Genre: Mystery / Thriller
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
Leland Palmer
Dat getuigt niet echt van intelligentie van jouw kant inderdaad.
- 20609 berichten
Dat getuigt niet echt van intelligentie van jouw kant inderdaad.
Leland Palmer
Daar gaat het niet om. Punt is dat je jezelf weer inlaat met stukken tekst terwijl je weet dat het toch onzin is. Gewoon niet aan beginnen dan
Goldenskull
Precies, beetje kansloos dat gemopper combi
Cashmyra
Mensen; er is nog een ding in deze film waar ik nog aan twijfel.
Misschien kan iemand eventjes met me mee denken
Kijk; na de droom; in het echt; hebben Diane en Camilla een vrijscene op de bank. Ik begin me alleen af te vragen of die wèl echt heeft plaatsgevonden. Ik vraag me af of ze wel echt een relatie hadden. Is het namelijk niet gewoon zo dat Diane droomde van een relatie met Camilla?
Het zou anders ècht ontzettend bot zijn van Camilla om zo droog op haar te reageren bij de uitnodiging naar Mulholland (stukje hand in hand lopen waar Diane duidelijk meer van geniet) en om dan ook nog die andere actrice te zoenen voor haar neus. En niet te vergeten met Adam in die auto waar Diane van Camilla bij mocht blijven.
Is het niet zo dat Diane gewoon smoorverliefd is op Camilla en gewoon geen kans maakt omdat Camilla alles is en alles heeft qua succes wat zij niet heeft. Zodat ze vervolgens ontzettend jaloers is; haar laat vermoorden; en dat ze dan daar zelf niet meer mee kan leven.
Of verzin ik nu echt iets heel raars?
jawaka
Helemaal niet raar hoor. Je begint de film gewoon te begrijpen, dat is alles. Kijk hem gewoon nog maar een keertje.
vdc
Enkele maanden geleden maakte ik zowat diezelfde redenering als Cashmyra.
Nog niet herzien sindsdien (dergelijke pareltjes kijk ik liever niet te vaak
Cashmyra
oké ik geef mn herziende mening wel weer nadat ik hem nòg een keer heb gekeken. Damn, ik heb hem al ruim 2 keer gezien
(2x helemaal en nog 2x een paar scenes herhaald)
timour
kan iemand mij aub eens uitleggen hoe de film in elkaar zit , ik snap er nu es niets van.
- 20609 berichten
er is trouwens niemand die er wat van begrijpt.
en maar met 5* strooien.
DVD-T
er is trouwens niemand die er wat van begrijpt.
en maar met 5* strooien.
Je hoeft een film toch niet (helemaal) te snappen om er van te kunnen genieten....
De film bevat naast een verwarrend verhaal naar mijn mening iets meer, de sfeer die er inzit is al geweldig en dit in combinatie met beeld/geluid en de muziek is gewoon geweldig gedaan.En het verhaal kun je lekker je eigen interpertatie en gedachten op los laten.
- 20609 berichten
ik moet ook toegeven dat ik er 3 keer naar gekeken heb! dus slecht is het niet, alleen voor mij steeds teleurstellend maar soit.
hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.
gerwinmaster
Ik weet niet echt wat ik hiermee aan moet, net als bij Donnie Darko. Ik kon het allemaal best volgen tot ong. 30 minuten voor het einde. Maar het lijkt me ook de bedoeling dat je het einde niet helemaal snapt. 3*
Patat
Typische Lynchfilm met twee mysterieuze dames in de hoofdrol. Twee verhaallijnen lijken aanvankelijk door elkaar te lopen, maar zoals steeds bij Lynch valt alles op het einde op zijn plaats ... of net niet, want Lynch laat ook genoeg ruimte voor een eigen interpretatie. Leuk kijkvoer, zeker één van de betere van Lynch.
Leland Palmer
Vanavond voor de zoveelste keer gezien, deze film. Hij pakte me wederom direct beet en liet me niet meer los, zelfs nu ben ik nog in de ban van deze film en waarschijnlijk blijf ik dat ook nog wel even. Wat mij betreft is dit de meest geniale film ooit gemaakt, echt niet normaal meer. Droom, flashbacks, hallicunatie en werkelijkheid worden door regisseur Lynch samengesmolten tot de meest fascinerende film ooit. Muziek, acteerprestaties, sfeer, cinematografie; beter kan het bijna niet. Deze film bevat echt alles, simpelweg geniaal...
WhoKnowZ
Een zeer boeiende originele film, die ik nu veel beter snap door het lezen van verschillende commentaren hierboven (met dank aan HarmJanStegenga
). Aanvankelijk dacht ik dat het tweede gedeelte zich gewoon chronologisch vóór het eerste gedeelte afspeelde. Daarbij gaat Camilla (die haar geheugen kwijt is) dan samen met Betty op zoek naar haar identiteit. Maar te veel vragen bleven onbeantwoord volgens deze 'incorrecte' interpretatie. Als je het eerste gedeelte inderdaad als een droom van Diane gaat bekijken, valt alles beter op zijn plaats. Betekenisloze figuren die Diane zeer kort waarneemt in de realiteit (op het einde van de film bvb. de cowboy, de maffiabaas, de kerel bij winky's) spelen in haar droom een betekenisvolle rol. In haar droom is Diane een veelbelovende actrice, terwijl ze in de realiteit aan lager wal is geraakt en in de steek is gelaten door haar geliefde.
Sommige zaken blijven echter nog onduidelijk, maar ik hoop dit te verhelpen door een volgende kijkbeurt!
Geniale film. 4,5 *
Adrenal
Komen hier ook van die schrikmomenten in, zoals bij Inland Empire? Dat vond ik namelijk soms meer een horrorfilm (en ik weet niet of dat hem sterker of zwakker maakt.)
lykathea
Bij paranoia horen angsten.
In mulholland dr. zitten er ook een paar.
Adrenal
Ja, da's waar, maar ik wist niet dat in Mulholland Dr. paranoia voorkwam.
Foutebuurman
Persoonlijk totaal niet mijn ding dit soort films waarbij je achteraf moet gaan nadenken over hoe het verhaal in elkaar zit, maar moet toegeven dat het geniaal is bedacht en voor sommige mensen juist wel iets extra's geeft. De scenes en acteurs zijn verder erg goed en het is een zeer doordacht verhaal. Ondanks dat de film mij persoonlijk niet echt heeft vermaakt beoordeel ik de film toch ruim voldoende.
ajckiller
Normaal ben ik wel snel met denkfilms, maar deze keer niet. Tot anderhalf uur was het een gewoon verhaal, maar daarna snapte ik er niks meer van. Er werd volgens mij van alle;s door elkaar gehaald. Om maar een voorbeeld te noemen: als Betty zichzelf aan op het einde doodschiet, hoe kunnen ze dat 'wezen' dan zien op ongeveer de helft van de film? Ik geef maar geen cijfer, want ik weet niet wat ik ervan moet vinden.
lykathea
Doe even een spoiler tag aub, denk ook aan de mensen die de film nog niet gezien hebben.
Heb even gedaan.
MaxiJazz
Er zijn maar 2 theorieen waarom Lynch zo een film maakt.
1Hij ''lag half te slapen'' en heeft per ongeluk de filmrol verkeerd op dvd gezet.Hij kwam er pas bij de premiere achter en liet niet smerken van zijn blunder.De domme kijker bermerkt zijn fout niet en slikt alles voor zoete koek.
2Hij is God en wij zijn een stel proleten die zo oerdom zijn dat we niets van heel de film begrijpen
Een ding is zeker,je loopt een niet te verwaarlozen risico om koppijn te krijgen net als ik.De potentiele kijkers zijn gewaarschuwd!!Do not try this!
PS:Opnieuw kijken.Eerst eens 3 sterren want wat waren die vrouwen geil zeg.En de muziek en gefilmde omgeving zagen er goed uit zeg.
''A man's attitude goes some ways, the way his life will be, is that something you might agree with ?"'.Auw.
atlantica
Dit is mijn favoriete films van David Lynch. Top acteerwerk van Naomi Watts. De plots en wendingen in het verhaal zijn zo merkwaardig. Je kunt de film keer op keer bekijken maar hoe het daadwerkelijk zit?
v2000
Na de eerste keer kijken bleven er veel vragen over, maar na de tweede keer kijken moet ik tot de conclusie komen dat dit een geweldige film is. Qua sfeer en spanning deed hij me bij vlagen zelfs denken aan Solyaris. Deze film grijpt je vanaf het begin bij de keel en laat je niet meer los. Eerder een kunstwerk dan een gewone film.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful