• 9.414.584 stemmen

Met onder meer: Naomi Watts, Laura Harring en Justin Theroux

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 21 februari 2002

Plot Mulholland Dr.

"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."

Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.

Betty Elms / Diane Selwyn

Detective Domgaard

avatar van ajckiller

ajckiller

MaxiJazz schreef:

Er zijn maar 2 theorieen waarom Lynch zo een film maakt.

1Hij ''lag half te slapen'' en heeft per ongeluk de filmrol verkeerd op dvd gezet.Hij kwam er pas bij de premiere achter en liet niet smerken van zijn blunder.De domme kijker bermerkt zijn fout niet en slikt alles voor zoete koek.

2Hij is God en wij zijn een stel proleten die zo oerdom zijn dat we niets van heel de film begrijpen

Ik houd het maar bij je eerste theorie...

under/the/sea

Weer een film van Lynch dat gewoon nergens over gaat. Gelukkig waren de actrices niet alleen in vorm in bed, maar ook in vorm buiten het bed.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Net als bij Lost Highway: ook nog iets inhoudelijks te melden?

Het interesseert me helemaal niets dát je een film niets vindt, maar wel wáarom je een film niets vindt.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Trouwens, het is al eerder gezegd, als je de film puur en alleen voor het vrouwelijk schoon kijkt, ga je maar een minder inteligente film kijken. Goed, je weet nu wat Lynch voor regisseur is, hoef je in zijn topics in ieder geval niet meer terug te komen

avatar van vdc

vdc

Eigenlijk vind ik het wel een interessante quote (net zoals z'n quote bij Lost Highway). Het bewijst hoe diep bij sommigen de frustratie wel kan zitten, als je de film niet snapt.

De sfeer en de prachtige beelden komen maar tot hun recht als je er ook een verklaring aan vast kan knopen. Ondervind ik zelf toch. Daarom dat ik (tot op heden) niet goed overweg kan met bijv. Inland Empire.

jawaka

Precies, under/the/sea. Als je iets niet snapt, dan zeg je het maar hoor, daar is dit forum voor.

Inland Rabbit schreef:

Waar staat geschreven dat ik een film voor het vrouwelijk schoon kijk? Dit is geen porno film.

jawaka schreef:

Hmm, beetje moeilijk als niemand deze film begrijpt. Iedereen maakt er zijn waarheid van, terwijl ze gewoon van alles verzinnen.

BlueVelvet schreef:

Net als bij Lost Highway: ook nog iets inhoudelijks te melden?

Oke, even paar punten noemen dan, ookal is het wel heel lang geleden dat ik deze film gezien heb.

Positieve punten;

- De actrices acteerden wel goed, met name Naomie Watts.

- Tijdens het kijken word je wel benieuwd hoe alles zal eindigen .

Negatieve punten;

- Te veel overbodige onzin scenes, die niet veel met de film te maken hebben

- Soms begon de film me ook te vervelen.

- Laatste uur valt er niets meer te volgen. Niet dat het nou zo belangrijk is, want er zijn wel meerdere soorten films die moeilijk te volgen zijn of geen verhaal hebben. Maar in dit geval sloeg het nergens op hoe alles afgerond werd. Leek wel alsof de regisseur het zelf ook niet meer wist. Hetzelfde gebeurde ook in Lost Highway. Helaas wordt het gelijk door de fans van Lynch het een meesterwerk genoemd als zijn films geen verhaal hebben of niet te volgen zijn. Als je kritiek levert als objectieve kijker, wordt je gelijk uitgemaakt voor gemakzuchtige kijker. Tjah..

avatar van lykathea

lykathea

Je moet ook wel behoorlijk één dimensionaal denken om niet te begrijpen waarom iemand die denkt dat hier nauwelijks of zelfs geen verhaal in zit, en (nu) daarbij aanmerkt dat de regisseur het waarschijnlijk zelf niet eens meer weet, uitgemaakt wordt voor een gemakzuchtige kijker.

De mensen die dát beweren zien er namelijk juist wel een verhaal in.

avatar van vdc

vdc

@ under/the/sea

Deze film, evenals Lost Highway, wordt door verschillende Lynch-fans, in het topic van de film zelf, én in het te linken spoilertopic, uitvoerig verklaard. Ik denk dat die verklaringen zeker geen arrogantie of snobisme inhouden. Integendeel, ze zijn er om de verwarde kijker te helpen.

Over arrogantie gesproken : ik nodig je uit om na te gaan wie het woord “gemakzucht” sinds jouw posts voor het eerst gebruikte.

avatar van Mel24

Mel24

@ under/the/sea

Stop gewoon met films van Lynch te kijken. Je zal ze nooit weten te waarderen.

Zet gewoon een gemakkelijke komedie op of een tekenfilm...

avatar van v2000

v2000

Lijkt me wat kort door de bocht om Under the Sea voor gemakzuchtige kijker uit te maken. Als hij er niet van houdt (wat ik me goed kan voorstellen) dan wil dat nog niet zeggen dat hij verder alleen maar Disney films moet kijken.

Overigens, ik zie dat dit een Amerikaans-Franse film is. Weet iemand waaruit de Franse bijdrage bestaat?

avatar van lykathea

lykathea

Die bijdrage komt van StudioCanal.

Sowieso ligt hij altijd wel goed bij de Fransen, die vooral het laatste deel van z'n oevre (mede)produceren.

avatar van rvh76

rvh76

Prima geacteerd, spanning, camarawerk, sound(tracks), maar...

Net zoals vele had ik na deze film even het forum nodig om het laatste half uur te kunnen plaatsen.

Voorlopig 3,5 * een herziening geeft waarschijnlijk een hoger eindcijfer.

avatar van gijs (-.-)

gijs (-.-)

rvh76 schreef:

dit had ik ook precies hetzelfde. Maar de 2de keer keek ik anders naar de film. de eerste keer wou ik egt het verhaal volgen, maar toen kwam ik er achter dat het niet egt een verhaal was. toen keek ik hem voor de 2de keer heb ik hem gewoon gekeken zonder al teveel na te denken en toen kwam ik erachter dat het een hele mooi film is. Bijzonder goed geacteerd (vooral die scene dat ze auditie doet). En veel mooie onzin scenes die toch mooi in de film past o.a. dat die man gedroomt heeft. Het laatste half uur raakte ik in de war, de eerste keer dat ik hem keek en de 2de keer. Toch bleef het heel leuk om zo'n mindf*cker te zien. 4.5 ster

avatar van mr_erp

mr_erp

MaxiJazz schreef:

Er zijn maar 2 theorieen waarom Lynch zo een film maakt.

Echt super relaxte reactie op deze film en ik denk dat heel veel mensen er zo over denken.

Over zo'n soort film moet je eerst reacties van meesterbreinen hebben gelezen en vervolgens nog een paar keer kijken om hem te begrijpen.

Dat herzien moet ik nog een keer doen, en waarschijnlijk waardeer ik de film dan wel beter

jawaka

Toch is het allemaal zo moeilijk niet. Je krijgt alleen op het einde van de film informatie, die je in het begin nodig had. Maar omdat men het laatste half uurtje het verhaal niet meer snapt, let men niet meer op, terwijl dat nu juist het ware verhaal bevat. Tijdens het feest wordt genoeg verteld, etc. Kijk eerst het laatste deel nog maar eens, voordat je de hele film herziet.

Het verhaal klopt als een zwerende vinger!

avatar van clockwork

clockwork

Wat een steengoede film. Louter en alleen al om die scene in het hotel waar die twee chickies gaan neuken enzo..

Dat is geen hotel!

avatar van Captain_Kuro

Captain_Kuro

@ mel24

heyhey, dat mag wel een toontje lager. Ik heb de film net gezien, en het is niet vreemd dat iemand zo iets heeft van: what the f***? hier begrijp ik geen snars van, het heeft mij WEL aan het denken gezet. Mijn hoge cijfer komt uit een verklaring en zal ik wegens spoilers atm achterwegen laten. Ook natuurlijk door de verbluffende acteer prestatie en de muziek maakt de film. Maar buiten dat hoef je niet neerbuigend te doen tegen mensen die dit werk niet kunnen waarderen.

• 12092 berichten

De kracht van Lynch is nu eenmaal het ontbreken van een sluitende verklaring, zal wel altijd een verkeerd begrepen regisseur blijven helaas voor hem..

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

orbit schreef:

De kracht van Lynch is nu eenmaal het ontbreken van een sluitende verklaring,

ik vind het een soort zwakte en erg jammer.

zal wel altijd een verkeerd begrepen regisseur blijven helaas voor hem..
staat er helemaal los van, het lijkt gewoon of ie niet beter weet en nogmaals erg jammer.

combi schreef:

ik vind het een soort zwakte en erg jammer.

Nee hoor, staat er niet los van.. mensen denken echt andere dingen te halen en te zien in zijn films dan hijzelf vaak bedoelt.. verkeerd begrepen dus. En verkeerd gewaardeerd dus ook.

Ik zeg verder niet dat ik altijd weg ben van zijn films, maar de man heeft talent voor het neerzetten van een mooie sfeer en kan prachtige beelden schieten. De verhalen kunnen me vaak gestolen worden omdat daar toch geen touw aan vast te knopen valt. Zwakte? Ik denk het niet.. meer opzettelijke verwarring en vervreemding.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

orbit schreef:

sfeer en prachtige beelden is hij idd. 1 van de beste, met de rest kan ik niets, sterker nog ik zal hem daardoor altijd afzeiken, imo. een zwakte sorry!

aard van het beestje waarschijnlijk, kom is met wat nieuws!

• 12092 berichten

Nouja, hij heeft ook The Straight Story gemaakt.. was toch wel een ander vaatje waaruit getapt werd

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Ik vond het een zeer intrigerende film om naar te kijken. Vanaf het begin zat ik al aan de buis gekluisterd,dankzij de mysterieuze brunette die aan het begin van de film verscheen. De muziek in deze film vond ik ook erg mooi! Vooral die tijdens de audities. Wat deze film vooral heel speciaal maakt is de unieke einde. Totaal onverwachts en het maakt dat je na het kijken van de film erover na gaat denken.. Bravo.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

vond het geen slechte film. Steengoede cinematografie, wat we van lynch gewoon zijn zeker?Prachtige acteerprestatie van beide dames,met hun psychedelische/verwarrende blikken en emoties in een wereld vol surrealistische waarheden.

Toch zou ik de film es moeten herbekijken want een bepaalde verhaallijn snap ik niet echt goed... Kan het soms zijn dan dat beide dames van personage wisselen?

Kan iemand mij uit de nood helpen en de 3.5 die de film volgens mij verdiend te verhogen?

groeten

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Hoi Ceeda,

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de film opgesplits is in 2 delen. Het eerste deel zie je hoe die 2 actrices elkaar leren kennen en uiteindelijk een lesbische relatie krijgen. In het 2e deel komen de antwoorden op deel 1. Diane Selwyn komt er dan achter dat haar partner camilla vreemd gaat. Als je het mij vraagt denk ik dat deel 2 een paar dagen daarvoor heeft afgespeeld dan deel 1. Het word niet chronologisch verteld.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

thx greeneyes,

Hmmm, weer een nieuwe opvatting, ik zou de film best kopen om hem es opnieuw ( 11 keer of zo) te bekijken waarschijnlijk .

Ik verwachtte op het einde van de film eerder een subliem "Donnie Darko" spektakel waar alles samenstroomt, maar bleef dus bij Mulholland Dr. een beetje op mijn honger zitten...

Binnenkort es herkijke of je tip wel helpt greeneyes!

grtz