menu
Mijn Series +

Dexter - Seizoen 1 (2006)

mijn stem
4,07 (242)
242 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Misdaad

ontwikkeld door James Manos Jr.
met Michael C. Hall, Jennifer Carpenter en Julie Benz

Gebaseerd op de 'Darkly Dreaming Dexter' en 'Dearly Devoted Dexter' boeken van Jeff Lindsay, gaat deze thriller over Dexter Morgan. Dexter is een forensisch bloedspatten expert, werkend voor de Miami Metro Politie Afdeling. Hij is de steun en toeverlaat voor zijn zus en heeft een vaste vriendin met twee kinderen die gek op hem zijn. Daarnaast heeft Dexter een nogal actief 'nachtleven'. Strikt volgens een code, opgelegd door zijn stiefvader, Harry, jaagt Dexter op mensen die uit de handen van het rechtssysteem zijn geglipt en zorgt er zo voor dat ze nooit meer een tweede misdaad zullen begaan.

 1. Dexter
 2. Crocodile
 3. Popping Cherry
 4. Let's Give the Boy a Hand
 5. Love American Style
 6. Return to Sender
 7. Circle of Friends
 8. Shrink Wrap
 9. Father Knows Best
 10. Seeing Red
 11. Truth Be Told
 12. Born Free
zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
Ik zag in Michael c. Hall altijd al de perfecte psychopaat maar als David in Six Feet Under was hij toch weergaloos. En nu is hij dan Dexter Morgan, de schurk en held uit de reeks boeken. Een match made in heaven. Er gaat niks boven de angstaanjagende glimlach waarin het karakter zijn gebrek aan menselijkheid probeert te doorbreken. De serie zelf is mij een fractie te formulematig; teveel een voorspelbaar riedeltje dat afgewerkt wordt, in de zin van een centrale verhaallijn met zijsprongen om de vaart erin te houden. Maar met Michael C. Hall als centrale figuur maakt het er niet minder vermakelijk om.

avatar van DVD-T
5,0
k kan niets anders zeggen dan geniaal. Qua verhaal ontzettend hoogstaand. Ook precies de goede lengte en is het geheel gelukkig niet uitgesmeerd over 20-25 afleveringen. Dit houd Dexter fris en interessant. De verwikkelingen volgen elkaar snel op zonder er 6 afleveringen over te doen en in elke aflevering krijg je wel een geniale twist. Acteerwerk is ook uitzonderlijk sterk. Visueel meer dan aardig en heerlijke muziek. En dan die laatste aflevering waarin alles op een toffe manier duidelijk wordt, Wow.

Teejey
Voor mij de beste serie ooit, en een serie moet héél, héél goed zijn wil het dat veranderen. Op alle fronten krijgt Dexter van mij 10 out of 10; verhaal, personages, cast, soundtrack, visueel & omgeving, etc, etc, etc.

Ik was zo onder de indruk tijdens het kijken naar de serie (hetgeen ik heb gedaan in zo'n 2 à 3 maanden), echt onbeschrijfelijk.

Dexter Morgan, je bent een legende!

avatar van Animosh
Teleurstellend.

Dexter is een leuk personage - daar ben ik het absoluut mee eens. Slecht genoeg om hem interessant te maken, maar goed genoeg om identificatie mogelijk te maken (hij doodt immers alleen bad guys): een erg slimme keus. Doordat hij buiten de maatschappij staat merkt hij bovendien interessante dingen op over onze maatschappij, vaak gemengd met een vleugje ironie en cynisme. En hij wordt sterk neergezet door Michael C. Hall. Het sterkste punt van Dexter is kortom zonder twijfel Dexter.

Maar Dexter is meer dan Dexter, en de rest van de serie is aanzienlijk minder sterk. Audiovisueel is het middelmatig, maar belangrijker is dat de kwaliteit van het plot en de personages buiten Dexter erg laag is. Het voelt vaak een beetje als een B-thriller, met quirky side characters en clichématige tegenspelers (de moordenaar blijkt Dexter's broer te zijn ... seriously?). In alle eerlijkheid ligt het genre me ook gewoon niet, maar ik hoopte dat het personage van Dexter dat zou compenseren. Maar helaas.

