menu

Being John Malkovich (1999)

mijn stem
3,63 (2375)
2375 stemmen

Verenigde Staten
Komedie / Fantasy
112 minuten

geregisseerd door Spike Jonze
met John Cusack, Cameron Diaz en John Malkovich

Een poppenspeler vindt bij toeval een poort die leidt naar het hoofd van de acteur John Malkovich. Mensen die door die poort gaan beleven een paar minuten van zijn leven. Ze besluiten hun ontdekking commerciëel uit te buiten.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Cbhw2acaDSo

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Solipsis
4,0
Sterke film, vaker gezien... de meeste van de lage beoordelingen waarover ik lees lijken me toch duidelijk meer een mankement van de kijker zelf die het niet kan volgen, dan dat je het kan afschrijven als een te vage film.

Absurd en vaag is niet hetzelfde, sommige mensen begrijpen de betekenis van absurdisme misschien niet maar bij daadwerkelijke vaagheid moeten we toch veronderstellen dat de maker zelf niet eens weet welke betekenissen hij is aan het geven.

Je kan niet zomaar aannemen dat als je het zelf niet kan volgen, niemand het kan volgen.

avatar van SmackItUp
2,5
Solipsis schreef:
Sterke film, vaker gezien... de meeste van de lage beoordelingen waarover ik lees lijken me toch duidelijk meer een mankement van de kijker zelf die het niet kan volgen, dan dat je het kan afschrijven als een te vage film.

Absurd en vaag is niet hetzelfde, sommige mensen begrijpen de betekenis van absurdisme misschien niet maar bij daadwerkelijke vaagheid moeten we toch veronderstellen dat de maker zelf niet eens weet welke betekenissen hij is aan het geven.

Je kan niet zomaar aannemen dat als je het zelf niet kan volgen, niemand het kan volgen.


Het kan toch ook zo zijn dat sommigen gewoon niet van vage films houden? Of je het nou snapt of niet.

avatar van Pim1993
4,0
Poeh! Hier moet je wel voor open durven te staan, maar wanneer je hem met open armen onthaald zul je daar ook absoluut een spijt van krijgen. Fantastisch origineel verhaal die bij vlagen een glimlach op je gelaat tovert. Af en toe gaat de absurditeit wel ten koste van de rode draad en in het tweede deel van de film lijken veel dingen met enorm veel vaart te gaan. Desalniettemin een pluim voor het script.

Ik heb van nature moeite met films waar abstractie en absurditeit centraal staan. Vaak doe ik ze af als 'het op papier kalken van een hersenspinsel' waarbij het lijkt alsof de bedenker juist GEEN inspiratie had voor een goed verhaal.

In dit geval heeft het positief uitgepakt, vermakelijke film! kappeuter wil ik bedanken voor deze tip!

avatar van IH88
3,5
“Meet you in Malkovich in one hour.”

Being John Malkovich is een film met een absurd uitgangspunt, maar ook een film met een erg persoonlijk en menselijk verhaal. Want hoe ver wil je gaan naar je zucht naar het eeuwige leven? En als je zelf ongelukkig bent met je leven, hoe ver ga je dan om iemand anders leven binnen te dringen? En wat heeft dat voor een effect op de mensen om je heen?

Prima vragen, die in Being John Malkovich op een humorvolle, zwartgallige en uiteindelijk ook tragische manier worden gesteld, met een script waarin je duidelijk de hand van Kaufman ziet. Kaufman kan nog zo'n absurd verhaal neerpennen, hij zet uiteindelijk toch altijd de personages centraal. En Spike Jonze weet dat goed te vertalen naar het witte doek. Cusack en Diaz zijn goed, maar Malkovich en Keener geven hier echt een masterclass acteren. Vooral Keener is een openbaring. Being Joh Malkovich is een grappige maar tegelijkertijd ook deprimerende filmervaring. Een vreemde combinatie, maar in de handen van deze vakmensen werkt het.

avatar van SmackItUp
2,5
Voelde voor mij niet meer als een droge en licht absurde film. En daar gaat het voor mij eigenlijk al een beetje mis. De film teert op het uitgangspunt en absurde scènes, maar wanneer je daar aan gewend bent kijk je daar dwars doorheen. Het wordt trager en saai, het voelt gewoontjes. Buiten dit heeft deze film niets te bieden. Cusack acteert sowieso als een natte dweil en visueel is het maar lelijk. Jammer, want normaal gesproken liggen dit soort films mij wel, maar uiteindelijk is het me dan toch niet gek genoeg.

2,5*

avatar van Fisico
3,5
Being John Malkovich is een degelijke film waarbij een gebuisd poppenspeler in het hoofd kruipt van de grote John Malkovich. Een absurd en surrealistisch uitgangspunt, maar wel vrij origineel te noemen. Wat betekent het om de controle van iemand anders over te nemen? Wat doet het met je als je voelt én denkt als iemand anders? En wat als je die beheerst en kan sturen? Interessante vragen die tijdens deze film aan bod komen, het zij op een luchtige komische manier. Mocht de film duisterder geweest zijn, had ik hem wellicht nog meer kunnen appreciëren. Identiteit staat centraal in deze film. Het is een beetje als een nieuw leven, een nieuwe start. In de huid van een ander kan je misschien alsnog je dromen waarmaken.

Ik hou er wel van om als kijker uitgedaagd te worden voor iets wat verder staat van onze realiteit. Zeker wanneer het algemeen kader je wel vertrouwd voorkomt. Zo vindt Craig op zijn nieuwe saaie baan een geheime doorgang die recht uit Alice in Wonderland lijkt te komen. Maar hoe langer de film duurt, hoe meer absurd hij wordt. Jammer, want ik verloor er zo de aandacht wat bij. Bij momenten is het te gek voor woorden.

John Malkovich zelf doet het uitstekend en speelt de diverse (opgelegde) persoonlijkheden met verve. Ook de anderen kwijten zich uitstekend van hun rol. Leuk om eens gezien te hebben!

Zwolle84
Ik blijf er gemengde gevoelens bij houden.

Enerzijds: Heerlijk droge humor en een zeer origineel uitgangspunt. Nu is Malkovich zelf al - los van de titel - de perfecte acteur voor zo'n rol, met zijn immer geërgerde uitdrukking. Maar in combinatie met de titel/het uitgangspunt is het natuurlijk helemaal briljant.

Het punt is alleen dat Being John Malkovich bij vlagen domweg saai is. Het weet geen kleine twee uur te vermaken en de drama had van mij grotendeels achterwege mogen blijven. In het licht van het concept begrijp ik Jonzes keuze wel, maar de film is te absurdistisch om ook nog eens te kunnen ontroeren. En dan wordt zo'n laatste halfuur vooral ontzettend stroperig.

Blijft een degelijke 7 over, die best misplaatst voelt bij zo'n bijzondere film.

4,5
Heerlijke absurdistische film met Malkovich, Cusack, Diaz en Keener op topniveau. Charlie Sheen mag ook nog even aanschuiven. Laatste kwartier met daarin de 'afwikkeling' van de context is wat minder en de film is hier en daar wat preuts in het geforceerd niet tonen van vrouwelijk naakt. Daarom niet de volle vijf punten.

3,0
Erg moeilijk om deze film te beoordelen. Ik heb me er niet mee verveeld, maar ik kon er niet makkelijk inkomen. Het begint namelijk al redelijk absurd en het duurt een tijdje voordat John Malkovich daadwerkelijk in the picture komt. Pas op dat moment wordt het eigenlijk pas boeiend, want daarvoor ben je voornamelijk naar John Cusack aan het kijken en dat is niet echt spannend. Het karakter van Cusack is echt een lapzwans.

Als ze in de portal van John Malkovich terecht komen wordt het allemaal wel interessanter door de relaties die daarin ontstaan. Het verhaal blijft echter goed te volgen en blijft dan wel boeiend tot het eind. Op het gedeelte van Lester en het gebruik van de portal om zijn leven te verlengen na dan: ik begrijp dat dit een groot onderdeel van het verhaal is, maar ik kon hier wat minder mee.

Moeilijk om te zeggen wat ik van deze bijzondere film vind. Gematigd positief zullen we dan maar zeggen. *3

avatar van kappeuter
4,5
kappeuter (crew)
Huurders kunnen niet rechtop staan in illegale mini-kamers New York | Bizar | AD.nl

AD schreef:
Een appartement in het New Yorkse stadsdeel Manhattan is illegaal verbouwd tot elf mini-kamers waarin de huurders niet eens rechtop konden staan. Zij moesten zich op hun knieën voortbewegen, anders raakten ze het plafond van nog geen 140 centimeter ‘hoog’. Het appartement is afgesloten en de huurders zijn elders ondergebracht.
Vrijgegeven foto’s van het New Yorkse Department of Buildings lijken uit de film Being John Malkovich te komen, waarin een scene zich afspeelt op een verdieping tussen twee bestaande verdiepingen in.

avatar van blurp194
3,0
Wellicht het meest absurde script ooit.

En meteen daarbij ook nog eens de meest weirde rol voor Malkovich - en dan zeker die scene waar hij in zijn eigen hoofd zit - of hoe druk je dat uit. Je moet er maar opkomen. En, als je me dan twintig jaar geleden gevraagd had wat ik van de film vond, had ik ongetwijfeld onmiddelijk woorden als 'meesterwerk' en 'geniaal' gebruikt.

Maar aan de andere kant is de film ook wel wat dun - zonder de Malkovich gimmick blijft er niet zoveel over. Qua cinematografie is het allemaal wat mager, er is nauwelijks sprake van een soundtrack, en - wellicht sta ik daar alleen in - van het acteren was ik nou ook niet zo kapot. Diaz krijgt wat bonuspuntjes omdat ze zo onherkenbaar blijft, maar de rest? Keener doet het voor mij echt niet, Cusack dobbert maar een beetje net als zijn karakter, en Malkovich - tsja, waar ga je dat aan meten om te bepalen of hij het goed deed. Hij overtuigt als Malkovich, maar ja, dat lijkt me ook wel het minste.

En wellicht nog als belangrijkste overweging, ik vind het er altijd wel bijhoren voor een goede film dat je die ook meerdere keren zien kan. Maar met deze valt dat toch tegen - als de verrassing er af is, blijft er vooral een lange zit over.

avatar van JoeCabot
3,5
geplaatst:
Je hebt bizar. Je hebt absurd. En dan heb je Charlie Kaufman. Waar hij zijn gekke ideeën vandaan haalt, is een mysterie. Een nog veel groter mysterie is hoe hij dit scenario ooit verkocht kreeg. Tijdens de aftiteling kwam maar één gedachte in me op: ‘Waar heb ik nu twee uur naar zitten kijken?’ Anyway, fijn dat men hier alsnog 13 miljoen dollar voor over had. Het was de gok zeker waard.

Ik kan eigenlijk weinig negatiefs zeggen over deze film. De locaties, de cast (met een bijna onherkenbare Cameron Diaz), de cynische grappen, de fotografie, zelfs de poster… Het klopt allemaal. Alleen is het soms gewoon saai. Op den duur viel de film toch net iets te veel in herhaling.

3,5*


Gast
geplaatst: vandaag om 09:39 uur

geplaatst: vandaag om 09:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.