• 9.383.283 stemmen

The Last of Us - Seizoen 1 (2023)

Show titel: The Last of Us

Afleveringen: 9

Speelduur: 8 uur en 43 minuten

Ontwikkeld door: Craig Mazin en Neil Druckmann

Met: Pedro Pascal, Bella Ramsey en Gabriel Luna

Datum van release: zondag 15 januari 2023

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

• HBO Max Bekijk seizoen 1 via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Last of Us

Twintig jaar nadat de moderne beschaving is verwoest wordt Joel ingehuurd om de veertienjarige Ellie uit een quarantainegebied weg te smokkelen. Deze ogenschijnlijk gemakkelijke taak verwordt vlug tot een ongelooflijk zware reis, aangezien ze beiden de gehele post-pandemische Verenigde Staten door moeten trekken, en op elkaar aangewezen zijn teneinde dit te kunnen overleven.

Afleveringen Seizoen 1 (2023)

1. 1. When You're Lost in the Darkness

15 januari 2023 (1 uur en 21 minuten)

Twintig jaar nadat een schimmeluitbraak de aarde heeft verwoest, krijgen de overlevende Joel en Tess een missie die alles kan veranderen.

2. 2. Infected

22 januari 2023 (53 minuten)

Nadat ze uit de QZ zijn ontsnapt, krijgen Joel en Tess ruzie over Ellie’s lot terwijl ze hun weg zoeken door de ruïnes van een al lang verlaten Boston.

3. 3. Long, Long Time

29 januari 2023 (1 uur en 16 minuten)

Als een vreemde zijn complex nadert, smeedt overlever Bill een onverwachte band. Later vragen Joel en Ellie Bill om raad.

4. 4. Please Hold to My Hand

5 februari 2023 (45 minuten)

Nadat ze hun pick-up in Kansas City hebben achtergelaten, proberen Joel en Ellie te ontsnappen zonder de aandacht van een rancuneuze rebellenleider te trekken.

5. 5. Endure and Survive

12 februari 2023 (59 minuten)

Terwijl ze de rebellen proberen te vermijden, komen Joel en Ellie de meest gezochte man van Kansas City tegen. Kathleen zet haar jacht voort.

6. 6. Kin

19 februari 2023 (59 minuten)

Joel en Ellie negeren het advies van de plaatselijke bevolking en dalen dieper af in gevaarlijk gebied, op zoek naar de Fireflies - en Tommy.

7. 7. Left Behind

26 februari 2023 (55 minuten)

Terwijl Joel vecht om te overleven, kijkt Ellie terug op de nacht die alles veranderde.

8. 8. When We Are in Need

5 maart 2023 (51 minuten)

Ellie stuit op een wraakzuchtige groep overlevende en trekt de aandacht van hun leider. Een verzwakte Joel staat tegenover een nieuw gevaar.

9. 9. Look for the Light

12 maart 2023 (44 minuten)

De zwangere Anna vertrouwt volledig op een levenslange vriend. Later naderen Joel en Ellie het einde van hun reis.

Corcicus schreef:

Aflevering zeven was opnieuw een kutaflevering. Zeer wisselvallige serie toch wel waar de focus op andere zaken lijkt te liggen en het virusverhaal steeds meer naar de achtergrond verdwijnt.

Wat verwacht jij van het virus verhaal? Deze serie en de game zijn gebaseerd op een "missie", dat verhaal volgen ze gewoon nog steeds.

avatar van Corcicus

Corcicus

Kort samengevat verwachtte ik wat meer actie en wat minder geleuter. Dat het in de game ook zo is, vind ik maar een schamele troost want spelletjes spelen doe ik niet, series kijken wel.

Corcicus schreef:

De game zit behoorlijk vol met actie met monsters en mensen, dus dat is geen excuus nee. Wel is het een verhaalgedreven game waar de focus vooral op de band tussen Joel en Ellie ligt.

avatar van Apster

Apster

Ik vond het jammer dat heel aflevering 7 gewijd werd aan die flashback met Ellie's vriendin in de mall. Had wat mij betreft veel korter gekund. Hoopte eerlijk gezegd dat er een begin werd gemaakt met Ellie die in haar eentje moet gaan zoeken naar medicijnen om Joel te helpen, en in confrontatie komt met badguys. Dat gaat nu dus gebeuren in aflevering 8, vond ik wel het hoogtepunt van de game.

Corcicus schreef:

Daar ben ik het met je eens hoor, zoals Oceanic ook al zei; de game zit goed gevuld met actie momenten. Ook met rebellen. Dit alles zie je eigenlijk maar een paar keer terug in de serie, en wat mij betreft ook iets te weinig. Aflevering één was erg bombastisch, zoals de game, en in mijn ogen het leukste. Daarna is de serie gewoon storytelling. Het gaat om de band die Ellie en Joel opbouwen, en de uiteindelijke doelen; wat in het begin een autobatterij moest zijn, werd in verloop van tijd (na aflv. 3) het vinden van Tommy, en Ellie moest afgeleverd worden bij de fireflies. In de game wereld heb je vaker van dit soort "makkelijke" rode lijnen als verhaal, en zit er vaak veel meer omheen wat een game echt gaaf maakt.

Zo zijn er wel meer dingen die niet in één lijn staat met de game wat ik wel echt mis. In de game beweegt de fungus namelijk door de lucht en door een beet, en moet je een masker dragen om niet geïnfecteerd te raken op bepaalde locaties, als ze bijvoorbeeld een lichaam vinden met een uitgroeiende fungus er bij (dat zie je vaak genoeg in de serie) moet er ook een bepaalde gifwolk bij zitten.

Je kunt dit ook het beste vergelijken met de Cordyceps Fungus, die wij kennen in de echte wereld, en als je dat niet kent google het maar. In de serie wordt je geïnfecteerd door een beet, meer gebaseerd op een zombie cliché, alleen niet echt zoals het was. Daarnaast verandert de regisseur vaak wat elementen om de woke wereld tevreden te houden, fair enough daar stoorde ik mij (zoals ik al zei eerder hierboven) niet aan.

Aflevering zeven is eigenlijk een beetje misplaatst wat dat betreft. De backstory "Left Behind" is in de game een DLC die ik ook na het hoofdverhaal heb gespeeld. Deze DLC duurt pak en beet twee uurtjes waar je dus komt te weten hoe Ellie is geïnfecteerd, en waar ze vandaan komt. Ik vond de DLC zelf ook geen reet aan, en zo ook niet deze aflevering. Wat Apster al zei in zijn spoilertags, dat is het gene wat ik verwachtte van de zevende aflevering. Dit zal dan inderdaad wel in aflevering 8 komen, en daar zet ik dan ook meer hoop op.

avatar van The Oceanic Six

Ik heb nu ook aflevering 1 gekeken en bij vlagen is het verbluffend goed en zeer herkenbaar van de game. Zeker die ontsnapping uit huis naar de stad met de brandende boerderij en het passeren van een gestrand gezin was een awesome herkenning. Uiteraard was wat daarna volgde geen schok voor me, want ik heb de game gespeeld.

Wel moet ik erg wennen aan de casting. Ellie lijkt echt voor geen meter op haar game-personage qua looks en ook Joel wijkt best veel af. Sinds wanneer is hij plots een halve Latino?

Ben enorm benieuwd naar het vervolg, hoe ze diverse grootste zaken hier verfilmd hebben. Dit smaakt naar meer. Wel wennen aan eigen zaken die ze hier toevoegen, zoals die executies aan de galg. Zat zover ik me weer kan herinneren niet in de game. Maar goed, het maakte de sfeer nog beklemmender. Wel vind ik de overgang van 2003 naar 2023 erg gejaagd. Als je dan een extra plot aan 2003 toe voegt in vergelijking met de game, dan had ik een iets langere overgang ook wel fijn gevonden.

avatar van Hance

Hance

Ik was na aflevering 2 bijna afgehaakt. Ja mooie beelden. Maar niks bijzonders we hebben de walking dead al. En toen kwam aflevering 3. Traantjes (altijd nature of daylight van Max Richter) en wat mij betreft een van de beste televisie afleveringen van de afgelopen jaren. Prachtig! Iets meer dan een uur maar door de knappe acteer prestaties meer karakter binding dan menig film.

Ik denk dat dit het hoogtepunt van de serie was voor mij. Maar ik kijk verder. Ben benieuwd!

Met opzet wat later begonnen omdat ik niet van weken wachten hou *

Wat een serie.

The Last of Us Podcast

Wie geniet van de serie (hij is erg goed) kan ik dit echt aanraden, goed geproduceerd en met de showrunners. Als je wilt weten hoe deze bejubelde serie vanuit de videogame tot stand gekomen is, dan zou ik hem eens aanzwengelen.

Uiteraard ook te vinden in je podcast app, waar ik hem ook luister. Enige voordeel van YouTube zouden de ondertitels zijn, maar die heb ik bij een podcast niet nodig.

Overigens heb ik als pc gamer de game nog niet gespeeld. Maar ik kijk er al zowat tien jaar naar uit.

John Milton schreef:

Beste meneer Milton, ik heb goed nieuws voor je. Op 28 maart verschijnt The last of us Part 1 (dus de volledig opnieuw gemaakte versie die eind vorig jaar op PS5 verscheen) ook op Steam. Inclusief de Left Behind DLC, waar ook in de tv-serie een aflevering van is gemaakt.

Ik heb deze versie recent gespeeld, ik raad hem je zeer zeer zeer hard aan.

Ik weet het!

Erg veel zin in

Kondoro

JM een gamer? Je bent echt een man naar mijn hart.

Kondoro schreef:

JM een gamer? Je bent echt een man naar mijn hart.

Helaas kom ik met die kleine en als filmgek niet vaak genoeg aan toe, maar ja zeker!

John Milton op Steam

avatar van The Oceanic Six

Aflevering 2 vond ik ook erg goed, met herkenbare locaties als het museum (met de aanval) en het slot met Marléne, al is dat hier wel anders. In de game krijgen ze daar last van soldaten, niet van geïnfecteerden.
Ook leuk om de plank-scène te zien waar Ellie overheen loopt, net als haar denkbeeldige hotel check-in. Waren mooie gamemomentjes. Sowieso merk je gewoon dat ze wel echt goed de game erbij hebben gehouden. Het zoeken van voorraad in lichamen en kastjes, de spaarzame hoeveelheid munitie, Joel die Ellie geen wapen wil geven.
Overigens ook een boeiend eerste deel met die onderzoekster in Jakarta
. Is erbij verzonnen, maar wel leuk gedaan. Moet alleen nog steeds aan Ellie wennen, die in looks en gedrag niet super op haar gameversie lijkt. Ze jagen overigens wel wat snel door de story heen, maar dat zal ook wel moeten aangezien 15-18 uur gameplay in 9 afleveringen moet worden gestopt.

avatar van Apster

Apster

The Oceanic Six schreef:
Overigens ook een boeiend eerste deel met die onderzoekster in Jakarta

Neil Druckmann de producer van de game heeft deze serie ook geschreven en geproduceerd. Daardoor zitten er veel details en herkenbare elementen van de game ook in de serie verwerkt. Ik ben eigenlijk nu al benieuwd hoe seizoen 2 het gaat doen. Vervolg game kreeg best wat negatieve reacties vanuit de fanbase. Ik was af en toe zelf ook wel verbaasd over het verloop van het verhaal, bepaalde plottwists en de keuzes van personages. Nog steeds een goed vervolg, maar begreep ook wel de kritiek ergens. Ben daarom zeer benieuwd hoe dit vertaald gaat worden naar de serie.

John Milton schreef:

John Milton op Steam

1.600 uur op Fallout 4, very nice. Dat is ook mijn meest gespeelde game, met 2.300 uurtjes.

avatar van stfuympos

stfuympos

The Oceanic Six schreef:

Ik heb deze versie recent gespeeld, ik raad hem je zeer zeer zeer hard aan.

Ff snel stem en review aub. of al geplaatst?

avatar van Fortune

Fortune

Kondoro schreef:

Dat is ook mijn meest gespeelde spel met 150 uur met DLC Far Harbor. Zoveel uur erin gepropt? Meerdere keren uit gespeeld?

stfuympos schreef:

Ff snel stem en review aub. of al geplaatst?

4,5* (bijna perfect) en ik verwijs je door naar Gamesmeter voor een lange review

avatar van The Oceanic Six

Ik heb wel een beetje mixed feelings over aflevering 3.

Aan de ene kant een behoorlijk boeiende aflevering over Bill en Frank die zo goed als kan een normaal leven proberen te leiden in een verwoeste wereld en op hun manier liefde aan elkaar tonen. Niks mis mee, maakt me ook niks uit. Het zit goed in elkaar met het langzaamaan ontdooien van Bill die verbitterd was maar eindigt als een romantisch mens.

Maar als je de game hebt gespeeld (ja, daar ben ik weer met mijn gezeur) dan is het best wel een vreemde aflevering. In de game was helemaal niet duidelijk dat beide mannen iets met elkaar hadden. Ze hadden ook broers kunnen zijn of goede vrienden. Het eindigde ieder geval dat beiden knallende ruzie met elkaar hadden (dat kon je in brieven lezen) en dat Frank zichzelf op heeft gehangen. Dus waarom er dan nu een gay romance nodig was met de dood van beiden verbaast me. Want Bill zou in de game Joel en Ellie helpen om het dorp vol geïnfecteerden levend uit te komen. Het valt me na 3 afleveringen best wel op dat het actie-element van de game nauwelijks in de serie terug te vinden valt en dat is best apart en ook jammer.

Niettemin vond ik het wel een prima aflevering, maar ergens raar dat je een bijrolletje in de game hier een volledige eigen aflevering geeft. Al was het wel sterk uitgewerkt, dat weer wel.

macrobody

De eerste 3 afleveringen gezien en ik weet niet of ik nog verder ga. Het begon al woke en het wordt alleen maar woker. Ik heb niets met woke en vind zombie films/series vaak ook niet veel soeps, maar om het nou te combineren, dat kan alleen maar in een tijd waar men een 'pronoun' kan kiezen of een X in het paspoort kan laten zetten.

Ik denk dat het fungus allang ergens heeft toegeslagen in de echte wereld, maar het is geen plotselinge overgang maar een heel geleidelijke. Genoeg zombies op straat als ik om me heen kijk (rijen voor de teststraat anyone?). Ik snap echt niet wat men aan deze serie nou zo goed vindt. Het is niet echt spannend, niet echt origineel en behalve Pedro Pascal is het acteren niet om aan te zien of zijn de karakters verschrikkelijk irritant (Ellie op zeker). Het enige wat de serie mogelijk uniek maakt is dat in elke aflevering een hoofdpersoon of hoofdpersonen het loodje leggen.

Het zit ook nog eens vol van die onlogische momenten dat je denkt, waarom zegt niemand daar iets van tijdens het lezen van het script? Zoals? Het communiceren via een liedje. Lekker duidelijk communiceren, dat ze daar niet aan gedacht hadden tig jaar geleden in plaats van de Enigma te creëren. En een liedje uit de jaren '80 betekent 'trouble', ja duh! Ik stel voor dat iedereen zijn kritische bril opzet en de woke bril af en een oprechte eigen mening uit. So far not so good.

avatar van The Oceanic Six

Aflevering 4 is tot nu toe de minste. Niet slecht, maar ook niet memorabel. Herkenbaar uit de game is de shoot out met een paar rebellen en het slot met de ontmoeting van Sam, die met zijn broer Henry ook bezig is met overleven. Maar dat komt wel in episode 5.

Het begint me wel te ergeren dat de wereld zo rustig is, nergens een Clicker of Bloater te vinden. Het gevoel van spanning wat de game constant bood is hier geheel afwezig. Blijft nog steeds een dikke serie over, maar ik baal er wel wat van. Is dit uit budgettaire of creatieve redenen dat er zo weinig van dat is?

Verder kostte het me wel moeite om de actrice die Rose in Two and a half men speelt serieus te nemen als bazige bitch.

avatar van The Oceanic Six

De vijfde aflevering is gelukkig weer erg goed, als Joel en Ellie met de 2 broers optrekken. Jammer genoeg heb ik als speler van de game al gezien hoe dit ging eindigen, maar ook in serievorm was het heftig.
En er zit eindelijk eens een grote actiescène in, het zou eens tijd worden. Heel vet om eens een Bloater in actie te zien, hier was hij misschien wel nog angstaanjagender als in de game. Sowieso was het deel met Joel als sniper goed gedaan, wel een aangepaste versie van wat je in de game ziet (daar zit geen rebellenleidster, ik vond die rol ook maar irritant eigenlijk)
maar prima gedaan.

avatar van The Oceanic Six

Aflevering 6 is ook prima, maar zeker niet perfect. Joel ontmoet zijn broer weer, Ellie leert dingen van voor de pandemie en samen trekken ze per paard verder, zien ze onder andere aapjes in een verlaten stad. Precies zoals in de game, al zijn er wel weer dingen veranderd. Beide broers hadden bijvoorbeeld in de game mot met elkaar. En ook in deze aflevering weer geen Clicker gezien, dat vind ik toch wel echt de grootste smet van de serie. De game had een hele andere vibe. Ik vind de serie op enkele momenten na echt spanningsloos (maar wel boeiend). Ik vind het echt lame dat de serie hier een totaal ander plot heeft met de verwonding van Joel. De gameversie was tig keer toffer met Joel die bij een gevecht een verdieping omlaag viel, werd gespietst en waarna Ellie in een enorme bad ass scène Joel naar buiten krijgt door een lading tuig te killen. Plus, Joel vond vlak daarvoor een dikke vlammenwerper en testte deze uit op Clickers. Nee, hier laat de serie echt zware steken voor mij vallen, heel jammer.

avatar van The Oceanic Six

En aflevering 7 ook gezien, voorlopig de laatste beschikbare. Gelukkig is morgen aflevering 8 al te bekijken.

