menu
Mijn Series +

The Handmaid's Tale - Seizoen 1 (2017)

mijn stem
4,05 (144)
144 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Sciencefiction

ontwikkeld door Bruce Miller
met Elisabeth Moss, Joseph Fiennes en Jordana Blake

De nabije toekomst in de Republiek Gilead (voormalig Verenigde Staten) heerst een theocratisch schrikbewind dat is gebaseerd op een fundamentalistische uitleg van het oude Testament. Ook schaffen ze alle rechten van de vrouwen af. Tegelijk worden er bijna geen kinderen meer geboren: bijna alle vrouwen zijn onvruchtbaar geworden. In dit Gilead horen de vrouwen toe aan de staat en gebruiken ze hen alleen nog maar als broedmachines. Offred is een van de weinige vruchtbare vrouwen. Ze is een bediende bij de Commander en leeft in een wereld waar één verkeerd woord haar dood kan betekenen en moet zich staande zien te houden tegenover de commanders, hun vrouwen en andere bedienden, met het doel om te overleven en om haar dochter terug te vinden.

  1. Offred
  2. Birth Day
  3. Late
  4. Nolite Te Bastardes Carborundorum
  5. Faithful
  6. A Woman's Place
  7. The Other Side
  8. Jezebels
  9. The Bridge
  10. Night

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=81PyH5TH-NQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat TvMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe TvMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van brawljeff
4,5
Dit lijkt mij een zeer interessante serie. Hopelijk gaan ze dit hier ook uitzenden.

avatar van Animosh
3,5
Fijne ontdekking.

Of nou ja, 'fijn' is misschien niet helemaal het juiste woord om deze serie te omschrijven. The Handmaid's Tale is namelijk zware kost. Het volgt een theocratische dystopie waarin de vruchtbare vrouwen als baarmoeders dienen van de geestelijke orde (en hun onvruchtbare vrouwen). Zonder enige hoop op een uitweg. En met voortdurend ogen om je heen die ieder teken van een gebrek aan loyaliteit keihard afstraffen. De eerste aflevering schetst vooral de wereld, de andere twee afleveringen die uit zijn richten zich er meer op hoe de handmaids leven - en hun best doen om ondanks alles toch te overleven.

Geen vrolijke serie dus, en vaak is het ook niet bijzonder subtiel (de overgang van westerse samenleving naar misogyne dystopie gaat wel érg snel en de onderdrukking en ongelijkheid zijn wel érg extreem, alsof IS de wereld heeft veroverd), maar de eerste paar afleveringen maakten zeker indruk. De thematiek is boeiend, de sfeer is vaak beklemmend, audiovisueel is het verzorgd en ook de vertelstijl is fijn, met veel gebruik van voice-overs om het perspectief van Offred te benadrukken. Absoluut de moeite waard dus.

avatar van Animosh
3,5
The New York Times heeft een interessant artikel waarin Margaret Atwood - de schrijfster van het boek waar deze serie op gebaseerd is - achtergrondinformatie geeft over de wereld van The Handmaid's Tale.

Verder blijf ik bij mijn eerdere bericht: dit is een zeer solide serie. Boeiend, stijlvol en hard, maar zonder in cynisme te vervallen. Het gebrek aan subtiliteit is soms wat storend (een boze monoloog in een huis waar ieder teken van weerstand dodelijk kan zijn, trotse vrouwen die in slow-motion lopen met opgewekte muziek op de achtergrond, de overdreven creepy commander, en meer van dat) en na de eerste paar afleveringen - waarin de wereld geschetst wordt - treedt de gewenning enigszins in (op zichzelf trouwens een interessant verschijnsel - hoe snel je gewend raakt aan verschrikkingen), en de resterende afleveringen waren daardoor voor mij niet zo fris, en hadden niet zoveel impact, als die daarvoor. Bovendien heeft de serie weinig variatie (in toon en thema's) en had ik weinig voeling met de personages. De nadruk ligt meer op world building. Maar dat zijn kleine bezwaren. Als het idee om de harde onderdrukking van vrouwen te verkennen vanuit een vrouwelijk perspectief je aanspreekt moet je dit absoluut een kans geven.

avatar van peterjames777
4,0
Elisabeth Moss.

Meer hoef ik hier niet veel over te zeggen want zij tilt dit alles naar een hoger niveau. Wat een performance en wat een vrouw.

avatar van Black Math
4,0
Een indrukwekkende en beklemmende serie. Ik krijg het idee dat de samenleving die geschetst wordt nog het best vergeleken kan worden met de Islamitische Staat. Misschien iets minder barbaars in de uitvoering van de doodsvonnissen dan IS, waar mensen levend verbrand werden, maar nog steeds behoorlijk bruut. De executies behoren tot de meest schokkende scènes van de serie. Het doet ook vragen in mij opkomen hoe ik mezelf zou gedragen als ik daar zou leven. Waarschijnlijk in de pas lopend uit angst. Wat dat betreft heb ik niet echt een hoge dunk van mezelf.

Wat mij betreft slaagt de serie er erg goed in om de terreur weer te geven van een samenleving die nietsontziend is en waarbij iedereen in de gaten gehouden wordt, alsmede de angst en beklemming die daarmee gepaard gaat. Ik weet niet of de overgang van de VS naar de Republiek van Gilead echt geloofwaardig is, wellicht zijn er genoeg gekkies met wapens die in verweer zouden komen (dat is ook hun argument voor vrij wapenbezit), maar aan de andere kant lijkt het me juist dat de overlap tussen die gekkies en de religieus conservatieven groot is.

Vrouwen zijn in dergelijke samenleving vaak het grootste slachtoffer, want beschouwd als niet meer dan een baarmoeder op benen. Het is dan ook voor de hand liggend dat het hoofdpersonage een vrouw is, en wel één van de klasse van vrouwen die het meest mishandeld en onderdrukt wordt. Interessant om te zien dat de Bijbel makkelijk misbruikt kan worden om alles wat je maar wilt om de macht te handhaven te rechtvaardigen, en dat is precies wat er gebeurt in de serie. Ook interessant om te zien dat de vrouwen van alle andere klassen niet gelukkig kunnen zijn in deze samenleving, hoewel ze het misbruik zelf in stand houden, met name de klasse van tantes. Slechts de hoger geplaatste mannen varen er redelijk wel bij mits ze niet teveel buiten de paden van de samenleving treden. Acteerwerk is in ieder geval meer dan dik in orde, met name door de hoofdrolspeelster Moss.

Wat me uiteindelijk weerhoud van een echt hoge score is dat er soms toch een mindere aflevering tussen zit, met name de aflevering over de echtgenoot van de hoofdpersone, en dat de beklemmende muziek soms afgewisseld wordt door wat te platte popmuziek. En toch ook dat het visueel niet van hetzelfde niveau is als in de beste films. 3,5*.

avatar van Black Math
4,0
Ik begrijp trouwens dat dit eerste seizoen eindigt op hetzelfde punt als waar het boek ophoudt. Wat dus betekent dat het tweede seizoen, dat al aangekondigd is, volledig nieuwe verhaallijnen bevat. De schrijfster van het boek schijnt overigens sterk betrokken te zijn bij het schrijven van deze verhaallijnen.

avatar van Animosh
3,5
Dat eerste (nieuwe verhaallijnen) wist ik, dat tweede (betrokkenheid van Atwood) niet. Goed nieuws, dat houdt de kwaliteit hopelijk hoog. Al vrees ik dat een tweede seizoen sowieso veel minder fris zal voelen.

avatar van Black Math
4,0
Ze heeft zelfs een cameo in het eerste seizoen. Ze is de Aunt die het hoofdpersonage een mep verkoopt als ze niet meedoet met het slutshamen.

avatar van Animosh
3,5
Oh ja, volgens mij heb ik dat toentertijd gelezen! Niet de meest dankbare cameo, maar toch leuk.

avatar van Black Math
4,0
Ze heeft in ieder geval de nodige zelfspot.

Terzijde: ik heb uiteindelijk toch mijn stem met een halfje opgehoogd. Ik ben er in mijn hoofd nog steeds flink mee bezig en dat spreekt boekdelen.

avatar van james_cameron
4,0
Uitstekende, tot nadenken stemmende SF-serie, over een toekomstige maatschappij waarin vrouwen gedwongen worden te leven als concubines in een grotendeels onvruchtbare wereld. Niet eens zo heel ongeloofwaardig en mede daardoor helemaal van deze tijd. Heel goed gemaakt en gespeeld, rustig maar doeltreffend opgebouwd en niet zelden behoorlijk aangrijpend. Ik ben fan.

avatar van Ste*
4,0
Erg goed gemaakte serie. Er is zeer veel aandacht besteed aan de cinematografie, erg goede acteerprestaties en minutieuze spanningsopbouw.

Wat me wel van een hogere score afhoudt is het tempo dat soms té overdreven traag is. Minutenlange scènes waarin we bijna niets anders zien dan close-ups van June. Over het hele seizoen genomen ook net wat te weinig ontwikkelingen. Er zitten afleveringen bij die eruit springen wat betreft schokkende gebeurtenissen en boeiende ontwikkelingen, maar net iets teveel is repetitief.

Wel erg benieuwd naar volgend seizoen, hoop dat het dan niet weer meer van hetzelfde wordt, maar een behoorlijk ander uitgangspunt, namelijk de opstand en poging tot ontsnapping.

avatar van brawljeff
4,5
Het houdt niet op met goede nieuwe series dit jaar. Na Mindhunter en The Sinner, die ik allemaal na de zomer nog gezien heb, is dit het weer zo'n serie waarvan ik niet kan wachten op het volgende seizoen. Dat heeft vooral te maken met de heerlijke cinematografie van deze serie. Alles is prachtig in beeld gebracht, vooral de kleurcontrasten springen eruit. Daarnaast is het acteerwerk van Moss ongekend in deze serie.

Het verhaal doet denken aan de vele andere Young Adult verhalen van de afgelopen jaren, zoals The Hunger Games en Maze Runner. Dit verhaal voelt echter veel volwassener en realistischer aan. Ik las ergens dat alles wat we in deze serie zien of lezen in het boek, ergens in de wereld is gebeurd of zelfs nog speelt. Dat maakt de serie extra griezelig.

Bijzonder dat het eerste seizoen ophoudt bij het einde van het boek en er nog meer gaat komen. Ze hebben de wereld in de serie in ieder geval goed genoeg uitgediept om ermee door te gaan. Zo zou ik graag nog meer willen weten over het ontstaan van deze dystopie en de achtergronden van enkele minder grote personages.

Intrigerende eerste aflevering. Ik ben niet bekend met het werk van Atwood, maar volgens mij past het in hetzelfde rijtje als ‘1984’ van George Orwell en ‘Brave new world’ van Aldous Huxley (Waarom is deze laatste nog niet verfilmd?) Deze serie zal on getwijferld bij de christelijke vleugel van onze regering en in de biblebelt goed scoren. Jammer genoeg werd deze eerste aflevering volledig verkloot door een irritante voice-over die men er zo nodig onder moest plakken. Elisabeth Moss weet zich nog niet te meten aan de overwegend laaiende recensies die zij kreeg voor haar rol. Veel meer dan een beetje amechtig voor zich uit staren heeft ze nog niet laten zien. Maar goed, we hebben nog negen afleveringen te gaan.

Na een intrigerende eerste aflevering bleek al gauw wat een afgrijselijk mislukte serie dit is. Alles gaat even traag en dan worden er ook nog eens complete scènes in slow motion gefilmd. En dat alles met een miserabel slecht acterende Elisabeth Moss. Snel deleten die handel.


avatar van 606
606
Dacht dat deze op netflix stond?

avatar van brawljeff
4,5
Nee 606, deze is exclusief voor Videoland in Nederland

avatar van thomzi50
4,0
Er is veel positiefs over deze serie gezegd en geschreven, ik kan veruit de meeste positieve punten alleen maar beamen en vond The Handmaid's Tale het afgelopen jaar een van de beste series die ik zag. Maar, en daar las ik dan weer weinig over, die voice-over! Mijn hemel. Wat uitleggerig, herhalend en (dus) overbodig. En op cruciale momenten, zoals de slotscène, haalt het toch wel echt een angel uit de beelden, uit die zo mooi opgeroepen onbehaaglijke sfeer.

avatar van Corcicus
4,0
Inderdaad ondenkbaar dat zoiets in de VS geïnstalleerd zou kunnen worden, door de hoge bewapeningsgraad van de bevolking. België of Nederland zouden veel realistischer zijn als decor van zulke hel en vermoedelijk ligt een religieuze dictatuur met sluiers en vrouwenbesnijdenis ook wel in de lijn der verwachtingen. De serie is misschien wel bedoeld als sneer naar de VS van Trump maar biedt feitelijk een ontnuchterende blik op de toekomst van het Europese vasteland.

