Genre: Horror / Thriller
Releasedatum: 14 juli 2016
Bekijk via CineMember
Plot The Neon Demon
"Beauty is vicious."
Jesse is een aspirerend model dat besluit te vertrekken naar Los Angeles. Daar aangekomen raakt haar jeugdigheid en levenskracht gevangen in een wereld van schoonheid en teloorgang door geobsedeerde vrouwen die er alles voor over hebben om te krijgen wat zij bezit.
Jesse
Hank
Mikey
Casting Director
bzzz
de film liet me niet los dus een tweede keer gekeken... het blijft een visueel prachtige film ondersteund met perfect passend audio, Elle Fanning zet de rol ijzersterk neer, ik vond Jena Malone (Ruby) en Abby Lee Kershaw (Sarah) ook perfect gecast... de symboliek in de film is nog steeds mysterieus (de steeds terugkerende maan als toeziend oog/ het roofdier in de slaapkamer als start van naderend onheil, de driehoeken deden me aan diamant denken na de opmerking 'she is a diamond in a sea of glass' .... eens kijken wat de reviews op het internet hierover zeggen. Cijfer verhoogd naar een 4
nummer2
Inderdaad. Net als dat minimale monttrekje van Sarah wanneer Gigi dat oog uitbraakt, ook zo'n piepklein trekje van menselijkheid. Hoewel me dat ook wel weer doet denken aan een roofdier dat een prooi ziet, als verwijzing naar die subplots met de katachtigen (leeuw op bed, opgezette poema, Sarah die zich als een roofdier op Jesses bloed stort).
Heb 'm nu voor de 3e keer gezien, en moet zeggen, ik ben nu wel overtuigd van de film als geheel, inclusief het einde wat ik eerder wat onwennig vond.
Dacht nog aan 1 mooi stukje over Sarah (mijn lievelingspersonage): wanneer Jesse aan Gigi vraagt of haar chirurg het als een compliment bedoelt wanneer hij haar 'bionic woman' noemt, is Sarah de enige die er om kan lachen. Weer zo'n eigenaardig stukje menselijkheid. Volledig terecht dat zij er met de 'winst' vandoor gaat!
Dit maal in het bijzondere (nieuwe!) 5e zaaltje van Hartlooper gezien. Er zijn wel wat verbeterpunten, maar overall toch een leuke aanwinst voor Utrecht. Een zaaltje speciaal voor audio-visuele kunstwerkjes, met 24 zitplaatsen die voorzien zijn van goede stoelen en uitklaptafeltje. (nadeel: mensen die weg willen kunnen moeilijk weg, en zullen dus de hele film blijven kreunen en steunen om hun ergernis kenbaar te maken)
Overigens bzzz, de driehoek komt ook terug vlak voor Jesse in het zwembad wordt geduwd. Drie personen om haar heen, zij in het midden.
Bélon
Herzien in een iets knussere zaal en was nog steeds net zo onder de indruk. Ach ik verhoog gewoon naar 5,0* een paar kleinigheden wil ik Refn best vergeven.
Om even Jodorowsky opnieuw aan te stippen: ben blijven zitten bij de aftiteling en opvallend was dat de man expliciet bedankt werd door Refn.
Bélon
Ik heb mij niet verdiept in de voorgeschiedenis van de film dus voor mij was het opvallend.
Een interview met Jodorowsky zou best een leuke extra zijn op de Blu-ray
(die ik waarschijnlijk moet importeren uit FRA/DE/UK want ik heb zo'n vermoeden dat Cinéart alleen een DVD in Nederland uitbrengt. Schaalt lekker op 4K schermen die 720 x 576 resolutie
John Milton
ondoenlijk, zo'n dvdtje op een grote 4k tv, zeker bij een film als dit.
Zwolle84
Waarom alleen een dvd? Cinéart bracht Drive en OGF ook op blu uit, neem aan dat dat bij TND niet anders zal zijn.
danuz
Wat het precies is?, maar ik vind de laatste twee Refn's echt tergend! Zo saai, zo pretentieus (dat ik dat woord ooit nog zou gebruiken
). Het zit hem meer in het ritme/shot opbouw dan in het verhaal volgens mij. Het tempo werkt voor mij totaal niet, waardoor ik nooit in de film ben gekomen. Vind het daardoor echt "mooie" leegfilmerij, met ook nog eens een redelijk stupide blik op de fashion wereld (zo had ik dat ook bij Black Swan's verbeelding van de balletwereld).
John Milton
Dan schaf je toch ergens een digitale HD versie aan?
Maar het verwonderd me wel, dat vasthouden aan dvd'tjes.
Maarten0402
Mja. In dit geval en van Drive en OGF zeker, maar er zijn soms uitzonderingen.
Ik heb nog steeds van Band of Brothers de dvd box en zal nooit de regio-b blu-ray box ervan kopen.
Afschuwelijke auto-cleanup tool hebben ze gebruikt en zorgt voor lelijk onverwachte elementen (uitgebeten plekken en bij die paratrooper plane jump zijn de parachutes deels weggevallen: comparison image). Onacceptabel. Japanse blu-ray is beter, maar die kan ik niet afspelen.
Bélon
Ah je hebt gelijk zo te zien (zag op de Cinéart site geen specifieke Blu-ray release staan en zie nu dat je bij Bol.com kunt switchen tussen Blu-ray/DVD, wel op een ander (sub)label (?): Pias). Gezien het feit dat The Neon Demon niet echt populair is zou ik het overigens niet raar vinden als geen Nederlandse Blu release volgt. (Valhalla Rising had ook geen Nederlandse Blu release al was de DVD uitgebracht via Paradiso Home Ent.). Ik wacht wel even af wat Cinéart hierover gaat melden.
