• 9.374.478 stemmen

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Jack Nicholson, Faye Dunaway en John Huston

Gesproken taal: Spaans, Kantonees en Engels

Releasedatum: 19 december 1974

• Bioscoop Zondag 1 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Chinatown

"You get tough. You get tender. You get close to each other. Maybe you even get close to the truth."

Hollis Mulwray is een rijke landeigenaar. Ida Sessions, die doet alsof ze zijn vrouw Evelyn is, vraagt privé-detective Jake Gittes om zijn overspel te onderzoeken. Jake neemt foto's van Hollis met een jonge vrouw. Wanneer Hollis wordt vermoord, besluit Jake de moord te gaan onderzoeken. Hij vindt meer dan waar hij naar op zoek was...

J.J. 'Jake' Gittes

Detective Loach

Evelyn's Butler

avatar van mister blonde

mister blonde

Polanski schijnt alleen maar geniale films te kunnen maken.hier presenteert hij een film met een verhaal dat vol plotwendingen en geslaagde pogingen de kijker op het verkeerde been te zetten zit, zonder al te rare bokkensprongen te nemen. knap.

heerlijk jaren 30 sfeertje domineert deze uiterst stijlvolle film, die wellicht wel polanski's beste is (hoewel ik altijd een zwak blijf houden voor Rosemary's baby).

Hoewel er een aantal briljante scenes in de film zitten, bestaat de film grotendeels uit verhaal- en karakterontwikkeling. moeilijk om een film dan boeiend te houden, maar hier is dat meer dan geslaagd. het toch niet echt eenvoudige verhaal, wordt goed uitgelegd zonder het teveel voor te kauwen.

4,5 sterren voor een heerlijke misdaadfilm. dit is echt zo'n film die bij elke kijkbeurt beter wordt, lijkt me. goede vondst ook dat we nog steeds niet weten what the hell happened in Chinatown.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Heb hem gisteren gezien(schaam dat ik nu pas reageer) maar vond hem erg leuk. Maar een meesterwerk, nee! Ik vond Jack Nicholson heel goed, en heb ook gelijk de making off gekeken.
Heb rosemary's baby liggen en ga die deze week ook zeker kijken.
Kreeg spontaan pijn aan mijn neus:P bij de Neussnij-scene. 4 sterren.

avatar van gemaster

gemaster

Ik ben het eens met de vorige poster. De film was mooi gemaakt en zeer vermakelijk, maar een meesterwerk? Nou nee. Toch een prachtrol van Nicholson en een paar ijzersterke scenes. 4 sterren.

De GeuS

Zeer sterke rol van Nickolson en de film bevat een lekker donker sfeertje, maar vond het uiteindelijke plot ietswat magertjes; 3,5*....

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Probeer het verhaal maar eens na te vertellen zonder iets te vergeten ! Je zal moeten vaststellen dat het toch niet zo "magertjes" is.

Sterker nog : het scenario van Towne is ijzersterk.

avatar van mister blonde

mister blonde

erg eens met Badalamenti.

Badalamenti schreef:

Probeer het verhaal maar eens na te vertellen zonder iets te vergeten !

Is niet zo'n grote opgave als jij wilt voordoen hoor.

Misschien had ik "niet bijzonder" moeten gebruiken inplaats van "magertjes"....

avatar van Wouter

Vandaar dat ze nu nog in de hele wereld scenarioles geven aan de hand van het script van Towne...

De GeuS

Voor mij part zien ze zijn werk als de "bijbel" der scripten; ik kijk bij mijn beoordeling niet naar wat anderen ervan vinden....

avatar van cornelis

cornelis

De GeuS schreef:

Dat mag natuurlijk

avatar van FisherKing

FisherKing

De GeuS schreef:

Tuurlijk, maar jij zeurt dat het plot wat magertjes is. Hoewel je natuurlijk iets anders kunt bedoelen

Ik zeur nooit....

cornelis schreef:

Dat mag natuurlijk

Alles mag. Maar het magertjes noemen is een beetje alsof iemand vindt dat er te weinig popmuziek zit in Tarantinofilms.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Amusant maar ook niet meer dan dat. Ik kan er niet het meesterwerk in zien. Wel een hele goede cynische rol voor Nicholson. 3,5*

avatar van Ramon K

Ramon K

Gewoon nog een keer kijken. Ultiem meesterwerk.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ga ik zeker doen, heb gelezen dat bij meer de schoonheid niet is opgevallen de eerste keer. Dat ze ook niet verder kwamen dan 3,5*. Nadat de inwerking nu zijn werk heeft gedaan heeft het toch wel een goede indruk op mij gemaakt. Snel maar eens herzien dus.

