Spetters (1980)
Met onder meer: Hans van Tongeren, Renée Soutendijk en Rutger Hauer
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 28 februari 1980
Plot Spetters
"There is no such thing as simple love"
Drie vrienden jagen een carrière als motorcrosser na om hun bekrompen milieu te ontvluchten. Hun leven daar bestaat slechts uit alcohol, drugs en uitjes naar de disco. Wanneer de verleidelijke Fientje in hun stad neerstrijkt, zal het leven van de drie vrienden drastisch veranderen.
Rien
Frans Henkhof
Jaap
Annette
Bélon
Jazeker In ieder geval op 17 mei in de serie ism Gemeente-archief, maar ik kan me niet voorstellen dat ze het bij slechts een voorstelling laten. . :
Leuk misschien ga ik 'm wel zien als ik kan. Heb de Bluray in ieder geval besteld.
Simon Smith (crew films)
Ik zag Ivo Niehe in een hele kleine cameo als televisieregisseur.
aspro
Al iets bekend of hij wat beeld en sound betreft op Blu-Ray goed is?
heb er ook een gewone DVD van maar dat is niet om aan te zien.
wel aangeschaft lang voor dat de gerstaureerde versie's werden uitgebracht.
Sneakers35
" Je hebt de dag des Heren weer ontheiligd " Ja ja zo ging dat toen in gereformeerde huize. Of is het een ander geloof ?
" Het leven is net een kroket: als je weet wat erin zit dan hoef je 'm niet meer "
" Nu weet je waar Abraham de mosterd haalt "
"Je bent er anders niet vies van "
" Ze verft zich, dat deden hoeren in Babylon "
" Hey honden hap en je hebt niet eens een hond " Volgens mij was het Barry Hulshof die reclame maakte daar voor op de tv.
Leuke uitspraken ik ken ze uit mijn hoofd. En dan zo'n leuke dorpskroeg.
Ik heb de film op Blu-ray gezien, en ik vond het beeld en geluid goed.
En dat die Hans van Tongeren later zelfmoord heeft gepleegd ongelooflijk, en er spelen heel veel bekenden in, ( Google maar eens ).
Leuke film zeker een aanrader vind ik.
handelaar
Heb de buitenlandse MGM versie die overigens gewoon Nederlands af te spelen is en deze beschikte al over een uitstekende beeldkwaliteit.
Wat heeft deze gerestaureerde versie meer te bieden t.o.v. die MGM versie want volgens mij is die ook geheel uncut of ik moet het mis hebben en qua beeldkwaliteit zal deze ook niet onderdoen?
harm1985
Al iets bekend of hij wat beeld en sound betreft op Blu-Ray goed is?
heb er ook een gewone DVD van maar dat is niet om aan te zien.
wel aangeschaft lang voor dat de gerstaureerde versie's werden uitgebracht.
Blu-Ray ziet er goed uit, geluid is wat minder, maar is trouw aan de bron (mono). Alleen donkere scene's zien er wat minder goed uit. Daar zit veel ruis in, andere scenes zien er goed uit, al zit er her en der wel wat grain in.
Heb de film niet in de bioscoop gezien, maar ik denk dat de restauratie goed gelukt is. Werd ook wel eens tijd dat de Nederlandse film deze aandacht krijgt die het verdient. Nu de andere klassiekers nog. Beetje jammer is dat er geen audiocommentaar bijzit of de andere tijden docu.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11917 berichten
Vond de Blu-ray prima! Ik kon in de donkere scenes eindelijk zien wat er gebeurde en waar het zich afspeelde - dit geheel in tegenstelling tot die afgrijselijke release van Bridge Entertainment. Paul Verhoeven beklaagde zich er nog over dat het 'te rood' was - totaal geen last van gehad. Eeuwig zonde van het gebrek aan audiocommentaar etc. maar verder erg fijn!
Quido
Eeuwig zonde van het gebrek aan audiocommentaar etc. maar verder erg fijn!
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11917 berichten
Tja... Maar ik was allang blij met een heruitgave na die misdaad die Bridge Entertainment had gepleegd
Boneka
Eindelijk is ie dan uit op blu ray, maar daarover straks meer. Spetters ja dat was in 1980 en toen was ik nog maar een broekie van 14 jaar. Toen maakte de film veel indruk op me, met beelden die ik misschien niet allemaal begreep. Ik had hem lang niet meer gezien en wat me nog bijstond was het eind bij de tunnel, maar ook de vieze ondergrondse sex scenes. Nu ik deze film opnieuw gezien heb kan ik niet anders concluderen dat het plot gewoon geweldig goed in elkaar zit. Hulde aan de schrijvers Jan Wolkers en Gerard Soeteman. Alles valt perfect samen in deze Nederfilm. De uitspraken zijn gewoon ontzettend leuk gevonden en blijven inderdaad als een soort cliffhanger bij je. Heeft God spreekuur. Tja je moet er maar opkomen. Ook de rollen zijn goed geacteerd. Met name van Renee Soutendijk, Hans van Tongeren en Toon Agterberg. Van die laatste heb ik weinig tot niets meer gehoord. Leeft ie nog?
De blu ray versie is over het algmeen erg goed. Kleur, scherpte en details zijn prima in beeld. Wel is er wat lichte ruis aan het begin en het eind van de film bij de aftiteling. Het monogeluid stoort me niet, wel is er na een half uur een opmerkelijke stemverheffing. Vooral het laaste uur is de balans wat zoek geraakt maar zeker niet dramatisch. Geluiden van motoren etc. zijn prima verzorgd alsmede de muziek.
De film heeft voor mij absolute charme met veel nostalgische gevoelens!
AmazingPP
Net weer eens gekeken, maar nu vanaf Blu Ray. De Blu Ray uitgave van deze film had voor mij iets uitgebreider mogen zijn, ik bedoel maar: Blu Ray leent zich perfect voor vele extra's, helaas is er niks terug te vinden op deze schijf. Blijft alleen de film over en hoe vaak je deze film ook bekijkt: Het blijft een klassieker. Verhoeven heeft met deze film grenzen verlegd die niemand durfde te nemen in 1980. Erecte (of zo wie zo) penissen in beeld?? TABOE!! Niet voor Verhoeven. De man heeft nog nooit iets geschuwd en dat geeft (bijna) al zijn film een heerlijke rauwe rand. Voor mij is Verhoeven één van Nederlands beste regisseurs aller tijden. "Spetters" is in deze tijd, ook al is de oudbolligheid ten top, nog steeds controversieel te noemen. Niemand heeft het ooit nagedaan op deze manier. De Blu Ray van deze film is hier en daar wat korrelig en soms zijn de dialogen niet te verstaan, maar dat zal de tands des tijds wel zijn. Leuk om ook een jonge Loes Luca te zien en Ivo Niehe als regisseur. Ik verhoog mijn stem met een half, dus komt de totale score nu op: 3,5 *
“Het leven is net een kroket: als je weet wat erin zit dan hoef je 'm niet meer.”
Een leuke film van Paul Verhoeven, die er destijds niet voor terugdeinsde om expliciete hetero- én homo-seksscènes in deze Spetters te laten zien, waar hij ook veel kritiek op kreeg. Maar regisseurs, die hun eigen zin doordrijven, behoren vaak wel tot de beteren, en Verhoeven vormt daar gelukkig geen uitzondering op. En gelukkig maar.
Spetters heeft een lekker tempo, een vlotte dynamische cameravoering en redelijk tot goed acteerwerk te bieden. Het lijkt in eerste instantie een vrij luchtig verhaaltje met de goed bijpassende dialogen. Maar naarmate het verhaal vordert, wordt de sfeer toch wat harder en komt de maatschappelijke kritiek, die Verhoeven hiermee uitte, toch goed naar boven. De jeugd zoekt op zijn eigen manier de weg in het leven, dat in die tijd steeds harder en onsympathieker wordt, door de maatschappelijke problemen en de grote jeugdwerkloosheid, die er op dat moment in Nederland was. Vooral Renée Soutendijk zet een sterke rol neer en zou later nog eens terugkeren in een film van Verhoeven.
Een paar indrukwekkende scènes, de aardige Nederlandse humor, degelijk acteerwerk en een goede realistische weergave van de problemen van destijds, zorgen ervoor dat Spetters anno nu nog steeds meekan. Spetters behoort zeker tot de betere Nederlandse films.
Bigjerry
Ik heb al een poosje de MGM-release, en die vind ik kwalitatief erg goed. Dit in tegenstelling tot de eerste release van Bridge, waar ze volgens mij steevast kapotgedraaide kopieën uit de prullenbakken van bioscopen vissen, of films naar DVD gooien vanaf een oude Betamax-video. Digitally Remastered, schalt het dan vanaf de hoes. Ja, mijn r**t. Spetters op MGM spettert van het scherm, kan ik iedereen aanbevelen.
m1chel
- 1948 berichten
Inderdaad, ik vind het erg vreemd dat de Engelse MGM import DVD beter is dan de verotte Bridge DVD van eigen bodem. Ik weet niet hoe het met de Blu-Ray versie is gesteld, maar bij de DVD is het inderdaad aan te raden om de Import MGM versie te kopen in plaats van de Bridge DVD. Ik heb zelfs nog een VHS band liggen van EVC die beter van kwaliteit is dan de Bridge versie.
Uitstekende film over drie vrienden die alledrie aan motorcross doen. De film begint vrij luchtig, maar wordt gaandeweg steeds serieuzer en zelfs grimmiger van toon. Sommige scenes zijn behoorlijk expliciet in beeld gebracht, en lijken slechts te dienen om te choqueren. Maar mede hierdoor is het wel een film die je onthoudt. Wat mij betreft een Nederlandse filmklassieker.
Barry83
Ben groot liefhebber van deze rasechte Nederlandse klassiekers met natuurlijk weer een overdosis aan seks
Echter vond dit toch een van de mindere films in dit genre, verhaal kon me nooit echt boeien.
Na gister Saturday Night fever te hebben gezien, was vandaag de Nederlandse counterpart aan de beurt. De films hebben verdomd veel overeenkomsten. Beide zijn het coming of age stories van een groepje jongens die uiteindelijk gedesillusioneerd raken. Natuurlijk spreek het nightlive van New York meer tot de verbeelding dan de motorcross sceen van een dorpje onder de rook van Rotterdam. Verhoeven en Co hebben goed gekeken naar SNF, maar gaan inhoudelijk wel een stapje verder. De samenstelling van de vriendengroep is wat beter gebalanceerd en ook de thema's die ze aansnijden zijn veel gedurfder, daarbij is de deceptie op het eind veel groter. De opportunistische Fientje staat symbool voor de zeitgeist, waar religie geen soelaas meer biedt en geld het hoogste goed is. Ze luidt hoogst persoonlijk de graaicultuur van de jaren die in het verschiet liggen in. Ook sterk. 3,5
parcivalis
Topfilm. Prima tijdsbeeld van Nederland dat ook in jaren 80 super bekrompen was. Getuige ook de kritiek die Verhoeven over zich heen kreeg van alle politiek correcten die alleen maar tieten en pijpscene's wilden zien. Wie de schoen past trekke hem aan. Er is sindsdien eigenlijk niets veranderd.
ipman-99
"Het leven is net een kroket: als je weet wat erin zit dan hoef je 'm niet meer." ... " !!!
Fantastisch Drama !!! Een leuke film van Paul Verhoeven, die er destijds niet voor terugdeinsde om expliciete hetero-
én homo-seks scènes in deze Spetters te laten zien, waar hij ook veel kritiek op kreeg.
gelukkig geen uitzondering op. En gelukkig maar
!!! Het verhaal is boeiend en kent zijn uitspattingen zoals we dat van
de Nederlandse cinema kunnen en mogen verwachten. De film begint vrij luchtig met enkele leuke scènes maar naar
mate de film vorderde ... werd het dramatischer en dramatischer. De film kent uitstekende muziek van Kayak. Prettig om
Rutger Hauer en Jeroen Krabbé hier te zien opduiken ... ze hebben niet de grootste rol maar wel invloed op het verhaal !
Renée Soutendijk steelt de show met haar blonde haren ..., ze is duidelijk op zoek naar een man met een 'kwaliteit' dat vooral
geld oplevert ! (Hierin en hiervoor gaat ze ook verschillende keren naakt) !
Zoveel mogelijk variatie in mijn kijkgedrag en de Nederlandse cinema is ook verplichte kost
als algemene filmliefhebber/verzamelaar van ieder land en ieder genre.
Recent van Nederlandse films aan een Heropfrissing onderworpen ... ("Flodder 1", "Flodder 2", "Flodder 3", "Schatjes!",
"Mama Is Boos" en nu dus "Spetters" !
xxERWINxx
saaie film, wel paar lekkere borsten gezien, maar beeld was erg slecht op de dvd, veel donkere scenes.
Earth
Als lekkere borsten het enige zijn wat je opvalt mis je een boel.
Tarkus
Leuke film, maar toch ook dramatisch verhaal.
Prima cast trouwens, met vele ondertussen bekende namen.
Onder anderen Rutger Hauer en Jeroen Krabbé die het in tegenstelling tot Renée Soutendijk wel hebben gemaakt in de VS. Waarmee ik niet bedoel dat Soutendijk een slechte actrice is, integendeel, ik zie haar zelfs nu ook nog graag bezig.
De film komt een beetje oubollig over maar toch heb ik er wel geboeid naar gekeken.
Bigjerry
Wat voor veel andere films geldt, geldt zeker ook voor Spetters: nu de film zonder alle vertekenende ophef eromheen kan worden bekeken, blijkt pas hoe goed hij eigenlijk is. De tijdgeest van de decenniumwissel van de jaren 70 naar de jaren 80 (met toch een beetje de deceptie dat het 'nu wordt alles anders' niet uitkwam) spreekt heel duidelijk uit deze film. Maar tegelijkertijd genoeg universele thema's die hem ook vandaag nog het bekijken waard maken. Een tijdloos tijdsdocument.
Simon Smith (crew films)
Een tijdloos tijdsdocument.
zicht
Dit moet haast wel de film van Nederlandse bodem zijn die het meeste stof heeft doen opwaaien ooit. Denk niet dat deze zoveel tegen als medestanders heeft dan welke andere Nederlandse film ook.
Ik vind hem geweldig, en vooral hoe het met de jeugd en het motorwereldje toen toeging.
Opmerkelijk vind ik toch het erg lage stem gemiddelde, en dat voor zo,n spraakmakende film.
In mijn ogen is dit een tijdloze klassieker die altijd leuk is om hem weer eens te zien.
Gelukkig vind lumiere dat ook, want die heeft hem in gerestaureerde vorm op de markt gebracht.
Dan twijfel je niet, maar koop je hem natuurlijk direct.
weide1
Ik heb 'm in 1980 als jochie van 15 voor het eerst in de bioscoop gezien. Nou, dat was wat. Er ging een wereld voor me open. Sindsdien heb ik 'm nog wel een paar keer gezien. En bij sommige scènes voel ik nog altijd het gevoel wat ik er in 1980 ook bij had. Dat lege eenzame gevoel als Rien wegrijdt bij de festiviteiten en zelfmoord pleegt. Brrr. Indrukwekkend. Zelfs als ik dat deuntje van Kayak, Lost Blue Of Chartres, draai, komt dat gevoel weer. Gewoon zielig.
Is toch machtig mooi dat film en muziek dat kunnen.
Day-V
Ooit van spoilers gehoord? Bedankt man!
Twee jaar later herhaalde hij dat "zelfmoord" overigens in het echt.
weide1
Ooit van spoilers gehoord? Bedankt man!
Ja. Die zitten op een auto.

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' nu beschikbaar op Netflix