• 9.381.208 stemmen

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Sciencefiction / Actie | 138 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 7,7 (1.019.136)

Releasedatum: 16 december 2015

Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

"Every generation has a story."

Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.

Luke Skywalker

General Leia Organa

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Supreme Leader Snoke

avatar van The_CrY

The_CrY

IH88 schreef:

Waarom zou de incidentele sci-fi fan nostalgische gevoelens krijgen bij een nieuwe SW film? Laat staan fanservice? Ik ben opgegroeid met de SW films en durf me wel een hardcore fan te noemen en voor mij was het inderdaad een feest van herkenning. (...)

Je hebt gelijk, ik moet het toelichten. Met de incidentele fan bedoel ik de fan die de originele trilogy heel tof vindt, de prequels veracht, en het daarbij laat. De hardcore SW fan, zegge de Star Wars nerd, ziet het verhaal van 1-6 als een geheel; heeft zich verdiept in de Expanded Universe (en baalde flink toen Disney die afschafte uit hebzucht); en heeft de animated series gezien/is dat van plan. JJ Abrams was dat duidelijk niet, anders had hij wel wat meer oog voor details gehad in TFA (herkenbare/meer aliëns, etc.).

Natuurlijk is het makkelijk van Abrams maar TFA is voor de rest zo genietbaar dat ik het hem niet al te zwaar aanreken. Dat heb ik bij Lucas ook niet gedaan. ROTJ is veel te goed daarvoor. En in december kunnen we weer genieten van de originele Death Star dus ik heb me al verzoend met het feit dat SW en Death Stars de Spock en Kirk, de Ross en Rachel, de Holmes en Watson van dit universum zijn .

Er is genoeg SW materiaal zonder een Death Star. Ik kan het dus niet met je eens zijn. TFA is inderdaad een erg genietbare film met hele toffe karakters, dus ook ik reken het Abrams niet al te zwaar aan, maar het plot blijft voor mij een gebrek aan creativiteit. De sfeer bevalt me echter wel, en tot nu toe zijn A New Hope en The Phantom Menace naar mijn mening ook de minsten uit hun respectievelijke trilogieën, dus dat biedt alleen maar hoop voor VIII en IX.

avatar van michael L

michael L

Ik neem deze site niet meer serieus , ik erger me kapot aan aan mensen die deze film 1 ster waard vinden , dan ben je gewoon geen film liefhebber en waarschijnlijk niet ouder als 12 (sowieso qua intelligentie ) Dit is als je zin hebt in het kijken gewoon een goeie film , en als je dat niet vindt mankeer je iets of je bent geen film liefhebber .

avatar van IH88

IH88

Let maar op Michael, zometeen komt iemand met het argument dat deze film toch ook 5 sterren krijgt. Dus waarom geen 1 ster? Ik vind het zelf een rare beredenering maar ik heb hem al vaak op deze site langs zien komen bij andere films.

Confusie

Vooral gezellig die types die speciaal even registreren om hun denigrerend zegje over deze film te komen doen.

Met name de opmerking over de zogenoemd slechte casting had ik wel een gepaste reactie voor in mijn hoofd maar besloot ik toch wijselijk te negeren.

Al deed het mij aan de andere kant enkel des te meer beseffen wat een voortreffelijke casting deze film kent en hoeveel dat belooft voor de toekomst.

Eigenlijk ben ik te spreken over alle nieuwe personages.

Uiteraard Daisy die de rol van boegbeeld betreffende deze trilogie met gemak zal kunnen dragen, en uit zal groeien tot een Star Wars icoon zoals we nu de 'oudjes' kennen.

Maar wat te denken van bijvoorbeeld Brienne of GoT, de geinige grote Britse vrouw die ons ook in de toekomst nog Phasma zal brengen.

En natuurlijk Hux die met zijn zieke speech een van de hoogtepunten van deze film op zijn naam zette.

Om maar even wat te noemen.

