• 9.378.137 stemmen

Twin Peaks - Seizoen 1 (1990)

Show titel: Twin Peaks

Afleveringen: 8

Speelduur: 6 uur en 57 minuten

Ontwikkeld door: Mark Frost en David Lynch

Met: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean en Mädchen Amick

Datum van release: zondag 8 april 1990

Eerst uitgezonden op: ABC (Verenigde Staten)

• SkyShowtime Bekijk seizoen 1 via SkyShowtime
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Twin Peaks

Twin Peaks is de naam van een rustig dorpje vlakbij de Canadese grens in de Amerikaanse staat Washington. Nadat de populaire zeventienjarige scholiere Laura Palmer vermoord wordt aangetroffen, wordt FBI-agent Dale Cooper op pad gestuurd om de zaak te onderzoeken.

Afleveringen Seizoen 1 (1990)

1. 1. Pilot

8 april 1990 (1 uur en 33 minuten)

Onderliggende hartstocht, hebzucht, jaloezie en intriges komen bovendrijven in een ogenschijnlijk respectabel stadje als een homecoming queen wordt vermoord.

2. 2. Traces to Nowhere

12 april 1990 (46 minuten)

Agent Cooper en Sheriff Truman ontdekken meer over het geheime leven van de vermoorde studente Laura Palmer.

3. 3. Zen, or the Skill to Catch a Killer

19 april 1990 (48 minuten)

Dale demonstreert vreemde deductietechnieken op het kantoor van de sheriff. Benjamin en zijn broer gaan op reis en Donna en James beloven elkaar eeuwige liefde.

4. 4. Rest in Pain

26 april 1990 (46 minuten)

Terwijl de stedelingen bijeenkomen voor Laura's begrafenis, ontleedt Cooper zijn droom over de moordenaar en onthult Truman geheimen van de Bookhouse Boys.

5. 5. The One-Armed Man

3 mei 1990 (46 minuten)

Agent Cooper en Sheriff Truman volgen de eenarmige man en vreemd nieuw bewijsmateriaal inzake Laura Palmers moord.

6. 6. Cooper's Dreams

10 mei 1990 (46 minuten)

Cooper en Truman drinken thee met de Log Lady en ontdekken de macabere plaats delict in het bos. Audrey gaat in haar vaders winkel werken.

7. 7. Realization Time

17 mei 1990 (46 minuten)

Cooper en de Bookhouse Boys leggen een speciaal bezoek af aan One Eyed Jack's terwijl Audrey undercover gaat als gastvrouw.

8. 8. The Last Evening

23 mei 1990 (46 minuten)

Het onderzoek naar Laura Palmers moord komt tot een angstaanjagende ontknoping.

avatar van clutch

clutch

Twin Peaks is voor mij vooralsnog onovertroffen. Vorig jaar keek ik alle afleveringen in een kort tijdsbestek en werd ik helemaal meegezogen in die mysterieuze nachtmerrie sfeer. De muziek van Badalamenti en de cinematografie zorgen voor een bevreemdende en beangstigende setting en de spanning zit er tot aan de laatste aflevering in. Het acteerwerk is vaak rampzalig, maar ja... David Lynch alom.

avatar van Baldur

Baldur

Badalamenti's soundtrack is zo belangrijk voor de sfeer.

Unieke serie.

avatar van Animosh_mm

Animosh_mm

Dit gemiddelde doet me toch twijfelen aan mijn stem. Jaren geleden ben ik met hoge verwachtingen aan Twin Peaks begonnen, en toen stelde de serie me flink teleur. Waar de films van Lynch af en toe op het randje van kitsch balanceren, maar dat afwisselen met zeer sfeervolle en absurdistische intermezzo's, had ik het gevoel dat Twin Peaks zich volop in het ravijn van het sentiment stort. De serie heeft zeker haar momenten, een behoorlijk memorabele soundtrack (al vind ik het niet Badalamenti's beste werk) en een aantal leuke personages, maar het niveau van de beste films van Lynch haalde het voor mij niet.