Ik heb niet alle afleveringen gezien, dus ik zal me van een stem onthouden, maar ik zie persoonlijk de genialiteit van Dexter dus niet in. Dexter is een leuk personage, maar de kwaliteit van de rest van de serie is mijns inziens ondermaats, en dat kan één sterk personage helaas niet verhullen. Jammer.

avatar van FAC73
4,5
Ik kan me nog wel herinneren dat ik deze serie begon te kijken: ik weet niet meer precies welke zomer het was, maar het was in ieder geval een hele warme. Elke avond keek ik 1 of 2 afleveringen in de hitte, met een lekker tropisch biertje erbij. Op de een of andere manier matchte het klimaat perfect met dat in de serie en viel de latin-muziek ook perfect op zijn plek. Sinds seizoen 1 van Dexter ben ik altijd significant meer latin blijven luisteren en Desperados blijven drinken op zonnige dagen.

De serie zelf viel bij mij ook perfect op zijn plek: ik moest weliswaar erg wennen aan Michael C. Hall, die voor mij als David in Six Feet Under de rol van zijn leven speelde (in eerste instantie typte ik zelfs David C. Hall, kejje nagaan), maar uiteindelijk wist hij me toch wel erg te overtuigen met zijn 'dark passenger'.

Seizoen 1 is nog fris en dat niveau werd redelijk vastgehouden en misschien zelfs nog wel overtroffen door seizoen 4, daarna ging de serie helaas fiks achteruit. Waarschijnlijk had ik de laatste seizoenen niet eens meer gezien als ik de serie niet met een vriendengroepje had gekeken waarmee we eens in de paar weken afspraken om een paar afleveringen te kijken.

avatar van Teunnis
4,5
FAC73 schreef:
De serie zelf viel bij mij ook perfect op zijn plek: ik moest weliswaar erg wennen aan Michael C. Hall, die voor mij als David in Six Feet Under de rol van zijn leven speelde (in eerste instantie typte ik zelfs David C. Hall, kejje nagaan), maar uiteindelijk wist hij me toch wel erg te overtuigen met zijn 'dark passenger'.

Bij mij was het precies andersom Ik moest erg wennen aan David, want ik kende Dexter eerder.

Teejey
FAC73 schreef:
Ik kan me nog wel herinneren dat ik deze serie begon te kijken: ik weet niet meer precies welke zomer het was, maar het was in ieder geval een hele warme. Elke avond keek ik 1 of 2 afleveringen in de hitte, met een lekker tropisch biertje erbij. Op de een of andere manier matchte het klimaat perfect met dat in de serie en viel de latin-muziek ook perfect op zijn plek.

Perfect inderdaad wanneer je beeldmateriaal matcht met het plaatselijke weer. Series als Dexter, Entourage en Sons Of Anarchy horen gewoon in de zomer te worden gekeken, en Fargo bijvoorbeeld in de winter. Geeft altijd iets extra's.

avatar van AOVV
4,5
Tonight's the night...

Schitterend eerste seizoen van Dexter, dat volgens mij enkel nog door het vierde seizoen werd overtroffen. Sowieso zijn de eerste vier seizoenen van een hoog niveau, daarna liep de serie leeg als een doorprikte ballon.

In dit eerste seizoen maken we in eerste instantie vooral kennis met het hoofdpersonage, de sympathieke seriemoordenaar Dexter Morgan, die zijn ware aard erg goed verborgen weet te houden. Ietwat voorspelbaar (uiteraard, kan moeilijk anders) wordt hij stelselmatig op de proef gesteld, en is het maar de vraag of hij de façade kan blijven omhoog houden.

Het eerste seizoen culmineert uiteindelijk in een beklijvend kat-en-muisspel tussen Dexter en de Ice Truck Killer, die later zijn broer Bryan blijkt te zijn. Er wordt ook een eerste keer ingegaan op de traumatische gebeurtenis in het verleden van de kleine Dexter, welzeker de oorzaak voor het ontstaan van zijn "Dark Passenger".

Hoewel het vooral Dexter en zijn nemesis zijn die de show stelen in dit eerste seizoen, krijgen we ook een aantal nevenpersonages te zien. Zo is er Rita, de al te aardige, maar net onder het oppervlak ook aardig gekwetste vriendin van Dexter, die als door haar vorige man mishandelde moeder van twee kinderen in Dexter de ideale troost vindt. Van alle nevenpersonages vind ik haar het interessants, op de voet gevolgd door James Doakes. Een kanttekening bij Doakes; het is eigenaardig dat hij als enige de ware aard van Dexter lijkt aan te voelen, in een gebouw vol smerissen.

Dexter is zeer zeker aan te raden, en hoewel het soms controverse kan opwekken, wordt het nergens al te naar of donker. Sterker nog, de door latin beïnvloede muziek zorgt zowaar voor wat lichtvoetigheid.

4,5 sterren

avatar van Thomas83
4,0
Het eerste seizoen is enorm goed bevallen. Weer eens echt een serie waar ik meerdere afleveringen achter elkaar van kan kijken en terug wil keren naar de personages en verhaallijnen. Doakes is direct al hilarisch. Vond Debra en Masuka in hun eerste scènes nog wat vervelend, maar vooral met Debra klikte het al snel voor mij. Een beetje Sandra Bullock-achtige charme heeft ze.

Kan me wel voorstellen dat ze later nog vervelend gaat worden, maar vooralsnog wel op haar gesteld. En op haar broer Dexter al helemaal. Vooral dankzij een weer fantastische Michael C. Hall. Had ook niet anders verwacht. Vond zijn vader in die flashbacks altijd erg sympathiek, en hoewel het soms een beetje voelt als een excuus om dingen wat extra aan de kijker uit te leggen is het wel aardig hoe Dexter als een psychopaat op een nuchtere manier naar de maatschappij kijkt. En knap hoe de serie zowel humor, spanning als drama uit de conditie van Dexter kan halen.

Het hele verhaal rondom de Ice Truck Killer is ook interessant en spannend. Vanaf aflevering 4 was ik echt definitief verslaafd. Je ziet de personages zich in dit seizoen al echt ontwikkelen. Ben benieuwd hoe dat nog gaat lopen. Zal Dexter steeds menselijker worden, en zo ja, hoe ver gaan ze daar in? Het is al best wonderlijk hoe sympathiek zo'n seriemoordenaar nog over kan komen in de serie. We zien hem zijn daden ook daadwerkelijk plegen, en zijn methodes zijn niet zonder sadisme.

Ben ook benieuwd of de boodschap van de serie uiteindelijk zal zijn dat het wel ok is dat Dexter eigen rechter speelt omdat het toch bad guys zijn. Mag hopen van niet, en zal vast ook wel niet. Het finalestuk is heerlijk groots. Al maakte de twist dat de Ice Truck Killer Dexters biologische broer is niet zo'n indruk op me eigenlijk. Misschien omdat er niet zo mooi naar is verwezen, of omdat het al eerder is gedaan. Dan vond ik de eerdere onthulling dat de met Debra datende Rudy de Ice Truck Killer is sterker. Die zag ik niet eens aankomen moet ik bekennen.

avatar van ZAP!
3,5
Eigenlijk zou ik de hele reeks misschien weer moeten zien voor een echt eerlijk oordeel, maar daar heb ik voorlopig toch te weinig zin voor. Een dikke 7 lijkt me voor nu een prima cijfer. Elk volgend seizoen is toch vaak meer van hetzelfde, met op het einde weinig memorabels, dus daar maak ik een mager 7-tje van. Ik had het ook leuker gevonden als Rita Bennett wat langer was meegegaan. Verder een leuk uitgangspunt en lekker veel spanning, intrige (oftewel: hoe blijft Dexter zijn bloodlust voeden zonder dat hij ontdekt wordt) en relatief veel blood & violence. Uiteindelijk meer vermakelijk dan dat het echt wat te zeggen heeft, maar da's niet zo'n probleem. Het tegenwicht van het heerlijk zonnige, vrolijke, swingende Miami voor de donkere kanten van den Dex, werkt heel goed.