Zoals ik in mijn eerdere bericht al zei, als fundering is dit alles gewoon subliem.

avatar van FazeRain

FazeRain

michael L schreef:

Joh, iedereen heeft toch het recht om zijn eigen mening te geven? Dus als iemand jou mening niet deelt, dan mankeer je iets,of je bent geen fimliefhebber,lage intelligentie? Beetje jammer dit.Klinkt als het commentaar van een 12 jarige, eerlijk gezegd haha

FazeRain schreef:

Inderdaad ik heb deze film ook een 1 gegeven omdat ik als filmliefhebber meer creativeit en orginaliteit uit Hollywood verwacht in plaats risicoloze prducties zoals rehashes,reboots en remakes

avatar van IH88

IH88

artoffiilm schreef:

Dan hoop ik voor jou dat je niet al te veel films kijkt want anders moet je wel een heel zwaar leven hebben. Films kijk ik voornamelijk voor de meest banale redenen. Ik wil entertaint en geraakt worden door een film of iets leren. Als je TFA al een 1 geeft dan vraag ik me af of je nog wel van film kan genieten. Want risicoloze producties zijn er in overvloed dus dan kan je bijna nergens meer naar kijken. Allen, Nolan, Spielberg, Tarantino, Fincher allemaal herhalen ze zich wel eens maar is het dan gelijk risicoloos en oncreatief? Als dat je maatstaaf is dan kom je bij weinig films boven de 2 sterren uit denk ik...

Confusie

Beetje jammer van de directie die de discussie nu al een tijdje op is gegaan.

Probeerde het een andere kant op te sturen maar het mocht vooralsnog niet echt baten.

Maar ik laat mij niet ontmoedigen en kan mij wederom niet bedwingen.

Ik schuif 'm er zo nog maar eens even in.

avatar van FazeRain

FazeRain

Confusie schreef:

Eigenlijk ben ik te spreken over alle nieuwe personages.

Om maar even wat te noemen.

Ik had deze gemist.Waarom spelen jullie het zo op de man, als iemand gewoon simpelweg zijn mening geeft over een film,Je hoeft het niet met mekaar eens te zijn, maar je kan wel iemands mening respecteren, toch?

Als je mijn eerste bericht leest, komt duidelijk naar voren, dat ik notabene dol ben op de Star Wars reeks.Zal blijjken, als ik later mijn mening geef, over die films.

Deze film echter, kon wat mij betreft niet in de schaduw staan, van de eerder uitgebrachte films. Gewoon mijn mening.Kan je cynisch over doen, boos dat iemand jouw mening niet deelt, over wat jii een prachtige film vindt,maar het is en blijft gewoon mijn mening.

Maakt me verder niet uit ook , wat jouw mening is.Zoals het hoort, en ik zal zeker nooit op de man gaan spelen, of iemand beoordelen op zijn mening over een film(??)

Confusie

Ik speel nooit op de man, ben 'm zelf.

Confusie

Verder gefeliciteerd met je eerste 24 uur op deze site in ieder geval.

Velen voelen zich met mij vast erg verlicht door je aanwezighed tot dusver.

Daarnaast was het dus niks persoonlijks, je bent vast een prima knul. Ik ging enkel in op de opmerking over de cast en gaf daar vervolgens mijn eigen kijk op.

Heb er verder nog geen inhoudelijke reactie op gezien.

Wat is er niet goed aan dan.

Of is het 'gewoon' je 'mening'.

avatar van Cikx

Cikx

Ik vind het ook frappant om te zien hoeveel mensen een account aanmaken speciaal om deze film een laag cijfer te geven.

Confusie

Ze zagen dat mensen enthousiast waren en dachten even een usernaampje maken.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het blijft een opvallend fenomeen vind ik.. Het gedrag van zowel de fanboys als de haters.

IH88 schreef:

Absoluut gezien ik ook een gepassionneerd filmliefhebber ben...

Confusie

Dan wel zonde dat je je vooralsnog maar hebt toegelegd op een enkele fiilm hier.

Die je naar het schijnt ook nog eens niet om aan te gluren vond.

Opmerkelijk maar hou ik wel van, opmerkelijk.

Confusie schreef:

Die je naar het schijnt ook nog eens niet om aan te gluren vond.

Opmerkelijk maar hou ik wel van, opmerkelijk.

zagen is ook een apart vak

Confusie

Vandaar dat je er even speciaal een account voor hebt aangemaakt.

Confusie schreef:

Vandaar dat je er even speciaal een account voor hebt aangemaakt.

Inderdaad zodat je wat kan zagen op dit forum,je mag me hiervoor ook hartelijk voor bedanken

Confusie

Als je een film meerdere keren bekijkt vallen je toch altijd weer nieuwe dingen op.

Zo luidt het bekend gezegde.

Spot bijvoorbeeld de dikke pinky ring van Max von Sydow.

Omtrent de recente actualiteit heb ik zelf niet zoveel behoefte aan het onvermijdelijke circus dat dan volgt.

Dus wat doe je, je knalt deze er nog maar een keertje in.

Op een of andere manier is dit nu voor mij het moment bij uitstek om me nog maar eens onder te dompelen in het Star Wars universum dat hedendaags 'verry much' in leven verblijft.

avatar van Bantavoer

Bantavoer

Een verrassende film. Hoewel ik het leuker had gevonden of liever had gehad dat ze in het begin lieten zien hoe Han Solo en Leya een zoon hebben gekregen en wat er met Luke Skywalker is gebeurd. Afijn, wel weer op het puntje van de bank gezeten. Het was weer leuk om de oudjes weer eens te zien. Jammer dat Luke pas aan het eind in beeld komt (deel 8?). Verder spelen er goede acteurs in. Special effects mogen er zeker zijn. Verhaal was ook goed, hoewel uitwerking wel beter mocht van mij. Dat Darth Vader een masker moest dragen, dat was logisch, maar waarom Kylo Ren een masker moest dragen? Afijn, wachten op deel 8.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Zwolle84 schreef:

Wat een arrogantie toch weer dat de blu-ray 27 euro (of 35 voor de steel) moet kosten. Elke film kun je in Nederland voor maximaal 20 euro op blu krijgen, maar dit is Star Wars, dus pleuren we er collectief 7 euro bovenop.

En dan ook nog eens heel lelijk met de Franse titel erbij. Die vierde kijkbeurt kan wel even wachten tot de blu-ray een beetje acceptabel geprijsd is.

avatar van AHWA

AHWA

Bantavoer schreef:

Kylo Ren draagt een masker als een soort eerbetoon aan Vader, en misschien om dreigender over te komen en/of de emoties in z'n gezicht te verbergen.

Confusie

Ik blijf deze voorlopig waarschijnlijk wel nog wel wekelijks bekijken dus in die zin is het de 35 die ik heb neergelegd eigenlijk zeker waard.

De meeste blu rays of dvds die ik koop kijk ik eens of nog niet eens.

Gister dus ook weer gekeken en voor mij blijft ie standvast overeind.

Zoveel dingen die zo heerlijk in beeld zijn gebracht.

Het euvel met de lichtelijke onoriginaliteit van het plot kan ik het niet anders dan lichtelijk mee eens zijn maar hoor je mij geen moment over wanneer het als kapstok dient voor zoveel heerlijkheid.

Zo vind ik de opening met Von Sydow erg mooi, en natuurlijk het slot niets minder dan adembenemend.

En alles ertussenin, zo'n beetje.

avatar van maurice32

maurice32

Verhoogd van 3 naar 4 sterren , dat komt omdat bij de eerste kijkbeurt de film me niet aantrok en nu bij de 2e keer wel , de sfeer van de oude star wars films kwam even weer terug

avatar van Flipman

Flipman

Ik heb Star Wars: The Force Awakens destijds niet gezien in de bios, te meer omdat het vaak moeilijk is van een film te genieten als mensen er doorheen jekkeren. Edoch, tijdens mijn laatste twee bioscoopbezoeken (Batman v Superman: Dawn of Justice en Deadpool) viel dat reuze mee. Maar dat terzijde.

Ik heb gewacht tot dit nieuwe deel werd uitgebracht op Blu-ray en man man man, wat werd ik teleurgesteld. Tot op zekere hoogte vond ik de nieuwe karakters wel werken maar hun geringe connectie met het plot en andere toevalligheden zorgden ervoor dat ik niet voldoende gegrepen werd. Bijvoorbeeld the Millennium Falcon, die dan in dat onmetelijk grote universum net moet worden opgepikt door een nog groter vrachtschip dat uitgerekend door Han en Chewie wordt bestuurd. Bovendien: die Rathtars op dat schip verslinden direct alle andere smokkelaars zodra ze die te pakken krijgen maar Finn wordt bewaard voor de lunch, zodat hij wél de kans krijgt om gered te worden? Dit kwam ontzettend onlogisch op me over en was er mede verantwoordelijk voor dat de magie voor mij werd verbroken.

Heel de film behandelt niet alleen vergane glorie, zo voelt het voor mij ook. En niet op een positieve manier. Ik vind namelijk ook de oude personages, zoals Han en Leia, niet goed uit de verf komen. Dat ligt 'm denk ik eerder aan het script dan de cast, hoewel die zich mijns inziens ook niet door de enigszins geforceerde knipogen heen kunnen worstelen. De manier waarop de bekende koppen gepresenteerd worden zorgt ervoor dat mijn interesse wat er in die 30+ jaren is gebeurd me eigenlijk bar weinig kan schelen. En dat was wel de dooddoener. Er doemden ook andere vragen op, zoals:

- Waarom keerde Luke niet eerder terug van zijn zoektocht naar the Jedi Temple, ondanks dat ie via the Force alle onrust wel zal hebben gevoeld?

- Hoe en wanneer en op welke leeftijd werd Ben Solo bekeerd tot the Dark Side?

- Hoe kwam Maz Kanata aan Anakin Skywalker's lightsaber (ook al zei ze dat dit 'een verhaal voor later' is)?

- Wie is Supreme Leader Snoke precies en waar was ie en wat deed ie in de jaren waarin de eerdere trilogieën zich afspelen?

Maar voor mij hebben al deze vragen helaas hetzelfde antwoord: geen idee en boeit me niet.

Ondanks alle audiovisuele pracht en praal en de scènes en karakters die voor mij wél werken (Finn, Poe, BB-8) was Star Wars: The Force Awakens daarvoor voor mij niet bevredigend genoeg. Bovendien vond ik de gebeurtenissen in de film teveel gekopieerd van de oorspronkelijke trilogie, met name natuurlijk Star Wars: Episode IV - A New Hope; in plaats van plannen van the Death Star wordt nu de gedeeltelijke kaart die leidt naar Luke aan een droid toevertrouwd, Rey is een vervanger voor de jonge Skywalker en opnieuw moet er een basis worden vernietigd die de kracht heeft om dit keer, in het kader van wauw-wat-origineel meerdere planeten in één keer te verpulveren!

En ook al was Han nooit een mentor zoals Obi-Wan, ook in dit deel niet, was zijn dood wel vergelijkbaar met die van de Jedi meester van Anakin en Luke. Sterker nog, ondanks dat Solo een favoriet personage van me is, was mijn interesse in de film dusdanig gedaald dat ik door dit verlies niet geraakt kon worden.

Het enige dat ik echt origineel vond was dat Kylo Ren de zoon van Han en Leia bleek en niet die van Luke. Dat had ook niet anders gemoeten. De manier waarop dit werd geopenbaard vond ik helaas te geforceerd, net als de relatie tussen Han en Leia. Die vonden steun in elkaar, in plaats van bitterheid naar malkander. Dat had hun verhaalboog enigszins boeiender gemaakt als je 't mij vraagt.

Je kan er de donder op zeggen dat in het tweede en derde deel van de trilogie steeds één van de hoofdpersonen een hand kwijtraakt, omdat er nog steeds met keiharde maatstaven van herhaling gewerkt wordt.

En dan het slot: dat vond ik veel te pretentieus, dat aanreiken van die lightsaber zonder dat er een woord gezegd werd.

Ik had grote verwachtingen van dit kersverse deel, zeker na het door velen geprezen doch door mij verguisde Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith. Ook al raakt het niveau van The Force Awakens wat mij betreft nergens de clichématige dieptepunten van het chronologische derde deel van de sage, het is duidelijk dat de franchise tot formulewerking vervallen is en de vertelling is er niet veel beter op geworden. Voor mij werkte het gewoon niet.

Heel jammer. Ik heb mijn best gedaan om hiervan te genieten maar ik kwam van een koude kermis thuis.

avatar van roald1987

roald1987

Genoten van de film, neemt ons weer mee op een nieuw avontuur met de oude bekende sfeer als van de voorgaande delen. Zoniet beter waar de karakters nu ook daadwerkelijk meer karakter krijgen dan half dood kijkende liam neeson , ewan Mcgregor en Hayden Christensen ondanks de goede pogingen. Het is een beetje meer "Disney" maar dat kan Star Wars goed hebben, jammer van de discussies hier en de onnodige lage cijfers want die slaan natuurlijk! Nergens op maar daarom moet je ook nooit een filmsite kwaliteit van een film laten bepalen, maar naar goede onderbouwde commentaren kijken (y)

avatar van Flipman

Flipman

roald1987 schreef:

In dat laatste geval ben ik bang dat het doel van MovieMeter je ontgaat.

roald1987 schreef:

en de onnodige lage cijfers want die slaan natuurlijk! Nergens op

Die zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en voorkeuren van mensen die niet, zoals jij, van de film genoten hebben. Die beoordelen hun totaalervaring. Waarom 'slaan die dan (natuurlijk nog wel!) nergens op'?
roald1987 schreef:

Niet met je eens. Dat bepalen moet je lekker zelf doen. En als je je al zou baseren op goed onderbouwde commentaren, dan zijn er hier genoeg mensen die laag hebben gestemd en daarbij goed uitleg geven waarom.

Alsnog ben ik blij dat de film voor jou slaagde waar ie bij mij faalde .

avatar van DVD-T

DVD-T

Net weer herzien en weer intens genoten. De ondergewaardeerde score van John Williams viel me dit keer nog meer op dan de vorige keren. Echt een mooi stukje werk heeft de beste man weer geleverd. Blijf het fijn vinden dat hij het wat kleiner houd in veel scenes, met natuurlijk enkele uitschieters bij de battles.

Rey's Theme is toch wel een van de beste theme's die hij heeft geschreven voor de hele Star Wars saga. Erg mooi hoe het ook in andere muziekstukken weer terug komt, vooral in "The Scavenger" als Ridley uit het grote ruimte schip komt en op haar speeder door de woestijn zweeft.

Verder werkt de relatie tussen Ridley en Boyega nog steeds fantastisch. Die knuffel raakt me iedere keer weer. Die relatie is bijna gelijkwaardig aan het niveau Garfield-Stone in de Spider-Man films. Kylo Ren begin ik als villain steeds meer te waarderen. En dan is er nog die geweldige nostalgie factor. Abrams is de enige die er in recente jaren in is geslaagd om dat fijne gevoel van toen je voor het eerst A New Hope zag, weer terug te roepen. En who cares dat het min of meer een remake van dat deel is. Het is wat het is en ik blijf er van genieten.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Weer eens gekeken, na een maandje of vier. Blijft een geweldige film, nog even spectaculair als de eerste keer. Heerlijk kijkgenot.