• 9.374.429 stemmen

Lawrence of Arabia (1962)

Avontuur / Biografie | 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Genre: Avontuur / Biografie

Speelduur: 210 minuten / 228 minuten (gerestaureerde versie) / 187 minuten (1970 re-release) / 222 minuten (premiere cut - zonder overture) / 202 minuten (verkorte versie)

Alternatieve titel: Lawrence van Arabië

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Turks en Portugees

• Netflix Bekijk via Netflix

• Bioscoop Te zien in één bioscoop ()

Plot Lawrence of Arabia

"Nothing is written."

In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

T.E. Lawrence

General Murray

avatar van FisherKing

FisherKing

Pieter Montana schreef:

Het gebeurt niet vaak dat een 2de kijk op een film nog brillianter is als de 1ste maal.Maar Lawrence maakt de uitzondering.

Nog nooit is bijna 4-uur zand kijken zo boeiend geweest.

Al die prachtige shots over de woestijn met zandstormen,rotsen en uitgestrekte vlakten.

De, toen nog onbekende, Peter O'Toole houdt goed stand door zijn speciale manier van acteren tussen al het andere acteertalent met Alec Guinnes, Omar Sharif en een voortreffelijke Anthony Quinn.

Voeg daar nog eens de onsterfelijke soundtrack van Maurice Jarre aan toe en een ijzersterk verhaal(dat einde ) en je hebt een prachtig meesterwerk.

Natuurlijk blijft hij op 5* staan en hij komt een plaatsje hoger in m'n top 10.

How True. Bij deze verhoog ik het naar 5*

avatar van serpico

serpico

Hmm deze film is duidelijk niet aan mij besteed.

Ik had er wel hoge verwachtingen van en kocht hem dus op dvd. Maar helaas.
Ik moet zeggen dat de muziek wel goed is maar de film gaat mij echt veeeeeeel te traag. Al dat gezever in de woestijn.

Echt meeslepend werd de film ook nergens, wat best beter had gekund aangezien het doden van je vriend omdat hij gewond is best emotioneel is.

Peter O'Toole vond ik eerlijk gezegd niet echt overtuigen. Zijn acteerstijl sprak mij niet echt aan.

Wel een goed punt waren de mooie beelden zo nu en dan gecombineerd met die mooie muziek, maar wat de film voor mij echt onderuithaalde was het veel te lage tempo.

Nu is dat in veel films uit die tijd zo, maar ik ben daar gewoon niet aan gewend. Ik snap wel dat andere mensen dit een prachtige film kunnen vinden.

Toch 3*

avatar van max4-ever

max4-ever

Ben het eens met serpico...

Heb veel lange films gezien maar deze film viel tegen.

Geen slechte film maar zeker geen aanrader in mijn ogen

daarom 3*

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Als ik zo naar jouw stemlijst kijk kan ik het niet echt serieus nemen. Al die films van 4,5 naar 1*? Hmm.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

De film duurt te lang om meeslepend te zijn. De lengte had op mij als kijker en vervreemdende uitwerking. En ik heb het idee dat de film juist poogt meeslepend te zijn... Dat is dus niet gelukt.

Positief zijn de sets, de vele figuranten, en de goede effecten e.d. voor die tijd. Het is alleen wel een beetje nodig om iets te weten over de tijd en de motieven van de diverse partijen, want ik had geen idee dat de Britten tijdens WO1 ook bezig waren in Arabië.

Dramatisch slecht zijn de waardeloze theaterdialogen, Lawrence zijn makeup (eyeliner), en de algehele gayness van Lawrence. Opmerkelijk genoeg wordt over de "echte" T.E. Lawrence gezegd dat hij homo zou zijn, welnu, Peter O'Toole is er goed in geslaagd zijn personage als zodanig te portretteren.

Maar veruit het ergste was nog wel de tenenkrommend irritante score. Sjonge wat ging dat vervelen zeg. Daarom was het ook superirritant dat er twee vreemde 'pauzes' in de film zaten - op de DVD - bestaande uit zo'n 5 minuten aan stilstaand beeld met alweer dat tenenkrommende muziekje eronder.

2.5 sterren

Captain Pervert schreef:

Zegt dat wat over de film, of zegt dat wat over jou?

avatar van erwku

erwku

Captain Pervert schreef:

Maar veruit het ergste was nog wel de tenenkrommend irritante score. Sjonge wat ging dat vervelen zeg.Nee, het was een slechte combinatie tussen een theaterstuk en een spektakelfilm.

Een van de beste scores allertijden!

Wat een Onzin!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Tijdens het lezen van de comments dacht ik: "mên, heb ik een andere film gezien ofzo?" Maar wat Serpico en Captain Pervert zeggen op de zevende pagina, daar ben ik het helemaal mee eens . De muziek is overigens wel goed, maar om het telkens te blijven herhalen, wordt zwaar irritant op den duur. Hij viel me helaas ook erg tegen.

pjutter

geweldige film, die versterkt werd door na afloop ook nog te kijken naar The Making Of,

prachtig verhaal, geweldige muziek en super mooie beelden in de woestijn.

terecht een klassieker.

duurde wat mij betreft NOG te kort,

het eerste gedeelde was wel het beste deel van de film, het einde kwam voor mij ook redelijk onverwacht,

de rest is perfect!

pjutter

weet iemand nog vergelijkbare films ??

avatar van erwku

erwku

Niets is vergelijkbaar met Lawrence of Arabia!

ooww best jammer,

alhoewel deze film dan wel uniek blijft

avatar van ivg1

ivg1

Gewoon een klassieker, zoals verschillende andere films van David Lean.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

pjutter schreef:

weet iemand nog vergelijkbare films ??

Spartacus, Ben-Hur, 10 Commandments.

Ik vind dit echt een draak van een film overigens. Epische films gaan me steeds minder boeien en Lawrence of Arabia zelf vond ik maar bijzonder matig. Allereerst is de lengte vaak een struikelblok. Het laatste half uur is altijd doorworstelen bij mij. De massale scenes blijven indrukwekkend, maar aan de andere kant raak je er ook aan gewend, omdat je zulke scenes ook in hedendaagse films vaak genoeg ziet.

avatar van Kai

Kai

Je ziet ze tegenwoordig idd vaak, maar nergens zo levensecht als in dit meesterwerk. Hier waren de massale scenes met echte acteurs en geen CGI. En de computer zal het dan ook nooit winnen van de echte filmkunst!

avatar van ags50

ags50

Bij het uitkomen van deze film in Nederland (1963) in de bioscoop gezien. Was nog geen 13 jaar en heb ademloos toegekeken.
In 1977 was ik dolverheugd in een re-run de complete film nog eens te kunnen zien. Daarna herhaalde malen op de televisie geweest, meestal in helaas verkleind beeldformaat (1.33 i.p.v. 2.40). Sinds 1992 (aanschaf video-speler) zeker 1 maal per jaar thuis herhaald. Wat is DVD dan een opluchting.
Voor mij de enige film (tot nu toe en ik heb intussen meer dan 2400 titels in bezit) die 5* waard is. Het boek (Seven Pillars of Wisdom) is vrij nauwkeurig, maar niet geheel, gevolgd (te lang). Overigens schijnen bepaalde stukken door Lawrence niet geheel naar waarheid te zijn geschreven.
Prachtige opnamen (opgenomen in Jordanië - waar Wadi Rumm werkelijk ligt -, Marokko en Sevilla - als Cairo in 1917), voor die tijd met filters om nachtopnamen te fingeren. Topacteurs met een "broekie" als Peter O'Toole in de hoofdrol was heel gewaagd maar heeft uitstekend gewerkt.
Het leukste moment: het gesprek in de tent van Auda abu Tayi Thy mother has mated a scorpion.
Het indringendste moment: na de verovering van Akaba bij terugkeer in Cairo in de officer's mess over de limonade en het bed It's for him.

ThaMovieVoter

Ook niet alles in deze film is geheel naar waarheid geschreven hoor

garlic senior

Vinokourov schreef: ''epische films gaan me steeds minder boeien''

deze film is gemaakt in 1962 dus het is 1 van de eerste epische films en de film is al behoorlijk oud dus jij hebt het vooral over films die na Lawrence of Arabia zijn verschenen.

natuurlijk is de film wat langer aangezien het jaar waarin het is gemaakt dit is geen film uit de 21ste eeuw hoor!

deze film staat in mijn top 10 en het is zeker een goede film!!!!

ThaMovieVoter

The Ten Commandments, Ben-hur en Spartacus waren de eerste.

avatar van Sander2

Sander2

Seven Samurai was nog eerder gemaakt dan die 3 films. Overigens bestaan er volgens mij nog veel oudere epische films. Greed bijvoorbeeld, duurde oorspronkelijk 7 uur geloof ik.

dat zijn er dus 5 en zoveel zijn dat er niet

avatar van starbright boy

Er zijn er nog veel meer. Dit was bijlange na niet de eerste. Dit was eerder een film midden in een epische trend van destijds. Van halverwege de jaren '50 tot deze film zijn er alleen al tientallen gemaakt.

De eerste epische film lijkt me trouwens The Birth of a Nation (1915). Ook The Ten Commandments, Ben-Hur en Spartacus zeker niet. De eerste twee waren zelfs al eerder verfilmd.

garlic senior

ik geloof niet dat Vinokourov heel veel epische films gezien heeft voor het jaar 1962

de oudste film die ik ooit heb gezien is Ben-Hur die kwam uit het jaar 1959

avatar van fieko

fieko

top film heb ervan genoten is de 4sterren meer dan waard

starbright boy schreef:

Ik heb het dan wel over films in kleur, net zoals deze.

avatar van Gerritj

Gerritj

Supergoeie film.

Genoten van begin tot het einde. Liever gezegd in deze film van einde tot einde.

Die fantastische opnamen in de woestijn en bovenal "wat een acteurs"

Waar hebben ze al die paarden en kamelen vandaan gehaald.

avatar van Paranoid

Paranoid

Acteerwerk is uitmuntend in deze film maar helaas wordt het verhaal niet tot de waarheid vertelt...

ThaMovieVoter

Wat is de waarheid dan in jouw ogen?

avatar van ags50

ags50

Volgens mij toch overal te koop (en niet eens duur, soms nog geen Eur 10.00) in diverse uitvoeringen: MediaMarkt, FreeRecordShop etc. Op internet zeker nog te verkrijgen.

avatar van Jan W

Jan W

Hier zijn vele versies van te vinden. Ik heb in ieder geval de gerestaureerde 2-dvd met fantastisch beeld en geluid. Dit valt helemaal op als je in de extra's wat ongerestaureert materiaal tegenkomt, wat een verschil! (vergelijk 2 megapixel met een 12 megapixel fototoestel).

Waanzinnig epos die de avonturen van Lawrence laat zien en vooral ook inzicht geeft in man's psyche. De massa-scenes zijn nu eigenlijk vooral opvallend omdat het geen computerwerk is (zoals in LotR) maar het is allemaal live gedaan. Wat een enorm werk moet het zijn geweest om deze film te maken. Mijn laatste compliment is voor de filmscore, 4,0