avatar van remorz

remorz

Een lichte tegenvaller deze film. De sfeer zat er wel lekker in met de fantastische aankleding, het subtiele camerawerk, sfeervolle muziek en goede regie. Helaas vond ik het verhaal weinig interessant, het werd nergens echt spannend en de plotwendingen mogen dan goed in elkaar steken, of ze willen boeien is een tweede. Neem het moment waarop dochter/zuster Katherine ten tonele verschijnt. Was voorheen Nicholson nog lekker aan het rondneuzen, bezig het mysterie te ontrafelen, vanaf dat moment vervalt de hoop op een allesreddende twist en wordt heel slap op het gevoel en de moraal van de kijker ingespeeld door een incestueuze daad ter verklaring te geven voor al die geheimzinnigheid en mysteries Het einde had de film nog kunnen redden, maar dit was allesbehalve bevredigend en deed zelfs een beetje afbreuk aan die zorgvuldige opbouw van de eerste helft.
Daarnaast vond ik de acteerprestatie van Dunaway matig tot slecht en ook al acteert Nicholson beter, het constante cynisme en de arrogantie van zijn personage ging mij op een gegeven moment wel vervelen. Jammer dat het enige personage dat nog een beetje uit de verf komt zo nodig irritant moet zijn.
Ik heb het gevoel dat ik heel wat mis, met name als ik hierboven zo veel positieve reacties lees, en wellicht dat het na herziening gaat veranderen, maar voor nu ontgaat mij de genialiteit van deze film: 3*

avatar van Epitaph

Epitaph

mister blonde schreef:

vraag me toch af waar deze film aan te schaffen is voor een acceptabele prijs...

Ik heb m deze week voor $ 7.99 by van Leest kunnen kopen.

avatar van Pacino88

Pacino88

Epitaph schreef:

Ik heb m deze week voor $ 7.99 by van Leest kunnen kopen.

Was je in Amerika:P

ik heb aantal weken geleden de SE gehaald voor 11,99.Gister de film gezien.

Sterke film,en na een poosje wordt er veel duidelijk.Wel had de film wat minder traag gekund.Maar toch een hele boeiende film,en een perfecte rol van Nicholson.

maar op het einde schieten ze Evelyn dood,maar haar vader was toch wel de dader?Ten eerste vonden ze zijn bril in de vijver waar Hollis is vermoord.En hij had zijn redenen om hem te vermoorden.Maar Evelyn had er ook haar redenen voor (jaloezie omdat Hollis vreemdging met haar zus)

ik vond het namelijk raar,dat de pa op het einde rustig met de zus/dochter van Evelyn wegloopt,nadat Evelyn het loodje heeft gelegd.

Wie kan hier op antwoorden?

(het kan zijn dat ik iets heb gemist,is ook net de 1e keer dat ik deze film zie)

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Mooie film, maar een beetje lastig te volgen soms, omdat iedere ontdekking die Jake doet, pas achteraf door hem vertelt wordt. We zien hem de ontdekking zelf niet doen, zoals bij de meeste films.

Maar de sfeer, de hoeden, de auto's, de telefoons, dat sprak me allemaal heel erg aan. De film had alleen wat meer spanning kunnen gebruiken denk ik, nu zit er eigenlijk maar één echt spannend stuk in en dat is waar Jake aan het eind zijn schoen kwijtraakt.

kappeuter schreef op 26 mei 2002:

Geweldige rol van Jack Nicholson. Een van zijn beste rollen denk ik.

Ik vond dat het verhaal iets te veel zijvertakkingen had, waardoor ik het verhaal weinig coherent vond. Verder vond ik de scenes die spannend zouden moeten zijn weinig spannend. Overall goed tot erg goed: 3,5*

Wat een onzincommentaar.

Wat bezielde me? Was het de belabberde kwaliteit van de vhs? Was ik te moe? Enfin, dat zijn geen geldige excuses.

Een briljante film! Elke scene, elk shot, elke acteerprestatie.

Zo worden ze niet meer gemaakt. Een intelligent plot, waarbij de puzzelstukjes op een geniale manier samenvallen.

Jack Nicholson in een van zijn beste rollen (dat zijn er overigens best veel) en Faye Dunaway is onovertroffen. Trouwens veel elementen uit de klassieke film-noir, toch ben ik blij dat de film niet in zwart-wit is gedraaid. De prachtige locaties en de warme kleuren dragen erg bij aan de sfeer.

avatar van Rujar

Rujar

Wijsheid komt met de jaren!

avatar van Jordy

Jordy

Ik ga 'm ook opnieuw proberen eerdaags.

avatar van starbright boy

Ik doe mee.

avatar van Ramon K

Ramon K

Mee eens. Ik vind dit ook nog eens de beste film-noir ooit gemaakt, ook al is ie in kleur. Beter zelfs dan The Big Sleep of Double Indemnity. Misschien wel mijn favoriete Engelstalige film ooit! Blij dat je het licht gezien hebt Kappeuter. Nu de rest nog.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Met Chinatown nog vers in het geheugen is dit het moment om "The Two Jakes" te bekijken !

Deze film verdient echt veel meer dan de huidige 2.86 !

avatar van Derek Vinyard

Derek Vinyard

Ik heb die Golden Classics uitgave, de DVD ziet er perfect uit, maar toch loopt ie in de 2e scene totaal vast!

Iemand die dit probleem ook heeft of gehad ?

avatar van zoutzak

zoutzak

eveneens golden classics-DVD, maar geen enkel probleem ermee.

avatar van silhoupin

silhoupin

Een meesterlijke misdaadfilm met een meesterlijke jack nicholson in de hoofdrol. de film is stijlvol, origineel, mysterieus,...een van de betere werken van Roman Polanski.., prachtig hoe de film eindigde, met de zin, 'forget it jake, it's chinatown.' prachtig gedaan. 4 sterren voor dit meesterwerk.

avatar van Wouter

Vier slechts voor een meesterwerk?