Ze hebben de DLC Left Behind verfilmd en daar is niks mis mee. Was een mooi verhaal dat in een veel rustiger tempo als de hoofdgame de band tussen Ellie en Riley beschreef. Alleen heeft de serie als nadeel dat deze sowieso al rustiger is en dan voelt deze DLC wel een beetje aan als filler. De serie jaagt al in te rap tempo door het verhaal heen en dan zijn aflevering 3 en 7 wel een beetje zonde ook al zijn ze kwalitatief wel goed. De bekende gamemomenten zitten hier in, met oa de draaimolen, het fotohokje en de griezelmaskers. Een ding vind ik wel doodzonde en dat is de arcadehal. In de game is er helemaal geen werkende arcade meer en vertelt Riley aan Ellie dat ze het in moet beelden in haar hoofd terwijl zij het vertelt. Was een tig keer mooier moment dan de Mortal Kombat scène nu.

Ben zeer benieuwd naar de laatste 2 afleveringen. Neem aan dat aflevering 8 in de sneeuw is met psycho David en aflevering 9 in het ziekenhuis.

macrobody

Nou aflevering 4 en 5 gezien. Afl 4 was niet veel soeps die was zo voorbij. Afl 5 komt op de proppen met een doofstom kind dat ook nog eens leukemie heeft. Alhoewel dat niet meer belangrijk lijkt te zijn nadat Henry zijn medicamenten deal ziet opgaan in rook. Het eindigt allemaal in een compleet onlogische scene waarbij de timing van de infected briljant blijkt te zijn. Het hele idee dat alle leiders ineens vrouwen zijn is regelrecht uit woke wereld getrokken. Somalische piraten, Boko Haram, ISIS enzovoorts enzovoorts. Als het er op aan komt dan zijn het mannen die de leiding nemen en waar naar geluisterd wordt. Nee, ik kijk het nog even af en dan mogen ze seizoen 2 daar stoppen waar de zon niet schijnt.

macrobody schreef:

Ik heb niets met woke en vind zombie films/series vaak ook niet veel soeps [...] Ik snap echt niet wat men aan deze serie nou zo goed vindt.

Ik snap niet waarom jij deze serie überhaupt dan bent gaan kijken, als je van te voren al weet dat films of series over zombies je duidelijk niet bevalt? Dan had je dit toch allemaal kunnen verwachten, buiten het woke gebeuren. Het lijkt mij dat je jezelf daardoor alleen maar pijnigt, in plaats van plezier beleven.

Kondoro schreef:

Ik ging af op de hoge waarderingen. Dat er zombies in voor zouden komen wist ik niet eens, ik dacht aan een apocalyptische film a la mad max of zo. En dan nog was het de vraag in welke vorm komen die zombies? Als geïnjecteerde of geïnfecteerde? En dan wil ik het toch een kans geven maar na 7 afleveringen is het wel duidelijk dat het de makers helemaal niet te doen is om een goede serie te maken maar om lekker woke te wezen. Vooral aflevering 7 gaat weer helemaal de mist in met een oersaai gebeuren tussen Ellie en Riley. Aflevering 6 was heel vreemd, die begint met de mededeling dat ze 3 maanden later zijn na Kansas City. Is er dan helemaal niets gebeurd in die 3 maanden? Zo gevaarlijk is het dus niet. Dan wordt er ook nog eens desinformatie verspreidt wanneer er gedaan wordt alsof in een commune leven hetzelfde is als een communistisch leven. Daar denken die tig miljoenen Russen uit de tijd van Stalin wel anders over.

Ik geef deze serie een halve ster omdat het niet lager kan.

Juist

macrobody schreef:

Ik geef deze serie een halve ster omdat het niet lager kan.

Lekker vergezocht.

Overigens is aflevering 7 letterlijk een deel uit de game (nouja, een DLC) waar het karakter van Ellie word neergezet.

Ik ben iemand die erg anti-woke is, maar vind het hier best meevallen. Ik zie ook wel dingetjes, maar het overheerst nooit en het verschilt niet enorm van de game. Maar goed, dan moet je die wel hebben gespeeld.

Hier 0,5 ster voor geven is gewoon een aandachts-stem plaatsen.

Kondoro

Aflevering acht vind ik tot nu toe het beste van de hele serie. Eindelijk een beetje wat ik had verwacht, niet helemaal trouwens. Er is weer geen clicker of een ander soort geïnfecteerde te vinden. Ik vraag me af of dat überhaupt nog wel gaat gebeuren.