Uit m'n hoofd, een leukste characters top-10 (naast Dex zelf) : 1. Debra 2. Lundy 3. Lumen 4. Masuka 5. LaGuerta 6. Jamie Batista 7. Miguel Prado 8. Arthur Mitchell 9. Isaak Sirko 10. Angel Batista (al mogen Travis en Gellar eigenlijk ook niet onvermeld blijven)

Meest irritante characters: 1. Lila 2. Hannah (wel mooi, dat weer wel) 3. Evelyn Vogel 4. Ray Speltzer

3,5* dus.

Teejey
Wat verschillen wij betreft characters zeg ZAP!, opvallend. Tof om te zien dat een ander zijn of haar kijk op zo'n serie toch heel verschillend is. Lundy en Lumen zijn er bijvoorbeeld 2 waar ik niet eens aan denk bij Dexter. Angel en ook Quinn staan bijvoorbeeld in mijn top 10 aan de andere kant.

avatar van ZAP!
3,5
Quinn heb ik niet genoemd, maar die hangt er voor mij een beetje tussenin.

Petey
Wanneer ik op dvd een serie kijk sla ik meestal de intro over. Die van Dexter echter niet, die is ronduit geniaal: de mug, het scheermesje, de ketchup, het vlees in de pan, het doormidden snijden van een sinaasappel, het vruchtvlees, het flostouw, de schoenveters, het aandoen van een T-shirt... Hoe een paar simpele handelingen van een ochtendritueel eruit kunnen zien als een reeks gruwelijke moorden en tegelijk het beroep van Dexter, bloedspatpatroononderzoeker, verzinnebeelden. Ten slotte die laatste ondeugende blik van Michael C. Hall samen met dat pingeltje, wat mij altijd doet denken aan de twee allerlaatste noten van Saint-Saëns' Danse Macabre.

avatar van ZAP!
3,5
Die intro is heel cool, ja. De voice-over (was ik vergeten te melden) gaat op een gegeven moment storen; altijd maar vertellen wat de kijker zelf ook wel kan bedenken.

@Teejey: zoveel hoofden, zoveel zinnen!

Petey
Petey schreef:
flostouw

Ik bedoel natuurlijk flosdraad. Flostouw is voor honden... Hè verdorie!

Petey
Wanneer ik op dvd een serie kijk sla ik meestal de intro over. Die van Dexter echter niet, die is ronduit geniaal: de mug, het scheermesje, de ketchup, het vlees in de pan, het doormidden snijden van een sinaasappel, het vruchtvlees, het flosdraad, de schoenveters, het aandoen van een T-shirt... Hoe een paar simpele handelingen van een ochtendritueel eruit kunnen zien als een reeks gruwelijke moorden en tegelijk het beroep van Dexter, bloedspatpatroononderzoeker, verzinnebeelden. Ten slotte die laatste ondeugende blik van Michael C. Hall samen met dat pingeltje, wat mij altijd doet denken aan de twee allerlaatste noten van Saint-Saëns' Danse Macabre.

5,0
Heerlijk eerste seizoen. Een soort van Who Dunnit met een vleugje originaliteit mits het hoofdpersonage niet normaal is. Lekker vlot en snel geschreven,de serie windt er geen doekjes om. De hoofdlijn vond ik heel goed en de situaties met de side characters waren ook boeiend. Ondertussen leer je dan als kijker iets meer over het verleden van Dexter. Goed geacteerd plus geniale intro. Het eerste seizoen in drie dagen uitgekeken. Op naar de volgende

avatar van Miszmi
4,5
Eindelijk eens tijd voor een rewatch van deze serie en dit eerste seizoen scoort toch 0,5* hoger dan ik in eerste instantie nog in gedachten had.

Hall speelt zijn rol voortreffelijk. Geen emoties, geen gevoelens voor anderen, eigenlijk één grote leegte. Dit zet hij geweldig neer, ik geloof in eerste instantie daadwerkelijk dat hij volledig leeg is van binnen. Carpenter vind ik persoonlijk wat minder, ze speelt niet slecht, maar kan mij soms vreselijk aan haar ergeren. Ik weet echter ook dat dit bij mij in de komende seizoenen niet minder gaat worden, dus heb me erbij neergelegd en probeer er enigszins doorheen te kijken.

Het verhaal van dit eerste seizoen is sterk. Ik wist mij niet veel meer te herinneren, maar wie de ice truck killer was wist ik (helaas) nog wel. Toch vond ik het bij deze rewatch nog steeds zeer interessant om te volgen en alle handelingen eens te bekijken. Uiteraard kijk je overal ook nét iets anders naar, omdat je ongeveer weet hoe het verder gaat.

De serie brengt je psychologisch ook enigszins in de war. Je weet dat de slachtoffers van Dexter het stuk voor stuk verdienen en in dat opzicht vind je het vaak ook helemaal niet erg dat ze doodgaan (het zijn immers toch personages waar je geen binding mee hebt kunnen krijgen, gezien ze slechts een aantal speelminuten hebben., maar aan de andere kant is moord gewoon moord en dus ook geen enkele manier goed te praten.

Ik kan gewoon erg genieten van deze serie en ben blij dat ik nu eens tijd heb om er opnieuw naar te kijken, voordat in september/oktober alle lopende series weer beginnen.

avatar van ZAP!
3,5
'k Was 't helemaal vergeten: crypto-taxidermy...

avatar van ZAP!
3,5
Nieuwe kijkbeurt s1. Het rommelt een tijdje maar wat aan, deze reeks. De indruk is dat de show zichzelf niet te serieus wil nemen om zodoende allerhande zaken toch uit te kunnen buiten, voornamelijk vigilantisme, of misschien is het gewoon een kwestie van aankaarten? Maar ook daarnaast wordt er regelmatig een sociaal commentaartje geleverd op Amerika.

De spanning begint pas echt (lees: het wordt pas leuk) wanneer Dexter in het nauw gedreven raakt en zijn ware aard aan het licht dreigt te komen. En dat duurt hier even (ik meen voor het eerst wanneer het jongetje getuige lijkt te zijn geweest, maar hij bleek in feite Jezus (zoals immer afgebeeld...) gezien te hebben...).

Al met best leuk, maar een stuk minder pakkend dan een eerste viewing, wat natuurlijk logisch als je nog wist hoe het meeste in elkaar stak. Maar dan nog kan ik niet zeggen dat het nou zo sterk geschreven was. Het was bv. intrigerend dat Dexter ineens te kampen kreeg met opdoemende verdrongen herinneringen, maar dat de ice truck killer dan uiteindelijk zijn broer was die bij het vinden van de twee in de container door Harry zgn. meteen doorzien werd als zijnde gek en evil en dus maar naar een weeshuis etc. gestuurd werd... right...

Vooral een serie om niet te serieus te nemen, men moet Debra wel kunnen verdragen (ik vind het nog steeds een verfrissend personage) en het gevoel blijft dat er veel meer in gezeten had (maar als het veel serieuzer en diepgaander was geworden, was het misschien minder aangeslagen bij een breed publiek?), maar soit. Niet meteen ongeduldig geworden om de rest ook weer te kijken, maar het kijkt lekker weg, dus wie weet.

Van dik 3,5* naar dik 3,0*.

+
ZAP! schreef:
Die intro is heel cool, ja. De voice-over gaat op een gegeven moment storen; altijd maar quasi poëtisch vertellen wat de kijker zelf ook wel kan bedenken.
Blijft staan.

avatar van thekillers87327
5,0
geplaatst:
Gewoon de beste serie ooit gemaakt voor mij!
Psychologisch zit het zo ongelofelijk goed in elkaar en Michael C Hall is de perfecte man voor de serie

avatar van brawljeff
4,0
Ik wist vrijwel niets van de serie Dexter, op het beruchte einde na, maar besloot toch maar om hier eens aan te beginnen. Dit is precies wat ik leuk vind: een case die een heel seizoen duurt, twists, een anti-hero als hoofdpersonage en een goede afwisseling tussen spanning en drama. Uiteraard is de serie niet perfect. Zo vind ik Rita en haar hele verhaallijn zwaar irritant en weet ik na een heel seizoen nog steeds de meeste namen niet. Wilde dit om de zoveel tijd gaan kijken, maar ik ben ondertussen alweer met het tweede seizoen bezig.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:14 uur

geplaatst: vandaag om 16:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.