Maar het is lang geleden dat ik het gezien heb, en door dit hoge gemiddelde ga ik toch aan mezelf twijfelen. Misschien moet ik het dus maar een keer een tweede kans gaan geven.

avatar van Pastichio Rocker_mm

Pastichio Rocker_mm

Blijft een topserie. Seizoen 2 kakt na de grote bekendmaking een beetje in, maar deze blijft van begin tot eind een vreemde reis door Twin Peaks.

avatar van Animosh_mm

Animosh_mm

Één bingewatchsessie later is er helaas weinig aan mijn vorige indruk veranderd. Cooper is een leuk personage, de actrices zijn mooi en bij momenten is het behoorlijk sfeervol of grappig, maar over het geheel genomen zie ik (of beter: voel ik) niet wat er zo bijzonder is aan deze serie. De vele intriges en affaires, de weinig interessante en karikaturale personages, de regelmatige overkill aan sentiment - het laat me allemaal koud. Het is best vermakelijk, en door de cliffhangers blijf je wel kijken, maar het niveau van de betere films van Lynch haalt het voor mij niet (of op zijn minst niet vaak).

De liefhebbers van deze serie kan ik trouwens Deadly Premonition aanraden (de cutscenes staan ook gewoon op YouTube, als je het - naar zeggen nogal buggy - spel niet wil spelen). Qua sfeer lijkt dat erg op Twin Peaks, en het plot doet er mijns inziens ook niet voor onder.

avatar van Koerok_mm

Koerok_mm

Is het heel lang geleden dat ik deze zag, en toen was ik nog vrij jong. Heb soms dus de neiging om 'm nog een keer te gaan bekijken, maar het probleem is wel dat ik een teringhekel heb aan David Lynch. Blue Velvet, Lost Highway, Mulholland Drive, het kan me allemaal gestolen worden. Ik heb niks met magisch realisme, want daar kun je gewoon alle kant mee op.

Als er iets mysterieus gebeurt, dan ontstaat er verwarring en verbazing. Je ziet iets waar je niets van begrijpt, en de reden waarom je verder kijkt is omdat je wil weten hoe het zit. Als dan blijkt dat er helemaal geen verklaring is (zoals bij Lynch vaak het geval is), dan haak ik af. Want dat kan iedereen: Spannende mysterieuze 'twists and turns' bedenking zonder oplossing.

Als ik Animosh zo lees moet ik denk ik niet nog een keer beginnen aan Twin Peaks.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

jasper schreef:

De liefhebbers van deze serie kan ik trouwens Deadly Premonition aanraden...

Ook leuk voor erbij: The Secret Diary of Laura Palmer en Dale Cooper: My Life, My Tapes.

En natuurlijk Fire Walk with Me.

avatar van Flavio

Flavio (moderator films)

Twin Peaks is nog steeds de beste serie die ik ken- al moet ik daar meteen bij zeggen dat het wel helpt dat ik hem destijds ook volgde, en er toen op serie-gebied weinig was wat hier op leek. Een unieke serie, vreemd, grappig, bizar, melodramatisch- ik was erdoor gegrepen. Daarna nog een keer herzien en was wederom in de ban. De laatste jaren zijn er natuurlijk meer goede series gemaakt, maar of ik ooit nog zo ingepakt wordt betwijfel ik. En man o man, wat was ik verliefd op Audrey Horne.

avatar van Teunnis

Teunnis

Flavio schreef:

En man o man, wat was ik verliefd op Audrey Horne.

Wie niet?

avatar van Dr channard_mm

Dr channard_mm

Al die jonge vrouwen zijn zo knap, Lynch wist ze wel uit te kiezen damn...

De serie zelf is een onvergetelijke ervaring.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een serie die draait om een moordmysterie en ook vol zit met griezelige en vage bovennatuurlijke elementen zou helemaal naar mijn smaak moeten zijn, maar helaas bleek Twin Peaks toch niet helemaal aan mijn verwachtingen te voldoen. Eigenlijk is het gewoon vooral een veredelde soap. Twin Peaks zelf is een geweldig sfeervolle setting, de griezelige intro is een van de beste intro's gemaakt en Dale Cooper een van de leukste personages, maar veel is toch vooral maf en niet zozeer eng. De voorstukjes met de Log Lady beloven meer dan de serie wat dat betreft waar kan maken. 3.5*.

avatar van ArthurDZ_mm

ArthurDZ_mm

Mijn eerste ontdekking via deze site! Heb hier vaak met open mond naar zitten kijken, ongelooflijk!

De leuke personages, het geweldig uitgewerkte plot, het fijne tempo, de ronduit prachtige muziek, en een sfeertje dat zo naturel switcht tussen dromerig en nachtmerrieachtig als menselijk mogelijk is. Sterke komische timing ook! Het ligt er nooit dik bovenop, maar altijd wanneer een scène wel wat humor kan gebruiken, komt het er ook van op een manier die, opnieuw, erg naturel aanvoelt.

De laatste aflevering sluit ook nog eens af met een hele horde cliffhangers, dus op naar seizoen 2! Schijnt iets minder te zijn, maar zolang de sfeer, personages en humor intact blijven, zullen ze me wel niet verliezen als nieuwe fan.

avatar van The Oceanic Six

Enkele weken terug volledig gekeken (voor de eerste keer) en wel onder de indruk van de sfeer, maar niet van het verhaal. Al valt het in seizoen 1 nog wel mee als de focus vol op de vermoordde Laura Palmer ligt. Het seizoen is relatief kort en blijft nog wel redelijk boeiend, al kreeg ik nooit een echte band met de personages. Hoogtepunt van het seizoen en de gehele serie is de prachtige muziek, de themesong die ik als 1 van de mooiste ooit van een serie beschouw, voorop.

avatar van Teejey_mm

Teejey_mm

Bijzonder dit zeg.

Twin Peaks is erg sfeervol en kleurrijk op zijn manier. Drama, mysterie, komedie, romance, het zit er allemaal in. Lynch drukt zijn stempel op alles in deze serie, wat heel veel voordelen heeft maar misschien ook wel een nadeel.

Leuke karakters zijn niet op 2 handen te tellen, maar voor mij staken er toch een paar uit: Agent Cooper (en zijn team), Audrey inderdaad, James, maar voor mij vooral Donna, ondanks haar geringe speeltijd. Wat een plaatje!

Om terug te komen op Lynch zijn nadeel; bij vlagen neemt mysterie de overhand ipv spanning, iets wat ik met Lynch zijn films ook heb. Dit in combinatie met de in mijn ogen wat saaiere verhaallijnen zoals die rondom het hotel en de zagerij laten me toch steken op een 4.0*. Jammer want Twin Peaks' grootste deel scoort bij mij absoluut een 4.5 of zelfs 5*, maar dit deel werd constant weer afgewisseld met het negatieve waardoor ik toch niet 100% in de serie zat.

Briljante soundtrack en fraaie omgeving.

Zin in seizoen 2.

avatar van HK Senator

HK Senator

Teunnis schreef:

Wie niet?

Ik niet

avatar van ZAP!

ZAP!

Unieke serie, dat zeker. Maar het vele gelaveer tussen genres kon me uiteindelijk te weinig bekoren om tot een echt hoge score te komen. Benieuwd wat de nieuwe Peaks gaat brengen...

avatar van ArthurDZ_mm

ArthurDZ_mm

Keyser Soze schreef:

Ik niet

avatar van HK Senator

HK Senator

ArthurDZ_mm schreef:

Jij was ook verliefd op Shelly Johnson?

Nee, voor mij was het Catherine Bach, maar die komt uit een andere serie.....

avatar van T.O.

T.O.

ArthurDZ_mm schreef:

Ik wel

Geniale serie dit. Nog meer dan bij zijn films, komt de unieke klasse van Lynch hier naar voren. De soap-elementen en soms belegen humor zijn mij bijvoorbeeld bijgebleven: tegelijkertijd gezellig en bevreemdend.

avatar van ZAP!

ZAP!

T.O. schreef:

Ik wel

Voor mij was het trouwen Lara Flynn Boyle die de deur dicht deed, in aimabele zin.

T.O. schreef:

Dat klopt wel, maar het blijft wringen voor mij; dan liever Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992) - MovieMeter.nl .

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ondanks dat ik een fanatiek filmliefhebber ben, heb ik, enigszins tot mijn eigen verbazing, me nog nooit gewaagd aan een David Lynch film. Bepaalde titels hebben absoluut mijn interesse, maar het is er simpelweg nog nooit van gekomen. Twin Peaks greep echter meteen mijn aandacht toen ik me inschreef op deze site. Het plot klonk interessant en de uitzonderlijk hoge score maakte me ook nieuwsgierig.

Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten, dus ik werd aangenaam verrast door hoe uniek deze serie is. Ieder personage heeft zijn of haar eigenaardigheden, maar juist daardoor zijn ze heel menselijk. Deze enigszins maffe personages dragen ook bij aan het aangenaam surreële sfeertje dat constant aanwezig is. Mijn favoriet is zonder enige twijfel Dale Cooper, geweldig neergezet door Kyle MacLachlan. De chemie tussen hem en zijn collega's is erg fijn. Tevens heb ik erg genoten van de humor die in de serie verwerkt is; iets dat ik totaal niet verwacht had. Zelden heb ik zo veel geestige momenten gezien in een serie met zo'n zwaar beladen uitgangspunt. Een goed voorbeeld is de scène met de lama bij de dierenkliniek of die vele stiltemomentjes die Cooper opvult met een goedkeurende duim Ook op filmtechnisch vlak is het genieten van Twin Peaks: het camerawerk is erg sterk en ik ben fan van het kleurgebruik. De karakteristieke soundtrack vult de schitterende beelden perfect aan.

In vrijwel alle opzichten ben ik enthousiast, maar er waren helaas twee minpunten die mij net weerhouden van een hogere score. Eén van deze punten is hierboven ook al genoemd door Nana: de verhaallijnen rondom de houtzagerij en de hotelzaken vond ik iets minder interessant dan die omtrent het oplossen van de moord. Ik vond deze segmenten nooit ronduit vervelend, ze zorgden er immers ook voor dat Twin Peaks als stadje en community realistisch werd, maar ik merkte wel dat het me aanzienlijk minder deed dan de hoofdzaak. Ook worstelde ik soms met wat ik nou van het acteerwerk vond. Het merendeel, de belangrijkste personages, vond ik uitstekend, maar bijvoorbeeld een Dana Ashbrook wist me niet altijd te overtuigen.

Al met al vind ik dit een fantastische serie. Ik vind het heerlijk dat men rustig de tijd neemt om het verhaal te vertellen en dat het mysterie eigenlijk steeds vager en intrigerender wordt. Ook knap dat de serie het zich kan permitteren om stil te staan bij zaken die er niet meteen toe lijken te doen. Hoe veel shots zijn er van Cooper die zich tegoed doet aan koffie, gebak of een donut? Dit soort scènes zouden heel makkelijk op de zenuwen kunnen werken, maar niets blijkt minder waar. Het past perfect bij het surrealisme waar deze serie mee doordrenkt is.

Ik ben inmiddels ook begonnen aan seizoen 2 en het lijkt er vooralsnog op dat het hoge niveau wordt vastgehouden. Zeer benieuwd naar het vervolg!

avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

Blijft mijn nummer één. Sfeer oproepen kan Lynch in zijn films ook meer dan behoorlijk vaak. Maar zo'n sfeer zoals in Twin Peaks is hem nooit nog in eender welk ander project gelukt. Serie al meerdere keren gezien en ik krijg nog altijd kippenvel bij sommige scènes. Fantastische muziek erbij ook. En qua casting één van de beste die ik ooit gezien heb denk ik, letterlijk iedereen is perfect in zijn of haar rol. Subliem werk, en zonder twijfel het beste wat Lynch ooit gemaakt heeft.

avatar van Scarafax

Scarafax

Best leuke serie. Soms beetje verwarrend naar mijn mening maar kijkt wel lekker weg.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik heb mijn stem toch even met een half punt moeten verhogen. Momenteel bezig met het derde seizoen en dit blijft echt een geweldig bizar wereldje. Fascinerend hoe deze serie zo veel uiteenlopende emoties bij me kan losmaken. De basis hiervoor werd gelegd tijdens de eerste afleveringen, waardoor ik nog graag aan dit eerste seizoen terugdenk. Ik ben eigenlijk bijna altijd wel in voor een aflevering van Twin Peaks en ik ben blij dat ik de complete serie in mijn bezit heb, want dit is iets dat ik in de toekomst zeker nog vaker wil gaan zien. Nog een paar afleveringen van het nieuwe seizoen te gaan...

Saai raar en langdradig

avatar van renzoroy_mm

renzoroy_mm

krosnicky schreef:

Saai raar en langdradig

Tsja, ik kan begrijpen dat iemand die een serie als flodder in zijn top 10 heeft staan, niet naar een serie als Twin Peaks hoeft te kijken. Knap dat je seizoen 2 dan ook nog hebt gekeken en laag hebt beoordeeld....

krosnicky

Twin peaks 1 & 2 word ook te traag en te saai gebracht en ja ik heb ook seizoen 2 bekeken en de film en ben nu bezig met seizoen 3 om dat ik wel in deze serie geloof want alle seizoenen en de film hebben goeie recensies ik wil weten wat mensen er zo goed aan vinden en dat kan ik pas weten als ik alles gezien heb en ik moet zeggen dat de film en aflevering 1 & 2 van seizoen 3 wel goed zijn die zijn op 1 of andere manier iets boeiender dan s1 en s2 het zal waarschijnlijk nooit de beste serie worden naar mijn mening maar die laatste kunnen er wel nog door en als jij denk dat ik zoon flodder mens ben dan heb je het mis ik sta open voor alle genres en als je mijn top 10 hebt gezien heb je ook gezien dat X files , oud Belgie en Ash VS Evil dead er ook bij staan en dat zijn heel ander genres dan flodder ik kijk gewoon naar wat mij aanspreekt en dat maakt niet uit welk genre het is .

avatar van The Oceanic Six

renzoroy_mm schreef:

Ik vind Twin Peaks ook saai en traag, terwijl ik echt wel van trage series kan genieten. Herken er nog voldoende kwaliteiten in voor een kleine voldoende, maar dat is het ook wel dan. Moet nog wel dat derde seizoen van een paar jaar terug nog eens kijken. Heb nooit meer de motivatie gehad er voor te gaan zitten.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Destijds vond ik dit een geweldige serie. Een serie waar ik zo door de jaren heen nog wel eens aan terugdenk endat heb ik niet bij enorm veel series, andere voorbeelden daarvan zijn de series OZ en North and South.

Geen idee of ik nu in deze tijd deze serie nog goed zou vinden maar uitgaande van hoe ik het destijds vond een dikke 4 sterren waard. Was gewoon een geweldig bizar sfeertje in Twin Peaks. De intro melodie is ook meer dan geweldig.

The Oceanic Six schreef:

Wel de film en aflevering 1 & 2 van seizoen 3 zijn wel nog de moeite vind ik de rest van seizoen 3 moet ik nog zien