Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
Guines
Nooit recensies opzoeken op het internet...dat verpest elk aspect bij een lynch movie...
MD is meer dan een geweldige film die je gewoon diep raakt!
Lee-john
ik vind naomi watts alleen een beetje irritant, de hele tijd datzelfde kijkje..
Ze acteert wel zeer zeer goed tijdens die auditie, maar de rest van de film hmm..
Halcyon
ik vind naomi watts alleen een beetje irritant, de hele tijd datzelfde kijkje..
Ik had ook dat gevoel. Men loopt hier enorm hoog op met Naomi Watts, maar ik vond haar prestatie niets bijzonders. Gewoon iets beter dan doorsnee.
Naomi Watts
Men loopt hier enorm hoog op met Naomi Watts.
Mij kan je dat moeilijk kwalijk nemen.
Ik vind haar hier uitmuntend spelen maar ik kan me ook wel in de 'niets bijzonders' kritiek vinden al ben ik het er wel mee oneens.
feanaro surion
Leg die laatste zin eens uit Gilles(en krijg je oude enthousiasme over Watts terug
metaledje
ik had een vraagje,aangezien ik het beste hier kan stellen(niemand schijnt me te kunnen helpen)
tijdje terug gezien op tv en werd meteen 1 van mijn favoriete films,ik wil hem dus op dvd kopen,maar bij bol.com kwam ik opeens een *volkskrant film editie*tegen voor 1 eurotje meer
mijn vraag is:wat houd dit in tegenover die andere dvd versies?en welke dvd zou ik het beste kunnen kopen?
wanmt ik wil natuurlijk ook geen minuut aan extra beeldmateriaal missen,dat bijvoorbeeld op een bepaalde dvd versie een verlengde of extra scenes opstaan.
ik hoop dat iemand mij kan helpen,dank U
Anarchist
weet nergens te boeien noch te intrigeren,alles in deze film is gewoon ronduit SAAI
dutchtuga
Vind ik ook maar helaas zijn er veel mensen die een hele film dan afschrijven als ze er niets van snappen.
Anarchist
een film moet ook kunnen boeien ook als je hem niet ''snapt'' en een film als deze is praktisch onmogelijk te snappen..alleen maar te interpreteren
maar het surrealisme en de metaforen en weet ik veel wat nog allemaal kunnen de film niet dragen,het verhaal trekt gewoon op niks; het is gewoon een saaie aaneenschakeling van bizarre surrealitische gebeuretinissen met personages die langs geen kanten weten te boeien en een zeer irritante naomi watts.
sorry maar ik vind dit gewoon bullshit,het trekt gewoon op niks..en jullie mogen het kunst noemen en het mag dan kunst zijn maar ik vind het niks..ik vind het trouwens zielig om een heel verhaal op deze extreme, bizarre manier in symbolen en dergelijke te brengen en mensen die er dan op kicken wanneer ze het snappen of ''hoe het allemaal geniaal in elkaar zit''.
ik kan even goed een of andere debiel gaan filmen die een ezel in zijn woonkamer berijdt en onophoudelijk ''jihaa'' roept terwijl hij met eieren naar zijn stomverbaasde grootouders gooit en daarna grimassen a la jack nicholson in the shining begint te trekken en op de tv pist en van een korstsluiting doodgaat... - en dat dan diepzinnig noemen.
begrijpen jullie nu een beetje welke richting ik uit wil mensen?
men kan de grootste kunst waanzin noemen en omgekeerd..maar het boeit mij niet.
ik zou het totaal niet erg vinden moest mullholland drive nog een degelijk verhaal te hebben, maar dat is hier zeker het geval niet..
Halcyon
Lol, ik begrijp waar je heen wil. Maar heeft de mooie combinatie van duistere muziek en sfeervolle beelden je dan niet kunnen bekoren? Ben zelf ook geen Mulholland Drive-fan, maar ik vond deze film qua sfeer toch redelijk sterk.
nee niet echt..
alleen de eerste 2 minuutjes voor dat het ongeluk plaatsvindt
sfeer en muziek kunnen ook niet geheel een film dragen eigenlijk..het moet ook iets van inhoud hebben..
U-96
- 2082 stemmen

Just for the record, maar hier ben ik het echt totaal mee oneens. Als Lynch ergens goed in is, is het wel in het creëren van sfeer, vaak zonder duidelijk aanwijsbare reden. Eén van z'n sterkste punten vind ik zelf.
