• 9.380.341 stemmen

Buffy the Vampire Slayer - Seizoen 1 (1997)

Alternatieve titel: Buffy, the Vampire Slayer: The Series

Afleveringen: 12

Speelduur: 8 uur en 24 minuten

Ontwikkeld door: Joss Whedon

Met: Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon en Alyson Hannigan

Datum van release: maandag 10 maart 1997

Eerst uitgezonden op: The WB (Verenigde Staten)

• Disney+ Bekijk seizoen 1 via Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Buffy the Vampire Slayer

Buffy Summers is een door het lot uitverkoren geboren Slayer. Haar ouders zijn gescheiden en samen met haar moeder verhuist ze naar Sunnydale. Als ze op haar nieuwe school -Sunnydale High- komt, maakt haar Watcher, bibliothecaris Rupert Giles, haar duidelijk dat ze haar lot als Slayer niet uit de weg kan gaan. Een Watcher is de hoeder van een Slayer die op haar let, haar traint en haar met informatie en advies bijstaat. Haar lot is om (met name) vampiers te doden. Terwijl ze zich langzaam maar zeker met haar roeping verzoent, sluiten medestudenten Willow Rosenberg en Xander Harris zich bij haar aan, nadat die bij toeval achter haar geheim komen.

Afleveringen Seizoen 1 (1997)

1. 1. Welcome to the Hellmouth (1)

10 maart 1997 (42 minuten)

Buffy arriveert met haar moeder in Sunnydale en ontdekt dat haar nieuwe Wachter Rupert Giles zich daar bevindt. Ze is genoodzaakt om opnieuw te beginnen met het doden van vampieren en andere duistere machten, omdat Sunnydale nou net op een Hellemond blijkt te liggen.

2. 2. The Harvest (2)

10 maart 1997 (42 minuten)

Buffy hoort van haar Wachter het bloederige plan van De Meester. Hij is namelijk van plan tijdens de Bloedoogst via een volgeling van de Orde van Aurelius een poort te openen tussen zijn en onze wereld...

3. 3. Witch

17 maart 1997 (42 minuten)

Iemand gebruikt zwarte magie op de meisjes van de try-outs voor cheerleaders. De gang lijkt de aanrichter te hebben gevonden, maar schijn bedriegt...

4. 4. Teacher's Pet

24 maart 1997 (42 minuten)

Xander valt op de nieuwe invaldocente van biologie, waar meer achter kan schuilen dan op het eerste gezicht lijkt.

5. 5. Never Kill a Boy on the First Date

31 maart 1997 (42 minuten)

Het Slayer-zijn is in geheel conflict met het puberverlangen wanneer Buffy een date wil met de serieuze Owen. Ondertussen beraamt de Meester een plan om een machtige bondgenoot bij zicht te voegen.

6. 6. The Pack

7 april 1997 (42 minuten)

Na een schoolreisje naar de dierentuin zijn sommigen veel gemener dan ooit — en Xander voegt zich bij hen.

7. 7. Angel

14 april 1997 (42 minuten)

Buffy en Angel kussen elkaar voor het eerst en ze ontdekt wie Angel werkelijk is. Ondertussen bereidt Darla een gemeen plan voor om Buffy en Angel uit elkaar te drijven.

8. 8. I, Robot... You, Jane

28 april 1997 (42 minuten)

Een demon is losgelaten op het internet en betovert verschillende mensen, waaronder Willow die weigert te luisteren naar de waarschuwingen van haar dierbaren.

9. 9. The Puppet Show

5 mei 1997 (42 minuten)

Buffy en haar vrienden worden door de nieuwe rector Snyder gedwongen om mee te doen aan de talentenshow, waar onder de deelnemers een aantal doden vallen en er organen missen bij de slachtoffers.

10. 10. Nightmares

12 mei 1997 (42 minuten)

De inwoners van Sunnydale komen erachter dat hun nachtmerries uitkomen. Buffy vermoedt dat een mysterieuze jongen die rond de school hangt, er iets mee te maken heeft.

11. 11. Out of Mind, Out of Sight

19 mei 1997 (42 minuten)

Een onzichtbaar persoon zoekt een persoonlijke vendetta tegen de populaire Cordelia. Met enige tegenzin roept Cordelia de hulp van Buffy in.

12. 12. Prophecy Girl

2 juni 1997 (42 minuten)

Een boek met voorspellingen voorspelt dat Buffy tegen De Meester zal vechten en de confrontatie niet zal overleven.

avatar van Miszmi

Miszmi

Vroeger wel af en toe een aflevering gezien, geloof dat mijn broer de hele serie zelfs op videoband had, maar nooit de moeite genomen om de hele serie te bekijken. Bij gebrek aan beter, werd dat toch eens tijd.

Ik was 'De Meester' eigenlijk al wel vrij snel zat, vond dat verhaal eigenlijk niet zo denderend, terwijl het hele seizoen in grote lijnen daar natuurlijk wel om draait. Dit seizoen kijkt echter toch lekker weg en dat komt vooral door alles buiten dat verhaal om. Ik heb een beetje het gevoel dat dit seizoen vooral gericht is op het leren kennen van de personages en de verschillende monsters die ronddwalen, eigenlijk gewoon een beetje wennen aan alles wat de serie te bieden heeft. Inmiddels voor de helft gevorderd met het tweede seizoen en die bevalt mij tot nog toe een stuk beter. Wat meer diepgang in de personages, waar het in dit seizoen nog wat vlak is allemaal. Mogelijk komt dat ook door het feit dat dit seizoen minder afleveringen heeft dan de overige seizoenen en daardoor wat beperkter was.

Sarah Michelle Gellar is inderdaad wel daadwerkelijk de ster van de show, zij speelt haar rol als Buffy uitmuntend, waardoor de rest al snel wat matiger overkomt. Niemand is echt slecht, maar het is duidelijk dat de serie gedragen wordt door Gellar. Ik moet daar wel bij zeggen dat ik dit in het tweede seizoen al iets minder vind. Boeiendere personages die erbij komen en de overige (vaste) cast lijkt hun plek daar ook beter gevonden te hebben. In dit seizoen echter nog niet en dat neem ik dus wel mee in mijn beoordeling van dit seizoen.

Alsnog krijgt het een ruime voldoende, het kijkt heerlijk weg en zo'n seizoen is ook geen probleem. Je hebt even rustig de tijd om alles vaste personages goed te leren kennen. Ik betwijfel echter wel of ik het geduld had gehad om elke week op een aflevering te moeten wachten, daar is dit seizoen wel wat aan de trage kant voor.