• 9.373.940 stemmen

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Jack Nicholson, Faye Dunaway en John Huston

Gesproken taal: Spaans, Kantonees en Engels

Releasedatum: 19 december 1974

• Bioscoop Zondag 1 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Chinatown

"You get tough. You get tender. You get close to each other. Maybe you even get close to the truth."

Hollis Mulwray is een rijke landeigenaar. Ida Sessions, die doet alsof ze zijn vrouw Evelyn is, vraagt privé-detective Jake Gittes om zijn overspel te onderzoeken. Jake neemt foto's van Hollis met een jonge vrouw. Wanneer Hollis wordt vermoord, besluit Jake de moord te gaan onderzoeken. Hij vindt meer dan waar hij naar op zoek was...

J.J. 'Jake' Gittes

Detective Loach

Evelyn's Butler

avatar van neo

neo

dit is zonder twijfel polanski's beste film.

avatar van jackie

jackie

The Fearless Vampire Killers is zijn beste !

Chinatown was wel OK.

Geweldige rol van Jack Nicholson. Een van zijn beste rollen denk ik.

Ik vond dat het verhaal iets te veel zijvertakkingen had, waardoor ik het verhaal weinig coherent vond. Verder vond ik de scenes die spannend zouden moeten zijn weinig spannend. Overall goed tot erg goed: 3,5*

Ramon K

Klassieke film-noir van Polanski met een geweldige Nicholson. Werd opgevolgd door het mindere Two Jakes. LA Confidential is ook een film-noir dus daarom misschien de link van aburefan....4,5 sterren

avatar van Jordy

Jordy

vond 'm een tikkeltje tegenvallen, kweenie... erg mooi gemaakt, sterk geacteerd, maar het verhaal boeide me gewoon niet genoeg. Einde was wel erg mooi.

3,5 *

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik ben het helemaal met Jordy eens...

En met mij ook ?

avatar van Goodfella

Goodfella

Nee kappeuter, met jou niet.

FisherKing

Klassieke film; en waarom?

Het goede spel van Jack Nicholson

De perfecte regie van Roman Polanski

en waarom: heeft eindelijk zijn geschiedenis met Sharon Tate achter zich kunnen laten, en bewijst zich hier.

De Film Noir a la Raymond Chandler weet Polanski hier treffend weer te geven. Een grote schok toen ..

Faye Dunaway speelt hier perfect de Femme Fatal

avatar van gotti

Niet heel geweldig. Had veel meer Film Noir achtig verwacht, met duistere steegjes en kettingrokende mensen . 3,5*

FisherKing

Misschien is ie dan een beetje verouderd

avatar van jay73

jay73

Van de week heb ik de dvd van Chinatown binnengekregen en die heb ik vannacht even lekker zitten kijken (want immers toch vakantie ). Ik heb zitten genieten. Ik had de film al eens eerder gezien, maar ik vond hem nu echt beter. De eerste keer moest ik echt bij de les blijven om het verhaal te volgen, maar nu had ik ook tijd en energie om alle subtiele trekjes van het karakter Gittes in te zien. Wat een cynisme, wat een satire in zijn dialogen! Erg sterk. Mijn oproep aan de heren moderatoren alhier: neem de tijd en kijk Chinatown nog eens! Een tweede keer zal-ie zeker niet tegenvallen.

En om mijn advies kracht bij te zetten: halve ster d'rbij maakt 4,5*

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

met duistere steegjes en kettingrokende mensen

Dan moet je Yoidore Tenshi (Drunken Angel) van Kurosawa zien.

avatar van gotti

Hij staat genoteerd!

avatar van tovenaar

tovenaar

Chinatown deed me érg denken aan L.A. Confidential. By the way, Jack Nicholson is doorgedrongen tot mijn top 3 favourite actors of all time. Geweldige rollen heeft hij gespeeld, Chinatown, About Schmidt, The Shining, One Flew over the Cuckoo's Nest, enzovoort.

avatar van Zavo

Zavo

Ik vond deze niet zo goed als The Tenant, wat toch mijn favoriete Polanski blijft. De film komt een beetje langzaam op gang, maar wordt uiteindelijk toch wel heel goed. 4*

avatar van mister blonde

mister blonde

tovenaar schreef:

vooraf gegaan door een geweldige rol in easy rider en meer recentere rollen als a few good men en as good as it gets zijn ook geweldig.

ik las je enz. wel maar, vond dat deze ook nog in het rijtje moesten

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Alhoewel er opzich niets met het verhaal mis is, is de film hier en daar toch vrij saai. Toegegeven, de sfeerschepping en spanningsopbouw in het eerste half uur zijn subliem, maar met de komst van van de zus/dochter van Evelyn. steekt de ongeloofwaardigheid vrijwel direct de kop op. het is prachtig om naar te kijken, maar het laatste half uur verpest een hoop. 3.5 ster.

avatar van yosemite44

yosemite44

mr.Frielink schreef:

helemaal mee eens! zelfde score ook trouwens...

okay, iets uitgebreider dan. prima dialogen en genoeg "quotable material". prachtig kleurgebruik (bruin-oranje teint die in de meeste scenes zit) dat goed past bij de meeste locaties (let op de hoeveelheid wit, waardoor de filter prima tot zijn recht komt). nicholson is goed, maar persoonlijk vond ik dunaway nog beter. zelfs als ze niks zegt (scene in de bar met de voile) is ze indrukwekkend.

avatar van De Knip

De Knip

Redelijke film met een goeie Nicholson. Verhaal vond ik niet echt boeiend, je wordt niet echt op het verkeerde been gezet.

Laatste gedeelte heeft de film eindelijk een beetje snelheid, zodat het nog wel wat spannend is.

Eigenlijk een tegenvaller, Jack Nicholson met zijn cynische rol is wel goed op dreef. Dat tilt de film wel tot een voldoende.

***

avatar van ghostman

ghostman

Forget it, Jake, it's Chinatown!

Ja, Chinatown is een van de beste films ooit die gemaakt zijn.

WOW

avatar van starbright boy

Voor mij niet het meesterwerk dat sommigen er in zien. Fraaie regie, leuke dialogen (vol zwarte humor en cynisme) en een heerlijke rol van Jack Nicholson. Maar wat mij betreft ook een mager plot. Het einde kwam onverwacht, maar verder vond ik het nogal zwalken. De humor in deze film kwam veel beter uit de verf dan de spanning.

Erg leuk om te kijken, maar een meesterwerk zie ik er niet in.

De enige andere Polanski die ik zag (god, wat moet ik nog veel zien....), Rosemary's baby, is wat mij betreft een stuk beter.

Ramon K

De sterkste troef van Chinatown is de sfeer sb. Ik raad je aan de film over een tijd eens te herzien. De eerste keer dat ik Chinatown zag beloonde ik dit meesterwerk ook 'slechts' met 3,5 sterren. Nu heb ik de film al een keer of 6 gezien en mijn haren gaan al rechtopstaan als ik de muzikale intro hoor. Ik wilde mijn stem al een tijd verhogen naar 5 sterren en jij herinnert me er nu toevallig aan.

Ik ga voor de volle score.......5 sterren!

FisherKing

't is als een goede wijn, hij rijpt.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Meesterlijk scenario van Towne !!! Wat er aanvankelijk onbegrijpelijk uitziet blijkt nadien met waterdichte logica in elkaar te steken.

Tijdens de opname werd nog aan het scenario gesleuteld en Polanski en Towne konden het nooit eens raken over het einde.

avatar van mister blonde

mister blonde

vraag me toch af waar deze film aan te schaffen is voor een acceptabele prijs...

avatar van dennis1984

dennis1984

neo schreef:

dit is zonder twijfel polanski's beste film.

en de pianist dan?

Ramon K

Ook een goede film, maar haalt het niveau van Chinatown absoluut niet.

avatar van Art

Art

mister blonde schreef:

Kijk eens op de site van Van Leest Je vindt daar de film onder China Town, en hij is daar te verkrijgen voor €14,99 en valt ook nog eens onder de actie 3 dvd's voor €33,=, die overigens alleen geldig is op internet. Of je kunt wachten tot het eind van dit jaar want volgens DVD-Report komt er dan een SE van deze film uit

avatar van Badalamenti

Badalamenti

"Chinatown" zou oorspronkelijk het eerste deel worden van een trilogie waarin Towne aan de hand van het private-eyegenre de geschiedenis van L.A. schetst. Men had ook het idee opgevat om dezelfde acteur (Nicholson) over een periode van vele jaren dezelfde rol te laten spelen. De schandalen in Polanski's privé-leven en zijn uitwijzing uit de V.S. hebben echter verhinderd dat dit plan werd uitgevoerd. Uiteindelijk regisseerde Nicholson zelf het eerste vervolg (The Two Jakes). Dit werd echter zo'n commerciële flop dat de kans gering is dat het sluitstuk nog ooit wordt gemaakt.