Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
Naomi Watts
Door het aanhalen van het 'ik hou niet van rare verhaallijnen'. Als je de film snapt dan besef je dat de verhaallijn niet 'raar' is.
Oke, ik snap de film zelf ook niet enorm goed
. Vond het ook aardig raar uitgewerkt.
Gelukkig ben ik arrogant genoeg om te denken dat dit aan de film ligt en niet aan mij
Naomi Watts
Maar jij snapt de film ook niet helemaal.
Even zonder gekkigheid; je hebt een punt. Het kan ook liggen aan mijn interpretatie van het woord 'raar' maar ik refereer dan al snel naar 'als iets je nog niet helemaal duidelijk is', vandaar mijn opmerking.
Miss////
Ik snap de film wel, alleen zijn er verschillende manieren waarop je de film kan zien! Dus iedereen snapt de film weer op zijn eigen manier. Ik vind het gewoon een rot film, omdat ie bij mij gewoon een rot gevoel opwekt maar toch wilde ik de film afkijken. Deze films zijn gewoon niet echt wat voor mij, maar omdat ik toch elke film een kans wil geven kijk ik er naar en wil ik proberen de film te begrijpen. Alleen zal ik niet gauw meer naar een film kijken van mr.Lynch aangezien veel aangeven dat dit nog wel de meest toegankelijke film is!
BoordAppel
Minst toegankelijke komt meer in de buurt denk ik. Voor toegankelijke Lynch films moet je The Elephant Man of The Straight Story kijken.
'In de buurt' inderdaad. Zijn vroege kortfilms, Rabbits en Eraserhead spannen toch de kroon
Ik vind Mulholland Dr. juist een van zijn makkelijkere films. Dune, Wild at Heart & Blue Velvet zijn door het ontbreken van 'gewone' personages met wie je je makkelijk kan identificeren minder toegankelijk IMO. Om over Lost Highway, Eraserhead en Rabbits maar te zwijgen...
KrisV
hmm, ik vind dit een erg originele motivatie. Stel dat je een film over een serial killer bekijkt, vind je die dan minder toegankelijk, of kan je je makkelijk identificeren met de hoofdpersoon
Zelf vind ik Wild at Heart erg toegankelijk, maar ik heb El. Man en Straight Story niet gezien.
Dat hangt er natuurlijk sterk vanaf hoe de serial kiler geportraiteerd wordt. De 'beschaafde' Hannibal doet het niet voor niets een stuk beter dan Henry of de hoofdpersoon uit Driller Killer.
Niet voor niets willenm ze in Amerika het liefst brave helden zien met happy ends.
Madecineman (moderator films)
Deze week op een verloren doordeweekse avond Mulholland Drive maar eens in de DVD speler gedaan. En weer was ik erg diep onder de indruk van deze geniale film.
Visueel is de film ontzettend mooi. De nachtelijke scenes op de heuvels van Hollywood lijken zo uit een droom te komen. De omfloerste lichten, het soms net iets te lang uit focus zijn van de beelden het maakt de droomwereld compleet. Ook bij daglicht laat kunstenaar Lynch zijn surealistische wereld tot leven komen. En altijd blijft die donkere, onderhuidse spanning voelbaar in de lucht hangen.
De acteerprestaties zijn zeker boven gemiddeld en vooral Naomi Watts moet hier toch wel extra krediet krijgen. Want wat zij hier als jonge actrice laat zien is alles behalve kinderachtig. Formidabel zoals zij haar totaal verschilende persoonlijkheden tot leven laat komen.
De film zit met al zijn lagen zo ontzettend fascineerend inelkaar. Er is natuurlijk het suspense verhaal van de aan lager wal geraakte jaloerse Diane, die de succesvolle Camilla wil ombrengen. Maar er is ook ook Lynch zijn kritiek en eerbetoon aan het medium film en dan die van Hollywood in het bijzonder. Daarnaast kent de film ook een laag die mij persoonlijk op emotioneel, menselijk niveau erg weet te raken. Want Mulholland Drive is ook het verhaal van de vluchtigheid van dromen, de illusie dat je het leven kunt sturen naar eigen believen. Ontroerend en ontnuchterend tegelijk. Mooi dat Lynch hier een van de grootste en meest wijdverbreide dromen in onze westerse wereld voor kiest, die van de "Hollywood Dream".
Mulholland Drive weet mij iedere keer weer ruim twee uur gefascineerd naar het scherm te laten kijken. En als hij afgelopen is heb ik eigenlijk meteen de neiging hem weer opnieuw te kijken. De film zit vol voelbare spanning, is donker, surrealistisch, erotisch en weet mij keer op keer echt te raken. Wordt tijd dat deze film krijgt wat hij verdient en dat is een maximale score van 5*.
En voor diegene die Lynch maar niks en te vaag vinden; Film is een illusie en Lynch is een fantastisch illusionist. Gebruik je fantasie en laat je meeslepen in deze geweldige wereld.
feanaro surion
Prachtige recensie, krijg gelijk zin om Mulholland Drive weer te gaan kijken
Naomi Watts
Dat ligt veel anders. Diane geeft veel om Camilla maar Camilla is een gevoelloos sekreet. Ze nodigde haar uit bij Adam uit puur egoistische redenen; Diane werd gebruikt om daar gewoon positieve verhalen over Camilla te gaan vertellen. Het enige positieve in het leven van Diane was haar grote liefde Camilla, die gewoon zo koud en gevoelloos is en haar uitnodigt op het feest waar ze haar verloving bekend gingen maken terwijl ze op de hoogte was van wat Diane voelde voor haar. Cold as Ice. De actie van Diane is niet 'goed' maar heel goed te begrijpen.
Het ligt wel even iets anders dan haar te gaan vermoorden omdat ze succesvol is.
mister blonde
dat zegt ie toch ook niet. hij zegt alleen dat Camilla succesvol is. (de succesvolle Camilla).
Madecineman (moderator films)
Dat weet ik wel, ik gebruikte deze simplificatie slechts als een vorm om aan te duiden, dat dit binnen MD de meest toegankelijke laag is om te volgen.
En geef toe, een beetje jaloers is ze wel volgens mij. Ik denk dat die verliefdheid en bewondering ook voor een groot gedeelte komt omdat Camilla alles heeft/is wat Diane graag wil zijn. Wat niet weg neemt dat Camilla inderdaad wel een secreet is ja.
En Feanaro, gewoon doen
Naomi Watts
Ik snap 't, ik interpreteerde het verkeerd.
Diane heeft inderdaad wel last van Jaloezie.
Madecineman (moderator films)
...Ach das een beetje eigen aan de film he
En Feanaro, gewoon doen
Moet nog een film uit de pakketservice kijken en dat gaat voor

Shady
Absoluut de beste film van David Lynch en één van de filmmeesterwerken van de laatste 10 jaar!
Andy Dufresne
Heb je al eens alle pagina's doorgelezen of de spoilertopic, je zou misschien wel een heel ander beeld kunnen krijgen.
Misschien krijg je er nog spijt van dat je dit pareltje van een film hebt stuk geslagen.
Ik heb het inderdaad ook allemaal doorgelezen, maar iedereen heeft er andere ideeën over en je kan alles wel zelf aan elkaar gaan knopen met je eigen visies en andere willen overtuigen daarvan, maar ik hou gewoon niet van dit soort films heb ik nu ontdekt. Het gaat gewoon nergens over, het lijkt er alleen maar op dat die film iedereen gek probeert te maken, door er te ver over door te denken, ik denk dan ook dat er veel mensen na het zien en nadenken over deze film in het gekkenhuis terecht zijn gekomen, omdat ze per se wilde dat ze het snapten. Dat kan gewoon niet bij deze film!!
Andy Dufresne
Hahahahahahahahahaha damn gast, wat hadden jullie op???
Maar eerlijk gezegd snapte ik er ook geen hout van. Kan iemand me, heel flauw, misschien t een en ander uitleggen in een berichtje ofzo? Wel minder, best klote als je een film gewoon niet begrijpt terwijl sommige anderen dat wel doen...
Niemand begrijpt deze film! Je kan misschien wel lezen wat de regisseur ermee bedoelde met zijn tips en weet ik het wat, maar dat is ook alleen maar zijn visie en die vent spoorde volgens mij ook niet. Het hangt niet met elkaar samen en het was zijn bedoeling om iedereen aan het denken te zetten met zijn zogenaamde kunst, maar dan blijf je erover denken en er zijn wel wat meer dingen in het leven dan de hele tijd over deze film nadenken, waardoor je dus wat ik eerder zei, toch knettergek wordt.
Sommige mensen op dit forum vinden het prachtig om hier hun levenswerk van te maken en alles uit te puzzelen en over te peinsen en discussieren, ik vind dat zonde van mijn tijd en doe liever andere dingen.
Voordat jullie gaan zeggen dat ik nu ook discussier en mijn mening erover geef, wil ik benadrukken dat ik niet nadenk over de film zelf en gewoon af en toe op het forum kom om te kijken hoe men reageert op mijn reacties. Discussieren over de inhoud van de film zelf ga ik ook echt niet doen.
We hadden trouwens geen eens wat op, maar we werden gewoon kierewiet en ik begrijp dat ik dus verder van deze regisseur niks meer hoef te kijken, want als al zijn films dit soort rare onsamenhangende scenes vertoont, dan wil ik dat niet zien!
De GeuS
Een zwarte dag voor de filmwereld....
avalanche
en toch kom je terug naar de topic van MD
Redlop
...wil ik benadrukken dat ik niet nadenk over de film zelf...
Dat was al duidelijk, maar waarom moet je daar zo'n lang lulverhaal omheen schrijven?
feanaro surion
Maar dat is het doel van de site
zit je dan wel op de goede plek?
ronmieke
De meest randdebiele film die ik ooit gezien heb, gelukkig hoor je niet meer zoveel van die Lynch, wat een achterlijke malloot is die vent zeg om zo film te maken. Ook vond ik het triest om een topactrice als Naomi Watts in deze film te zien.
feanaro surion
Het was haar doorbraak en word door velen gezien als 1 van haar beste rollen. En om te zegge dat hett een slechte film is omdat je hem niet snapt is ook dom. Dat je dan ook nog lynch gaat beledigen slaat helemaal nergens op.
JonathanTucker
Waarom een achterlijke malloot, omdat hij een film maakt die jou niet ligt? Of die je niet snapt!
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful