens wat voor een talent hij heeft. Bovendien brengt hij in zijn rol een bepaalde humor mee waardoor zijn personage zowel een cynische als onuitstaanbare uitstraling krijgt. Hoe kan ik het soms toch ook maar weer eens vergeten? Nicholson is een geweldige acteur! Zij rol wordt mooi bijgestaan door de (schitterende) Faye Dunaway als haar rol als Evelyn. Buiten dat ze een prachtige vrouw is dankzij haar mooie uiterlijk mag ze ook nog eens aansluiten bij de klassieke ‘femme-fatale’ rollen zoals die van Theda Bara. En als iemand zo’n uitspraak maakt dan doe je het naar mijn mening wel erg goed.
Chinatown is een fantastische film waar met stijl aan is gewerkt. Spannend, ijzersterk geacteerd vooral door de meesterlijke rol van Jack Nicholson en het barst van de memorabele momenten. Al is het maar die miezerige bijrol van Polaski himself die op met een mes en een erg akelig verhaaltje over ‘mensen die hun neus in andermans zaken steken’ de neus van Polanski opensnijdt. Tenslotte is het ook weleens goed om te zien dat een film een akelig einde krijgt wat open blijft staan in plaats van een geforceerd ‘happy ending’. Ik blijf het maar akelig vinden hoor dat einde. Maar het werkt erg sterk.
Chinatown is een geweldige film en een bijzonder mooi uitgewerkte noire-detective thriller.
Lona
Chinatown is een film waar ik hoge verwachtingen voor had. Deze verwachtingen zijn grotendeels uitgekomen. Ik vond de film bijna op elk vlak eigenlijk wel goed. Het sfeertje was goed, het acteren was uitstekend, en de muziek was van toegevoegde waarde. Helaas was de plot wat minder interessant. De uitwerking is wel goed dat wel, maar het miste een klein beetje spanning vond ik. Al met al een prima mysterieuze film die een ruime 3,5 krijgt van mij.
Paalhaas
Dickens?!?!
Je bedoelt misschien Raymond Chandler?
david bohm
Fijne klassieker waarvan ik iets heel anders had verwacht. Stijlvol, met goed acteerwerk, een spannend verhaal en Jack Nicholson die iedereen met zijn verbluffende uitstraling wegblaast.
Leno
Met recht een klassieker. Het verhaal steekt goed en elkaar, zonder verder echt origineel te zijn. Waar het veel meer om draait is de sfeer, setting en cast en dat zit erg goed in mekaar. Nicholson draagt de film met verve en de sfeer is perfect getroffen. Verder zijn de dialogen sterk en het einde past perfect bij de film.
cucciolo
Uitermate stijlvolle film die uitblinkt in sfeer. Verhaaltje deed mij niet zo heel veel, maar de verpakking des te meer. Wat is Polanski toch een veelzijdig regisseur.
baspls
"Forget it, Jake. It's Chinatown."
Na Rosemary's Baby mijn tweede film van Roman Polanski, en deze vind ik zelfs nog beter.
In tegenstelling tot wat je door de titel zou verwachten gaat de film eigenlijk niet over Chinatown, de titel slaat meer op het verleden van Jake Gittes (de hoofdpersoon). De film gaat over een privé-detective die door de vrouw van een rijke landeigenaar met een hoge functie bij het Water Department word ingehuurd om hem te bespioneren. Gittes neemt foto's van de landeigenaar met een jonge vrouw en op een of andere manier komt de pers er achter en zet het in de krant. Dan komt de echte vrouw naar Gittes toe en zegt dat ze hem zal aanklagen, een paar dagen later is de landeigenaar vermoord. Gittes besluit de moord te onderzoeken maar ontdekt iets meer als waar hij naar opzoek was.
Uitstekende rol van Jack Nicholson. Hoewel ik hem zeker geen slecht acteur vind, vind ik wel dat hij meestal niet echt acteert, hij IS gewoon Jack Nicholson de man met de grijns. Hier zet hij toch een prima personage neer als de doorgewinterde privé-detective. Faye Dunaway speelde ook goed. Het schijnt dat beide acteurs niet goed met Polanski konden opschieten tijdens de productie, vooral Dunaway die zeer ernstige ruzies heeft gehad met de regisseur. Ook was er wat spanning tussen Nicholson en John Huston, Nicholson had namelijk pas bekend gemaakt dat hij een relatie had met Huston's dochter. John Huston vond ik ook sterk in deze film, hij speelt hier toch een heel andere rol als je van hem gewend bent.
Het script van Chinatown word beschouwd als een van de allerbeste ooit geschreven en ik vond het dan ook een erg goed verhaal. Al heel snel werd het spannend en de hele film door bleef ik geboeid in het verhaal. Het nogal deprimerende einde was een mooie plot-twist, origineel weer een keer een film te hebben zonder een happy end.
De soundtrack van Jerry Goldsmith vond ik ook erg sterk en voegde vooral aan de drama en het mysterieuze effect veel toe. Ook de cinematografie van Polanski vond ik erg goed mooi hoe alles vanuit de hoofdpersoon word verteld. En ook de typische jaren '30 openingstitels waren leuk.
Jack Nicholson was dol op het personage Jake Gittes en vond het dan ook erg jammer dat de vervolgen op Chinatown allemaal niet doorgingen. Daarom regisseerde hij in 1990 zelf een vervolg getiteld The Two Jakes met zichzelf in de hoofdrol.
Tot nu toe de beste film die ik van Polanski heb gezien en terecht genoteerd in de top 250. Het sterke acteerwerk, de uitstekende cinematografie en het goede plot maken dit tot een zeer goede film.
Aanrader.
ValAktaion
Webmaster take notice: deze film hoort ook in de top 50 'Film noir' vermeld te worden.
flaphead
Eindelijk deze klassieker bekeken, maar ben erg teleurgesteld.
Tuurlijk is het allereerst door de tand des tijds heen kijken. Daarom vergeef je eerder bepaalde zaken.
De inzet van een prive detective die namens een vrouw het overspel van de man moet onderzoeken voelt als iets wat in het gros van de jaren '60/'70 voorkomt. Het verhaal ontrolt erg traag en mist enige spanning. Het acteerwerk is treurig (of is dat ook de tand des tijds?), met Nicholson als prettige uitzondering. Enkele karakteracties waren bijna lachwekkend (met een visitekaartje een afgezet gebied inkomen of een bril vinden in een vijver die de tuinman niet eens opviel).
Gaandeweg komt er wat meer spanning in en voelt het script al iets doordachter aan. De sfeer is, ondanks de traagheid, prima. De climax lijkt te voorspellen, maar gelukkig zijn er nog wat twists. Het einde is zwart en dat is volgens mij vrij uniek voor die tijd, een plus dus.
Overigens grappig hoe het nu opvalt hoe enorm veel er gerookt wordt in de film
baspls
Af en toe saai en lachwekkend, maar redelijk voor die tijd.
Lachwekkend???
mjk87 (moderator films)
Hij bedoelt natuurlijk die mop over een Screwing like a Chinaman
Vanaf 15 september in de bioscoop (re-release via EYE!)
mjk87 (moderator films)
Enerzijds prachtig nieuws, anderzijds: heeft dit een meerwaarde in de bios? Anders dan een Blade Runner, Lawrence of Arabia of 2001 die vooral visueel groots en indrukwekkend zijn.
Ik vind Chinatown juist een van de mooist geschoten films. Zeker meerwaarde wat mij betreft.
ThomasVV
Vergezocht en ouderwets avonturenfilmpje zonder veel diepgang of emotionele intensiteit.
aorsongmachine
Detectivefilm met een goed verhaal en een Jack Nicholson in één van zijn betere rollen.
Zuster Stein
Thom Hoffman terug gezien in dwdd over deze film, lijkt mij dat hij het zich allemaal niet meer zo goed herinnert, zo noemt hij Evelyn Cross Mulwray een slechte vrouw (is ze niet, ze is slachtoffer), haar man verwikkeld in een corruptiezaak suggererend dat ie corrupt was (hij was juist goudeerlijk) en Jake Gittes een crimineel (nee, een detective, niet goudeerlijk maar ook zeker niet corrupt), dit allemaal om het zogenaamde thema van de film (de wereld is door en door rot) te onderbouwen. Vreemde titel ook, Chinatown, Chinezen komen vrijwel niet voor in de film, de schurken zijn allemaal blanken.
tbouwh
In het jaar dat het tweede deel van the Godfather het levenslicht zag, verscheen ook deze fijne classic van de Poolse cineast Roman Polanski. Chinatown is qua sfeer en settings ijzersterk, maar mist op het narratieve vlak de nodige overtuiging.
Het verhaal van de film mag dan zeer degelijk zijn, de uitwerking was weinig verrassend en sommige scènes verliepen te traag. Die traagheid vestigt je oog dan weer op de visuele schoonheden van dit werk, dus saai wordt het nooit. Het maakt echter wel dat mijn score niet zo hoog zal uitvallen als ik van tevoren voorzichtig ingecalculeerd had.
Chinatown deed me op meerdere momenten, maar zeker in het begin, sterk aan een Hitchcock denken. De persoonsverwisseling, de vrouw in nood, de mannelijke protagonist; bij vlagen was dit net Vertigo in een misdaad-jasje. Dit betekent niet dat de film geen eigen identiteit heeft, daarmee zou ik dit werk van Polanski echt tekort doen. Alleen Jack Nicholson zorgt daar al voor, door alle conventies aan zijn laars te lappen en voor geen enkele confrontatie terug te deinzen. Geen gentleman, maar een dominante, assertieve privédetective.
Gedegen vakmanschap, ruime 3,5*

The Two Jakes
1990

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

The Godfather: Part II
Misdaad, 1974