• 9.378.652 stemmen

Met onder meer: Hans van Tongeren, Renée Soutendijk en Rutger Hauer

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 28 februari 1980

Plot Spetters

"There is no such thing as simple love"

Drie vrienden jagen een carrière als motorcrosser na om hun bekrompen milieu te ontvluchten. Hun leven daar bestaat slechts uit alcohol, drugs en uitjes naar de disco. Wanneer de verleidelijke Fientje in hun stad neerstrijkt, zal het leven van de drie vrienden drastisch veranderen.

avatar van starbright boy

Spoilertags geplaatst. Lees aub dit even: de Wiki.

avatar van Zandadder

Zandadder

"Valt er wat te zien, kutwijf?!"

Wat een laag gemiddelde, jammer.

Voor de 8e keer gezien en het blijft een van de betere Nederlandse films.

De film vliegt voorbij, veel memorabele scenes, quotes en véél Nederlandse top-acteurs.

Spetters heeft alles.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Zandadder schreef:

"Valt er wat er te zien, kutwijf?!"

Wat een laag gemiddelde, jammer.

Voor de 8e keer gezien en het blijft een van de betere Nederlandse films.

Spetters heeft alles.

Véél te laag gemiddelde, inderdaad. De cameravoering in deze film is geweldig en toont goed aan hoe klein Nederland eigenlijk was voor zo'n groot regisseur als Paul Verhoeven. Die motorcross-scene bijvoorbeeld: geniaal gewoon!

Na het zien van Soldaat van Oranje wilde Steven Spielberg in zee gaan met de Nederlandse cineast Paul Verhoeven. Toen zag hij Spetters..

Waarschijnlijk was Spielberg toen zó teleurgesteld in de mens dat het idee bij hem is ontstaan van een film over een lief, klein, knuffelbaar ruimtewezentje dat achterblijft hier op aarde en zo snel mogelijk weer terug wil naar zijn eigen planeet.

E.T. The Extra-Terrestrial

Spetters gaat er in als Gods woord in een ouderling

avatar van Taran Tiraki

Taran Tiraki

Blijft een geweldige film idd jammer zoals zovele voor mij al schreven zonde dat er geen commetaartrack bij zit tot nu toe heb ik die alleen bij de LIFT aangetroffen onder de nederlandse re-release films.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Het valt me op dat deze film een vrij lage beoordeling krijgt terwijl het toch helemaal geen onaardige film is. En voor destijds ook nog best gewaagd met behoorlijk wat sex erin. Ik bedoel een close up van een man die gepijpt word door een man was toen toch niet echt iets alledaags in de film. Nou staan juist de Nederlandse films daar ook wel bekend om, maar buiten dat vond ik de film qua verhaal zeker niet slecht.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

mcdaktari schreef:

Nou staan juist de Nederlandse films daar ook wel bekend om

PAUL VERHOEVEN staat er bekend om dat hij iets minder bang is om seks in mainstreamfilms te tonen, klopt.

Earth

In augustus komt er in Duitsland een 3 box van Spetters uit: 1 blu ray en 2 dvd's. Wellicht dat hier wel een commentaartrack op staat. Jammer dat het wederom een voorbeeld is dat het buiteland veel beter met onze films omgaat.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik weet niet of dat nou zo jammer is. Ik vind het vooral prima dat de Nederlandse films het goed doen in buitenland. Zeker een bepaald soort film kunnen we in Nederland vrij goed maken. Maar een Actie / Sciencefiction film moet je niet verwachten, simpelweg omdat daar ook geen budget voor is. Ik ben wel heel benieuwd wat voor kwaliteit films er hier gemaakt zouden worden als er een flink budget voor zou zijn.

avatar van Quido

Quido

Earth schreef:

Bij wie / waar?

Quido schreef:

Bij wie / waar?

Door Koch Media, net als Flesh + Blood.

Quentin

Hopen dat de extra's van Koch dit keer niet teleurstellen en ook daadwerkelijk die tweede DVD rechtvaardigen.

Earth

Ik vond de vorige uitgave mooi, maar ja als je al veel hebt van Verhoeven dan kunnen de extra's snel tegenvallen.

avatar van djordy von trier

djordy von trier

Waarom zo'n laag gemiddelde?