Madecineman (moderator films)
Dat mensen hier heel moeilijk over doen wil nog niet zeggen dat de film (het verhaal) heel moeilijk is. Mulholland drive is prima te begrijpen vind ik, het is wel een film die mede door zijn geweldige sfeer, bizarre situaties en personages de fantasie prikkelt. Misschien onbreekt dat juist bij veel mensen tegenwoordig.
Anarchist
maar dat is niet het probleem..van mij mag het vol onderliggende boodschappen zijn en mag elk stuk meubilair een metafoor zijn maar het moet in het geheel kunnen boeien(ookal als je deze metaforen en dergelijke niet doorhebt)..niet zomaar een chaotische aaneenschakeling van dingen waarvan je naar de betekenis moet raden of fantaseren
Madecineman (moderator films)
Zo chaotisch vindt ik deze film anders niet, en tja Mr Lynch houdt er nu eenmaal een bepaald soort van eigen symboliek en logica op na. Al zijn films lijken zich wel af te spelen op een andere planeet, of in een andere dimensie. Vindt dat nu juist de kracht van veel van zijn films, ze zijn erg sfeer en fantasierijk. Jammer dat je nu juist dat niet ziet.
Enne... een anarchist die niet van chaos houdt, vreemd hoor
Enne... een anarchist die niet van chaos houdt, vreemd hoor
anarchie is geen chaos noch het streven naar chaos..het woord wordt vaak in die context gebruikt maar de ideologie van het anarchisme heeft in feite niks met chaos te maken,integendeel zelfs
ik zou me ook totaal niet zoveel aan al die bizarre dingen in muholland drive storen mocht het allemaal boeien..de symboliek en de mogelijke waardevolle betekenis ervan kunnen een film niet dragen als deze op zich niet boeit,maar op zich vind ik al dat rare gedoe eigenlijk ook niks..mja smaken verschillen
Madecineman (moderator films)
,maar op zich vind ik al dat rare gedoe eigenlijk ook niks..
Ik zou me dan maar niet wagen aan bv Eraserhead als ik jou was. Rabbits zou ik helemaal links laten liggen, die ging mij qua vaagheid zelfs een stapje te ver
lol
bedankt voor de info
Was weer lang geleden, en vanavond nog een keertje herkeken.
Paar dingen die me nu erg sterk opvielen. Als sfeermaker haalt Lynch het vooral met het sounddesign. Prachtig hoe elke scene steeds ondersteund wordt door de juiste muziek. Erg veel spanning en emotie wordt daarmee uit de film gepuurd. Ook visueel is het steeds erg mooi. Toch raken de meeste Lynch films bij mij niet aan 5*, en ook dat begint me stilaan duidelijk te worden waarom.
Lynch mag eigenlijk best eens een beetje werken aan z'n editing. Viel me laatst in Eraserhead ook al op, maar het is vaak nogal slordig. Vaak ook nogal bot, en wat ouderwets. In die laatste scene met dat ouwe stel valt het bijvoorbeeld erg goed op. Knappe scene, maar een beetje knullig geëdit. Nu vangt de rest van Lynch's werk dat wel op, maar toch doet het uiteindelijk af aan de sfeer, al is het maar een klein beetje. Vreemd dat iemand die zo muzikaal met films omspringt uiteindelijk een goed ritme mist.
Maar uiteindelijk enkel een stevige uitvergroting van een klein kritiekpuntje. Die 4.5* blijven stevig staan, die Silencio scene is machtig, en een klassieker in wording.
Het zou zo maar eens de keuze van Mary Sweeney kunnen zijn.
Ik kan me niet voorstellen dat Lynch iemand is die een hoop materiaal schiet, dat afgooit bij z'n editor en dan de rest van de avond wat anders gaat doen
Als regisseur heeft hij ook alle eindverantwoordelijkheid over z'n film, dus als die Sweeney z'n werk niet goed doet moet Lynch die kerel ofwel aan z'n oor trekken, ofwel vervangen door iemand die z'n films meer eer aandoet. Al ga ik daar niet echt van uit, en blijf ik het scenario "dit is zoals Lynch het wil" gewoon aanhouden.
Yuppie_Scum
an·ar·chie (de ~ (v.), ~ën)
1 het ontbreken van een geordend bestuur
2 wanorde
wan·or·de (de ~)
1 gebrek aan orde, ongeregelde toestand => chaos
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful