Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
ferencjacobs
Ik denk dat je de film een keer of drie vier moet zien voordat alles tot je doordringt.
Ik vind het een masterpiece, prachtig gefilmd, muziek briljant gekozen (dit is niet de eerste Lynch film met muziek van Angelo Badalamenti en hopelijk ook niet de laatste!) en zo kan ik nog wel even doorgaan.
kort0235
De eerste keer dat ik de film zag, snapte ik er niet veel van, terwijl ik hem wel mooi en mysterieus vond. Maar na de tweede keer kreeg ik het mee! Dat had ik niet bij Lost Highway, dat verhaal moet eerst bestudeerd worden.
Toch wel ingenieus in elkaar gezet en naar mijn mening een hele goede Lynch-film. Naast Polanski, Alfred Hitchcock en Woody Allan, is dit wel een van mijn favoriete regisseurs.
Dekker
Mijn favoriete film.
Al snap ik nog niet alles wat er in gebeurt.
5.0*****
Hi-Tek
Ik snap eigenlijk helemaal niks van deze film deels omdat het al een tijdje geleden is en deels omdat ik de film halverwege heb uitgezet omdat ik het gewoon zo saai vond.
Het leek net op een low budget film door het camerawerk en alhoewel de acteurs verreweg van slecht zijn vond ik het acteerwerk ook niet zo geweldig.
Ik snap niet dat iedereen dit zo'n meesterwerk vindt, maar dat zal wel aan mij liggen (misschien interpreteer ik de film verkeerd?).
Nu ja in ieder geval een keer herzien dan door de lovende kritiek, maar zeker niet omdat ik het een leuke film vond !
Ik had eigenlijk ook hele andere verwachtingen van de film dus dat scheelt ook zeker.
Als ik nu de film moest beoordelen op een cijfer dan rolt daar slechts een 2.0 ster uit.
avalanche
Mulholland Drive beoordelen als je hem maar half gezien hebt, nee beter niet doen
Geef deze film zeker nog eens een tweede kans en bekijk dan eens de spoilertopic om jouw visie van de film te vergelijken met die van anderen.
Hagele
Na het zien van deze film (zaterdagnacht omstreeks 04:00uur) dacht ik dat ik gewoon dom aan het worden was. Ik snapte er werkelijk geen bal van, maar gezien het tijdstip kon het ook zomaar zijn dat ik gewoon te moe was om logisch na te denken. Toch kon ik het niet laten om verklaringen te zoeken voor alle vragen die maar door mijn hoofd bleven dollen en heb zodoende nog enkele uren liggen piekeren en kwam tot rare conclusies die eigenlijk niet konden zijn. Na het lezen van het spoilertopic besef ik, tot mijn genoegen, dat ik niet dom geworden ben
Ook al zijn het interpretaties die zomaar eens gebakken lucht kunnen zijn, kon ik me grotendeels vinden in de dingen die in het spoilertopic vermeld worden.
Wat mij overigens het meest intrigeerde was het blauwe doosje met de sleutel, op een of andere manier moest ik daarbij denken aan Hellraiser...beetje vreemd, maar goed.
Dinalfos
Mooie film, een van de betere Lynch-films. Wel een tikkeltje overrated, maar dat mag de pret niet drukken. OVerigens is de narratieve structuur allesbehalve ingewikkeld, het is juist de visuele pracht die vragen oproept. Helaas meende Lynch dat je in een dream sequence geen logica hoeft na te streven, aangezien dromen niet logisch zijn. Een beetje een makkelijke verklaring voor hetgeen zich op het scherm afspeelt.
Maar verder wel een goede film, vooral de slotscene is krachtig en aangrijpend.
3.5
us_raider
- 2034 berichten
Werkelijk een superfilm. Over keuzes die je leven bepalen en (onvervulde) verlangens. Interessante symboliek en een meesterlijk verhaal dat op meerdere manieren is op te vatten.
Dit surrealistische kunstwerk is ook goed geschikt voor mensen die de film niet (hoeven te) begrijpen door tal van prachtige scenes en een sublieme relatie tussen Watts en Harring.
5* en een plek in m'n top 10, tevens goed "herzien-materiaal". Ik weet nu wel dat dit echt mijn stijl van films is ondanks dat ik deze film net iets minder vind dan Donnie Darko, maar dan vooral gevoelsmatig.
orlando<3
Toen ik de film voor het eerst zag, snapte ik er helemaal niks van. Ik voelde me toen nogal dom.. maar toen ik de berichten op deze site bekeek bleek ik niet de enige te zijn.. Het is zoals vaker gezegd wel een ingewikkelde film, je moet echt op de kleine aspecten letten en langzaam zul je het begrijpen.. En Naomi Watts heeft weer zich weer bewezen. Een prachtige film in zijn geheel zeker vijf sterren waard!! By the way ik heb de film al 10 keer gezien
kiriyama
Erg sfeervolle film vol met absurde gebeurtenissen, dit is de eerste keer dat ik hem heb gezien en ik moet zeggen dat ik nog niet alles op een rijtje heb. Maar ik ga hem zeker nog eens kijken en mischien vat ik het dan wel.
Voor nu 4.5*
kiriyama
Na ruim 24 uur heb ik vele interpetaties gelezen, en kan ik niet anders zeggen dan dat ie brilljant is. Ik heb hem verhoogd naar 5* en een mooie plek in m'n top 10 gegeven.
boerenpummel
Het eerste uur (de wensdroom van Betty/Diana) was alles goed te volgen, daarna snapte ik er helemaal niks meer van. Na de uitleg te hebben gelezen is het nu wel duidelijk en waardeer ik deze film ook wel. Nu binnenkort nog maar eens kijken en dan weer met nieuwe vragen zitten. Dit is echt een film die je 10 keer kan kijken en dan nog is niet alles duidelijk.
kArIzMa_TuRk
ik begrijp niet waarom heel veel mensen hiervoor een 5 geven.. ok hij is best wel goed.. maar om een 5 te geven.. krijgt een 3* van mij..
jherb
alsmede interpunctie
beoordeel je iets dat je niet snapt of omdat je het niet snapt?
- 1953 berichten
Ik geef inderdaad geen stem omdat ik inderdaad niks van deze film begreep. Misschien als ik ooit alle films heb gekeken die ik wil zien, dat ik dan deze nog een keer probeer, maar dat gebeurt dus nooit.
Latesta
Als je zo redeneert zou eigenlijk niemand moeten stemmen, behalve David Lynch zelf.
- 1953 berichten
Ja misschien. Maar normaal heb ik wel een beeld over een film en kan ik er een mening over vormen. Bij deze film snap ik niet eens waar het nou precies om draaide en waar het precies over ging.
Daarom moet ik hem eigenlijk nog een keer kijken om het nog maar eens te proberen. Daarna kan ik zeggen of ik hem waardeloos vond vanwege zijn vaagheid. Of ik stem hoger omdat ik het de 1e keer gewoon niet begrepen had. Alleen heb ik nog zoveel andere films die ik eerst wil zien. Maar misschien ooit ...
Nee, ik vond het echt nog te vaag om er een stem op te geven.
- 1953 berichten
Nee, ik ga toch stemmen, en pas dan evt mijn stem aan als ik hem nog een keer gezien heb.
thomzi50
- 1991 berichten
Vaagheid is toch niet alleen maar negatief (aangezien jij 0,5 stemde)
maxcomthrilla
Vaagheid is toch niet alleen maar negatief (aangezien jij 0,5 stemde)
De 1ste keer dat ik hem zag snapte ik er ook geen bal van. Maar er viel toch veel te genieten. Vooral de muziek en de humor bleven me bij.
Madecineman (moderator films)
...en zowiezo is dit een erg mooie film, of je er nu iets van snapt of niet. Juist door dat de beelden zo mooi en hypnotizerend zijn wil ik deze film iedere keer weer zien.
- 1953 berichten
Vaagheid kan ik wel waarderen, maar dit vond ik te. Maar ik stem nu wat ik er op dit moment van vind. En ik ga hem zeker nog een keer kijken, en dan pas ik mijn stem weer aan. Het is dus in feite een stem onder voorbehoud ha, ha.
feanaro surion
Inderdaad Madecineman, het verhaal is niet wat me deze film zo laat waarderen. Dat zijn het acteerwerk, de sfeer, de muziek, de beelden. Wat vond je daar dan van Fran?
Madecineman (moderator films)
Ja, want je geeft een 0,5* dat betekent in mijn ogen dat er echt niks in de film zit wat je goed of de moeite waard vindt. Maar als je hem graag nog een keer wil kijken moet er wel iets ingezeten hebben wat je aanspreekt! Mijn 0.5* films hoef ik namelijk nooit van m'n leven meer te zien.
- 1953 berichten
De sfeer en het acteerwerk op zich waren redelijk goed. Maar ik moet iets in de film herkennen qua verhaal. Iets waarin ik me kan inleven. Bij deze film vond ik het een aaneengeplakte reeks van beelden waar ik verder niks in kon herkennen.
Eigenlijk was ik ook niet van plan om de film nog een keer te kijken, maar ik ben door jullie eigenlijk overgehaald. Blijkbaar zit er toch iets in, wat ik misschien heb gemist. Ik probeer de film deze week of volgende week nog eens te bekijken. Druk, druk, druk ..... Dan ga ik eens kijken of mijn stem geheel onterecht was en pas ik hem meteen aan !
Madecineman (moderator films)
Ik probeer de film deze week of volgende week nog eens te bekijken.
Ach, volgende maand mag ook. Heb je nog even de tijd om de voorgaande paginas en het spoilertopic door te nemen
- 1953 berichten
Ja hihi. Nou, ik ga deze film helemaal open-minded bekijken !! Zal je zien, ben ik er straks misschien wild van ... Het zal niet de eerste keer zijn dat ik een film verkeerd interpreteer, door toedoen van een wijntje te veel. ...
Alhoewel ik volgens mij bij deze film geen wijntje op had. Nou, ik ben benieuwd en laat jullie het nog weten !
Finisterra
Mulholland Drive was mijn eerste film van Lynch die ik zag. Na enkele kijkbeurten is hij uitgegroeid tot mijn favoriete film.
Lynch neemt ons mee op een reis. Een mysterieuze trip van de ene geniale scene naar de andere. Het stuk in de club Silencio behoort tot mijn mooiste filmsscenes ooit. De surrealistische plotwijzigingen in het laatste halfuur zorgen ervoor dat dit één van de grootste mindfucks is die ik gezien heb.
Deze vind ik wel nog iets makkelijker te behappen dan Lost Highway. Waarin ik Lynch volledig kwijt was na een eerste keer kijken. Lynch filmt nachtmerries. Dingen die echt lijken en ergens lijken over te gaan maar dat in essentie niet doen. Daardoor zijn ze ook zo eng. Door het surrealisme.
5 sterren voor dit meesterwerk.
Cupido
- 1911 stemmen
Na herziening verhoogd naar de volle pot. Mulholland Drive blijft een vreselijk mooie én tragische trip door het (on)bewustzijn. Het karakter van Naomi Watts is er één waar ik van ben gaan houden.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful