• 9.379.612 stemmen

Met onder meer: Jai Courtney, Emilia Clarke en Arnold Schwarzenegger

Releasedatum: 9 juli 2015

Plot Terminator Genisys

"Reset the future"

Het is 2029, en de 'Future War' woedt in alle hevigheid tussen een groep van menselijke rebellen en het slechte A.I.-netwerk Skynet. John Connor is de leider van de opstand en Kyle Reese is zijn trouwe soldaat, opgegroeid in de ruïnes van het post-apocalyptische Californië. Connor zendt Reese terug naar 1984 om Connors moeder, Sarah, te redden van de Terminator die haar moet vermoorden zodat ze John niet krijgt. Eenmaal in 1984 aangekomen blijkt de wereld er toch heel anders uit te zien dan Reese had verwacht. Zo wordt Sarah sinds haar negende levensjaar opgevoed door de Terminator die haar oorspronkelijk moest uitschakelen...

Sarah Connor

Lieutenant Matias

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

T! genisys.

De film heeft zoveel potentie.Was er maar meer aandacht besteedt aan het verhaal en acteurs.

De delen door elkaar heen laten lopen,is een pracht idee,mist goed uitgewerkt.

gewoon john,,die reese naar deel 1 stuurt ,,,en dan de bestaande verhalen door elkaar heen.

Je zou er echt wat van kunnen maken.

dat hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn.

dat probeert de film ook,maar dat mislukt faliekant .

Eigenlijk is het een dikke middel vinger naar de originele films ( met name natuurlijk een en twee)

Vooral de john connor twist halverwege is bedroevend .

wat overblijft zijn een paar leuke one liners( maar ook deze zijn mager.

Natuurlijk wat heerlijke actie scenes.

En twee schwarzeneggers die met met elkaar vechten was,was een scene die er mocht zijn.

Wat overblijft is de heimwee naar met name T2 judgement day. de magische film beleving die zijn weerga niet kent.

avatar van Arneaux

Arneaux

Kijkt prima weg maar verzandt wat mij betreft een beetje in de tijdlijnbrij.

Hoogtepunt van de film: lachende Arnie, met direct daarna weer de serieuze kop.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Terminator Genisys is voor de fans. En tegelijkertijd ook juist niet voor de fans.

Toch nog weer een keer Arnold als Terminator. Ik mag mezelf zeker wel één van zijn grootste aanbidders noemen. Ik jubelde natuurlijk bij het horen van het nieuws dat hij een nieuwe Terminator film zou maken, maar vroeg me ook af hoe de oude Governator dat wilde klaarspelen. Dat bleek niet moeilijk: het levende weefsel over zijn metalen skelet wordt ook ouder. Goed gevonden, beschouw dat als opgelost.

Maar toen moest er nog een plot uitgedokterd worden en getuige het ietwat rommelige resultaat, bleek dat nog het moeilijkst. De film is opgesmukt met de nodige grapjes, waarvan de meeste - en dat zeg ik eerlijk - matig zijn. Gelukkig zijn een paar momenten, zoals in bijna elke Arnie-film, weer ronduit briljant. De leukste heb ik helemaal onderaan deze review gezet*

De overdaad aan grapjes geeft de film wel een heel andere toon dan de eerste twee delen. Dat was superserieus, duister en onheilspellend. T1 had totaal geen geintjes, en T2 een paar. De enige humor kwam van de interactie tussen John Connor en de T-800, die nou eenmaal grappig was omdat John Connor een onbevangen jochie was die moest communiceren met een totale houten klaas. Nou ja, metalen klaas. Merk daarbij op dat ze in T2 de meligste scène zelfs eruit hebben geknipt: een stukje waarin John de T-800 leert lachen. Gezien de toon van T2 snap ik die keuze helemaal. Neemt trouwens niet weg dat het een briljante extra is op de DVD, ook wel op Youtube te vinden.

En het is nu juist dat lachje, of eigenlijk grimas, die met regelmaat terugkomt in Terminator Genisys en daarmee precies aangeeft van de sfeer in de film is. Het is niet meer donker en serieus. Het is niet meer een actiefilm met normale mensen die vechten tegen een schier onoverwinnelijke robot. Het is een soort Star Trek geworden, waar het vooral draait om tijdreizen en waar de robots bijna een bijzaak zijn. De verhaallijnen in het Terminator-universum hadden al meer gaten dan mijn pensioen en deze film maakt het er alleen maar erger op, want de focus wordt nu juist gelegd op het zwakste punt in de franchise en dat doet de film geen goed.

Het ingewikkelde verhaal en de nodige uitleg zorgt ervoor dat de film bepaald geen actie-rollercoaster is. Af en toe moest je best lang wachten op de volgende actiescène. Maar als de actie kwam, dan was die weer ouderwets gaaf. Ook de cast was prima. Ik ben alleen niet kapot van de keuze voor Emilia Clarke als Sarah Connor. Toen zij gespeeld werd door Linda Hamilton was het een manwijf. Niet aantrekkelijk maar wel geknipt voor de rol en bovendien 100% geloofwaardig. Clarke is teveel een mooi meisje zonder enige "gravitas". Iets dat ook haar manco is als koningin in Game of Thrones. Ze is geen koningin, maar een prinsesje.

Deze film staat zo bol van de verwijzingen naar de eerste twee delen, dat het vooral leuk is als je die ook gezien hebt. Dus het is echt een fan-product. Dat viel ook wel aan de bezoekersaantallen te zien, want bijster veel waren dat niet. Maar gezien de toon van de film, is het juist iets dat de fans helemaal niet aanspreekt. En dat is dan weer aan de reviews te zien.

Dus de precieze bedoeling van de film is even verwarrend als het verhaal zelf.

Eén van de promotiefilmpjes van Genisys was een interview met James Cameron, de regisseur van de eerste twee delen, die zijn lof niet onder stoelen of banken stak en het dus zijn "seal of approval" gaf. je vraagt je af hoeveel geld iemand krijgt voor zo'n filmpje en/of de royalties voor het gebruik van de door hem bedachte personages, als je ziet de film in alle aspecten precies het tegenovergestelde is van hetgeen hij tweemaal tot leven bracht.

Maar goed, alle gekheid op een stokje - het is wel ARNOLD ALS TERMINATOR.

Al doet de Terminator mee aan Heel Holland Bakt dan is dat nog steeds tof.

Bake with me, if you want to live.

Sarah: Is it really you?

Arnold: as a T-800, I lack the magnetic skills to appear as anyone else.

Reese: it's him alright, let's go.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een eenheidsworst. Er lopen Terminators in rond, Skynet is aanwezig en meer van dat, maar verder zit je te kijken naar dezelfde ongein die dit soort grote producties tegenwoordig kenmerkt. Business as usual met voor iedereen wat wils. Een grote geforceerde bende, ook wanneer Genisys de eerdere films achter zich laat en z'n eigen weg probeert te zoeken.

Met Jai Courtney en Emilia Clarke. Veel saaier dan die twee komen ze niet. Nog beroerder is deze John Connor. Eén blik op dat gezicht en je weet hoe laat het is. Of zou dat moeten weten. Zo'n kop cast je niet voor niks. Schwarzenegger wordt ook een steeds mallere verschijning. Kan echt niet meer, het wordt zelfs pijnlijk wanneer-ie een lachje proberen te scoren.

Het ritme van de film is kibbelen, plot uitleggen, sentimenteel gedoe en veel mislukte grapjes (krullende tenen tijdens die mug shot scene met Bad Boys op de achtergrond), afgewisseld met loze, inwisselbare en tamme SFX actie waar veel kapot gaat, maar niks indruk maakt. Geen gezicht, die heli chase en deze T-3000 heeft 0,0 dreiging. Uitblinker? Lee Byung-hun.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Schwarzenegger is het enige kleine hoogtepunt in deze verder waardeloze prent, al draaft die ouwe soms ook erg door met z'n geforceerde pogingen om grappig te zijn. Regisseur Taylor probeert op de meest onnozele manier wendingen te creëren, wat regelmatig op de lachspieren werkt. Clarke en Courtney zijn om te janken zo slecht en na deel 2 hadden ze gewoon lekker op moeten houden met deze franchise. Ook qua humor en melodrama een typisch simpel blockbustertje die alleen voor het geld is gemaakt. De tranen sprongen mij bijna in de ogen toen Clarke ''Come with me if you want to live'' riep. Mijn god, hoe durven ze.

avatar van Leno

Leno

Teleurstellend vervolg dat nog wat slechter is dan Salvation, dat qua actie nog wel redelijk was. De rol van Schwarzenegger komt van begin tot eind geforceerd over en het trucje met een jongere versie zagen we al in Salvation. Fysiek kan hij het al langer niet meer aan, wat het monteren vaak in de weg zit. Verder is het verhaal lastig te volgen en roept veel vragen op.

Spectaculair wordt het nooit, en zelfs qua actie is het het minste deel wat gezien de moderne technieken opvallend te noemen is. Het gebrek aan een leuke bad guy doet de film ook geen goed en Clarke boeit niet (nooit).

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Ja, de film lijkt duidelijk te zijn gemaakt om nog even snel te cashen.

Toch heb ik me prima kunnen vermaken met deze film. De actie ziet er nog best slick uit en daarnaast doet Schwarzenegger op een vermakelijke wijze terugdenken aan die klassieke Terminator films.

Sarah Connor (Emilia Clarke) en Kyle Reese (Jay Courtney) zijn een beetje platte personages, maar laten we eerlijk zijn: dat is regelmatig zo in dergelijke actiefilms. Echt storen deed het mij dan ook niet.

Het scheelt waarschijnlijk dat het alweer een tijd terug is dat ik de originele films heb gezien, waardoor voor mij de "teleurstelling" er niet zo was.

Van Salvation meen ik enkel een klein stukje gezien te hebben, dus ik had ook niet echt dingen die mij deden denken aan die film.

Schwarzenegger, inmiddels 68 jaren jong, weet nog steeds stoer over te komen ondanks zijn grijze haar en kraaienpoten. Leuk om te zien en hij komt er een stuk beter mee weg dan een Sylvester Stallone of Steven Seagal, die inmiddels er al een aantal botox kuurtjes op hebben zitten.

Niets nieuws, maar een vermakelijke zit.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Van al dat tijdreizen krijg je zin om zelf terug in het verleden te gaan. Bijvoorbeeld naar 1991, het jaar waarin voor het laatst een goede Terminator in de bioscoop te zien was. Daarna ging het snel bergafwaarts, met een paar jaar geleden een absoluut dieptepunt met Terminator: Salvation. Maar er is schijnbaar nog meer ruimte voor teleurstellingen in de Terminator franchise.

Terminator Genisys is in alles inwisselbaar. De terugkeer van Arnold is zo'n beetje het enige waar we de film over een paar jaar nog van zullen kennen. Verder is er niets, maar dan ook niets memorabels aan deze vijfde Terminator. Standaard actie en gevechten (met een hoop explosies en - lelijke - CGI), die erg snel saai worden. Hoe spannend is de tiende knokpartij met een Terminator, waarvan al meteen duidelijk werd dat het niet met vuisten of kogels te verslaan is? Dat het een vermoeiende film is, komt overigens ook door een Jai Courtney. Waren Schwarzenegger en Clarke nog best aardig samen, zijn oeverloze gezeur begint echt snel te vervelen. Hadden ze beter de screentijd aan J.K. Simmons kunnen geven, die had hier juist een lullige, nietszeggende rol. En dat geldt voor de hele film, het was vooral behoorlijk nietszeggend.

2 sterren.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een soldaat van het verzet tegen de machines in de tijd wordt terug getransporteerd. Het verhaal van deze vijfde Terminator film heeft veel raakvlakken met het eerste deel en is leuk in elkaar gezet, maar het is voornamelijk een herhaling van zetten. Vermakelijk is het zeker. Van de cast valt Emilia Clarke het meest op. Afgezien van de scene met de bus is de actie niet echt noemenswaardig. Een kleine 3.5 sterren.

avatar van Zinema

Amusante androïde.

De nieuwe Blu-ray met Terminator Genisys is een goed uitgeruste. Twee discs met op de ene de 'gewone' 2D-versie met allerlei interessante extra features en de andere disc met de originele 3D-versie. Beide versies zijn voorzien van de Dolby Atmos geluidstrack. Iets wat men tot voor kort enkel in de bioscopen kon waarnemen is nu ook mogelijk in de woonkamer. Een nieuwe Blu-ray speler is niet vereist, wel een nieuwe receiver. Via een 7.1 decoder zal er True HD worden weergegeven, maar met een nieuw apparaat en nóg meer speakers (bij voorkeur in het plafond) is de thuisbioscoop een feit. Leuke gekkigheid natuurlijk waar niet iedereen aan zal beginnen. De meeste mensen luisteren nog via een 5.1 opstelling, ondanks de vele 7.1 titels. Ook Atmos zal zijn weggelegd voor de freaks. Toch is het een leuk extraatje. Mocht die verbouwing er ooit komen... En er is zelfs een optie waarbij je de zaag niet eens in het plafond hoeft te zetten. Maar goed, menige partner zal bij het voorstel van Atmos thuis het liefst de zaag in jou zetten.

Ook 3D is iets waar de gemiddelde filmliefhebber weinig van moet hebben. Zij het om een andere reden dan de financiële. Voornamelijk omdat de doorsnee kenner het slechts een gimmick vindt. En uiteraard ook omdat in downloadland, waar helaas nog veel te veel filmliefhebbers zijn te vinden, die titels niet veel voorkomend zijn. Sowieso zijn het juist dit soort schijfjes die in de winkel vanaf het begin veel te duur zijn geprijsd. Gelukkig stapt men daar heden ten dage al meer vanaf, en beginnen alle prijzen te zakken naar een betaalbaarder niveau. Terecht ook, want in principe zijn de productiekosten niet zo heel veel hoger dan een DVD, en daarvan zien we genoeg bakken gevuld met euro-exemplaren. Iets wat nog niet helemaal lijkt te zijn weggelegd voor de luxere grote broer. Daarvoor bestaat het contrastrijkere medium nog net iets te kort. Toch is het de moeite waard om deze film op de 'blauwe schijf' te aanschouwen. En 3D is misschien een gimmick, de film komt er nog meer door tot leven.

'He's back!' Prijkt er uiteraard bovenaan de synopsis. De beroemde oneliner 'Ill be back!' is vaak gequoot. Schwarzenegger werd er uiteraard nog beroemder door. De sciencefictionklassieker The Terminator uit 1984 kreeg nogal wat vervolgen. Er hangt nu echter geen nummertje meer aan de titel, je hoeft dan ook niet per se alle delen te bekijken om te weten hoe het ook al weer zit. Het verhaal wordt kinderlijk eenvoudig en snel uit de doeken gedaan en het fenomeen tijdreizen verhult verder eventuele vraagtekens. Hier dient wederom met een bakje popcorn en niet al teveel hersenactiviteit van genoten te worden. Maar wie zou ook anders willen? Het gevecht tussen mens en machine is voorspelbaarder dan ooit en kent weinig vernieuwende actie, maar vlot en vermakelijk is het wel. Zelfs de Oostenrijkse eik weet een glimlachje om de lippen te toveren met zijn geforceerde versie van de menselijke smile. Even waan je je weer in de eighties. En daar is weinig mis mee.

Goed.

Met dank aan Paramount voor het recensie-exemplaar.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Uier schreef:

Hij kent Die Hard en White House Down, dude. Niks tegen in te brengen! Vanaf nu is zijn mening mijn maatstaf.

Wel Die Hard 5 hé, die is ook beter dan alle voorgaande delen bij elkaar.

avatar van Mr.Sinister

Mr.Sinister

bagger! Compleet terminator onwaardig,slap verhaal, zwakke special effects en wat een vreselijk slechte acteurs.. een halve ster voor Arnie!

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

Terminator Genisys is afgebrand geweest door critici én (vooral Amerikaans) publiek. Waar Cameron vooraf nog de loftrompet bovenhaalde voor de film dachten de meesten er toch anders over. Voor mij persoonlijk was na deel 2 de Terminator-wereld al volledig uitgemolken. Naar mijn gevoel had daar niets meer bij gehoeven. De opvolgers waren dan wel vermakelijk maar kan je anderzijds toch moeilijk binnen die wereld plaatsen. Daardoor én door de zwakke ontvangst ben ik met lage verwachtingen begonnen aan deze reboot (want dat is het toch) en dan valt hij eigenlijk nog mee.

De film begint eigenlijk zoals je de gehele film kan bekijken. de val van Skynet is schitterend in beeld gebracht maar voelt net iets te kort aan om een waanzinnige opening op je netvliezen te verkrijgen. We gaan al snel naar het begin van deze franchise en ik moet zeggen. De eerste helft van de film vind ik bijzonder sterk. Je herkent de zaken van de eerste film maar de inventiviteit om er een draai aan te geven is hier mooi aanwezig om de reboot anno 2015 nog fris te houden. Ook Schwarzenegger toont dat hij nog steeds een geweldige Terminator is en het is vooral mooi dat de schrijvers een mooi eerbetoon aan dat personage hebben gehouden door de rol van Schwarzenegger mooi uit te schrijven. Maar dan gebeurt er iets raar. Je zou denken dat de schrijvers in de vernieuwde toekomst toch een geweldige inspiratie moeten hebben om deze reeks terug nieuw leven in te blazen naar de sequels toe. Maar eens in de toekomst is de film eigenlijk nergens wauw. Het is allemaal zeker vermakelijk, en de actie is best aardig maar er is niet goed genoeg over nagedacht. Zo vond ik het al raar dat er een enorme twist in de trailer zat. Je zou dan toch verwachten dat die twist nog iets extra om het lijf heeft. De reden van Connor's personage te veranderen, of beter gezegd, waarom hij veranderd is vind ik echt wel zwak en te cliché. Je had daar zo een gelaagdheid aan kunnen geven dat eigenlijk de twist op zich maar een voetnoot was in een groter geheel maar uiteindelijk draait het er toch voornamelijk om. Door de belangrijkste personages qua karakter toch om te gooien krijg je wel wat ademruimte en mogelijkheden voor nieuwe ideeën. Daarom vind ik op zich het concept van deze film de best mogelijke manier om enigszins de reeks toch in leven te houden (hoewel het nog steeds uitmelken is). Door die frisse wind kan je iets volledig nieuw opbouwen zonder de oude films te vergeten. Alleen worden er te veel foutjes gemaakt voor de basis ervan wat ervoor zorgt dat ze met een wel zeer straffe opvolger zullen moeten komen (indien die er zal komen).

De cast is best aardig. Zoals gezegd vind ik Schwarzenegger nog steeds bad ass als Terminator en overtuigd hij zeer zeker. Jason Clarke vind ik wat dubbel. In het begin nog een overtuigende monoloog maar daarna, mede door de zwakke redenering van zijn transformatie een nogal voorspelbaar en leeg karakter wat ook zijn prestatie niet verbeterd. Emilia Clarke vond ik best overtuigend, zeker met het oog op een mogelijke toekomst kan zij écht wel een sterke drager worden van de reeks. Op Courtney word nogal vaak (al dan niet terechte) kritiek gegeven. Het is zeker geen oscarwaardig acteur maar anderzijds kan hij voor dit soort films zeker zijn plaats eisen. Ik vond hem zeker niet irritant. Wat JK Simmons in zijn aangeboden rol zag is mij wel nog steeds een raadsel.

Ook de effects zijn van de bovenste plank. En het camerawerk mag er ook zeker wezen al vond ik in sommige locaties het soms iets te b-actiefilmlocaties-achtig maar wie weet hoorde het zo. Ik heb er me niet aan gestoord. Qua muziek was het niet speciaal, althans dat vond ik. Er zat zeker geen memorabele soundtrack in maar echt gemist heb ik dat nu ook niet.

Daarom vind ik Terminator Genisys een rare film. Enerzijds is het zeker geen evenknie van deel 1 en 2 en hebben ze net wat te veel foutjes gemaakt om de nieuwe basis goed gefundeerd te leggen. Anderzijds vond ik de keuze van wat ze wouden doen met deze film wel de best mogelijke manier om Terminator nieuw leven in te blazen zonder steeds rond hetzelfde te blijven sudderen.

Maar losstaand is dit wel een aardige actiefilm met een zeer sterk eerste deel en een nogal cliché tweede deel. Maar dankzij de effecten, de cast die het (meer dan) degelijk doet en al bij al een nooit vervelend verhaal vlogen de credits op het scherm voor ik het wist

avatar van arno74

arno74

Yuck... Er valt weinig goeds te zeggen over deze film. Belabberde CGI, die littekens van John, ugh, en dan die jongere photoshopversie van Schwarzenegger... een slecht script, volstrekt oninteressant, zeer slechte en lege dialogen, 3D-scenes die 10 jaar geleden wel grappig waren als je ze voor het eerst zag, een slecht gecaste Sarah Connor (puur geselecteerd op looks en borstomvang, zonder ook maar een grammetje van de uitstraling van Sarah, en ook weinig gelijkenis verder), clichés (die busscene...), en ga zo maar door. Zeer belabberd, een B-film met budget, veruit de slechtste Terminator. Heeft meer weg van een slechte superheldenfilm, Terminator onwaardig. Actie, explosies, vlammenzeeën, achterhaalde 3D-shots en een kitscherige CGI, dat is het enige wat deze film te bieden heeft. Slecht. In een straight line naar de 1*. Yuck.

avatar van Decec

Decec

Uitstekend actie/avontuur/SF/Thriller film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Arnold Schwarzenegger...

Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Heerlijk genoten...

Misschien is 3D nog mooier (niet gezien)...

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1955 berichten

De film oogt wat goedkoop. De special effects zijn aardig, maar kunnen niet tippen aan deel 1 en 2. Het verhaal is absurd en oninteressant. Wat hou je dan nog over? Een redelijke actie film. Niet meer of minder.

avatar van IH88

IH88

“Goddamn time traveling robots! Covering up their goddamn tracks! I hate them!”

Terminator Genisys valt mij niet tegen. Vooral het begin weet te boeien en heeft die echte Terminator vibe. De grauwe sfeer, de muziek, de actiescènes, Arnie… Het klopt gewoon. Schwarzenegger doet het weer geweldig en ik moest wel glimlachen om sommige van zijn opmerkingen en acties. De film heeft sowieso een goede balans tussen actie en humor.

Emilia Clarke is ook goed op dreef en zet ondanks haar geringe lengte en tengere gestalte (geen Linda Hamilton) een sterke Sarah Connor neer. Het verhaal is goed te volgen maar maakt soms een rommelige indruk. Het lijkt wel knip en plakwerk van voorgaande Terminator films. Zodra Sarah en Kyle Reese transporteren naar 2017 gaat het mis en blijft er weinig meer over dan een inspiratieloze aaneenschakeling van actiescènes met een niet bijster interessante bad guy. Een ander groot nadeel van Genisys zijn de twee mannelijke hoofdrolspelers. Courtney is een redelijk saai acteur en als actieheld gaat het nog maar humor/emotie is niet aan hem besteedt. Gelukkig heeft hij nog wel een goede chemie met Clarke en Schwarzenegger. Jason Clarke als John Connor is wel een ramp want hij heeft totaal het charisma en de acteerkwaliteiten niet om een iconisch karakter als John Connor te kunnen spelen. Eigenlijk is alleen Furlong in T-2 daarin geslaagd. Genisys begint veelbelovend maar is te rommelig en inspiratieloos om indruk te maken.

avatar van thoyouknow1980

thoyouknow1980

Deze film kan ik maar moeilijk beoordelen.

Als sci-fi actiefilm best geslaagd,maar het verhaal word te vaag.

Ook kan ik maar moeilijk in de film komen,en die acteur die John Conner speelt vind ik niet passen.

Desalniettemin zit er wel genoeg actie in,en die is van zo een niveau dat het de film net de boost geeft die het nodig heeft.

Van een Terminator film verwacht ik meer,maar al met al gewoon een goeie actie-sf film

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Kan me niet alle Terminator-delen supergoed voor de geest halen en dan maken al die twists en die Back to the future-achtige onlogica het er niet zo veel leuker op. Ah well, de actie was wel tof om te zien. Dus een zware onvoldoende wordt het niet.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Toch wel weer een amusant Terminatortje.

En of het uitgemolken is... of dat het spelen met de tijdsgeest helemaal nog niet zo verkeerd hoeft te zijn... ik weet het niet. In het vijfde deel van Terminator is Schwarzennegger weer helemaal van de partij na de afwijkende Salvation. (Dat was imo geen Terminator.) De man was inmiddels alweer 67 jaar oud maar bundelde toch nog zijn krachten om nog altijd de vroegere fout om Gouveneur te worden te herstellen en om weer oud (maar niet verouderd) en vertrouwd een hoofdrol te mogen spelen als de Terminator. Dit deel is een hoop plak en knutselwerk. Eerst komen we in de verbluffende apocalyptische L.A. terecht waar de machines inmiddels de wereld hebben overgenomen... maken we kennis met John Conner en Kyle Reese en lijken we daarna een beetje met nostalgie de eerste Terminator te mogen herbeleven, wanneer Reese naar 1984 wordt gestuurd. Weer wat knip en plakwerk (en wapens die ze nog niet hadden in 1984), herkenbare elementjes, de jonge toenmalige Schwarzennegger als Bad Guy tegen de oude hedendaagse Schwarzennegger als goodguy, Sarah Conner als stoere chick ipv een doorsnee serveerstertje en een heerlijke bad ass rol van Byung Hung Lee als T-2000. Jammer dat hij niet een al te grote rol had. En natuurlijk, lekkere gelikte actiescene's.

Ik had echter gedacht dat de film in 1984 zou blijven hangen maar naderhand maken we een sprong in de tijd naar 2017. Ja... ook een hele hoop elementen van de vorige films die worden verdraaid, herbruikt en gerecycled... De Terminator met grijs haar, heel veel dingen met tijdreizen en wat ik niet had verwacht: John Conner als Bad Guy. Een knipoog naar de Big Brother generatie van nu (met Google, Facebook e.d.) inbegrepen... al is nu Genisys hier het alles-in-een-bedrijf.

En een happy end. Maar een zesde deel in de stijgers.

Aan mijn recensie te zien zou je haast denken dat het voor mij een teleurstelling was. Integendeel... ik heb me toch wel prima weten te vermaken met dit deeltje. Hij was in ieder geval vele malen beter dan Salvation en uiteindelijk waren de makers wel lekker creatief doch nostalgisch bezig. Schwarzennegger blijft in zijn hooggetijjaren nog altijd vol van de zelfspot "...old.." en opnieuw kan ik toch wel zeggen dat hij niet is afgezakt en nog steeds geen direct to video's in Oost Europa schiet. Echter is het wel weer een beetje stil rond hem op het moment.

Prima popcorn vermaak.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Guardian: “I’ll be back.” Sarah: “What?” Ja, de scenaristen verdienen lof voor hun poging om een aardige draai te geven aan bestaande plotlijnen en elementen om de toch al complexe tijdlijnen eens flink op hun kop te zetten, en gelukkig is ook de enige echte Termi/Gover/Sperminator weer terug, dus de basis zit wel snor. Verdere pluspunten zijn een misschien wat jonge maar verder prima spelende en vechtende Emilia Clarke (gelukkig word ik niet gehinderd door associaties met Game of thrones en zie ik haar dus niet steeds voor me zoals ze in die serie was), de erg grappige J.K. Simmons, het leuke spelen met de verwachtingen rondom bestaande scènes zoals bij de Observatory en in de steeg achter de kledingwinkel, de vele citaten die soms uit andere monden komen (John Connor: “I can’t be bargained with, I can’t be reasoned with, I don’t feel pity or remorse of fear, and I absolutely will not stop ever until Skynet rules this world!” ) en de superbe beeldkwaliteit. Bovendien is het centrale gegeven aardig actueel, met WannaCry nog maar nèt (of nog niet eens) achter ons.
        Waarom kan ik hier dan toch niet meer zo enthousiast over zijn als toen ik deze film een kleine twee jaar geleden voor het eerst zag? Misschien toch vanwege het gevoel dat ik het allemaal al eens gezien heb, en niet alleen dat het geen “noodzakelijk” onderdeel van de mythologie is (zoals je van de eerste drie delen nog wèl kon zeggen) maar vooral ook dat het allemaal niet fris meer aandoet: steeds maar weer gevechten tussen Arnie en de onoverwinnelijke maar uiteindelijk dus toch verslaanbare T-zoveels, het ziet er allemaal geweldig uit maar het brengt weinig nieuws meer. Dus op zichzelf prima vermaak dat mij zeker niet heeft teleurgesteld, maar eigenlijk mag de serie hiermee wat mij betreft wel afgelopen zijn.

avatar van frolunda

frolunda

Een soort van film waarvan je (als je de vorige delen hebt gezien) al 75% hebt gezien voordat je er aan begint en dat ook nog allemaal opgediend in een onnodig verwarrend verhaal.

We hebben hier dus duidelijk te maken met het zwakste deel uit de serie ; de film oogt niet spectaculair,de acteurs overtuigen niet echt en ook de regie van Alan Taylor is uitermate zwak.

De terugkomst van Arnold Schwarzenegger is nog een klein lichtpuntje maar ook hij weet Terminator Genisys,ondanks een aardige prestatie (die overigens ook te veel op herhaling is gebaseerd) niet meer vlot te trekken.

Blijven over een aantal losstaande actie scenes die best vermakelijk zijn en er ook nog redelijk uit zien,maar alleen daar kom je er tegenwoordig niet meer mee.Ook al denken de grote studios helaas nog al te vaak van wel.

Matig tot gemiddeld.

avatar van Kondoro

Kondoro

Terminator Genisys

Eerlijk gezegd word ik nu een beetje moe van de ‘Terminator’ reeks. In 2015 ergens zijn we wel eens begonnen aan de film (ik en wat kameraden) ergens rond kerst/het nieuwe jaar maar, we vonden het geen geslaagde film en zette hem vroeg uit. Nu dat ik de reeks compleet wil maken toch maar gezien en het bleek inderdaad geen leuke zit. Het is niet zo dat de actie me niet aanstaat of het gehele concept, het verhaal is gewoon zo uitgerekt en zo saai gemaakt dat er eigenlijk amper een moment van vermaak in te vinden is. Dat ben je opeens met Kyle Reese in de toekomst, dan weer in 1984 dan weer in 2017 en dan is het opeens de vader van John Connor, ja het is een beetje uitgemolken. Toch is Terminator Genisys niet veel slechter dan het vierde deel, ik heb me alleen niet echt bepaald ‘vermaakt’ met dit vijfde deel.

Zoals ik al zei, het hele actie is wel prima in de film. Heerlijk 2 uur lang schieten op terminators en twee terminators die met elkaar vechten, lekker zoals het was en zoals het eigenlijk hoort te zijn in een reeks als dit. Toch raak ik hier wel een beetje naar uit gekeken, zeker als John Connor ook in een terminator verandert is, door Skynet en hij het daarna opneemt tegen Arnold ik een lang gevecht. Maar dan alsnog, ik weet nou niet of ik dit direct saai wil noemen, want ‘saai’ is wel een heel groot woord voor een film waar ik me ook wel eens in vermaakt heb.

Het hele jongere Arnold tegen oude Arnold vond ik ook niet echt iets hebben, het was wel leuk bedacht, zeker om het idee van het tijdreizen te krijgen was dit leuk verwerkt, net zoals sommige andere scenes of dingen van de tweede Terminator, ik dacht dat die T-1000 ook sinds deel twee er waren, corrigeer mij als ik het fout heb. Ik weet niet, ik heb er maar geen lekker gevoel bij als ik er naar kijk, wanneer de jonge Arnold word neergemaaid word de film wel weer beter, gewoon puur door de oudere versie van Arnold maar ook hier erger ik me gewoon erg aan. Dit puur door soms het ‘overdreven’ gedrag wat er vertoond word, misschien wel toepasselijk als concept maar ik genoot er niet van. Dit is dan voornamelijk dat irritante lach wat hij probeert op te zetten want dat had Sarah hem geleerd, zulke stukjes mag je best weg laten.

Het verhaal was wat dat betreft redelijk om te volgen, zoals ik al eerder zei is het soms erg chaotisch maar het blijft stiekem wel leuk. We volgen Kyle Reese en John Connor in het gevecht tegen de Terminator en Skynet. Ze merken dat er een nieuwe Terminator naar het verleden keert om zo Sarah Connor uit te schakelen. Eenmaal dit gezien te hebben besluit Kyle ook richting die kant uit te gaan om Sarah te beschermen. Wanneer de terminator aan komt raakt hij in gevecht met een andere terminator, zijn oudere versie: ‘Pops’. Eenmaal gevochten komt Kyle Reese in de problemen met de T-1000 waarnaar Sarah hem komt helpen. Ze komen achter de waarheid en reizen daarna naar 2017, hier werd Genisys gelanceerd en dan zou de wereld vergaan. Ze komen erachter dat Skynet een app gaat lanceren: Genisys en deze moeten ze zien te stoppen. Daar komt John Connor opeens tevoorschijn, hij helpt ze maar ze komen achter een bepaalde waarheid: John is ook een terminator geworden. Nu vechten dus Sarah, Arnold en Kyle tegen John om hem te vernietigen want John is ook een soort van gehersenspoeld leek het wel. Afijn, na heel wat gevechten is het eind goed al goed en is de film ook snel klaar.

Waar ik best van baal is dat John Connor niet doorgespeeld werd door Christian Bale. Dit vond ik toch wel een beter gezicht dan Jason Clarke en nu viel de sfeer ook gewoon helemaal weg. Nee, ik kan niet zeggen dat Terminator Genisys een geslaagde film is geweest voor mij, ik keek hem een beetje moeilijk weg.

avatar van jpbosch

jpbosch

Popcornvermaak maar wel van een bedenkelijk niveau. Arnie is heerlijk op dreef met zijn one-liners en actiescenes. Het ziet er allemaal best cool uit, maar niets wat we nog niet gezien hebben.

De huidige vertolkingen van Sarah en Kyle voegen mijns inziens echt niets toe aan het verhaal. Om nog maar te zwijgen over de tenenkrommende paringsdans die ze aan het opvoeren zijn.

Ook zijn de in elkaar overlopende tijdlijnen onnavolgbaar en onlogisch, maar dat kan ook aan mij liggen omdat ik meer dan eens afdwaalde tijdens de dialogen.

Wel een voldoende, maar dat kwam meer door Arnold en de actiescenes. Daarnaast jammer dat J.K Simmons weinig screentijd kreeg, de paar scenes met hem waren vermakelijk

avatar van Demeter

Demeter

Captain Pervert schreef:

Dezelfde personages is nogal inherent aan een filmreeks. En herhalingen van quotes is juist de grap, de herkenning voor de kijker, maar dan in een andere context omdat de timeline (weer) veranderd is door acties van de personages. Als je dat niet snapt maar gebruikt als kritiek ben je wel een beetje simpel.

Ik moet xxERWINxx toch gelijk geven. Dezelfde personages mogen dan wel inherent zijn aan een gemiddelde filmreeks, maar ik zou het leuk vinden als het verhaal in deze reeks zich eens verder zou ontwikkelen en daarvoor is het nodig dat personages verdwijnen en nieuwe ten tonele verschijnen. Iets wat ze in Terminator Salvation wel hebben aangedurfd. Wat je ook voor negatiefs kan zeggen over Salvation, het verhaal ontwikkelt zich in die film wel verder in een nieuwe setting en dat is wat een filmreeks nodig heeft om vernieuwend te blijven. Het herkauwen van personages, hun oneliners, de settings en set pieces maakt dat Terminator Genisys voor mij aanvoelt als een makkelijke herhaling. Sarah Connor was al uit het verhaal geschreven sinds T3 en die hoef ik dus niet meer te zien. Enkele referenties maken naar eerdere films is leuk en doet nog clever aan, maar in deze film wordt daar zo zwaar op geleund, dat hij totaal geen eigen smoel meer heeft.

avatar van Fisico

Fisico

Eindelijk ook het laatste deel van de Terminatorsaga meegepikt. Wederom verweven met de vorige delen al had ik vaak de indruk dat de gehele film werd herkauwd maar dan met andere acteurs. Arnold is terug van de partij en dat is een pluspunt. Beetje ouder als vroeger, maar zo blijkt nog lang niet versleten. Met zijn houterige stijl blijft hij de T-800 moeiteloos neerzetten. Zijn droge oneliners blijven geslaagd, zijn grimas daarentegen is niet de humor die ik zoek in Terminator.

Veel actie en geweld en die ziet er best goed uit. Alleen op het einde had ik het wat moeilijk. De actiescènes met de bus op de brug en even later de helikopter was over the top. Fijne actie, maar niet geheel realistisch. Wat ik dan wel weer goed vond was de goede input van Genisys dat als Trojaans paard de wereld tot verdoemenis leidt. De acteerprestaties vond ik maar zo zo. Net als het script dat toch hier en daar rammelt en waarbij de Terminatorsaga wat wordt verloochent, iets wat ik ook herkende bij Salvation.

Genisys is samengevat vooral veel actie en popcornvermaak, met de rest heeft het te minder te maken. De magie van de voorgaande Terminators ontbreekt wat (of is eraan ondergeschikt). Matige 2,5* is het judgment dus.

avatar van N00dles

N00dles

Wat een ongelooflijke travestie is dit deel, nog erger dan deel 3.

Het leek soms wel alsof ik naar een parodie zat te kijken waarin alles uit deel 1 en 2 belachelijk werd gemaakt en notabene alle slechte humor en one-liners uit zijn gepikt. Het ergste was nog wel het feit dat ze de eerste twee delen gebruiken om de geschiedenis te herschrijven en retconnen, zodat het verhaaltechnisch één grote rotzooi wordt.

Natuurlijk hadden T1 en T2 hun paradoxen en zwakke punten, maar met dit deel wordt de franchise gewoon hardhandig de nek omgedraaid. Vooral het feit dat John Connor tot badguy is verworden is gewoon idioot en totaal niet logisch.

Emilia Clarke doet het op zich niet slecht, maar heeft niet het charisma van Linda Hamilton. Net als bij haar medespelers stelt het slechte script haar niet in staat om enige diepgang in haar personage te laten zien.

Mijn conclusie: laat de Terminator-franchise rusten, stop met uitmelken en als je nostalgie-cravings hebt, haal dan gewoon weer T2 uit de kast. Want Genisys is gewoon mislukt, optyfen ermee.

avatar van Antinous

Antinous

Matige film met af en toe wel goede actie mooi in beeld gebracht en een spectaculair einde. het is omdat Arnie in dit deel weer meespeelt maar anders had ik deze film al na 30 minuten uitgezet.de eerste 30 minuten zijn dan ook erg saai, de film is ook veel te langdradig. het verhaal is niet echt goed. deel 2 was de beste en daarna deel 3. vooral deel 3 was boeiende actie .deel 1 had te weinig actie maar weer wel een goed verhaal. Salvation was ook best goed maar geen Arnie in de film anders was die nog beter geweest. ik hoop dat het volgende deel weer beter is dan dit deel want deze film hoef ik geen 2de keer meer te zien.

avatar van Mickey b

Mickey b

Ondertussen 3 jaar geleden dat ik deze film zag. Nu eens herbekeken op tv. Ondanks vele negatieve kritieken hier, vind ik hem niet slecht. Nu ben ik liefhebber van films over tijdreizen en dit aspect komt hier toch wel uitvoerig aan bod en is zelfs hoofdtopic van de film, waardoor ik hem gewoonweg niet slecht kan vinden. Vandaar 3*. Dit is voor mij geen top, maar ook geen flop... actie ok, maar ook niet meer. Ook grafisch al beter gezien, maar de CGI is nu ook weer niet zo slecht. Film is minder grauw dan zijn voorgangers en daar heeft den Arnold veel mee te maken. Hij neemt nl. zichzelf niet meer zo au serieus als vroeger en relativeert zichzelf met de nodige humor, voornamelijk door zijn leeftijd die hij nu eenmaal niet meer kan ontkennen, iets wat je hem wel meer ziet doen in zijn recente films. Dit maakt dan ook huidige film iets minder beangstigend dan zijn voorgangers. Maar de bad guy van dienst is dan wel weer goed gevonden en de nieuwe terminator is dan ook opnieuw een stap verder dan zijn vorige modellen. Iets waar men in de eerste films ook op werkten (telkens iets geavanceerder of origineler).

Een aantal details laten alweer iets open voor een vervolg...

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Terminator is cult, T2 behoort tot een van de beste actiefilms ooit plus die waanzinnige sfeer, T3 is op zijn beurt erg vermakelijk en dan volgt Genisys die hier nooit en te nimmer aan kan tippen. Is het beter dan de verhaallijn die men probeerde met Salvation op te zetten? Vast niet, maar voor mijn gevoel en ongetwijfeld ook die van anderen, had de opzet van Salvation bijzonder weinig meer met de originele reeks te maken. Met Genisys wordt in ieder geval weer Arnie van stal gehaald en is dat herkenningspunt terug.

Is het verder wat? Tja gut, het verhaal is onvoorstelbaar gekunsteld, iets met een geschiedenis die zich herhaalt maar wel alternatief blijkt te zijn en zich onderweg lijkt aan te passen. Het zal, net als het feit dat men 1984 plots net zo'n tijdmachine kan bouwen als die Reese in zijn heden gebruikten. Hoe kan dat? Waar komt die kennis opeens vandaan?

Allemaal niet teveel op letten want qua inhoud stelt het bitter weinig voor maar er zit wel aardig wat kick ass actie in zoals met die bus. Prima computeranimaties, en de acteurs doen aardig hun best. Eén ding valt wel ten goede op ten opzichte van de oude reeks. 'Strijkplank' Hamilton is ingeruild voor de toch wat voluptueuze en aantrekkelijkere Clarke.

Oh...'Reese, je moet al je kleren uit doen voordat we je door dat apparaat naar het verleden kunnen schieten.' Loopt ie met zijn broek aan het platform op en komt zonder broek in het verleden aan. Ach, niet te serieus. Hersenloos vermaak voor een avondje.