Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
flipsen
an·ar·chie (de ~ (v.), ~ën)
1 het ontbreken van een geordend bestuur
2 wanorde
wan·or·de (de ~)
1 gebrek aan orde, ongeregelde toestand => chaos
?
Don Gertus
Gebruiker Anarchist beweerde dingen en daar reageerde Yuppie_Scum op met dat bericht.
Yuppie_Scum
Haha idd...gewoon even aan het narren...
Ik persoonlijk vind de film briljant!
otherfool
Surrealistische en toch wel ietwat overschatte film. Mooie beelden en spannende scenes, maar ook met rare zijsprongetjes en veel gezochte onduidelijkheid. De sfeer van de film is echter prima verzorgd en Watts is een ontdekking.
3,5*.
Tarkus
Fantastische acteerprestaties van Naomi Watts en Laura Harring. Maar ik moet toegeven dat het niet mijn genre is. Ik was ook al geen liefhebber van Twin Peaks, en ondanks de goede kwaliteiten van Lynch als regisseur, wat hij in deze film ook bewijst, heb ik het er toch wat moeilijk mee. Een aanrader voor de liefhebbers.
3,5*.
Helemaal met je eens
alleen Lych wilden eerst hier een eerst een tvserie van maken dus daarom denk het vage verhaal
Flipman
Ik moest wel even het verhaal van Themoviespolier.com lezen om het verhaal helemáál te begrijpen; toen ik gisteravond eigenlijk in slaap zou moeten vallen, speelde ik de gehele film nog eens af in mijn hoofd, want ik snapte er níks meer van! Ik begreep wel dat de ene versie van het verhaal wel echt was en de andere niet, maar wat het verband tussen de twee versies was, wist ik niet.
Ik kan geen minpunten aan de film opnoemen; dat hij wat moeilijk te bergijpen is, zie ik niet als een minpunt. Deze film moet ik om hem helemaal te bgrijpen, ondanks de uitleg die ik heb gelezen, nog een keer zien.
Oh ja, een vijf. Zodra ik de film nogmaals heb bekeken, komt hij wellicht in mijn top-10.
Dennis Evahi
Ik vraag mij af...zijn er mensen die deze film snappen? Is deze film te begrijpen of is het een statement van de maker? Wie-oh-wie begrijpt deze film?
Halcyon
Ik geloof niet dat je deze film "helemaal" kan begrijpen. Maar de grote lijnen zijn me wel duidelijk, mede na het lezen van de vele spoilers hier.
D-ark
nee je wordt zelf door de spoilers op een dwaalspoor gezet
The One Ring
Hoe kom je daar nou bij? Ik vind de meeste uitleg die je hier vind toch vrij duidelijk.
Flipman
Het kan zijn dat de spoilers je eigen interpretatie in de war gooien, dus wat D-ark zegt vind ik wel kloppen.
In mijn geval was het niet zo, maar goed, ik denk dat de énige die deze film helemaal snapt, David Lynch zélf is
!
Naomi Watts
Mulholland Drive is helemaal geen moeilijhke film, intgenedeel. Het is allemaal erg duidelijk. Als we het gaan hebben over de symboliek kunnen we wel eens wat over het hoofd zien maar het realiteit/droom aspect is wel erg duidelijk en met dat gegeven wordt ook veel duidelijk. Alleen de symboliek kan je voorbij gaan.
donnie darko
ik denk dat het wel een beetje arrogant is om te gaan zeggen dat mulholland dr. geen moeilijke film is, want het is toch echt wel een ingewikkelde film, en niemand kan van de eerste keer alles snappen. Dat is dan toch per definitie een moeilijke film.
Naomi Watts
Ik vind het met die ingewikkeldheid reuze meevallen. Waarom het mij arrogant maakt gaat mij wel even compleet voorbij. Ik vind het allemaal vrij duidelijk. De film bevat enorm veel detail en die blijf je ontdekken na elke kijkbeurt maar het plot kan ik niet ingewikkeld noemen.
The One Ring
Het kan best zo zijn dat het idee van de film heel simpel is, maar je gaat hier toch niet ontkennen dat dit een mindfuck van jewelste is? Duidelijk is de film absoluut niet; eerder zo vaag mogelijk. Het verhaal is misschien makkelijk als je de bedoeling snapt, maar het lijkt me eigenlijk vrij logisch dat iedereen er geen zak van snapt als hij de film voor de eerste keer ziet. Je kunt moeilijk doen alsof dit een eenvoudig verhaaltje uit de Donald Duck is.
Naomi Watts
Tuurlijk. Het is een mindfuck maar het is ook niet zo ingewikkeld als iedereen het voordoet. Het droom/realiteit aspect was mij na de eeerste keer al compleet duidelijk.
Bovendien zijn veel mensen zo druk bezig de film te snappen. Doen je dat niet, so be it. De film heeft een heerlijke sfeer, visuele pracht, sterk acteerwerk etc. Net zo onzinnig als films die op het eind zoveel gaan uitleggen, hou het mysterieus en dat doet Lynch goed.
Flipman
Dat droom/realiteit aspect was mij niet geheel duidelijk; pas toen ik er lang overna dacht, vermoedde ik dat dat het was. Maar dat het om twee verschillende realiteiten ging, snapte ik wel, alleen niet precies hoe die twee met elkaar in verhouding stonden.
Maar ook al snapte ik er vlak nadat ik hem zag weinig van, dat hij me zo in het ongewisse (en onbegrip) achterliet, vond ik aan de andere kant ook wel geweldig
!
Dennis Evahi
Eindelijk deze film gekeken, ik keek er erg tegenop omdat ik alleen maar vage verhalen hoorde over deze film. Ik heb ooit in een detective boek gelezen dat er een top 3 is met motieven om een misdaad te plegen namelijk;
geld, jalousie en vreemdgaan. Met die insteek ging ik de film kijken. Al deze 3 elementen spelen min of meer een rol in deze vage film. In het begin is het verhaal op zich nog goed te volgen maar dan opeens.......Logica weg!
Net als velen, begrijp ik deze film ook niet. Ondanks dat de film niet valt uit te leggen weet de film mij wel de volle 2 uur te boeien. Mijn aandacht was optimaal. Hoe dat kan? ...Omdat ik de setting van de film, de sfeer, de beelden en het goede acteerwerk heel goed weet te waarderen.
"Silenzio"! ...ik geef 3.5 sterren.
likeahurricane
Ik zou zeggen nog maar een keer kijken en de commentaren hier lezen. Dit blijft een van de mooiste films van de afgelopen jaren.
D-ark
verhoogd naar een 4,0 met dank aan Naomi Watts kon ik hem veel beter volgen geweldige muziek in dat opera stuk.
Dat zou logisch zijn
maar iets zegt me dat het over de 'real' Watts gaat.
Rianneke_Dan
Nou ik heb deze eindelijk gezien!
Goeie film, de sfeer was heel duidelijk aanwezig.
Begin dacht ik van waar moet dit heengaan allemaal, maar hoe verder de film kwam hoe meer ik had van oh ja op die manier
De muziek erin was heel mooi, op de één of andere manier raakte het mij wel.
Na een uur kijken raakte ik volledig de kluts kwijt haha, en toen het was afgelopen blijf ik echt achter met een gevoel van 'huh?'
Maar dat is juist het goede van de film, en na er even over na te hebben gedacht weet je wel hoe het zit.
Maar ik snap wel dat mensen dit niet gelijk de eerste keer snappen, ik zal hem ook nog wel een paar keer moeten kijken voor de details etc.
Twee mooie actrices, acteren was ook wel goed!
Vooral het stukje als Naomi die scene 'acteert' met die oudere man, dat vond ik goed geacteerd (onder andere)
Mulholland Drive krijgt van mij nu 4 sterren, maar dat kan zeer zeker nog omhoog gaan.
Dat zou logisch zijn
maar iets zegt me dat het over de 'real' Watts gaat.
Nee
soom
Betoverend.
Dat is ook niet echt veel...
Waarom vind je het een betoverende film?
donnie darko
Dat is ook niet echt veel...
Waarom vind je het een betoverende film?
Ik vind dat mooi samengevat van Marjolein. Soms zegt een woord meer als een hele bespreking.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful