• 9.378.920 stemmen

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Sciencefiction / Actie | 138 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 7,7 (1.018.884)

Releasedatum: 16 december 2015

Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

"Every generation has a story."

Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.

Luke Skywalker

General Leia Organa

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Supreme Leader Snoke

avatar van Film Pegasus

Eindelijk gelukt om hem te zien. Om allerlei redenen was het er nog niet van gekomen. De film is een mooie avonturenfilm geworden die qua niveau mooi tussen de eerste trilogie (4-5-6) en de tweede trilogie (1-2-3) zweeft. De film speelt nogal op veilig met figuren die wat op oudere figuren lijken. Een verhaal dat logisch is als vervolg en dus ook weinig verrast. En bijrollen en cameo's die vooral voor de fans leuk zijn, maar eigenlijk niet veel bijbrengen. Het ziet er gelukkig allemaal mooi uit en de acteurs zijn best wel goed. Ik hoop wel dat er verandering is in het volgende deel, anders wordt het maar een herhaling van de vorige films. Return of the Jedi 2.0 of zo... Soit, ik heb er toch van genoten, maar daar blijft het dan ook bij.

avatar van steffv1

steffv1

ik vond 'm perfect

enige spijtige is, dat de zwarte acteur als Jedi word uitgebeeld op de affiches, maar hij uiteindelijk de force niet zal hebben(?)

avatar van Theunissen

Een soort van remake van het geweldige "Star Wars (1977)" (die ik voor het eerst gezien heb als kind zijnde, tijdens de zomervakantie in Canada in 1980 bij mijn oom en tante, die daar wonen), zeker m.b.t. het verloop van het verhaal en vooral ook vanwege het flauwe déjà vu einde, met inderdaad vele leuke verwijzingen naar de eerdere Star Wars delen 4 t/m 6. Die delen waren tenminste ook nog goed, terwijl de latere Star Wars delen 1 t/m 3 gewoon tegenvielen, niets toevoegden (behalve dan commercieel gezien) en ook behoorlijk flauw en kinderachtig waren (met name het vreselijke "Star Wars: Episode I" uit 1999 met die vreselijke irritante Jar Jar Binks). Ook is het leuk gedaan, dat een aantal oud gedienden weer een rol heeft in deze film zoals Han Solo en Chewbacca (samen na 40 minuten voor het eerst te zien), Princess Leia en de mensachtige droid C-3PO (samen na 80 minuten voor het eerst te zien), R2-D2 en ook Luke Skywalker in de laatste paar minuten van de film.

Hoewel het verhaal (speelt zich 30 jaar na Star Wars deel 6 af en draait om de nieuwe bedreiging die nu "First Order" heet en mede onder leiding staat van Kylo Ren, de laatste is gewoon de nieuwe Darth Vader) dus veel leek op een remake van "Star Wars (1977)", wat in mijn ogen eigenlijk ook gewoon het eerste deel is, heb ik me best goed vermaakt met deze Sciencefiction / Actie film en wist het verhaal me zelfs enigszins te boeien (met name in het eerste uur). Gelukkig is dit verhaal ook niet heel erg kinderachtig geworden (spelen ook geen kinderen meer in mee) en zit er soms ook leuke droge humor in. Vooral de leuke onverstaanbare droid BB-8 speelt daarin een belangrijk rol en natuurlijk ook Han Solo (wederom euk gespeeld weer door Harrison Ford) en soms zelfs slechterik Kylo Ren (leuk gespeeld door Adam Driver) als hij boos wordt en met zijn lichtzwaard begint te slaan. Kylo Ren speelt in deze film eigenlijk de nieuwe Darth Vader (zijn verbrijzelde helm is even te zien), maar daaraan kan hij zeker niet tippen, want die was gewoon indrukwekkender in vrijwel alle facetten zoals o.a. uiterlijk, masker en natuurlijk zijn stem (destijds James Earl Jones). Ik zeg bewust "vrijwel" want Kylo Ren had wel een meer imponerend lichtzwaard (zag er dit keer nog meer uit als een echt zwaard).

Visueel gezien spat deze film natuurlijk van het scherm af (in mijn geval slechts een 40" inch TV-scherm uit 2010, ik zeg ook altijd "klein maar fijn" ) en is het genieten geblazen van de de verbluffende computereffecten, die inderdaad van het allerhoogste niveau (daar had regisseur J.J. Abrams natuurlijk ook een enorm budget voor) zijn en ook zeer realistisch ogen. Ook de actie scenes werden fraai in beeld gebracht, met daarbij wel de kanttekening dat de Stormtroopers enorm dom oogden (raakten zelden iemand en de telepathie scene was al helemaal lachwekkend, misschien wel zo bedoeld), met zelfs een vrouw (waarschijnlijk ook nog blond ) als leider, en je ook geen geweld ziet in de vorm van verminkte of gewonde lichamen. Er gaan natuurlijk personen dood, maar die vallen allemaal netjes neer, zonder dat je verminkingen of bloed (alleen heel even in het begin om een Stormtrooper te markeren, zodat je hem makkelijk kan herkennen uit de andere Strormtroopers, die ook nooit vies werden) of bloed ziet, met misschien wel als dieptepunt de dood van Han Solo. Maar goed dat hoort nu eenmaal bij een Star Wars film en dat moet je ook maar op de kop toenemen (film is dan ook gemaakt, meen ik, vanaf 12 jaar).

Wat wel zonde, jammer en flauw is, is dat het einde weer draait om het vernietigen van een "Death Star" en gewoon letterlijk en figuurlijk een kopie is van van het einde van "Star Wars (1977)" en dan minder spannend en minder spectaculair. Dit keer is het wel een enorme grote (daar geldt "klein maar fijn" dan weer niet op) "Death Star", die gelukkig wel al volledig functioneel is en ook wordt gebruikt. De scene waarbij de "Death Star" gelijktijdig een aantal planeten van het verzet vernietigd, zag er fraai en indrukwekkend uit. De vooraankondiging daarvan met de toespraak van generaal Hux (zeer verdienstelijk gespeeld door Domhnall Gleeson) aan het Stormtrooper leger, deed me denken aan een toespraak van de Nazi's in de eindjaren 30.

De cast deed het leuk en verdienstelijk en het was natuurlijk heel leuk om de oud gedienden Harrison Ford, Carrie Fisher en Peter Mayhew weer terug te zien in hun bekende rollen van Han Solo, Princess Leia en Chewbacca. Bij de laatste valt natuurlijk niet te zien dat hij nu inmiddels flink veroudert is, maar bij Harrison Ford en vooral bij Carrie Fisher was dat natuurlijk wel goed te zien. De laatste vond ik er eerlijk gezegd ook best lelijk, erg oud (terwijl ze dit jaar pas 60 jaar wordt) en vadsig uitzien. De nieuwkomers Daisy Ridley in de hoofdrol van Rey (bevrijdt de droid BB-8, wat overigens ook al in "Star Wars (1977)" op dezelfde manier gebeurde met droid R2-D2, die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, te weten Luke Skywalker), John Boyega in de rol van Finn (overgelopen Stormtrooper, is tevens de eerste "zwarte" Stormtrooper ooit), Adam Driver in de rol van Kylo Ren (de nieuwe Darth Vader) en Oscar Isaac in de rol van Poe Dameron (piloot van het verzet), deden het vooral leuk en verdienstelijk en ze waren gelukkig ook niet irritant. En dat laatste was wel eens anders bij de nieuwe hoofdrolspelers in de Star Wars delen 1 t/m 3 (vooral bij "Star Wars: Episode I (1999)").

Het is opzicht jammer dat dit eigenlijk niet meer is dan een soort van remake van "Star Wars (1977)" en wat dat betreft is het verhaal ook niet echt vernieuwend, maar desondanks heb ik me best goed vermaakt met deze nieuwe Star Wars film en was het leuk om de bekende oudgediende personen uit Star Wars 4 t/m 6 weer eens terug te zien in hun bekende rol (in een nieuw vervolg is dit wel in ieder geval minus eentje). De film duurt met ruim twee uren best lang, maar toch keek de film zich lekker weg en dat komt mede omdat er veel in gebeurt en het verhaal nergens echt saai, flauw of langdradig is. De film krijgt van mij eigenlijk toch maar een 3,0, maar vanwege de verbluffende computereffecten (daarvoor moet je hem eigenlijk ook in de bioscoop zien) en het nostalgie gehalte, krijgt deze film er toch nog een half puntje bij en kom ik dus uit op een 3,5 als punt en dat is meer als ik van te voren had gedacht.

P.S. ik wilde eigenlijk maar een kort bericht schrijven over deze film, maar door mijn gedrevenheid is het een beetje uit de hand gelopen

avatar van Pikkemoos

Pikkemoos

Kan toch wel zeggen dat ik een Star Wars fan ben van de eerste order (49 jaar) en kijk elk jaar weer de originelen delen die nu 4, 5 en 6 genoemd worden. De delen 1, 2 en 3 zijn gewoon bagger.

Dit is gewoon een remake en dat zullen de volgden ook wel zijn. Deze ging dan nog wel, en is net geen bagger. Leuk om de oude sterren weer eens te zien maar verder is er ook echt niks aan.

Ze moeten in Hollywood eens stoppen met het maken van remakes van oude films. Tot op heden is er echt nog geen 1 geslaagd. De generatie van mij kennen de originele nog en dan zijn de remakes een deceptie. Ik zou zeggen wacht even tot wij allemaal naar de eeuwige jachtvelden zijn en dan remakes maken voor de nieuwe generatie.

avatar van De GeuS

De GeuS

Ik blijf de nieuwe 'Star Wars' films altijd kijken, maar weet zelf eigenlijk niet goed waarom'; ik vind het universum niet bijster origineel en zelfs behoorlijk saai. Buiten dat wordt hetzelfde dunne verhaaltje altijd weer 'ge-rehashed'. De jonge nieuwe hoofdrolspelers doen het aardig en zijn fris, maar de spaarzame 'hoogtepunten' moeten toch van Harrison Ford en het CGI robotje komen en dat zegt veel. Haal de visuele effecten weg en en er blijft bar weinig over; 2,5*

avatar van Tapa

Tapa

Rey zal wel verwantschap hebben met de familie Skywalker, gezien haar telepathische krachten. Al met al een leuke herhaling van zetten. Ik heb me geen moment verveeld.

avatar van Advankoev

Advankoev

Deze film is heel erg vermakend. Ik vond het beter dan de prequels, en qua verhaal ongeveer net zo goed als de eerste trilogie, de CGI is nu natuurlijk veel beter. De tempo van deze film is een beetje te snel vond ik en dat zorgde ervoor dat de nieuwe personages een best wel onrealistische ontwikkeling hadden, ondanks dat zijn de personages wel erg vermakelijk en interessant. De comeback van de oudere personages zoals Han Solo en Leia zijn geweldig en geven de film een nostalgisch gevoel. De nieuwe schurk, Kylo Ren, is ook goed. Ik was een beetje bang dat de nieuwe schurk te veel op Darth Vader zou lijken, gelukkig is Kylo Ren juist eerder iemand die nog veel te leren had, in tegenstelling tot Darth vader en daar was ik blij mee. Het is qua verhaal een beetje identiek met de eerste Star Wars, toch voelt de film lekker fris en nieuw aan en het is een goeie start op een trilogie die waanzinnig vet zal zijn (hoop ik). Ik kan niet wachten op het vervolg. 9/10

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Deze film vond ik persoonlijk tot heden de beste uit de serie films die van Star wars gemaakt zijn. Mooi gefilmd met een fraai verhaal. In de vorige films kon ik soms geen verhaal vinden, kan ook aan mij gelegen hebben. Prima film en van ons daarom de hoge score van een 8!

avatar van plano

plano

Erg vermakelijk sciencefiction avontuur. Zelf ben ik niet bepaald een "fanboy" van de serie, maar heb wel alle eerdere delen gezien.

Dit deel past prima thuis in het rijtje. Het is voer voor een heerlijke gevulde avond met alles wat je van een star wars film kan verwachten. Als eerdere delen je konden boeien, zal deze dat ook zeker doen.

Het is niet een film die ik snel weer op zal zetten en naar mijn mening is het allemaal ook behoorlijk "hype", maar desalniettemin is dit toch wel een film die je gewoon gezien moet hebben en niet omheen kan momenteel!

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik dacht ooit begrepen te hebben dat Ewan Mcgregor geen Star Wars fan is.. Maar zolang er een leuk salaris tegenover staat, is bijna alles leuk natuurlijk.

Ewan McGregor ziet nog altijd kans voor terugkeer in Star Wars | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

avatar van patrickman

patrickman

Zal wel ouder worden als ik deze ratings zie. Elke star wars was een 5 voor me maar dit deel na al die jaren was geen moer aan.

En deze niks brengende nieuwe personages ???? gaaap.

special effects van de jaren 80,het gevoel kwa vader zoon drama foetsie,aktie welke aktie ?

een 3 voor 3p0:) jammer

avatar van Thorongil

Thorongil

Matige film. Het voelt allemaal maar ongeïnspireerd aan.

Cast kon ook niet overtuigen. Maar special effects en actie is best goed en de film wordt nergens echt slecht.

Brabants

Alle Star Wars films voorafgaand aan dit deel waren een puur genot(zelfs de prequels(edoch al iets minder)). Deze J.J. Abrams slaat de plank finaal mis en is mijn inziens verre van goed of enigszins aanvaardbaar. Dit deel kent voor mij geen Star Wars gevoel en mist de diepgaande dialogen over the Force en enige achtergrondinformatie blijkt dan ook totaal misplaats overbodig. Personages verschijnen uit het niets en blijven dan ook allemaal oppervlakkig opereren. Allemaal erg jammer!!

Brabants schreef:

Eindelijk iemand die het begrijpt!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Alsof die vorige zes films diepgaande dialogen hadden over The Force. Hou toch op.

mjk87 schreef:

Uhhm, weldegelijk hoor. Ooit The Empire Strikes Back gezien?

baspls schreef:

Uhhm, weldegelijk hoor. Ooit The Empire Strikes Back gezien?

Welnee. Leuk vermaak, maar echt niet diepgaand. Helemaal niet in de dialogen.

Dat gebash op dit nieuwe deel vind ik maar interessantdoenerij, omdat de oude delen heilig zijn voor de grote groep fans en waardoor nieuwe delen op voorhand al niks goed kunnen doen. Als het nu een beroerd eindproduct is geworden, ok, maar dit was een geweldige ode aan de klassieke delen.

The Oceanic Six schreef:

Dat vind jij, Ik vind dit een beroerd eindproduct. Bi jvoorhandis helemaal niet het geval, want ik was razend enthousiast na de trailers gezien te hebben en ik ging vol goede hoop de bioscoop zaal in. Het was pas na de pauze dat ik echt diep teleurgesteld was. Bovendien vind ik delen 1,2,3 wel gewoon super goed.

avatar van horizons

horizons

De oude delen hebben het "roze bril" effect. Dit deel niet.

Gister de HD versie gekeken (yeah google play store ). Film bevalt nog steeds uitstekend.

De X-Wing gevechts scenes zijn helemaal uitstekend. Zeker als je bij een herkijk wat meer op de achtergrond kan letten.

IH88

Obi-Wan Kenobi, A New Hope: "The Force is what gives a Jedi his power. It's an energy field created by all living things. It surrounds us and penetrates us. It binds the galaxy together."

Maz Kanata, TFA: "The belonging you seek is not behind you... it is ahead. I am no Jedi, but I know the Force. It moves through and surrounds every living thing. Close your eyes. Feel it. The light... it's always been there. it will guide you. The saber. Take it."

Je moet wel een heel erge TFA azijnzeiker zijn om hier grote verschillen in te zien. Sowieso heb ik de mensen die in The Force iets diepgaands, filosofisch of zelfs spiritueels zien nooit begrepen. Ik heb ANH en TESB ontelbare keren gezien maar The Force diepgaand? De dialogen tussen Obi-Wan en Luke, Luke en Yoda en Maz Kanata en Rey over The Force kunnen zo op een bierviltje . En kan iemand mij uitleggen wat het Star Wars gevoel is en waarom TFA het niet heeft? ANH heeft een heel andere sfeer dan TPM en TPM heeft weer een heel andere sfeer dan TFA. TFA lijkt dan weer een beetje op ANH dus waarom TFA het Star Wars gevoel mist is mij een raadsel.

Ps. De enige keer dat Lucas iets diepgaands over The Force wilde vertellen kwam hij aan met de midi-chlorians. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen...

baspls

Dus als iemand een andere mening over een film heeft als jij is hij een azijnzeiker? Dat is een beetje krom vind je niet. Ik kan er niets aan doen dat jij wel meegaat in de hype en ik niet.

Het Star Wars-gevoel, gewoon hoe de eerdere films aanvoelde. Deze film past totaal niet in de stijl van zowel de Prequels als de Originele films.

Maargoed, ik zal wel niet meer reageren in dit topic, want alles wat ik zeg wordt toch afgekraakt door iedereen die dit - vreemdgenoeg - wel een goede film vind.

IH88

Nee, ik doelde met het azijnzeiken op de quote die ik erboven had geplaatst. Natuurlijk mag iedereen een andere mening over de film hebben. Als je over de stijl praat kan ik je echt niet meer volgen. Als ik jou goed begrijp hebben de Originele films een bepaalde stijl en de Prequels ook (een andere stijl?) maar toch hebben ze ook overeenkomsten? TFA daarentegen heeft een heel andere stijl dan de zes voorgaande films en heeft ook totaal geen raakvlakken met deze films?

Dus A New Hope en The Phantom Menace hebben een beetje dezelfde stijl maar The Force Awakens heeft een heel andere stijl en is eigenlijk een Star Wars buitenbeentje? Tja, het is een manier om er tegenaan te kijken...

avatar van Marcel1971

Marcel1971

horizons schreef:

De oude delen hebben het "roze bril" effect. Dit deel niet.

Huh? Dat moet je me toch even uitleggen..

mjk87 schreef:

Marcel1971 schreef:

Huh? Dat moet je me toch even uitleggen..

Dat de minpunten van die oude films makkelijker worden verdoezeld, omdat men die films met zo'n extreem nostalgisch gevoel bekijkt.

Zegt iemand die deze productie vier sterren geeft, haha!!

Dat is nou net zijn punt. De oude delen zijn niet veel beter op dat gebied.

Brabants

Ajax&Litmanen1Dat was mij meer dan duidelijk maar bedankt dat je mij er op attendeert.

Zegt iemand die deze productie vier sterren geeft, haha!!

Er zijn wel wat meer punten waarop je een film beoordeelt hoor. Ik in ieder geval wel. Ik geef The Empire Strikes Back 5 sterren en dat is op z'n zachts gezegd niet om de dialogen . Laten we elkaar niet voor de gek houden, Star Wars heeft nooit sterke dialogen gehad maar er is zoveel meer om van te genieten waardoor de Originele trilogie veertig jaar na dato nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Brabants schreef:

In dat geval is je reactie vreemd want je begrijpt schijnbaar zijn punt wel.

IH88 schreef:

Laten we elkaar niet voor de gek houden, Star Wars heeft nooit sterke dialogen gehad maar er is zoveel meer om van te genieten dat de Originele trilogie veertig jaar na dato nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Ik had het over sterkte dialogen m.b.t. the Force. Dat was in eerdere delen zeker beter te pruimen dan in dit deel. Dat is mijn punt. Niet meer en niet minder. Je kunt je er in vinden of niet het is aan jou.