avatar van Corcicus
4,0
peterjames777 schreef:
Elisabeth Moss. Wat een performance en wat een vrouw.
Ze acteert net als Kristen Stewart op de meest apathische, afstandelijke en afwezige manier denkbaar. Vond de serie goed ondanks en niet dankzij Elisabeth Moss.

avatar van Esteban
4,0
Net op de valreep gezien dat deze van start ging op Canvas en meteen geprogrammeerd. Zeer benieuwd. Klein vermoeden dat dit helemaal mijn dada zal zijn.

avatar van renzoroy
3,5
Corcicus schreef:
(quote)
Ze acteert net als Kristen Stewart op de meest apathische, afstandelijke en afwezige manier denkbaar. Vond de serie goed ondanks en niet dankzij Elisabeth Moss.


Goede actrice, maar ze heeft echt een ontzettende grafkop... Vond ik in Mad Men ook al... Snapte daar ook al niet dat alle mannen achter haar aanzaten.... Maar acteren kan ze zeker.

avatar van Esteban
4,0
'Grafkop' … Een mens leert elke dag bij.

avatar van Esteban
4,0
Corcicus schreef:
(quote)
Ze acteert net als Kristen Stewart op de meest apathische, afstandelijke en afwezige manier denkbaar. Vond de serie goed ondanks en niet dankzij Elisabeth Moss.


Alles behalve. In geen enkel opzicht is dit ook maar enigszins vergelijkbaar met wat Stewart doorgaans doet. Moss is meesterlijk subtiel en ingetogen op haast geniale wijze. Dat deze show dit niveau haalt is absoluut mede -en misschien wel in de eerste plaats- dankzij haar. Waar sommige randrollen wat uit de toon vallen, lift zij eigenhandig het geheel omhoog.

Yup, ik ben er dus mee begonnen.

avatar van Esteban
4,0
Straffe cinema op het kleine scherm. Uitgekeken en best wel onder de indruk. Iets over de helft is er een klein dipje. De focus werd even verschoven en dat gedeelte kon mij helaas iets minder boeien. Het weerhield mij om een 4.5 te geven. Maar de laatste twee afleveringen zitten ze weer helemaal on track, verbluffend goed, fascinerend zelfs. Dit is het beste drama dat ik gezien heb sinds 'The Leftovers'. Toevallig delen beide series dezelfde actrice in min of meer dezelfde rol.

PS: Aangezien ik geen downloader ben, is het hoogstwaarschijnlijk een jaar wachten tot Canvas met het tweede seizoen komt. Ik kijk er énorm naar uit.

avatar van Pepino
4,5
Nu drie episodes gezien. Best zware kost hoor..

avatar van Esteban
4,0
Met wat momenteel in de US gaande is, lijkt dit scenario niet eens zo gek meer. Ook niet in deze 'moderne' tijden.

avatar van Groenen Limonade
4,5
J. Verschoor schreef:
Na een intrigerende eerste aflevering bleek al gauw wat een afgrijselijk mislukte serie dit is. Alles gaat even traag en dan worden er ook nog eens complete scènes in slow motion gefilmd. En dat alles met een miserabel slecht acterende Elisabeth Moss. Snel deleten die handel.


Slecht acterende Elisabeth Moss??? Heb je wel naar deze serie gekeken?

avatar van Pepino
4,5
Wauw, wat een serie zeg! Kruipt enorm onder je kleren.
In welk opzicht acteert Elisabeth Moss trouwens slecht? Voor mij speelt ze haar rol heel overtuigend. Enerzijds sterk en doelbewust, maar anderzijds ook menselijk kwetsbaar.

Het enige minder personage, naar mijn mening, was Nick. Hij was mij te veel een oppervlakkige droogstoppel. Dat zal natuurlijk eigen zijn geweest aan zijn personage, maar hij liet daarmee geen blijvende indruk achter. Hopelijk zien wij toch een andere kant van hem in seizoen 2. Kijk er nu al enorm naar uit om verder te kijken!

Gast
geplaatst: vandaag om 23:55 uur

geplaatst: vandaag om 23:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.