menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Movsin. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020

Noces (2016) 3,5

Alternatieve titel: A Wedding, gisteren om 19:57 uur

stem geplaatst

» details  

A Dog's Life (1918) 4,0

afgelopen zondag om 21:05 uur

Charlie is weer de verdachte voor de politie, de kansloze tegenover de sterkere, de pechvogel, de niets vermoedende zich in absurde situaties werkende, de edelmoedige, de naiëve, de menselijke in zijn plantrekkerij en bovenal de ongeëvenaarde grappige.
Onweerstaanbaar heerlijke cinema uit de zeer oude doos.
Mocht van mij nog langer doorgaan.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Southerner (1945) 3,5

afgelopen zondag om 16:45 uur

Jean Renoir, in zijn USA-periode, brengt hier een sociaal drama, waarbij hij een familie van brave zielen ten tonele voert die poogt met een eigen gewaagd initiatief tot een beter bestaan te komen maar meer leed dan lief ervaart, maar precies uit de tegenslagen de moed put om door te gaan.
Nochtans ziet het er nogal braaf en edelmoedig uit en soms lijkt het wel een familiefilm uit de Disney-stal.
Er is ook voldoende ruimte voor wat folklore en humor, maar het accent ligt toch op de armoede en is de film toch uiteindelijk een ode aan de samenhorigheid en hulpvaardigheid onder de werkmensen. Trouwens, de synthese van de film zit perfect in de laatste zin van de synopsis hierboven of zoals in het slot iemand zegt "It takes all kind to make up this world". Renoir zal het wel beter uit het Frans hebben onthouden : "Il faut de tout pour faire un monde".

» details   » naar bericht  » reageer  

Greta (2018) 3,0

Alternatieve titel: The Widow, afgelopen zondag om 10:42 uur

Film begint goed. Twee vrouwen die beiden behoefte hebben aan gezelschap en genegenheid en stilaan hechte vriendinnen worden, tot één feit aanleiding geeft tot een totale ommekeer en we richting moorddadige, psychopatische acties overgaan en daar beleef ik toch teveel "déjà vu"-gevoel aan, en zo valt het verder verloop van het verhaal ook uit, zonder dat er aan het waanzinnig gedrag enige aanvaardbare uitleg wordt gegeven.
Cineast vijzelt het wel op om een thrillerallure en veel spankracht te bekomen, maar dat is het dan ook.
Isabelle Huppert, op wie alle ogen toch gericht zijn, brengt ook deze ongezellige rol tot een goed einde.
Het mooie triest-romantische "Where are You" vind ik niet in het plaatje passen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Arctic (2018) 4,0

afgelopen zaterdag om 20:09 uur

Boeiend en naar het einde toe ook aangrijpend.
De intensiteit van de belevenis van de man wordt passend onderstreept door het abrupte einde.
Goede cinema en Mikkelsen op zijn best.

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Sorprese dell'Amore (1959) 3,5

Alternatieve titel: Surprise of Love, afgelopen zaterdag om 11:11 uur

Alom vlinders in de buik, maar hoe te kiezen, want makkelijk is het niet met zo veel keuze en kapers op de kust en als men zelf zo licht en onzeker is...
Luchtige Italiaanse komedie met niets dan verrassende wendingen in het romantische plot, steunend op de grappige situaties die menselijke trekjes als lichtzinnigheid, jaloersheid, egoïsme en ...domheid bovenhalen, maar ook vooral steunend op de dialogen waar dit allemaal nog eens wordt bevestigd en die soms een hilarische allure aannemen.
De dames zijn om het charmantst, de heren volgen hun fratsen. Zelfs de pastoor blijft niet onbewogen.
Tiende film die ik zag van Luigi Comencini en zoals die andere uit de jaren 50, (later ging het soms wat ernstiger) een lichte komedie ("Pane, Amore e Fantasia", weet ge nog) die best mag gezien worden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bruce Springsteen: In His Own Words (2016) 3,5

afgelopen vrijdag om 18:54 uur

Wie hem kent van zijn muziek, kan hierbij ook wat opsteken over Bruce, de mens.
Sommige stukken - knap geschreven overigens - worden uit zijn boek voorgelezen, anderen zijn dan weer, soms eerdere intieme verklaringen, zoals de relatie met zijn vader.
Knappe documentaire, die absoluut geen complete biografie wenst te zijn, maar toch een uurtje geboeid vertoeven bij the boss waarborgt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Jeune Karl Marx (2017) 3,5

Alternatieve titel: The Young Karl Marx, afgelopen vrijdag om 15:48 uur

Heel wat pleidooien van Marx en andere voorvechters die opkwamen voor de arbeiders die het, halverwege de negentiende eeuw, ingevolge de druk van de industriële evolutie en de winsten najagende werkgevers, in armoede bleven.
De verschillende opvattingen over de positie van het proletariaat in de politiek komen wel aan bod en merkwaardig is het daarnaast vast te stellen dat Marx en zijn vriend Engels in heel andere omstandigheden leefden.
Interessant onderwerp natuurlijk, maar het ontbreekt de film wat aan hart en emotie - toch verwonderlijk met een sociaal geladen thema als onderwerp - om echt indruk te maken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Funan (2018) 3,5

Alternatieve titel: Funan, le Peuple Nouveau, afgelopen donderdag om 17:40 uur

Meer dan "tegen de achtergrond van", de ingreep van de Rode Kmer, want deze Combodjaanse familie wordt er werkelijk door verscheurd.
Een aangrijpend drama gebracht in een mooie, kleurrijke animatiefilm met als enig minpuntje de te enge variatie in het uitbeelden van gezichten, ogen en gelaatsuitdrukkingen, maar overigens mooie tekeningen van plantages, wolken, de natuur...
Een aangenaam en inhoudelijk kijkstuk. Geen meesterwerk.

» details   » naar bericht  » reageer  

Mon Ket (2018) 3,5

afgelopen donderdag om 12:27 uur

Film is grotendeels opgenomen met een verborgen camera, zodat heel wat personen die "Dany Versavel" ontmoet tijdens zijn opvoedingstocht met zijn zoon, totaal onwetend waren over het filmwerk, wat erg natuurlijke scènes oplevert waarvan er enkele hilarisch grappig zijn (de sigaret-scène, de plastische chirurgie-scène...)
De Brusselse komiek, François Damiens, voor het eerst in de regiestoel, levert hier aldus wel een origineel, verrassend filmpje af dat een tijdje kan bekoren maar anderhalf uur is toch wat lang om te blijven boeien.
Aan de desastreuse manier om zoontje lief "zijn" waarden van het leven bij te brengen, zullen we ons wel niet storen. François Damiens maakte het reeds als komische acteur. Het mag dan ook niet verwonderen dat hij als regisseur de gekke toer op gaat.
Zo te zien weinig belangstelling hier voor dit filmpje. Vraag me af hoe het met het bioscoopbezoek in Brussel en Wallonië was gesteld ?

» details   » naar bericht  » reageer  

Rotjochies (2019) 3,5

Alternatieve titel: Punks, afgelopen woensdag om 19:20 uur

De jongeren maken zich er inderdaad meestal van af met een "ik weet het niet" en ik geloof inderdaad dat ze het ook niet echt weten. Het zit diep in hun binnenste en zelf kunnen ze geen antwoord vinden. Het zijn diepbedroevende, doodernstige situaties waar elke poging om er uit te geraken lof verdient, maar alleen maar uit die korte voorbeelden die de film aanhaalt, ziet ge zo de verschillen die er bestaan. Voeg daarbij dat de oorzaken van de ellende evenmin identiek zijn en dat het precies achterhalen ervan een bijna onmogelijke opdracht is.
Goedgebrachte documentaire die enkele concrete voorbeelden van probleemjongeren voor de camera haalt, op een heel natuurlijke wijze het werk van de hulpverleners en reacties van de pubers vertoont en ook in een paar gevallen op zoek gaat naar de mogelijks falende elementen in de ouder/kind verhouding.

