• 9.377.185 stemmen

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Jack Nicholson, Faye Dunaway en John Huston

Gesproken taal: Spaans, Kantonees en Engels

Releasedatum: 19 december 1974

• Bioscoop Woensdag 4 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Chinatown

"You get tough. You get tender. You get close to each other. Maybe you even get close to the truth."

Hollis Mulwray is een rijke landeigenaar. Ida Sessions, die doet alsof ze zijn vrouw Evelyn is, vraagt privé-detective Jake Gittes om zijn overspel te onderzoeken. Jake neemt foto's van Hollis met een jonge vrouw. Wanneer Hollis wordt vermoord, besluit Jake de moord te gaan onderzoeken. Hij vindt meer dan waar hij naar op zoek was...

J.J. 'Jake' Gittes

avatar van Fikret8

Fikret8

dennis1984 schreef:

en de pianist dan?

Die was toen het bericht werd gepost nog niet uit.

avatar van 606

schitterende film alles zit er in

mooi verhaal en prachtig geacteerd

avatar van kort0235

kort0235

Vanavond weer eens herzien. Destijds een 5.0 gegeven, maar dat vind ik nu te hoog. Ik heb ondertussen heel veel films gezien in allerlei genres, zodat ik mijn oordeel beter kan afwegen.

Ten eerste vind ik Chinatown geen echte film-noir, maar meer mystery/ misdaad. De film is erg traag en wordt niet echt spannend.

Het is wel een goede film maar geen meesterwerk van Polanski. Faye Dunaway en Jack Nickolson acteren goed en naar behoren en de muziek is ook wel lekker. Maar bij de tweede kijkbeurt viel hij me gewoon tegen.

Ik geef deze film nu een 3.5* (dus flink gezakt, ja)

avatar van Film Pegasus

Je moet het aangeven, een film waarin zo'n verhaal goed wordt uitgewerkt als hier kom je niet veel tegen. Films leggen meer hun accenten op andere vlakken zoals visuele, acties, effects, gevoelens, sfeerweergaven, boodschappen, ... Sterke film-noir film van een Polanski die op dreef is. Nicholson steelt de show en ook Dunaway doet het niet slecht. Andere acteurs staan wel echt op de achtergrond, want anderzijds ervoor zorgt dat Nicholson extra in de picture komt te staan. M'n complimenten trouwens ook voor Jerry Goldsmith met z'n mooie score.

Als conclusie kan ik zeggen dat dit niet direct een film is voor m'n top 10, maar dat je anderzijds niet direct iets echt negatief kan vinden... tenzij je over details begint. Misschien is de film wel een meesterwerk maar komt het gevoel bij mij niet direct over. Ik heb het ook altijd wat moeilijk met film-noir. Maar dat kan nog bijdraaien bij een herziening. 4.5*

The One Ring

Een tegenvaller, maar wel een lichte tegenvaller. Chinatown stond al heel lang bovenaan mijn kijklijstje, het was de film waarvan ik de hoogste verwachtingen had. Dan kon het niet anders dan een beetje tegenvallen. Ik denk ook wel dat de verwachtingen de reden zijn dat de film van mij geen superhoge score krijgt, want eerlijk gezegd kan ik weinig verkeerds aanwijzen. Hoogstens het gevoel van "ik had toch op meer gehoopt".

Want de film is wel sterk gemaakt. Heerlijke sfeer, interessant verhaal (dat wel wat traag op gang komt), leuke personages. Nicholson was een verrassing. Hij speelde zijn rol veel ingehoudener en zelfs wat emotioneler dan hem gewoon is. Het was even wennen, maar uiteindelijk toch wel heel goed. Ook Faye Dunaway is hier zeer indrukwekkend bezig. En John Huston (wellicht gecast om een verwijzing naar The Maltese Falcon te maken?) bewijst naast te kunnen regisseren ook te kunnen acteren. Polanski heeft trouwens de leukste cameo ook. Eentje die je niet snel vergeet.

De film weet opvallend goed de film-noir sfeer te treffen. Na de knock-out: film-noirs noemde ik als kritiek dat een neo-noir het spelletje won in plaats van een echte film-noir. Ik zat fout: Chinatown is een echte film-noir, ondanks dat hij in kleur geschoten is en uit de jaren '70 komt. Hij deed me sterk denken aan The Big Sleep en vooral The Maltese Falcon, die ik overigens wel beter vind.

3,5* voor nu, maar ik heb wel een sterke drang om hem nog eens te kijken. Verhoging sluit ik niet uit. The Maltese Falcon moest ook groeien.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Chinatown......Wat een prachtige film! Het verhaal is zoals eerder aangegeven gewoon subliem uitgewerkt! Jack Nicholson speelt de sterren van de hemel! Die man behoort zeker tot de beste acteurs ooit! Ongelovelijk, wat is hij goed! De film bevat echt een heerlijke sfeer met een mysterieus tintje eraan, ook de muziek van Goldsmith is goed! Ik verwachtte veel van deze film en in het begin dacht ik dat deze film mij misschien wel eens zou kunnen gaan tegenvallen: maar het tegendeel is bewezen! Chinatown is een prachtstuk van regisseur Polanski en verdient alle lof!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Trouwens: de scene dat Nicholson zijn neus opengesneden wordt is echt verschrikkelijk goed gemaakt! Ik vraag me op dit moment af of het misschien wel echt is.......

avatar van Badalamenti

Badalamenti

The One Ring schreef:

Een tegenvaller, maar wel een lichte tegenvaller.

Komt wel goed bij herziening ! Vond hem de eerste keer ook niet geweldig.

En de beste films zijn nog altijd degene die bij herziening beter worden

avatar van niethie

niethie

Wat een prachtfilm is dit toch zeg, had hem al eeens een keer eerder gezien maar toen was de genialiteit me een beetje ontgaan.
Chinatown is een film met een spannend verhaal vol mysterie, spanning en sfeer, er wordt geweldig in geacteerd, natuurlijk door de altijd geweldige nicholson , maar ook de prachtige dunaway speelt prima (wat een schoonheid trouwens ).
Ook het verhaal in de film is perfect, het begint nogal standaard maar langzaam maar zeker wordt je steeds verder meegesleurd in een web van leugens, intrige en onverwachte plotwendingen
Voor de rest is de film ook nog eens geweldig geschoten, en het film-noir sfeertje waar ik normaal zo dol op ben is ook hier weer aanwezig en de kleurenbeelden maken het geheel alleen maar sfeervoller.
Kortom het zoveelste meesterwerk van regisseur polanski, vol geweldig acteerwerk, een interessant verhaal vol spanning, mysterie en sfeer. In het kort gezegt een tijdloze filmklassieker die verdomd goed is en door geen enkele filmliefhebber gemist mag worden. 4,5 sterren (voor dit geniale werkje)

Ps:Ben toch zo benieuwt naar de overige polanski films die ik nog niet heb gezien, wat een geniale regisseur is dat zeg

Badalamenti schreef:

Komt wel goed bij herziening ! Vond hem de eerste keer ook niet geweldig.

En de beste films zijn nog altijd degene die bij herziening beter worden

Ik heb mijn stem nu al verhoogd. Denk er toch met veel plezier aan terug.

avatar van niethie

niethie

Leland Palmer schreef:

IK denk het niet he

avatar van Halcyon

Halcyon

Begint rustig maar neemt je langzaamaan op sleeptouw en houdt je probleemloos vast tot het einde. Een whodunnit in de zuiverste zin van het woord! Het eenvoudige maar overtuigende verhaal en de mooie cameravoering zijn naast een sterke Jack Nicholson de grootste troeven van deze prent. Nog een kopje thee en een stukje gebak en meer heb je niet nodig voor een gezellige filmnamiddag.

avatar van Norma

Norma

Grandioze film, zo zie ik ze graag. Niet bijzonder spannend, maar zoals Halcyon al zegt, een whodunnit in zijn zuiverste vorm. Verder een geweldige Nicolson en een fantastische sfeer: 4,5*!

Norma schreef:

Grandioze film, zo zie ik ze graag.!

Ik ook. Ik ken helaas geen gelijke, zelfs nauwelijks soortgelijke films.

The One Ring

De film deed mij toch wel erg aan The Maltese Falcon denken. Ik meen zelfs enkele verwijzingen naar die film te zien.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Nog geen 5*, maar het zal er nog wel eens van komen. Dit is een geweldige neo-noir van Polanski. Enkele fantastische scenes, die zich kunnen meten met de meest tot de verbeelding sprekende filmscenes ooit. Denk maar aan de finale in Chinatown en de scene waarin Polanski de neus van Nicholson bewerkt. Eigenlijk heeft deze film geen enkel minpunt. Het script en de muziek zijn veelgeprezen, en terecht!

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

De SE. is in elk geval een betere transfer: DVDcomparison....

avatar van dragje

dragje

Laatst weer bekeken, verhoogt van 4.0 naar 4.5. Ik deel de mening van boerenpummel, dit betreft een geweldige neo-noir van Polanski.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Echt een heel mooie film. De sfeer van die tijd wordt al gelijk goed neergezet met het begin. De muziek vind ik fantastisch en zeer veel toevoegen aan de spanning. Het verhaal is erg goed uitgewerkt (bijv het terugkeren van kleine dingetjes; Mrs. Cross die met haar hoofd tegen de toeter botst (tevens op 't eind), die Chinees die 't over 'bad fol the glass' heeft. Nicholson was ook weer goed bezig. In stijl en sfeer deed het mij ook erg aan L.A. Confidential denken (erg goed teken). Het einde had misschien ietsje beter gekund, maar nu was het ook niet slecht.

avatar van basketballerke

basketballerke

Jeetje. Ik dacht dat ik met Judgment at Nuremberg al een goede film had gezien in korte tijd, maar ik had dit nog niet gezien. Kan zich gelijk in het rijtje 'mooist in beeld gebrachte films ooit' plaatsen. Sets, locaties, kostuums waren ook van buitengewone kwaliteit. Voeg daar een intelligent en spannend verhaal bij, en geweldige acteerprestaties (had niet anders verwacht van Jackie natuurlijk), en je hebt een van de beste films ooit wat mij betreft.

Overduidelijk 5*.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

* Uitgebreide review van de recente S.E. release: Link.

avatar van mikey

mikey

Mijn eerste 4 voor een Polanski film. Echt een meesterwerk is het niet maar het verhaal is goed uitgewerkt en spannend. Het gaat over een thema dat ik niet kende: watermaffia. Het plot wordt steeds complexer, rijker aan hufters, intriges, plotwendingen en samen met Jack denk je: jeetje waarin ben ik nu dan beland. Het camerawerk is lekker los en de setting geniaal. Prima-donna film. 4

avatar van DragQueen

DragQueen

Een goede en onderhoudende film op meer vlakken. zo is het acteerwerk van nicholson en dunaway erg sterk. de sfeer van de jaren dertig is klasse weergegeven, en het camerawerk is goed en subtiel. en de uitwerking van het verhaal is prima in orde. alles wordt vrij traag opgebouwd, waardoor je goed in de film kan kruipen.en naarmate de film vordert vallen de puzzelstukjes prima op hun plaats. verder een van de eerste film-noir's in omloop, en een van de betere. 4,5 sterren.

avatar van Beitel

Beitel

Ik begon al eerder met het kijken naar de film, maar haakte halverwege af. Een tweede kijkbeurt laat echter van alles zien. Het allerbeste aan deze film is de strakheid: het weet ruim twee uur te boeien omdat er iedere minuut weer iets duidelijker wordt gemaakt over het mysterie. De dialogen zijn prachtig en tegelijkertijd wordt er geen woord meer gezegd dan nodig. Wanneer het maar even kan wordt er gebruik gemaakt van de spreuk "show 'em, don't tell 'em". Je krijgt bij elke scene het idee dat je meer weet over het mysterie, maar op ingenieuze wijze blijft er evenveel voor je verborgen. Dit komt uiteindelijk samen in het meest indringende einde dat ik in lange tijd gezien heb. Fantastisch.

avatar van zicht

zicht

Ook alweer een sfeervolle klassieker met Jack Nickelson in de hoofdrol,vooral de oor scene en natuurlijk het einde is het zien en de aanschaf van deze film zeker waard.

avatar van MXO

MXO

Evelyn Mulwray: What were you doing there?

Jake Gittes: Working for the District Attorney in Chinatown.

Evelyn Mulwray: Doing what?

Jake Gittes: As little as possible.

De scenarioschrijver Robert Towne vertelt, in een interview op de extra's van de dvd, dat politieagenten in Chinatown zo min mogelijk werk uitvoeren. De criminele praktijken zijn blijkbaar van alle logische opvattingen vervaagd, waardoor agenten niet meer weten of ze de misdaad tegen gegaan of juist helpen. Daarom doe je maar zo min mogelijk.

Dit is precies de strekking van de film. Jake Gittes had als oud politieagent in Chinatown moeten weten dat hij dit mysterie niet had kunnen oplossen. Jake's collega's van zijn detectivebureau lachen hem ook uit als hij de hoge pieten uit Los Angels voor het gerecht wil slepen, die samen dineren met dezelfde rechters zoals zij zelf aangeven. Jake had beter moeten weten en juist nu Jake het mysterie heeft opgelost speelt hij daarmee de misdaad in de kaart. Jake, je had beter moeten weten.

Want Chinatown is verschrikkelijk goed opgebouwd. Het tempo dat de film aanhoudt is moorderend. De film sleept je mee van plotwending op plotwending. Kan je een plotwending even niet volgen, dan legt Jake Gittes het vaak nog even uit. Het is een fijne afwisseling waardoor de film overzichtelijk blijft en niet in onbegrijpelijke wendingen blijft hangen. Fantastisch hoe Jake met zijn agressieve manier van onderzoeken overal zijn informatie wel weet te vinden.

Cinematografisch zit de film ook dik in orde. Het woestijnlandschap wordt prachtig verfilmd, de film straalt ook een warmte uit met zijn gele kleurtinten. Het prachtige Los Angeles komt fantastisch naar voren, ondanks zijn leugenachtige karakter dat de stad ook in deze film vervuld. Heerlijk ook om de prachtige auto’s door deze straten te zien rijden.

Jack Nicholson maakt de prent natuurlijk helemaal af. Een fantastisch acteur blijft hij toch. Jack, altijd goed in het extreme, wordt vergezeld door de prachtige Fay Dunaway. Ze deed me een beetje aan Rita Hayworth denken. Chinatown is een gewoon een prachtige film die alles in zich heeft. Op dit moment 4½ ster maar bij herziening kan het altijd nog hoger worden.

Forget it, Jake. It's Chinatown.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ah, mooie recensie.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Herkeken, en er is ditmaal zoveel goeds aan kijkgenot bijgekomen, verhoogd naar 5* en een plekje in mijn top 10.
Allereerst de sfeer die film uitstraalt. Vanaf de muziek bij de inleiding is de toon gezet. Wat helpt is de fotografie. Naast prachtig geschoten beelden, die soms zeer spannend en krachtig zijn opgebouwd, valt vooral de geelachtige gloed op die over de hele film heen valt. De muziek komt op precies de juiste momenten. Niet bombastisch, maar heel subtiel en volledig ter ondersteuning. Daarnaast kabbelt de film rustig voort om te genieten van dit alles. Vooral als Jake rondloopt in dat kantoor, deuntje fluit, de foto's bekijkt. En dat gebeurt vaker. Een nromale regisseur zou wegzappen, hier gaat de film nog even door.
Nicholson zet hier een heerlijke rol neer, al lijkt de rol wat op andere van hem. Ook de rest is goed. Huston zet wel een hele grote smeerlap neer. Zo heerlijk kunnen het maar enkelen doen.

avatar van klute89

klute89

Prachtige film noir met super prestaties van jack Nicholson en Faye Dunaway 4*

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Eerste half uur is meesterlijk, perfecte spanningsopbouw en sfeer, het uur dat daarop volgt is sterk, het laatste half uur zwalk een beetje. Het wordt daar allemaal te ongeloofwaardig en het verhaal heeft intussen al te veel zijwegen ingeslagen. Nicholson was wel meesterlijk, maar in Chinatown zie ik toch niet het meesterwerk waar ik op hoopte. Blijft nu bij slechts een ruime 3,5*, met name door het matige laatste deel.