Dan schaf je toch ergens een digitale HD versie aan?
Dat kan en dat doe ik meestal: ik heb een kleine "gefilterde" filmcollectie waarin alleen (voor mij) échte topfilms komen die ik dus wel fysiek in bezit wil hebben, uiteraard met top audio/video kwaliteit en mooie editie met boekje (denk aan Arrow, MoC etc.). De rest zie ik 1x in de bios of download ik en hoef ik niet meer op fysieke drager te hebben.
Badalamenti
Het zit hem meer in het ritme/shot opbouw dan in het verhaal volgens mij.
Had precies hetzelfde gevoel...... misschien moet Refn het scenarioschrijven maar aan anderen laten.
danuz
Uhm, ik bedoel dus juist dat het ritme/shot opbouw me irriteerde/verveelde
Badalamenti
Uhm, ik bedoel dus juist dat het ritme/shot opbouw me irriteerde/verveelde
Het scenario bepaalt toch sterk het ritme van de film...... niet ?
Banjo
- 2035 berichten
Zo hey!
Wat een hoge cijfers, laat deze maar snel te huur zijn..
Het verhaal lijkt me suf en de posters schrikt me een beetje af.
Maar het kan natuurlijk geweldig gaan worden...
Zwolle84
Het verhaal lijkt me suf en de posters schrikt me een beetje af.
Dan verwacht ik dat de film je ook niet zal liggen, maar niet geschoten...
Bij The Neon Demon vormt het allemaal één geheel; de posters gaven al een heel goed beeld van hoe de film zou zijn. En ik zie dat je Only God Forgives ook een onvoldoende geeft, dus ga er niet met té hoge verwachtingen in.
Walter S.
Ik vond the Neon Demon een stuk beter dan OGF, dus het zegt ook weer niet alles.
John Milton
True, het zegt niet alles. Maar ze zijn zeker wel vergelijkbaar. Ik acht het aannemelijk dat de meeste Drive fans die OGF volslagen kut vonden, niet opeens de loftrompet zullen gaan steken over TND.
Neuh
Ik zal niemand snel de BFG aanraden, hoogstens een niet te kritische papa met jonge kinderen, maar zelfs dan is er nog wel wat beters op dat gebied te vinden.
Ik adviseer hem om hem toch te gaan kijken, maar met niet té hoge verwachtingen.
Of grap je over het gebruik van de afkorting TND voor The Neon Demon?
Walter S.
Neuh
Of grap je over het gebruik van de afkorting TND voor The Neon Demon?
IK beschouwde mezelf altijd als een kritische persoon. Tot ik op Moviemeter terecht kwam.
Al is het misschien ook wel van belang met welke insteek je naar de bios gaat.
G&G mbt afk.? NMCOT.
Banjo
- 2035 berichten
Oke jongens, deze film heeft dus veel weg van Only god forgives....
Een dromerige sfeer met weinig dialoog?
Een troost is voor mij dat ik absoluut geen fan ben van Ryan Gosling!
die hier gelukkig niet in speelt
En soms vind ik die dromerige sfeer juist wel fijn, maar het kan ook wel te klef worden zoals in deze bijvoorbeeld I Origins (2014)
Dat is allemaal heel persoonlijk natuurlijk...
Warp
Toen NWR een keer in een interview zei dat hij van de toekomst was schoot me dat te binnen en vatte ik het na het zien van The Neon Demon. Wat een audiovisueel spektakel was dit, het ziet er dan ook echt prachtig uit. Van flitsende felle shows met harde synths erin tot de wat rustigere, dreigende scenés met een betoverende soundtrack aan toe. Enkele keren heb ik echt met open mond zitten kijken. De soundtracks werken heerlijk hypnotiserend, het album wordt hier regelmatig afgespeeld via Spotify.
Abbey Lee was al een actrice die me opviel in Mad Max: Fury Road en speelt hier ook weer voortreffelijk, persoonlijk mijn lievelingspersonage van TND. Eigenlijk acteert iedereen goed, Elle Fanning is perfect gecast als Jesse en zelfs Keanu Reeves viel reuze mee met zijn aparte rol. Ook leuk om Karl Glusman weer tegen te komen na ‘Love’.
In vergelijking met 'Only God Forgives', waar soms de symboliek wat vaag en geforceerd aanvoelde is het hier stukken beter. De verwijzingen, symboliek en metaforen zijn hier erg goed geplaatst. Het verhaal komt duidelijk over en doet op deze manier geen afbreuk aan de film. Om het tot in perfectie te snappen (met waarschijnlijk de meerdere interpretaties ) lukt na slechts één kijkbeurt nog niet (wellicht wel nooit en beter ook), maar dat is dan ook een reden om naast het audiovisuele de film meerdere keren te herzien.
De film spookt nu al sinds ik hem heb gezien in m’n hoofd en wil hem het liefst weer snel zien. De opening en eindcredits alleen al zijn beter dan een hoop films die ik gezien heb. Bij herziening zal hij nog hoger komen te staan, en weet ik (bijna) zeker dat Refn zich hiermee overtroffen heeft ten opzichte van ‘Drive’.
ghostman
Geforceerde lowbudget B-film nonsens . Mensen die opzettelijke vage films maken om gewoon vaag te kunnen zijn en om op te vallen , vind ik prutsers en amateurs ...
Zwolle84
Ik vind hem allesbehalve vaag, maar ik ben dan ook buitengewoon extreem intelligent. Echt hoor, vraag maar bij me na.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen