132.191 gebruikers | 82.791 films | 30.189 regisseurs | 3.421.260 berichten | 4.774.744 stemmen

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
2716 stemmen | gemiddelde 3,83
mijn stem:
Sciencefiction / Fantasy
134 minuten / 135 minuten (special edition)

geregisseerd door Richard Marquand
met Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

Het laatste deel van de oude Star Wars trilogie. Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Deze film staat op nummer 150 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 oktober 2011, 14:34 uur
The_CrY schreef:
Waarom veranderd die George Lucas z'n films toch de hele tijd?is de Anakin Skywalker die aan het einde als geest verschijnt plotseling die kerel uit deel 3... Hij stierf toch zeker als oude man? Wat was er mis met die oude geest?

Misschien omdat hij toen nog niet naar de dark side was bekeert, en zijn goede deel dus herinnerd word

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 oktober 2011, 21:12 uur
Filmpje1 schreef:
The_CrY schreef:

Misschien, maar toen hij stierf was hij toch weer terug aan de light side, dus met dat argument zou je net zo goed de oude Anakin kunnen gebruiken. Neen, laten we eerlijk wezen, George Lucas moet gewoon leren dat gedane zaken geen keer nemen, ook al verander je die op DVD.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 oktober 2011, 10:37 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Met deze film is mijn herziening van de complete Star Wars-Saga ten einde. Het was een mooie filmervaring en ik ben blij dat ik ze nog eens allemaal heb gezien. Deze vond ik na Episode V de beste.

Het jammere is, dat het eerste stuk bij Jabba the Hutt me niet zo interesseerde. Je moet de eerste 5-10 minuten kijken naar hoe ruim 3 pogingen om Han Solo te bevrijden (en daarmee hebben we iedereen gehad) mislukken. Bovenal vond ik het vreemd dat Luke zijn lightsaber niet bij zich had. Maar in plaats daar van even snel ter plekke een pistool jatte van een guard. De bevrijding zelf is dan wel weer leuk gemaakt. En gelukkig wordt vanaf dat moment de film ook beter.

Het ultieme eindgevecht... Met Ewoks! Velen vinden het dé afknapper van de laatste film. En in het begin dacht ik ook dat dat voor mij zou gaan gelden, maar gelukkig als het gevecht eenmaaal op gang is vind ik ze wel leuk. Waar het natuurlijk vooral om draait zijn alle onthullingen (Leia komt erachter dat Luke haar broer, en dus Darth Vader haar vader is). De scenes die vooral indruk maken zijn die tussen The Emperor, Luke, en Vader/Anakin. Het gevecht lijkt een beetje stroef te gaan (doordat Luke weigert), maar voor de rest zag het er goed uit. De uiteindelijke beslissing van Darth Vader wordt zo mooi in beeld gebracht. Hier zien we dat hij

De special-effects vind ik er dus wel goed uitzien. De gehele oorlog tussen de Clones en Ewoks ziet er prachtig uit, en zoals ik al eerder zei, uiteraard het tafereel op de tweede Ster des Doods. Het acteerwerk is erg goed. Harrison Ford weer in een erg leuke rol als Han Solo. En Mark Hamill als Luke Skywalker was ook erg overtuigend. De muziekscore van John Williams (heb ik geloof ik nog niet besproken in eerdere reviews :o) is echt subliem. Hij zorgt altijd voor prachtige muziek en hij heeft gewoon deze Star Wars-Saga net dat beetje extra gegeven. _O_

Het einde vond ik ook niet slecht. Op Youtube had ik de originele geest van Anakin bekeken op deze leeftijd. Maar op de een of andere manier vind ik Lucas' keuze om hier Hayden Christensen neer te zetten, nog niet zo slecht. Dit is wel eigenlijk de laatste keer geweest dat wij hem als echte Jedi hebben gezien, en toen hij weer goed werd op het einde zag hij er een beetje toegetakeld uit. Maar ik vond ook de originele versie wel oke.

Al met al is dit gewoon een prachtige film, die in mijn ogen gewoon nooit verloren mag gaan. Star Wars is een geweldige reeks. En normaal gesproken ben ik nog niet eens zo heel erg van de Science-Fiction films (enkele uitzonderingen - bijv. James Cameron) maar die van Star Wars maakte al vanaf het begin af aan diepe indruk. Zowel de sequels als prequels. Het totaal plaatje vind ik gewoon echt prachtig!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 oktober 2011, 19:37 uur
Mooie recensie! Enkel en alleen één vraag:

tommykonijn schreef:
Hier zien we dat hij

Ja, wat zien we hier?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 oktober 2011, 11:11 uur
Zo de finale.

Eigenlijk is hij me toch best goed bevallen. Alweer een nieuwe regisseur en deze deed het meteen een stukje beter. Niet de beste Star Wars maar ik ben blij dat ze de dalende scores tot deel 4 weer wat op hebben kunnen krikken.

De sfeer is weer en beetje aanwezig alleen nog steeds vind ik het niet helemaal geweldig. De vervolgdelen missen allemaal iets van beleving dat ik bij deel 1 wel kon opbrengen alleen hier erg moeilijk werd. Toch vind ik de serie met de oplopende scores: 4.5 - 3.0 - 2.5 - 2.0 - 3.0 - 3.5 erg geslaagd.