Earth

Niet iedereen zal door het geweld en de seks de werkelijke schoonheid van deze film zien. Daar heeft Turks Fruit ook last van.

avatar van GoldenEye 33

GoldenEye 33

kijk dit is één van de beste nederlandse films ! alleen zo jammer dat er destijds zoveel gezeik over was !

Earth

De nieuwe uitgave in Duitsland bevat:

Audiokommentar mit Paul Verhoeven, 2 deutsche Trailer, US-Trailer, Holland-Trailer, Bildergalerie, Interview mit Paul Verhoeven, Interview mit Gerard Soeteman, Interview mit Jost Vacano, Dokumentation „Spetters - Die Entstehung eines zynischen Märchens“, Booklet .

Zo te zien dus met de documentaire "Spetters, de wording van een cynisch sprookje" en 3 nieuwe(?) interviews.

Ik snap niet waarom wij niet zo'n mooie uitgave hebben!

avatar van Bigjerry

Bigjerry

Omdat ze er geen geld in willen steken. Daarom. En cultuurbesef is een woord dat we in Nederland amper kunnen spellen.

avatar van Robi

Robi

Toen deze film in de bioscoop draaide was ik zelf zo'n 17 of 18 jaar. En daarom was dat destijds ook een film die je gezien moest hebben, ook al was het geen hoogstaande film. Nu heb ik hem dan weer eens gezien en gelukkig had ik er ook geen al te hoge verwachtingen van. Het verhaal wordt zo subtiel verteld met de botste bijl die ze maar konden vinden, dat je je als kijker met gemak in alle hoofdpersonen kon inleven en tot tranen toe geroerd werd. Maar niet heus. Kennelijk moest ook de simpelste ziel nog snappen waar deze film over ging. En zo'n moeilijk verhaal was het al niet. En het is eigenlijk best jammer dat de film niet wat meer de diepte in ging. Maar goed voor jongens en meisjes die op die leeftijd hun (homo)-sexualiteit aan het ontdekken waren, was dat wel de film om te zien. Met voor die tijd spectaculaire en taboedoorbrekende scenes. Ik kon me Renee Soutendijk dus ook nog steeds herinneren zoals ze in deze film speelde. En ook was het voor mij van meerwaarde dat de muziek van Kayak was. Ook daar was ik fan van in die tijd. Ondanks dat het dus eigenlijk maar een heel slechte film was met erg matig acteerwerk en een uiterst dubieus gebracht verhaal wat ook nog eens veel te lang uitgesponnen was, heb ik me wel vermaakt. Het verveelde niet en ik heb nu vooral erg genoten van de nostalgische beelden. De film was voor een groot deel in en om Rotterdam geschoten, waar ik toen woonde en in een tijd die voor mij dus ook nog eens erg herkenbaar was. De kuil bij warenhuis Ter Meulen bijvoorbeeld. En ook leuk dat er gefilmd was in een metrostation in aanbouw. Dat moet dus de oost-west lijn geweest zijn. Het zijn vooral die beelden die de film maken dat ik hem nog wel eens zou willen zien ter zijner tijd.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik moet Verhoeven nageven, de film heeft nauwelijks kans te vervelen. Er zit tempo in (de montage is echt scherp), er gebeurt altijd wat en het zwierige camerawerk helpt ook mee, net als enkele heel aardige scènes. Jammer dat het verder volstrekt niet boeit.

Dat komt ten eerste door de sfeer die me altijd aan een filmsfeer deed denken waarin geen echte mensen rondlopen maar acteurs die altijd precies weten wat te doen. Zo een Soutendijk vooral irriteert alleen maar, of dat nu dat gedoe bij die frietkraam is of dat ze geld aftroggelt bij dat motorgebeuren. Maar niet alleen zij, het is bij iedereen zo. Terwijl de film zich wel leent voor een mooi sfeerportret van kleinburgerlijkheid begin jaren 80. Daarnaast word ik niet heel enthousiast van het acteerwerk. De rollen zijn plat dus dat helpt niet mee, maar het is ook een wat stijve manier van acteren. Enkel Van Tongeren als Rien laat af en toe wat zien.

En dan is er nog de beeldkwaliteit die echt goedkoop en ouderwets oogt, zoals ook veel tv-afleveringen van Bassie en Adriaan van vroeger. Ik vind dat ook gewoon ronduit lelijk terwijl in die tijd echt wel wat beters op de markt kwam (vanuit Amerika). Die inhaalslag heeft de Nederlandse film de laatste 20 jaar gelukkig wel gemaakt, maar veel films van vroeger van vaderlandse bodem zien er gewoonweg niet uit. Het is dat Verhoeven zo nu en dan wat probeert met zijn camera, maar mooi wordt het eigenlijk nooit.

1,5*.

Jef'71

Ik kan geen genoeg van deze film krijgen. Toen deze film de televisiepremière beleefde, keek ik samen met met zus en ouders. Het was een op een zaterdagavond in de jaren ’80. Alle vriendjes en vriendinnetjes hadden het erover dat Spetters op tv kwam. Ik heb destijds ademloos naar de film gekeken (blosjes) . Ik was er zo van gebiologeerd dat ik de dag erna het verhaal op papier zette (een soort opstel). Hoe oud was ik: 11 of 12 ofzo. Nu zo’n 30 jaar later heb ik de gerestaureerde Spetters weer gezien. Wat waren ze mooi en goed die acteurs en actrices. Helaas zijn van de 5 hoofdrolspelers nog maar 2 in leven. Hans van Tongeren (1982), Toon Agterberg (2006) en Marian Boyer (2013) zijn er helaas niet meer. Alle drie zijn ze niet oud geworden. Met name die eerste werd als een groot talent gezien. Fientje had het eerst op Rien (Hans) gemunt, toen op Eef (Toon) en toen op Hans (Maarten Spanjer). Hoe cynisch is het dat in het echte leven Hans als eerste overlijdt (zelfmoord), daarna Toon (reden weet ik niet) en Maarten overblijft. Toeval? Na het zien van deze film verlang ik gewoon terug naar die tijd.

Jef'71 schreef:

Agterberg leeft nog gewoon hoor, hij zit zelfs op Facebook.

Quentin schreef:

Agterberg leeft nog gewoon hoor, hij zit zelfs op Facebook.

Ik heb hem in 2012 een keer ontmoet, dus hij is niet in 2006 overleden.

Jef'71

Daar kan ik niets tegenin brengen ha ha. Ik had het ergens op internet gelezen, maar weet niet meer waar. Misschien een andere Toon Agterberg. Ik ieder geval goed om te lezen dat hij nog leeft.

Jef'71

Oh ja, op Wikipedia stond dat Toon Agterberg in Utrecht was overleden (geen datum vermeld). Op 14/09/2014 is dit echter verwijderd op Wikipedia. Niet echt een gezaghebbende bron dus.

avatar van Blur

Blur

De retrospectieve krachten in Spetters zijn sterker gebleken dan alle kritiek.

Het tijdsbeeld van doemdenken en zinloze jeugd Eind jaren 70-tig staat als een huis.

Door het voortstuwende scenario van Soeteman, de dynamische camera, de visie van Verhoeven en de aansprekende acteurs, hebben nu een filmmonument.

Kan me voorstellen dat als je die tijd niet uit je eigen geheugen kent het een wezenloze indruk maakt, maar de historische achtergronden zijn realistisch door de Verhoeven-molen gehaald en maken de controverse nog steeds voelbaar. Spetters heeft nu een terechte cult-status.

avatar van Bigjerry

Bigjerry

Voor mij is Spetters echt een soort onherroepelijke grensvlag tussen de jaren 70 en de jaren 80, die met de film écht begonnen waren. Als 15-jarige vond ik het bijna grimmig, later kon ik relativeren. Spetters staat ook na bijna 35 jaar recht overeind.

avatar van de grunt

de grunt

Ja ik heb hem via bol.com. Gerust kopen, de transfer is erg mooi; een natuurlijke upgrade. Niet zo'n wanproduct zoals de bluray van Van God Los , welke volledig is vernacheld door de dnr ingrepen (zie link)

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Is er veel verschil met de transfer van de Nederlandse blu-ray van Spetters?

Quentin

Volgens mij heeft 'de grunt' het ook over de Nederlandse blu-ray (gezien de bol.com link) en niet de nieuwe Duitse uitgave waar ik naar verwees.