» details   » naar bericht  » reageer  

Mystère au Louvre (2017) 3,5

Alternatieve titel: Mystery at the Louvre Museum, 18 februari, 17:36 uur

Diamantenroof uit het Louvre.
De trukendoos die naar dergelijke operatie leidt wordt wijd open getrokken en, ondanks dat we het allemaal al eens eerder onder één of andere vorm hebben gezien, en ondanks dat ge toch wel af en toe de ogen moet dichtknijpen voor de fantasie en onvolmaaktheden van de plot, toch wel geboeid en geamuseerd toegekeken, want het verhaaltje is vlot aaneen gelijmd en zwaarwichtig is het helemaal niet, al krijgt de politie uiteindelijk toch geen goed woord mee.
Aan het acteren is niets mis. Ontspanning.

» details   » naar bericht  » reageer  

De Inbreker (1972) 3,5

18 februari, 13:10 uur

We mogen niet te streng oordelen bij het zien of herzien van een film als deze.
Het ding is bijna 50 jaar oud en in die tijd zijn er heel wat cineasten geweest die dergelijke onderwerpen hebben uitgespit en is er qua opnametechniek een wereld aan mogelijkheden bijgekomen.
Rijk de Gooyer is goed op dreef als de held van het verhaal... inbreker, beschuldigde, dectective.....en draagt als het ware het filmpje dat toch ook de ernst brengt van de misdaad die steeds ergens achter schuilt en anderzijds niet bepaald zwaarwichtig doet, het prostitutiemilieu, onschuldig en grappig (rechtbank) voorstelt. Anny de Lange en Sylvie de Leur komen er ook goed uit en Willeke van Ammelrooy bleef helaas niet lang.
Blijft een genietbare film. Zeker in de lijn en niet onderdoend voor vele films die ons destijds uit kapitaalkrachtiger landen bereikten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Det Sjunde Inseglet (1957) 4,0

Alternatieve titel: The Seventh Seal, 16 februari, 21:16 uur

Met Ingmar Bergman zit ge doorgaans wel goed op het visuele als op het inhoudelijke vlak.
Het eerste ligt zo voor het grijpen : mooie beeldcomposities, expressieve close-up, vindingrijk camerawerk, belichting, contrasten, een scherp zwart-wit....
Het tweede ligt wel even anders en biedt verzekerd voer voor interpretatie van de symboliek, het suggestieve en de betekenissen binnen het verhaal en de nevenlijnen.
"The Seventh Seal" vormt hierop m.i. geen uitzondering. Een heel bijzondere en mooie film die toch wel op één punt overduidelijk is, namelijk dat bij deze, Bergman aan God, geloof, Kerk en zijn dienaars een stevige stamp uitdeelt. Het nutteloze (de kruisvaarten), het waanzinnige (het door priesters ondersteunde bijgeloof en bestraffing), de twijfels (ridder vraagt aan de dood of hij iets meer weet over God) onderlijnen die opzet.
Een krachtige schets over heel belangrijke waarden in het leven en één van die films die nog een tijdje zal blijven hangen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wat Doen We met de Liefde? (1957) 3,0

16 februari, 12:26 uur

Ik wist niet eens van het bestaan ervan, maar Robbe De Hert's "Hollywood aan de Schelde" maakte me er attent op.
Het gaat natuurlijk over die Vlaamse filmpjes uit de jaren 50, duidelijk met overwegend Antwerpse roots, en met enig doel volks vermaak en verstrooiing te brengen.
"Wat Doen We met de liefde" van Jefke Bruyninckx is er zo ééntje, en naar ik vermoed niet het minst succesvolle. De aanwezigheid van Anny Andersen, die later een internationale zangcarrière uitbouwde, zal daar niet vreemd aan geweest zijn.
Grappig is het wel naast de onvermijdelijk Charles Janssens er ook de gebroeders Casiers in terug te vinden, als sultans dan nog, en Romain Deconinck als scheepskok en Dora Van Der Groen als entertainende verpleegster.
Een muzikale komedie - het liedje met dezelfde titel herinnerde ik me nog wel - die spijtig genoeg een dwaze screwball naar het einde toe bevat, anders had ik er, in een royale bui, een 3,5 aan gegeven.

» details   » naar bericht  » reageer  

At Eternity's Gate (2018) 4,0

15 februari, 14:38 uur

Het leven van Vincent Van Gogh blijft cineasten aantrekken en inspireren.
In ieder geval is deze "At Eternity's Gate", ook al gaat het maar om een korte, zij het boeiende periode in het leven van de artiest, en al denkt ge ik heb het allemaal al eens gezien, een verrassende meevaller.
Vooreerst is er het briljant acteren van Willem Dafoe die perfect zowel de gedrevenheid als de aarzelingen, twijfels en frustaties van de schilder weet weer te geven. De gesprekken met Gauguin (Oscar Isaac), de priester (Mad Mikkelsen), de man in het gesticht (Niels Arestrup) en de poserende dokter (Mathieu Amalric) - toch allemaal topacteurs - waren voor mij hoogtepunten.
Heerlijke film, ondanks, hoe dan ook, het trieste in het gebeuren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lawrence of Arabia (1962) 3,5

Alternatieve titel: Lawrence van Arabië, 15 februari, 06:43 uur

Avontuur tegen een historische achtergrond, een gesmaakte blik op het oorlogsleven van een Britse luitenant die uiteindelijk de geschiedenis inging.
Vlot en indrukwekkend, cinematografisch van de bovenste plank, met een evenzeer knappe sound track en met een bezetting om U tegen te zeggen. Toch was ik aanvankelijk wat verbaasd een Peter O'Toole en ook wel Alec Guinness in dergelijke rol aan te trefffen. Maar het wende wel. Omar Sharif en Anthony Quinn zijn dan wel heel sterk gecast.
Tand des tijds doorstaan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Au Bout des Doigts (2018) 3,0

Alternatieve titel: In Your Hands, 14 februari, 20:21 uur

Omdat ge precies al kunt vermoeden hoe het verhaaltje zal aflopen, verwacht ge toch wat te beleven onderwege, maar dat is helaas niet het geval.
Een vlakke vertoning, zonder enige spankracht, rijk aan cliché's en met acteurs die je absoluut niet meeslepen in hun verhaal. Zelfs Kristin Scott Thomas stelt in haar karikaturale rol teleur.
We willen er wel een kleine 3 aan geven omdat succes toch wel wat emotie oplevert maar teveel moogt ge u er niet aan laten vangen.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Nile Hilton Incident (2017) 3,5

13 februari, 18:55 uur

Het verhaal van een politieman die verbeten naar de daders van een moord zoekt dient niet meer dan als striemend voorbeeld van de corruptie die heerst bij het politie-apparaat en de politieke overheden.
Niet de eerste keer dat we zien dat de tegenstand van een onderzoek dikwijls in eigen middens dient gezocht, maar hier toch wel bijzonder omdat het gebeuren zich afspeelt tegen de achtergrond van een land in chaos en er ook mee verstrengeld geraakt. Een broeierige sfeer is dan ook een kenmerk van deze soms onvermijdelijk zenuwachtig en verward overkomende film die ook kan rekenen op een degelijk acteerwerk. Die Fares Fares is wel een opmerkelijke figuur.

» details   » naar bericht  » reageer  

Iris (2016) 3,5

Alternatieve titel: In the Shadow of Iris, 11 februari, 23:24 uur

Er zitten beslist wel wat gaatjes in de logica van de plot, maar als ge daar overstapt dan moet ge toch vaststellen dat het gehele gedoe wel spannend wordt opgevoerd met plotse, verrassende wendingen, tot zelfs de slotscène voegt er een andere uitleg aan toe.
Eerste film waarin ik Romain Duris niet zelfs even heb zien glimlachen maar dat verandert natuurlijk niets aan de waardering voor de acteur, beslist niet in deze rol.
Film wordt nooit saai en verdient wel een kleine 3,5.

» details   » naar bericht  » reageer  

Yuki Fujin Ezu (1950) 3,5

Alternatieve titel: Portrait of Madame Yuki, 11 februari, 11:15 uur

Niet de meest imponerende film van Mizoguchi maar toch weer ene met knappe fotografie en toch weer handelend over de weinig benijdenswaardige positie van de vrouw binnen het huwelijk.
Doorheen het intrieste verhaal wordt deze opvatting nog eens onderlijnd met wanhopige uitlatingen van het hoofdpersonage als "Must every woman marry ?", "Why was I born as a woman ?" en "Must I carry a baby in me from a man I do not love ?".
In het slot wordt via het meisje Hamako ook nog eens duidelijk gemaakt dat het leven niet altijd even rooskleurig verloopt als het er van buitenaf uitziet en is bewondering wel altijd op zijn plaats ?
Onderhoudend en goed in beeld gebracht.

» details   » naar bericht  » reageer  

Arno: Dancing inside My Head (2016) 3,5

10 februari, 19:58 uur

Had er wel iets meer van verwacht van deze documentaire. Meer live-optredens en temperament dan de vele close-ups van een nadenkende artiest en rocker die Arno toch wel is.
Ook het dooreenhalen van verschillende periodes uit zijn carrière leek me de film geen goed te doen.
Arno blijft echter een buitenbeentje in de Vlaamse en Franse showwereld en aan hem is toch steeds wel een inkijk in zijn leven terecht besteed, maar het ontbrak wat peper en zout. Aan zijn Oostends dialect ben ik wel verknocht.

» details   » naar bericht  » reageer  

Chikamatsu Monogatari (1954) 4,5

Alternatieve titel: The Crucified Lovers, 10 februari, 11:53 uur

Eenvoudig, sober en toch met een uitmuntende visuele en narratieve uitdrukkingskracht.
Een (melo)drama dat hoe dan ook onder de huid kruipt, doorspect met enkele heel mooie, tedere scènes (de scène in het bootje).
Wanneer Otama de ongewenste avances van haar baas aan Mohei vertelt, maant hij haar onmiddellijk aan om hierover te zwijgen want...dit respect is ze als dienstmeid aan haar werkgever verplicht..., waarmee Mizuguchi, zoals meer, standenonderscheid en ondergeschiktheid van de vrouw naar voren schuift.
Film gaat zeker ook niet voorbij aan aspecten van het zeventiendeeuwse maatschappelijk leven.
De merkwaardige, ietwat nerveuze soundtrack - komt soms eerder als geluid dan muziek over - zal ook uit die periode of van vroeger dateren, meen ik.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lou Andreas-Salomé (2016) 3,5

Alternatieve titel: In Love with Lou - A Philosopher's Life, 9 februari, 16:56 uur

Het verhaal van deze merkwaardige vrouw in een heel goede biografie gegoten.
Levensbeschouwende gedachten en opvattingen en variaties genoeg in haar bestaan van psycho-analyste, schrijfster... en vrouw, om het van begin tot einde boeiend te houden, mede door het knap en zeer toegankelijk opgemaakt script.
Ondersteund door overtuigende vertolkingen van de drie actrices die elk een stuk uit haar leven weergeven.
Verrassend levendig en nooit saai, ondanks dat het af en toe eventjes filosofisch "diep" durft gaan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Schipperskwartier (1953) 2,0

Alternatieve titel: Quartier des Pêcheurs, 7 februari, 22:39 uur

Zelfs met alle respect voor de amateuristische omstandigheden en de financiële beperktheid om films van eigen bodem te maken is dit toch een mislukte poging. Kan me moeilijk voorstellen dat zo iets verder geraakte dan lokale cinemazalen Te veel tekortkomingen, zowel in het verhaaljte dat opgediend wordt als op de manier om de scènes tot een geheel aaneen te lijmen. Laat ons nog het meeste respect opbrengen voor de acteurs die het in hun simpele, karikaturale rollen best leken te amuseren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Detective Story (1951) 4,0

7 februari, 08:11 uur

Zoals in heel veel films uit die tijd gaat de stervensscène, waarbij iemand, heel extreem, tot inkeer komt, toch wel wat de mist in.
Het enige minpuntje van deze uitstekende film die een sfeervolle schets brengt van een chaotische dag op het politiebureau, met zijn kleine, maar pijnlijke drama's en ook een heel klein vleugje humor en met tenslotte een ontroerende relatiedrama, (waaruit nog eens het accent komt te liggen op het katholieke en puriteins Amerika, of toch hoe het wordt voorgesteld).
Centrale figuur is een erg overtuigende Kirk Douglas als de nul-tolerantie-detective maar ook als de in zijn principes ontgoochelde man.
Een knap stukje cinema, best als een passende hommage bij het heengaan van een grote oud-Hollywood legende.

» details   » naar bericht  » reageer  

Un Petit Boulot (2016) 3,5

Alternatieve titel: A Little Job, 6 februari, 18:53 uur

Het cynische woordenspel tussen "opdrachtgever" Michel Blanc en "huurmoordenaar om den brode" Romain Duris is veruit het meest genietbare van deze misdaadkomedie die bovendien nog wel prettig verrast, want blijven ze wel in hun respectievelijke functies ...?
Toch is het wel zo dat het tweede gedeelte van de film niet meer dezelfde frisse grappigheid brengt, al blijft het wel genieten van het duo Blanc-Duris evenals anderen zoals Charlie Dupont.
Het eerste uur in gedachte, toch wel een kleine 3,5.

» details   » naar bericht  » reageer  

Viskningar och Rop (1972) 4,0

Alternatieve titel: Cries and Whispers, 5 februari, 16:22 uur

Ondanks de vele scènes waaruit de ontgoocheling, wanhoop en pijn van de vrouwen blijkt is dit een poëtisch werk vol licht en kleur, zeker in het eerste gedeelte waar het ongeluk en verdriet nog niet in alle onbehaaglijke scherpte zijn weergegeven.
Knappe openingscène met de klokken. De tijd tikte verder en bracht niet het leven dat werd verhoopt, wat verder in de film meer dan eens tot uiting komt.
Knappe cinema en sterke, intimiderende vertolkingen.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Man Who Knew Too Much (1956) 4,5

Alternatieve titel: De Man Die Te Veel Wist, 5 februari, 14:12 uur

Eén van mijn geliefkoosde Hitchcock-film al was het maar voor de weergaloze thrillerscène naar het einde toe.
Ook best aangenaam de verwarringen en misverstandjes die naar de ontknoping leiden en daarin kan Hitchcock beslist rekenen op James Stewart en ook Doris Day. Zoals altijd is er een vleugje humor en in het slot wat sentimentaliteit en heel zeker te vermelden is de knappe muziek.
Eigenlijk vind ik deze remake beter dan de oorspronkelijke. Hitch wist wat hij deed.

» details   » naar bericht  » reageer  

Escape Plan (2013) 2,0

5 februari, 13:21 uur

Overwegend actievolle film met de klassieke gevecht-en schietpartijen en de vele onwaarschijnlijkheden.
Even werd het wel boeiend met de spitsvondigheden in de ontsnappingsplannen maar heel veel had ik er toch niet aan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Dernier Été (1997) 3,5

4 februari, 18:43 uur

Wat jammer dat de synopsis zoveel verraadt.
Tv-film naar het boek van...Nicolas Sarkozy.
Hoofdpersonage is de Franse minister Georges Mandel, zowat de gelijke van Winston Churchill wat betreft de argwaan tegenover nazi-Duitsland tijdens de vooroorlogse periode en voorstander van verzet tijdens de bezetting.
De rol wordt vertolkt door wijlen Jacques Villeret, voorheen meestal bekend om zijn komische rollen, maar hier perfect in een zeer ernstige tot dramatische act.
Onderhoudende en interessante film.
Georges Mandel werd uiteindelijk eerder laffelijk vermoord dan voor een executiepeloton terechtgesteld.

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Doulos (1962) 3,0

4 februari, 10:06 uur

Jean-Pierre Melville zet zich in het filmnoir-genre door met deze "Le Doulos" die aanvankelijk wat verward overkomt (de uitleg komt vast veel later) door dat er onderzoek wordt gedaan naar een moord en personages die voorheen in het stuk nog niet voorkwamen.
Een film over het gangstermilieu, bijwijlen heel klasrijk vertoond, met een prima sfeerweergave en waarin niemand echt te vertrouwen is.
Film krijgt beslist een boost wanneer Belmondo de volle aandacht opeist (al vind ik de sterfscène zeer flauw) maar in zijn totaliteit weet hij mij toch niet al te zeer te bekoren.
In ieder geval, kenden we ondertussen al enkele Franse misdaad-jargonwoorden, met doulos komt er nog éénje bij. Het is hij die een hoed draagt. Vooruit dan maar.

» details   » naar bericht  » reageer  

Amys Vilje (2019) 3,5

Alternatieve titel: A Girl in Return, 3 februari, 11:56 uur

Een netelige kwestie waarover meningen zeker zullen verschillen.
Zie maar de uiteenlopende beslissingen van Ethiopische en Deense autoriteiten, al lijken die laatste mij toch wel weinig overwogen, gelet op de breuk tussen de adoptieouders en het meisje al jaren aansleepte. Maar dat is natuurlijk weer een persoonlijke mening. Feit is ook dat levensomstandigheden in Ethiopië nu ook niet bepaald ideaal waren en nog altijd zijn.
Documentaire die er zeker mag zijn over deze delicate kwestie waarvan overheden moeten kennis hebben, al kunt ge u natuurlijk afvragen of de wet steeds alles kan voorzien. Openbaar maken van gevallen als deze zijn echter wel nuttig.
Arme Amy die ondertussen een verscheurd leven lijdt.

» details   » naar bericht  » reageer  

De Roof van Hop-Marianneke (1955) 3,0

Alternatieve titel: The Theft of Hop-Marianneke, 2 februari, 13:59 uur

Vlaamse film uit de oude doos.
Kon ik niet laten liggen, ook al stelt het weinig voor, getuigen meerdere opnames van amateurisme, maar was van Looy's "Ad Fundum" van bijna 40 jaar later dan zo veel beter?
Het is volks, zoals te verwachten, maar het platteland krijgt geen kans, wel de studenten (wat zijn ze typisch voor die tijd met das en lange regenjas en heel veel bier...) in dit toch bijwijlen vermakelijk filmpje dat bij oudere kijkers een vleugje nostalgie zal losweken, zeker bij het herzien van enige "oude gloriën", Denise Deweerdt om er maar ééntje te noemen.
Wat kunstmatige dialogen, schalks sfeertje rond een brok folkore en ook wel bewuste spot met ernst en met wat met rechtspraak te maken heeft.
Moedig was het alleszins toen om met zeer beperkte financiële middelen iets van eigen bodem te brengen en op te boksen tegen het overheersend Amerikaans filmimperium.

» details   » naar bericht  » reageer  

Who Killed Little Gregory? (2019) 4,0

Alternatieve titel: Grégory, 1 februari, 20:11 uur

Vanaf de eerste aflevering kon je vaststellen dat de media, voornamelijk de schrijvende pers, een grote inpak zouden hebben op het verloop van het onderzoek naar de dader van een moord op een kind
De film legt daarnaast ook nog meerdere menselijke zwakheden bloot: onkunde in het onderzoekwerk, naijver tussen twee korpsen (waar hebben we dat nog meegemaakt?), de broosheid van getuigenissen met de kortzichtigheid en sansatiezucht van het publiek...
Toch een lange zit deze miniserie-documentaire die ook wel gedragen wordt door de vele getuigenissen en die, ondanks dat de uitkomst gekend is, het toch boeiend houdt maar er eigenlijk niet overtuigend in slaagt diepe emoties op te wekken ondanks het hartverscheurende van het gebeuren en de onrechtvaardigheden onderwege.
Is toch een hele opzet om het complexe en het ophefmakende van dit verhaal al bij al goed weer te geven.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sakawa (2018) 3,5

1 februari, 15:27 uur

Een kijk op het Afrikaanse Ghana, dat hier mogelijks model staat voor meerdere Afrikaanse landen.
De drang naar geld, de wipplank naar een beter leven lijkt in ieder geval sterk aanwezig en dat hierbij frauduleuze praktijken een kans krijgen is niet zo verwonderlijk.
Tekenend voor de nog ruime achtergesteldheid van het gebied is de manier waarop een vrouw met ongeloof en bewondering opkijkt naar het beeld van een doodgewoon gebuurte ergens in Amerika en hoe nog als ondersteuning hulp wordt ingeroepen van voodoo-praktijken maar het markantste van de documentaire is natuurlijk hoe handig gebruik gemaakt wordt van harde schijven van afgedankte computers om zich andere identiteiten toe te eigenen en tot afpersing over te gaan. Film houdt aldus eigenlijk wel een waarschuwing in...

» details   » naar bericht  » reageer  

Un Air de Famille (1996) 4,0

30 januari, 20:16 uur

Het gelijknamig toneelstuk van Alice Jaoui en Jean-Pierre Bacri, waarvan we hier de filmversie van Cédric Klapisch beleven, ging twee jaar voorheen in première met precies dezelfde vertolkers als in de film. Toch merkwaardig.
Het is een komedie die me af en toe deed denken aan andere "kleine" films in dezelfde lijn, als "Le Dîner de Cons" en "Le Prénom".
Enkele leden van de Ménard familie zijn bepaald niet gelukkig en bovendien zijn ze allen vooral met zichzelf bezig en ontbreekt het hun ook aan liefde en respect voor elkaar. Het is de aanleiding tot een stortvloed aan grappige tot hilarische dialogen en gezegden.
Catherine Frot is fantastisch in haar rol van brave, wat eenvoudige schoondochter, wat te min voor man en mevrouw haar schoonmoeder. Deze act zette haar wel degelijk op de goede rails voor een mooie carrière.
Jean-Pierre Darroussin, er toch wel een heel stuk jonger uitziend dan we hem nu kennen, is ook in beste doen. De rockdans met Catherine. Heerlijk.
Hoogst aangenaam toneelvertoon.

» details   » naar bericht  » reageer  

Tesko Je Biti Fin (2007) 4,0

Alternatieve titel: It's Hard to Be Nice, 30 januari, 11:27 uur

Dat het moeilijk is om eerlijk en goed te zijn in onze maatschappij is toch wel een uitspraak die even tot nadenken stemt. De ernstige kant van deze komedie die een naïef hoofdpersonage ten tonele voert.
Goed gemaakt en goed geacteerd, met een verrassende (best geen al te dramatische) wending op het einde.
Eigenlijk nagenoeg allemaal aanraders, films uit die regio's.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Fille du Puisatier (1940) 3,5

Alternatieve titel: The Well-Digger's Daughter, 29 januari, 20:04 uur

Daniel Auteuil maakte er in 2011 een remake van en wist heel goede de Provençaalse sfeer weer te geven, zoals nu in deze historische versie van Marcel Pagnol met kleppers als Raimu en Fernandel.
Het is een "komisch melodrama" met heel veel belang voor de volkse dialoog waarbij aardig wordt theater gespeeld (ietsje te), gefantaseerd...en van mening veranderd, hetgeen onvermijdelijk zal leiden naar het voorspelbare einde.
Hoe dan ook niet zwaarwichtig, sympathiek en ook wat emotie moest er bij horen.
Merkwaardig aan deze film, die toch bij voorkeur de kaart trekt van de gewone man, is dat bij het maken ervan het script diende aangepast waneer bleek dat Frankrijk niet als overwinnaar uit de strijd met nazi-Duitsland zou komen. De radioboodschap van de maréchal Pétain die dergelijk nieuws voorzichtig aankondigt is dan ook authentiek.

» details   » naar bericht  » reageer  

Safe House (2012) 3,0

28 januari, 20:54 uur

Deze acitiefilm over spionage en onthutsende corruptie bij de Cia houdt zeker de nodige spanning in maar de plot schenkt niet altijd voldoening. Wat verward in de beginne en later niet altijd zo evident.
Aan Denzel Washington ligt het zeker niet dat de film amper boven het gemiddelde uitstijgt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Made in Auschwitz: The Untold Story of Block 10 (2019) 4,0

Alternatieve titel: Made in Auschwitz: HaNashim shel Block 10, 28 januari, 12:19 uur

Weer een vreselijk aspect van de horror van de concentratiekampen uit WO II.
Een goede documentaire met meerdere getuigenissen van vrouwen die de gruwel en verminking meemaakten en ook volop schijnwerpers op de figuur van Carl Clauberg die hiervoor verantwoordelijk was.
Bijzonder ook de vraag rond de verantwoordelijkheid van de industrie die zichzelf wiswaste met een "wij hoeven ons niet te bekommeren om de uiteindelijke toepassing van hetgeen wij leveren...").
Aldus een behoorlijk goed samengestelde documentaire die zoals alle andere die de holocaust benaderen en toelichten indruk maakt en nadien nog een tijdje bij je verwijlt.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Taularde (2015) 3,5

Alternatieve titel: Jailbirds, 27 januari, 22:31 uur

Het harde bestaan in een vrouwengevangenis, de vaststelling dat de kans om er beter van te worden ver van verzekerd is, integendeel, en de onervarenheid van een veelal jeugdig en gestresseerd toezichtspersoneel, zich soms even ongelukkig voelend als de de gevangenen, zijn de hoofdpunten die in deze film sterk onderlijnd worden.
Wat vreemd begin maar later bij vlagen impressionant en met een uitstekende Sophie Marceau (zag haar nooit beter) in een erg droefgeestige rol.
Ook Anne Coesens, als de corrupte dokter, en Anne Le Ny, als de gevangene die mits betaling iets kan regelen, zitten goed in hun rol.
Sfeervol dit beeld van een gevangenis met vrouwen van allerlei slag met opgekropte of losgeslagen frustraties en, zoals gezegd, betekenisvol, meer dan het verhaal op zich van een vrouw die haar man wil redden.

» details   » naar bericht  » reageer  

It's a Free World... (2007) 4,5

27 januari, 20:29 uur

Als gebruikelijk, Ken Loach de sociale tour op.
Deze keer over het uitbuiten van immigranten, met als wat ook wel meer gebeurt bij Loach, met relatief onbekende acteurs die niettemin indruk maken en het nijpend probleem van het omgaan met immigratie mede sterk onderlijnen.
Onderwerp dat blijvend actueel is en wie anders dan Ken Loach kan dit als filmmaker scherp aan het publiek overbrengen.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Professionals (1966) 3,0

26 januari, 23:29 uur

Vermakelijke avonturenfilm die naast stevige, kundig in beeld gebrachte gevechtsscènes - en het steekt op geen dode - regelmatig laat filosoferen over liefde en over wat een aanvaardbaar, eventueel edelmoedig doel is die de middelen van de handeling heiligt. Best inhoudelijk stukje van de film dat staat tegenover enkele flauwe passages wanneer Dolworth Chiquita neerknalt en ze stervende toch nog van dichtbij de trekker van haar revolver overhaalt tegen de keel van Dolworth, gaf het ding alleen maar een klik, waarop Chiquita zegt "'t is vandaag mijn pechdag"...Wees gerust, met een kus, zand er over...
Eigenlijk maar goed dat de humor het luchtig maakt, dit product dat beslist gediend wordt door een mooie collectie van Hollywoodsterren die allen reeds in het western- en andere actiegenres hun strepen hebben verdiend.
Richard Brooks heeft m.i. nooit een echte topfilm gemaakt, op "Elmer Gantry" na misschien, en doet dat nu ook niet, maar zorgt hier toch - niet vergeten met een historische achtergrond in het verhaal - voor een paar uur ongedwongen ontspanning.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Permission (2015) 3,5

26 januari, 06:35 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

A Perfect Day (2015) 4,0

Alternatieve titel: El Pozo, 25 januari, 19:14 uur

Het cynische zit reeds in de titel van deze anti-oorlogsfilm, zonder gevechtsscènes maar met de afschuwelijke getuigenissen van de Balkan-oorlog: de gruwel van de waterput, het jongetje dat zijn voetbal verkoopt om bij zijn opa te zijn, onwetend dat zijn ouders zijn opgehangen, de kapot geschoten huizen in de verlaten dorpen, de gevangenen die mogelijks nog een wreed lot wacht, de lafheid van de mijnen met het schokkend beeld van de dode koeien....
De onbeholpenheid en de pech van de hulpverleners en een hele streep sarcastisch humoristische toestanden en gezegden verzachten het gebeuren maar het leed van de oorlog zit diep onder de huid : Where have all the flowers gone ....
Mooie film, iets ondergewaardeerd, naar mijn gevoelen.
Behoorlijk acteren, met mogelijs Tim Robbins als markantste figuur, maar niemand valt uit de toon.

» details   » naar bericht  » reageer  

Circumstance (2011) 3,5

25 januari, 09:12 uur

Tegenstelling tussen een naar een westerse samenleving snakkende jeugd en de traditionele Islam cultuur.
Bovendien komt een lesbische relatie aan bod waardoor deze "Circumstance" toch een dubbele thema te verwerken heeft en dit op een behoorlijke manier doet.
Goede vertolkingen en enkele markante scènes.

» details   » naar bericht  » reageer  

36 Quai des Orfèvres (2004) 4,0

Alternatieve titel: Department 36, 24 januari, 18:40 uur

Daniel Auteuil (vandaag precies 70 jaar) en Gérard Depardieu ondersteunen met hun gekende stijl en klasse deze uitstekende politiefilm die overduidelijk maakt dat ook bij het politie-apparaat correctheid en eendracht het onderspit kunnen delven tov de eigen drang naar promotie, succes en roem.
Een sterk scenario, regie en afwisseling tussen actie en het ontrafelen van het intrige maken het boeiend tot aan het slot van deze sfeervolle film.
Deze is ondertussen al ruim 15 jaar oud, maar up-to-date en het is nog steeds prettig een actrice als Mylène Demongeot in de cast terug te vinden.
Ook regisseur Olivier Marchal eist een kleine rol op, evenals Auteuil's dochter Aurore.

» details   » naar bericht  » reageer  

L'Etreinte (1969) 3,0

Alternatieve titel: De Omhelzing, 24 januari, 10:19 uur

Het regisseursduo Collet-Druot stapt in op de sensatie van de alsdan heersende verleggende grenzen aan seksueel vertoon in de cinema.
Het publiek keek er van verrast nieuwsgierig tot reikhalzend naar toe.
In een zwoel sfeertje wordt hier een verhaal gebracht van extreem mannelijke dominatie tegenover het slaafse, het naar een meester snakkende bij de vrouw. Het hoofdthema van de film, dat helaas uitgewerkt wordt met nogal wat lange, vervelende scènes met soms een wending in het verhaal die het wat interessanter maakt maar dat leidt naar een slot waar de kijker maar best zijn eigen besluiten uit trekt. (De lach van Michel in het slot ?)
Gelukkig zitten de twee hoofdrolspelers goed in hun opdracht.
Uiterst flauw begin, daarna wat meer gevarieerd op psychologisch vlak, wat een beetje het niveau optilt.

» details   » naar bericht  » reageer  

In Oranje (2004) 3,0

Alternatieve titel: In Orange, 23 januari, 20:28 uur

Jeugdfilm waar het moeilijk aanvaarden van het heengaan van een naastbestaande (en deze nog altijd in het dagelijks gebeuren integreert) beslist zijn voet zet naast de voetbalmicrobe. Niet zonder ontroering.
Voetbalfanaten zullen er beslist een pak plezier meer aan hebben. Terecht, zekerlijk voor diegenen die de geciteerde gloriën hebben gekend.

» details   » naar bericht  » reageer  

In Cold Blood (1967) 4,0

Alternatieve titel: In Koelen Bloede, 23 januari, 20:19 uur

Uitstekende misdaadfilm. Vakkundig opgebouwd en aanvaardbaar met goed getypeerde personages.
Realistisch over gans de lijn waarbij in het slot het begrip "doodstraf" stevig gaat doorwegen op wat de film aan overwegingen achterlaat.

» details   » naar bericht  » reageer  

8 Femmes (2002) 3,5

Alternatieve titel: 8 Women, 23 januari, 15:11 uur

Robert Thomas' theaterstuk kende in 1957 een groot sukses, de eerste verfilming ervan "La Nuit des Suspectes" een paar jaar viel heel wat minder in de smaak.
Ozon's verfilming lijkt dat veel meer te doen in zijn fantasierijke, gevarieerde en muzikale uitwerking, geholpen door een stel actrices van de bovenste plank.
Een whodonit die even aan een Agatha Christie-thema doet denken maar dan met een dikke streep speelse humor er doorheen.
Eenmaal op toerental, valt de ene verrassing na de andere de kamer binnen waar het ganse stuk zich afspeelt. Steeds is er iemand aan het woord die iets van de mysteriesluier lijkt te gaan oplichten en steeds lijkt er iemand verdacht doordat het verleden niet onberoerd wordt gelaten. Dit alles in dialogen soms bemoederend, meestal scherp beschuldigend en afgewisseld met zangintermezzi, die tekstueel best in de smaak vielen en toepasselijk voor elk van de personages.
Niet te missen als ge van ontspannend en speels toneel en wat suspens houdt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Chisum (1970) 3,5

23 januari, 07:57 uur

Een goed verhaal, met historisch-legendarische achtergronden, een knappe mise-en-scène en een stevige rolinvulling leiden naar een goede western, in kleur.
Alle ingrediënten van het genre zijn aanwezig, de finale battle inbegrepen en wat te waarderen is dat het allemaal ook voor de neutrale kijker (dit is de niet-gepassioneerde western lover) aanvaardbaar en genietbaar is.
En John Wayne, de man die in geen enkele rol naast te kijken valt, is ook nu nog in goede doen en heeft beslist nog een goede punch in huis.

» details   » naar bericht  » reageer  

Narayama Bushikô (1983) 4,0

Alternatieve titel: The Ballad of Narayama, 22 januari, 15:27 uur

Magistrale cinema. Een krachttoer om dit alles (1983!) voor elkaar te brengen.
Erg visueel. De harde, wansmakelijke beelden moeten we er bij nemen. Ze kaderen in de schets van deze toch wel primitieve bevolkingsgroep bij wie, zoals bij elke diersoort, de drang naar voedsel om te overleven, alles overstijgt.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Dernière Leçon (2015) 3,5

21 januari, 19:49 uur

De 92-jarige Madeleine beslist om uit het leven te stappen. Ze is nochtans helder van geest, heeft geen zware pijnlast maar ervaart toch een zekere aftakeling en wil dit niet verder laten toenemen.
Film raakt hier de netelige kwestie aan van het recht om zijn eigen leven te beëindigen en enkele scènes stellen dit prbleem behoorlijk scherp, zoals deze met de hoofdgeneesheer van het hospitaal en deze tussen dochter Diane en haar collega. Ook de meningsverschillen binnen de familie tonen de complexiteit van dergelijke beslissingen overtuigend aan, hier gebaseerd op een waar gebeuren, zij het met fictieve namen.
Dramatisch dus, maar de film kent ook zijn grappige momenten en zeker ook zijn tedere.
Alleen spijtig dat hij wat langdradig is en met dergelijk somber onderwerp sleept het naar gevoel dat ge ervaart toch te lang aan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Diamant Noir (2016) 3,5

Alternatieve titel: Dark Diamond, 20 januari, 23:25 uur

De beste manier om zich op een familie te wreken is inderdaad er deel van uitmaken... zoals hier met Pier die evenwel ervaart - en dat is zowat de essentie van de film - dat nieuwe elementen in de loop van de integratie kunnen opduiken die tot andere besluiten leiden en zelfs nare gevolgen met veel schuldgevoel kunnen creëren.
Doorsnee film die eigenlijk wel boeit met af en toe wat mindere momenten en een overbodige scène.
Niels Schneider die een Césarnominatie kreeg als belovende acteur vond ik eerder koeltjes en afstandelijk acteren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zaman (1983) 3,5

20 januari, 10:00 uur

Na het zien van Robbe De Hert's "Hollywood aan de Schelde", even trek in zo'n Vlaamse film van vooraleer dat er sprake was het Vlaams Audio Visueel Fonds, crowdfunding en andere tax shelters.
Mijn keuze viel op "Zaman", nog niet zo'n heel oudje. 37 jaar toch.
Een politieverhaal waarbij het doen en laten en het hoe en waarom bij de politie aan bod komt, maar dat minstens evenveel aandacht schenkt aan het pribvébestaan van zo'n man die in zijn job volledig opgaat maar terzelfdertijd zijn eigen familiaal leven verder aan flarden ziet wegscheuren.
Geen piëdestal voor de politieman en evenmin voor de familieman, wel een schets van een mens met inzet maar ook zwakheden.
Zeker een behoorlijk film voor zijn tijd, die geen vergelijk doorstaat met de vele politieseries met veel actie en suspens die toen op de kijker werden losgelaten.
Goede vertolking van Marc Janssen in de hoofdrol en ook wel van Herbert Flack en toch even goed de ondertussen al heel wat ouder geworden bekenden in hun "jongere" jaren aan het werk te zien, zij het dikwijls in een kleine rol : Mieke Bouve, Ann Petersen, Ann Nelissen, Marilou Mermans...

» details   » naar bericht  » reageer  

Héraðið (2019) 3,5

Alternatieve titel: The County, 19 januari, 14:05 uur

Mooi, eenvoudig en boeiend gebracht verhaal over verzet tegen machtsmisbruik en corruptie.
Ster van dit plattelandsdrama is de hoofdrolspeelster Arndís Hrönn Egilsdóttir die werkelijk imponeert als de levendige, maar getergde en gepijnigde vrouw - ze verliest toch haar man door het onrechtmatig optreden van de coöpertieve - die krachtig tekeer gaat tegen de willekeur onder wie de ganse gemeenschap gebukt gaat.
Minpuntje in de film is misschien wel het slot, alhoewel... Verrassend is het wel want daar waar ge een stevig einde aan het verhaal verwacht, wordt de wilskracht en het optimisme, ondanks alles, van de vrouw, alleen nog maar eens onderstreept.
Zag tot op heden slechts een dozijn Ijslandse producties en eigenlijk zit daar amper een flauwe bij.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Best of Dorien B. (2019) 3,5

18 januari, 22:55 uur

De openingsfilm van het Filmfestival van Oostende stelt me toch een beetje teleur.
Zeker in de aanvangsfase heeft de kant "komedie" te weinig pit en mist de kant "ernst" wat logika waardoor het geheel wat ongeloofwaardig overkomt.
Hoofdrolspelster Kim Snauwaert krijgt de niet zo eenvoudige opdracht alle emoties die in de rol van Dorien steken passend weer te geven en eigenlijk schuilt hierin een pluspunt van de film want het is beslist toch merkwaardig om te zien hoe alle tegenslagen en verdriet door haar inwendig worden verwerkt en er naar buiten toe een moedige glimlach overblijft.
Alzo is "The Best of Dorien B" een dramakomedie maar eigenlijk een puur drama maar dan met verzachtende humor overgoten.
Zeker een goede middenmoot waard al heeft hij mij toch iets te weinig geraakt.

» details   » naar bericht  » reageer  

I Tempi Felici Verranno Presto (2016) 2,5

Alternatieve titel: Happy Times Will Come Soon, 17 januari, 15:23 uur

Met deze had ik het toch erg moeilijk en eigenlijk heb ik de betekenis van de film niet begrepen.
Om te beginnen was het beeld vaak heel donker en de handeling niet te volgen. Alleen geluid kon je wat oriënteren.
De film splitst zich op in twee delen zijnde deze van de ontsnapping en deze gesteund op een legende. Kon niet exact uitmaken hoe ze beiden exact op elkaar aansluiten maar het ergste was wel dat geen enkele passage een slot of vervolg kreeg en dat er dan werd overgestapt naar een andere gegeven, zonder verband en eveneens zonder echte betekenis.
Een ontgoocheling alleszins en aan al wie het wil proberen wens ik een klaargesnoten kop en vooral veel moed.

» details   » naar bericht  » reageer  

Un Singe en Hiver (1962) 2,5

Alternatieve titel: A Monkey in Winter, 17 januari, 15:10 uur

Fransen vonden dat misschien iets onvergetelijks als twee van hun vedetten samen gaan dansen en brullen, maar ik vond het hele gedoe maar niets. Al te simpel verhaal en al te simpele dialogen. Gabin broebelt er nog meer dan gewoonlijk op los en Belmondo doet niet liever dan opvallen. Weinig of geen plezier aan beleefd. Alleen op Suzanne Flon kon ik tevreden neerkijken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Boogie Nights (1997) 3,0

17 januari, 14:54 uur

De wereld van de porno, geld en drugs en van de gladde jongens en andere, kleine en grote garnalen, die er van profiteren en/of er slachtoffer van worden.
Hard en rauw. Visueel merkwaardig, maar in de grond mijn ding niet.
Mark Wahlberg, Julianne Moore en good old Burt Reynolds knappen de klus stijlvol op, zoals we van dit trio mochten verwachten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Limitless (2011) 3,5

17 januari, 14:47 uur

Eigenlijk meer een komedie dan wat dan ook deze fantasierijke film die als ontspanning best genietbaar is.
Bradley Cooper speelt uitstekend en Robert De Niro sluit goed aan.
Met een dikke korrel zout - of een pilletje - te nemen, natuurlijk.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Lion King (1994) 3,5

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning, 17 januari, 12:45 uur

Als een onderhoudend, mooi sprookje naar een dramatisch werk van Shakespeare, hier toch wel opgevrolijkt al hebben de dieren toch ook menselijke kantjes...
Filmisch heel sterk, voor jong en oud, en ondertussen tot een klassieker uitgegroeid in die versie.
Ook de muziek is zeker te waarderen en werd terecht bekroond.

» details   » naar bericht  » reageer  

Dirty Dancing (1987) 3,0

17 januari, 09:44 uur

Film die van geen wijken wil weten en blijvend vertoond wordt op alle TV-kanalen. Zou het voortijdig overlijden van een toch sympathieke acteur als Patrick Swayze hierin meespelen?
Hoe dan ook "Dirty Dancing" is zeker geen slechte film, vlot gebracht en met een uitstekende soundtrack, die op zijn beurt vereeuwigd lijkt.
En zeggen dat Patrick Schwayze en Jennifer Grey tegenvielen, ware ze grandioos tekort doen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Big Eyes (2014) 3,0

17 januari, 08:06 uur

Amy Adams speelt knap als het goedgelovig vrouwtje en redt voor een stuk dit biografisch drama dat niet bepaald een sterke indruk achterliet. Van Tim Burton al wel wat beter gezien.
Het proces trok ook al op niet veel en Christoph Waltz bezondigde zich er ruim aan overacting.

» details   » naar bericht  » reageer  

Indiscreet (1958) 3,5

16 januari, 16:23 uur

"How dare he to make love to me and not be a married man..."

Ingrid Bergman was na enkele flops uit de Rossellini-periode nu niet meer bepaald top of the bill, maar met deze "Indiscreet" - een komedie, toch wat ongewoon voor de Zweedse - zette ze toch wel wat recht.

Duidelijk gebaseerd op een toneelstuk, deze romantische komedie die in het begin de wat saaie kant dreigt op te gaan maar daarna toch wel een grappig intrige ontwikkelt, waarbij het bijwijlen smullen is van de weliswaar eenvoudige dialogen, zeker als ze gepresenteerd worden door een op dreef zijnde Ingrid Bergman en een Gary Grant in een rol die hem wel goed ligt als piekfijn uitgedoste charmeur, welbespraakt, typisch grappig in zijn zelfverzekerd zijn of zijn verbaasd twijfelend gedoe... en voor één keer niet te zien in zijn ondergoed.

En nog even een randbemerking. De film heet "Indiscreet" maar men zal opnieuw opgemerkt hebben hoe discreet - de tijd getrouw - de romantiek wordt voorgesteld. Wanneer Ingrid Cary uitnodigt in haar appartement voor een laatste afzakkertje, richt de camera zich secondenlang op de langzaam dichtgaande deur wat doet veronderstellen dat ze de nacht samen doorbrengen, maar dat wordt dan weer ontkracht met de volgende scène waarbij ze beiden in een apart bed, op een andere locatie, ontwaken.
Allemaal voordat de nouvelle vague en de sexuele revolutie heel wat van de kaart veegde en meer realisme bracht, ook in de romantiek.
Dit terzijde natuurlijk. Van deze "Indiscreet" heb ik trouwens zeker genoten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hillsborough (2016) 3,5

15 januari, 18:40 uur

Stevige reconstructie van de dramatische gebeurtenissen in het Hillsboroughstadion, nu al ruim 30 jaar geleden.
Naast archiefbeelden van het drama, emotionele getuigenissen van politie en naastbestaanden van de slachtoffers, richt de film zich vooral op het achterhalen van de waarheid en het bepalen van de verantwoordelijkheden en zoals heel dikwijls blijkt dat de aanvankelijke vaststellingen en besluiten niet zonder kritiek mochten blijven en op zijn minst sterk te nuanceren waren.
Degelijk en zorgvuldig gemaakte documentaire.

» details   » naar bericht  » reageer  

Misère au Borinage (1934) 4,0

Alternatieve titel: Ellende in de Borinage, 14 januari, 21:24 uur

De wereldcrisis had ook zijn weerslag in de Borinage - en niet weinig - waar stakingen, werkloosheid, armoede en een leven in erbarmelijke omstandigheden het gevolg waren.
Het duo Ivens-Storck maakte deze onthutsende documentaire over de mijnwerkersfamilies met naar de keel grijpende opnamen. De ene ontstellende scène volgt de andere open als er dan toch een scène uitspringt is het deze waar naast de mijnen de stocks aan onverkochte steenkool zich steeds meer en meer opstapelen terwijl de mijnwerkers in barre omstandigheden de terrils opklauteren om toch nog enkele bruikbare brokken te vinden.
Het bekijken waard deze film, waarbij ongewild af en toe de gedachte opkomt van wat klagen wij...
Te zien op Youtube.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Two Popes (2019) 4,0

14 januari, 12:06 uur

Het is origineel van opzet, misschien een ietsje gedurfd en zeker ongewoon daar waar die twee kerkleiders als in de grond gewone lui worden voorgesteld, met dezelfde minpuntjes als iedereen, maar het is vooral sprankelend, wanneer ernstige en minder ernstige kwesties het voorwerp uitmaken van meningsverschillen tussen die twee schitterende acteurs, waarbij ik het ene moment de palm aan Anthony Hopkins wil uitreiken, een paar seconden later aan zijn opponent Jonathan Pryce.
Humor is nooit uit de lucht ook niet wanneer die twee soms gegriefd zijn, geen tegenspraak dulden of er gewoon genoeg van hebben.
Ook de geplogendheden van het "huis" worden soepel belicht, maken u ook wat wijzer en dat er naar het slot toe wat emotie binnensluipt berokkent geen schade aan aan deze knappe film waarin vooral, zoals gezegd, de dialogen en de meesterlijke acts bijzonder genietbaar zijn.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hollywood aan de Schelde (2018) 4,0

Alternatieve titel: Hollywood aan de Schelde - The Movie, 14 januari, 06:52 uur

Absoluut boeiende documentaire. Wel had ik nog een beetje meer informatie gekregen over die beginjaren - en eigelijk liggen die niet zo ver achter ons vermits er pas in begin van deze eeuw enige stuctuur en ondersteuning kwam - , over die vlaamse filmprimitieven, de acteurs, regisseurs, producenten. Toch het gedeelte waarvan we voor de vuist het minst van weten.
Maar voor de rest, knap hoor en zo is het, naast de vele getuigenissen en fragmenten, interessant te vernemen dat de vlaams-francophone tegenstellingen zich ook in de filmwereld doorzetten, al geldt dat nu niet precies voor mij want van Yolande Moreaux, Olivier Gourmet, Benoît Poelvoorde, Cécile de France e.a. ben ik fan en ik verheug me ook dat vlaamse acteurs ook in waalse producties en zelfs Franse van de partij zijn.
Eigenlijk, een naslagwerkje, dit filmpje.
'k Zal het niet wegdoen en mijn Antwerps bijschaven, schat.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Way Back (2010) 4,0

13 januari, 15:13 uur

Boeit en verveelt nooit en dat is toch een hele prestatie om deze avontuurlijke en intrigerende tocht niet te laten vervlakken.
Ook heel mooie natuurzichten en terecht lauweren voor de make-up wat ook de overigens uitstekende acteurs wel verdienen.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Gifle (1974) 3,0

12 januari, 10:59 uur

Een krokant jonge Isabelle Adjani eist hier toch wel de meeste aandacht op, lang voordat ik ze voor het eerst bezig zag in "L'Été Meurtrier" en ze toen de spreekwoordelijke pannen van het dak speelde, nu in deze speelse relatiekomedie die zeker niet boven de middelmaat uitgroeit.
Daarnaast is Lino Ventura in goede doen, in een film die luistert naar de naam "La Gifle", hij die in zijn ganse carrière zo veel meppen heeft uitgedeeld, en nu, stomverbaasd als hij is hoe het jonge volkje met voor hem gevestigde waarden omspringt.
Francis Perrin is, zoals in nagenoeg al zijn jonge rollen : een lichtzinnige flierefluiter.

» details   » naar bericht  » reageer  

La French (2014) 3,5

Alternatieve titel: The Connection, 10 januari, 18:54 uur

Harde Politiefilm. Overduidelijk wordt gemaakt dat de klus voor een integere, gedreven onderzoeksrechter om de drugsmaffia met bewijskracht op te pakken veel complexer is dan aanvankelijk gedacht. Tegenkantingen allerlei, omkooppraktijken, gevaar voor eigen leven en aantasting van het familiaal leven zijn zijn deel. Een portret dus van dergelijk politieman waarop ook een menselijk gelaat wordt gekleefd.
Sterke vertolkingen van Lellouche en Dujardin (beiden hebben qua voorkomen wel iets met elkaar) waarbij deze laatste, als de drugsbons, op menselijk vlak niet volledig wordt afgebroken. Het gebeurt wel meer in film dat "slechteriken" een goedaardig toetsje meekrijgen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Once upon a Time... in Hollywood (2019) 4,0

Alternatieve titel: Once upon a Time in... Hollywood, 9 januari, 22:30 uur

Het verliep niet zoals ik had verwacht, maar ontgoocheling is er toch niet bij want dit ding is even wonderbaarlijk als grillig.
Het wordt wel aangeraden om met de trein van de vele links naar dat sakkerse Hollywood anno '69 mee te zijn en je te kunnen verkneukelen in de speels-satirische-humoristische voorzetten die Tarantino kwistig uitdeelt en je te settelen in de langere scènes met zijn vaak exuberante personages die met hun twijfels en kinderlijke zelfgenoegzaamheid, hun snobische, hun commerciële, publicitaire aanpak, hun hardheid en hun oppervlakkige naïeviteit een totaalbeeld brengen van dit milieu en tijdperk.
Filmisch zit het zeker snor in een perfecte setting en niet te vergeten de verbluffende acteerprestaties van Pitt en DiCaprio.
En het slot ? Grof en brutaal, maar ook verrassend en suspensvol en eigenlijk..."och, kom". Het auteurschap moest toch ergens bovendrijven.
Why try to change him now ?

» details   » naar bericht  » reageer  

Les Dames du Bois de Boulogne (1945) 3,5

8 januari, 16:09 uur

Naar een novelle van de 18de-eeuwse filosoof Denis Diderot en met dialogen van Jean Cocteau en dit laatste valt wel op met enkele snedige gezegden over liefde, tot wat een gekwetste vrouw in staat is,...
Waande mij in de aanvangsfase in een Amerikaanse film met de weelderige kledij, smoking...en gelet op de verrassende wederzijdse bekentenissen van afnemende liefde - wat toch een vleug humor inhield - eerder in een luchtiger genre, maar al gauw vallen we in een typische, klassieke Franse film voor die tijd, met verwijzingen naar armoede en gedwongen toestanden, en naar het einde toe meer en meer melodramatiek (met de door het publiek graag geziene edelmoedigheid er boven op)).
Maria Casares is de ster van de film met een heel knappe vertolking, indrukmakend in de sterke, beslissende momenten van de film.
Tevreden over deze vroegere Bresson.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Lost City of Z (2016) 3,5

7 januari, 21:13 uur

Van enkele scènes dacht ik wel "dat had toch beter gekund". Komt daarbij dat er toch weinig preciese informatie over de expedities op zich werden verstrekt : uitrusting, manschappen, hulmiddelen, communicatie enz...
Anderzijds toch wel sterk gebracht daar waar Fawcett zich schrap moest zetten tegen bekrompenheid, ongeloof tot lafheid bij de heren thuisblijvers.
Wat de film mogelijks ook nodig had om wat meer indruk te kunnen maken, is wellicht een iets krachtiger, charismatiger speler in de hoofdrol, al kunt ge Charlie Hunnam weinig verwijten in deze film die ook wel wist te boeien en daarom, wat mij betreft, een kleine 3,5 verdient.

» details   » naar bericht  » reageer  

Dans les Forêts de Sibérie (2016) 3,5

5 januari, 14:12 uur

Film over zucht naar vrijheid en vriendschap.
Toch wel een bijzonder verhaal over deze enerzijds vrijwillige, maar hoogst ongewone keuze, van de ene man en de gedwongen vlucht van de andere.
Mooie natuurbeelden ondersteunen het gebeuren en zo zijn de ritten over het diepvervroren Siberisch meer toch wel merkwaardig.
De originele muziek van de film werd beloond met een César en regisseur Safy Nebbou stelt net als in "L"Empreinte de l'Ange" en "Celle que vous croyez" zeker niet teleur met deze film die u toch met een gevoel achterlaat.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Irishman (2019) 3,5

4 januari, 18:46 uur

Het zijn de prachtige vertolkingen van het toptrio, druipend van klasse en ervaring, die me vooral in deze film zullen bijblijven.
Onderhoudend genoeg en in pure Scorcese-stijl met heel wat knappe filmische zetten, maar niet de "Grande Finale" van de meester-maffia-kenner bij uitstek.
Trouwens wat mij inzake vertolkingen trof was het jonge tienermeisje Peggy (Lucy Gallina) die perfect die blik in haar ogen had die duidelijk maakte dat ze perfect doorhad dat wat haar vader deed meer dan ernst was. Mooie casting.
Zoals gebruikelijk veel zorg voor weergave van tijd- en sfeerbeeld.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ahlat Agaci (2018) 4,0

Alternatieve titel: The Wild Pear Tree, 1 januari, 12:32 uur

Nee, Nuri Bilge Ceylon heeft het visuele niet ingeruild voor het woord. Getuige hiervan o.m. de mooie, tedere scène in het begin met het meisje Hatice en ook de landschappen zijn knap voorgesteld en eigenlijk mogen de lange disputen die Sinan heeft met zijn vrienden, zijn ouders, de auteurs, de schrijver, de imams... best gezien worden.
Merkwaardig dat tijdens deze lange spreekscènes, bijna ongemerkt en vaak heel vluchtig sociale en politieke aspecten van het leven in Turkije worden aangeraakt en ook veel uitingen van meningen en stellingen, in een zodanig tempo, dat ge er wat kregelig van wordt dat er geen tijd is om er dieper op in te gaan of er even wat over te mijmeren.
Sinan heeft wel tijd om te mijmeren nadat hij wel moet begrijpen dat zijn betrachtingen en eigenzinnige visie op het leven wel wat ondermijnd worden en een heel mooie, maar harde scène is wanneer zijn moeder verklaart dat ondanks de vele teleurstellingen in het huwelijk, ze, zelfs wetende wat ze nu weet, opnieuw voor dezelfde man zou kiezen, waarop Sinan onthutsend reageert met te zeggen dat hijzelf mensen haat.
"The Wild Pear Tree" is echter ook een film over een vader-zoon-relatie. De slotscènes geven hierover duidelijk uitsluitsel en vormen een waardig einde van een weeral knappe Ceylon-film.
Sterke vertolkjngen. Vooral Murat Cemcir als de vader is merkwaardig.

» details   » naar bericht  » reageer