Een van de leukste dingen in de film vond ik de bosmannetjes. Erg grappig gevonden van de regisseur. Hij heeft ze gelukkig ook nog in het verhaal verwerkt, het is dus niet bedoelt vermaak maar heeft ook nog een toegevoegd waarde aan het verhaal.

Een teleurstelling bij de race in deel 1 was dat je telkens maar 1 seconde door de ogen keek van Anakin. Hier is deze fout weer rechtgezet. Bij de achtervolging in het bos laten ze je meer dan genoeg door de ogen van de piloot kijken. Erg mooi gemaakt en stiekem ben ik toch ook wel een beetje benieuwd hoe ze dat in die tijd voor elkaar hebben gekregen.

Helaas niet helemaal geweldig alleen het geheel is zeker de moeite waard.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 oktober 2011, 16:35 uur
Mooie recensie! Enkel en alleen één vraag:

tommykonijn schreef:

Ja, wat zien we hier?

Huh? :P

Ik zou toch zweren dat ik het erin had gezet.

Nouja: Hier zien we dat hij eigenlijk weer een Jedi wordt.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 oktober 2011, 22:08 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mooie, spannende afsluiter van de Star Wars reeks. Empire Strikes Back blijft het beste deel, daarna komen Return of the Jedi en A New Hope. Daar ver weg gelaten komen Revenge of the Sith en de matige andere 2 delen.

Jammer dat ze op het eind die waardeloose Anakin uit de nieuwe delen erin hebben gestopt, met het shot met Yoda en Obi. Al die stomme theoriën die ik lees op de site, jullie mensen denken te simpel. Waarschijnlijk wilde Lucas gewoon dingen 'logisch' maken en dacht hij: die nieuwe Anakin wordt gezien als de 'echte' Anakin dus die verwissel ik gewoon met die oude. Niet al die theoriën van ja toen was die nog Jedi enzo, daar geloof ik echt niet in.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 november 2011, 21:09 uur
De epische finale van deze geweldige science fiction filmreeks.

Ik hoor hier boven negatieve reacties over de prequel trilogy maar die vind ik persoonlijk ook echt super, misschien komt het een beetje omdat ik in de iets wat nieuwere generatie zit, maar ik kan echt zowel de prequel als de original trilogy erg goed waarderen. Voor z'n tijd heeft ook dit deel prachtige effecten, mooie planeten en gave actie scènes. Dit is zeker een genot op Blu-Ray: de complete saga die ik laatst heb aangeschaft. Ik ben wel blij dat George Lucas een aantal veranderingen heeft gemaakt want ik heb het oudere einde voor deze film gezien (voordat het werd veranderd) en dat vond ik echt tien keer niks. Flauwe muziek en totaal niet meelevend. Dit einde (de nieuwere) vind ik echt super. Meelevende muziek en je denkt toch weer effe terug aan de vorige delen. En het acteerwerk is natuurlijk ook weer voortreffelijk, met als hoogtepunt vind ik zelf Mark Hamill.

Dit laatste deel vind ik een mooie afsluiter.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2012, 15:03 uur
M'n volgorde van beste naar minste:

Star Wars (a new hope) 10/10
Return of the Jedi 10/10
Empire Strikes Back 9/10
Revenge of the Sith 8/10
Attack of the Clones 7/10
the Phantom Menace 6/10

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 januari 2012, 13:28 uur
Terug wat minder dan het tweede deel (na ja, het vijfde), met dezelfde opmerkingen plus het feit dat een aantal leuke ideeën uit The Empire Strikes Back gewoon terugkeren en er niet veel nieuws bijkomt (de Ewoks als belangrijkste nieuwe idee doen het gewoon niet echt). Wel worden een aantal herhalingen wat beter uitgewerkt: het vliegen doorheen de Death Star is hier veel cooler dan in A New Hope en ook het duel tussen Vader en Luke werkt hier beter dan in The Empire Strikes Back. Maar het blijft een zwakte hoe er zo weinig frisse nieuwe ideeën blijken te zitten in deze hele reeks: alles wat een keer werkt, wordt vervolgens gewoon herhaald. Het feit dat de Emperor nu meedoet vond ik interessant, maar het wordt nooit echt duidelijk wat deze oude kerel nu zo machtig en boosaardig moet maken. Wel cool waren de vliegscenes tussen de bomen.

Na drie films blijft mijn oordeel staan: ontspannend voor een keer, maar eigenlijk zijn het toch gewoon slecht gemaakte filmpjes met een leuk basisidee dat meer en meer uitgemolken wordt in plaats van dat het ontwikkeld wordt tot een echt indrukwekkend episch verhaal. De grote strijd tussen de Empire en de rebellen wordt zelden meer dan een vechtpartij op de speelplaats, nergens krijgt het enorme dimensies die de films pretenderen te hebben.

Ik ben nu wel benieuwd hoe de volgende drie films gaan zijn, als die zo veel slechter zouden moeten zijn :)