menu
Mijn Series +

Dexter - Seizoen 8 (2013)

mijn stem
2,86 (151)
151 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Misdaad

ontwikkeld door James Manos Jr.
met Michael C. Hall, Jennifer Carpenter en C.S. Lee

Gebaseerd op de 'Darkly Dreaming Dexter' en 'Dearly Devoted Dexter' boeken van Jeff Lindsay, gaat deze thriller over Dexter Morgan. Dexter is een forensisch bloedspatten expert, werkend voor de Miami Metro Politie Afdeling. Hij is de steun en toeverlaat voor zijn zus en heeft een vaste vriendin met twee kinderen die gek op hem zijn. Daarnaast heeft Dexter een nogal actief 'nachtleven'. Strikt volgens een code, opgelegd door zijn stiefvader, Harry, jaagt Dexter op mensen die uit de handen van het rechtssysteem zijn geglipt en zorgt er zo voor dat ze nooit meer een tweede misdaad zullen begaan.

 1. A Beautiful Day
 2. Every Silver Lining
 3. What's Eating Dexter Morgan?
 4. Scar Tissue
 5. This Little Piggy
 6. A Little Reflection
 7. Dress Code
 8. Are We There Yet?
 9. Make Your Own Kind of Music
 10. Goodbye Miami
 11. Monkey in a Box
 12. Remember the Monsters?
zoeken in:
avatar van Noere
2,5
Volgens velen is Dexter na seizoen vier nogal achteruit gegaan, met dit seizoen als absoluut dieptepunt. Nu vind ik zelf de doomsday killer in het zesde seizoen nog alleraardigst, maar met name dit seizoen is inderdaad niet al te best. Met het vaak verworpen einde kan ik nog goed leven, al komt het wat afgeraffeld over, maar laten we eerlijk zijn: de schrijvers hebben er hier nogal een potje van gemaakt. Dat hele gedoe met Vogel en de achtergrond van Dexter lijkt even uit de lucht te zijn gegrepen en doet nogal afbreuk aan de serie. Darri Ingolfsson heeft verder wel een goeie kop en het moment waarop Dexter hem van het leven beroofd met een pen hadden ze me weer even te pakken. Al met al matig.

avatar van Michael_1980
2,5
Jammer dat zo'n uitstekende serie zo matig eindigt. Enige seizoen wat van mij een onvoldoende krijgt.

avatar van centurion81
4,0
Mja verleidelijk om hier heel laag te gaan scoren ivm het matige einde maar het seizoen an sich was ook weer niet zoveel minder dan de andere seizoenen. 4*

avatar van Miszmi
2,5
Ik heb bij dit seizoen beduidend lager gestemd dan de andere seizoenen. Ik heb deze serie graag gevolgd en keek er elke week naar uit om weer een aflevering te bekijken. De laatste aflevering was zo zonde van de hele serie dat ik niet anders kan dan een teleurstellende 2.5* geven. Het einde van deze serie was gewoonweg teleurstellen. Dit had beter gekund en eigenlijk ook wel gemoeten.

Zo zie je maar weer hoe smaken verschillen. Ik vond het een geweldig einde.

avatar van Robbie.T.
3,0
Misschien wel het minste seizoen van de serie. Op IMDB en via de Amerikaanse kanalen is dit seizoen destijds met de grond gelijk gemaakt, maar zo slecht is het nu allemaal ook weer niet. Tenminste, wanneer je dit seizoen als losstaand fenomeen beschouwd. Als seizoen binnen een dijk van een serie valt het inderdaad erg tegen. Met name het verhaal met Vogel slaat helemaal nergens op en zorgt ervoor dat heel de mythe, het mysterie en de achtergrond die zeven seizoenen lang is opgebouwd in één klap wordt afgebroken .. Ook de 'killer' in dit seizoen is vreselijk saai en lijkt er met de haren bijgesleept want het past voor geen meter in het verhaal.. Het einde van de serie ( op de eindscène na) vind ik wel prima: duister, somber en echt des Dexter's.

avatar van Thomas83
2,5
Dat was het dan. Een heel matig seizoen als passend einde voor een serie die al seizoenen niet speciaal meer was. De eerste afleveringen vond ik nog wel best plezierig moet ik zeggen. Als het einde steeds dichterbij komt motiveert dat wel om verder te kijken, des te meer omdat het einde van de serie zo berucht is. Als ze zelfs op het niet altijd even kritische IMDB een dikke onvoldoende geven zegt dat toch wel wat. Toch is het begin zo slecht nog niet. Een zo destructieve Debra zien in de eerste drie of vier afleveringen is best interessant, en ik vind Dr. Vogel een waardevolle toevoeging. Het voelt niet helemaal alsof ze dit altijd al van plan waren, maar het past allemaal wel goed binnen het plaatje en het is boeiend om een soort moederfiguur voor Dexter te zien en iemand die hem volledig accepteert zoals hij is. De serie is altijd wel goed geweest in bijna elk seizoen wel wat personages erin gooien die de boel interessant houden. En ook wel weer typisch voor Dexter hoe verrassend snel wordt onthuld dat Vogel precies weet hoe het met Dexter zit.

Helaas is Debra al snel weer genezen en is alles eigenlijk weer redelijk bij het oude. Zelfs Batista en Matthews opeens weer terug bij de politie op hun oude positie. Ook zo ongelofelijk typerend. Wat er ook gebeurt, uiteindelijk valt er weinig progressie te bespeuren. We zien Debra carrière maken en Dexter pogen relaties met mensen op te bouwen, wat van ze op te steken en de grenzen van zijn sociaal gedrag verkennen, maar dat is het eigenlijk wel. Al die bijpersonages hangen er maar wat bij. Die belachelijk incompetente collega's van Dexter en Debra, die zo bespottelijk vaak relaties met elkaar of andere mensen waarmee ze werken aanknopen. Batista en Quinn (tot mijn verbazing ging ik hem juist in dit laatste seizoen opeens wat waarderen) zijn de grootst mogelijke idioten. Masuka is nooit meer dan een komische sidekick geweest. Overigens wel een die ik altijd heb kunnen waarderen. Zijn rol van oversekst en onvolwassen typetje voelt vanaf het begin als een personage dat verdwaald is uit een andere serie, maar Lee maakt de rol gewoon heel leuk en sympathiek. Daarom gunde ik hem dat feitelijk doelloze verhaallijntje met zijn dochter wel. Feitelijk vooral weer een excuus om wat vrouwelijk schoon in de serie te stoppen, maar ook een manier om heel laat nog te laten zien dat zelfs Masuka wat volwassener wordt, verantwoordelijkheid leert dragen. Dat zie ik toch een beetje als het thema dat over het seizoen heen hangt.

Helaas betekent dat niet een einde waarin Dexter verantwoordelijkheden voor zijn daden neemt, moreel gezien het enige juist einde wat mij betreft. Hoewel ik niet weet of zo'n einde mij dan ook echt voldoening had gegeven. Want hoe moreel verwerpelijk Dexter zich dan ook gedraagt, tegen zijn wil of niet, je leeft toch met hem mee. Met het uitgangspunt van de serie leek een volledig bevredigend einde eigenlijk al onmogelijk. Al had ik nooit kunnen vermoeden dat de schrijvers zo gigantisch uit de bocht zouden vliegen. Het verval begint al na een aflevering of vier, en in de laatste paar afleveringen wordt werkelijk alle logica overboord gegooid en volgt het ene na het andere domme moment. Hannah die Debra en Dexter verdooft maar daarna niets doet. Hannah die per se bij Debra thuis moet onderduiken. Hannah en Debra zijn van het ene op het andere moment opeens vrienden. Hannah die een Elway die onverklaarbaar op de solotoer is in een volle bus ongemerkt weet uit te schakelen. Dexter die Zach een reprimande geeft omdat hij hem thuis bezoekt, om vervolgens buiten vol in het zicht op de galerij het gesprek met hem voort te zetten. Weer een plaats delict in Dexters directe omgeving zonder dat het argwaan werkt. Weer van dat magische speurwerk met computers. Elway die ineens wel de middelen en contacten van de FBI lijkt te hebben in de slotaflevering. De Brain Surgeon die ongemerkt bloedend door Miami kan wandelen. Dexter die onder de ogen van Batista en Quinn de Brain Surgeon vermoordt zonder consequenties. Dexter die het lichaam van Debra zo het ziekenhuis weet uit weet te dragen, haar dumpt op de plaats waar hij al zijn slachtoffers altijd dumpte in plaats van haar een begrafenis te gunnen en vervolgens wonderbaarlijk uit die storm op volle zee weet te ontsnappen. Onovertroffen door elke serie die ik heb gezien. En weer maken ze ook weer de fout het belangrijkste gastpersonage van het seizoen te vroeg het loodje te laten leggen.

En dan mag intussen zo'n kutpersonage als Elway wel in de serie blijven, een totaal oninteressant karakter wiens enige drijfveren geld en onverklaarbare enthousiaste wraaklust zijn nadat een relatie met Debra er niet in bleek te zitten. Kenny Johnson mag belachelijk laat nog als zijn soort van hulpje opdragen, een soort nieuwe Doakes. Sam Underwood mag een soort jonge Dexter en mogelijke leerling in het "vak" van Dexter spelen, maar ook hij zit wel weer wat nutteloos kort in de serie en de acteur is toch net wat te matig. Cassie is een al even nutteloos wegwerppersonage als mogelijke nieuwe liefde voor Dexter als buurvrouw en vriendin van Jamie, die verdomme nog steeds in de serie zit en nu zelfs echt irritant is als de jaloerse vriendin van Quinn. De Brain Surgeon wordt gespeeld door een acteur met weliswaar uitstraling maar hij speelt het te aangedikt. De hilarische naar de voorgrond geschoven zwijgzame figurant-agente krijgt nu ineens teksten en wordt zelfs voor promotie boven Quinn verkozen om vervolgens weer uit beeld te verdwijnen. Hannah is weer terug, maar hoewel Strahovski nog steeds een klik heeft met Hall is de relatie tussen hun personages na wat positieve ontwikkelingen in seizoen 7 weer terug bij af: bakvisachtige geilheid, gepaard met hitsig gestaar en stiltes, met als dieptepunt een onnodig lange maar preuts in beeld gebrachte seksscène. En waarom eigenlijk was Debra nooit genoeg Dexter van moorden te weerhouden en een personage dat pas in seizoen op kwam draven wel? De schrijvers lijken dat zelf ook wel te beseffen en geven het belang van Hannah nog wat gewicht mee door Harrison enorm enthousiast op haar te laten reageren (vergelijk het ook eens met zijn lauwe reacties op Debra), zelfs uit te laten spreken dat hij wenste dat zij zijn moeder was en hoeveel hij van haar houdt. Wat een horror.

Moet wel zeggen dat ik de laatste aflevering best leuk vond beginnen. Ook wat betreft de urgente sfeer, en de gevoelige momenten en terugblikken werken best goed. Dat gedoe rondom emigreren naar Argentinië kon je vanaf seizoen 7 al wel zien aankomen, maar in elk geval eens echt een doel om naartoe te werken. En de dood van van Debra kwam toch wel aan, al helemaal de manier waarop. Onverwacht toch een terugval en Dexter die bij zijn eigen zus de stekker eruit moet trekken. Dexter is nooit een serie van echt ontroerende momenten geweest, ook de dood van Rita was uiteindelijk meer shockerend als harde klap na op een moment dat je het niet meer verwachtte, maar dit vond ik toch echt wel pijnlijk om te zien. Debra was een personage om van te houden. Mijn hart brak in de flashbackscène van net na de geboorte van Harrison, als je eens een zeldzaam zorgeloos lachende en dolgelukkige Debra ziet. Na haar dood gaat de aflevering wel direct stuurloos ten onder en krijgen we alleen nog maar onzinnige momenten, op de laatste scène na misschien. Vond het wel een sterke vondst een voice-over nu weg te laten. Maar ja, dan toch weer die knipoog in de vorm van de zelfbewuste blik direct in de camera. En die houthakkersbaard he, hahaha. Ik miste het geblokte shirt nog
.

Tsja, en na zo'n slecht einde zonder gepaste consequenties voor Dexter kijk ik toch met een wat wrang gevoel terug naar eerdere seizoenen en vind ik mezelf wat te mild. Ik vond de serie in de eerste vijf seizoenen uitzonderlijk constant, maar waar ik dacht dat ze ergens naartoe werkten en subtiele ontwikkelingen meende te zien blijkt daar uiteindelijk toch geen sprake van. Waar ik de serie de eerste seizoenen qua niveau zo ongeveer op Breaking Bad-niveau plaatste, goed maar toch ook wel duidelijk onder de echte topseries zoals Six Feet Under, The Wire en The Sopranos, zou ik de serie uiteindelijk ook nog onder dat niveau willen scharen. Ik heb de seizoenen vaak een 4.0 gegeven maar gevoelsmatig vind ik het toch niet meer dan een 3.5-serie. Dus ik ga denk ik toch wat cijfers verlagen. Ik kan niet meer met dezelfde ogen naar die eerdere seizoenen kijken.

Enkele losse opmerkingen over de serie in zijn algemeen en dit seizoen specifiek:

-In seizoen 1 werd nog wel wat meer dan af en toe een woordje Spaans gesproken. Helaas werd er ook vanaf het seizoen hierna in Los Angeles geschoten.
-Ooit waren de scènes met Harry, de dubbelzinnige dialogen en Dexters voice-overs kleine hoogtepunten in de serie. Later waren het alleen nog maar goedkope manieren om alles voor de kijker voor te kauwen.
-Hulde dat de schrijvers daadwerkelijk nog belangrijke bijpersonages als Doakes en Rita niet van de dood hebben gespaard, maar uiteindelijk heeft dat toch wel een leegte achtergelaten. Na Rita en haar kinderen was er gewoon niet meer zo'n sympathiek personage waarnaar je terug wilde keren, Dexter naar terug wilde zien keren. Personages die Dexter nog echt sympathiek deden overkomen. En Doakes was de ultieme tegenpool van Dexter en een waardig tegenstander. Verder heeft Dexter alleen van Lundy wat te vrezen gehad vanuit het korps.
-Dexter krijgt nog een complimentje van iemand om de schoonheid van Hannah. Tenenkrommend. Volgens mij ook al de tweede keer.
-Die scène met dat ongeluk van Harrison is echt een dijenkletser. Zo slecht gedaan.
-De seizoenen van beste naar slecht: 1/2/4, 3, 5, 7, 8, 6.

3,5
Ik ben klaar met de serie. Op korte tijd heb ik de 8 seizoenen van Dexter bekeken en ik heb ervan genoten. Origineel, goed geacteerd en bij vlagen lekker spannend. De eerste vier seizoenen waren geniaal , dat staat buiten kijf, en dan wordt het inderdaad wat minder en repetitief. Echt slecht vond ik het echter nooit worden. Seizoen 5 had zijn charmes met Lumen en ook het zevende seizoen mag er zijn. 6 en 8 waren de mindere hoofdstukken maar het wordt nergens tenenkrommend slecht. Het Doomsday gegeven in 6 bleef een reden om verder te kijken , ook al vond ik de schurken niet goed uitgewerkt.

Dit seizoen heeft ook zijn goede kanten. De relatie tussen Dr. Vogel en Dexter vond ik een leuke insteek. Probleem is dat het niet voelt als een eindseizoen. Een finale (vooral voor een serie met 8 seizoenen) moet juist alles uit de kast halen terwijl ik bij dit einde toch wel een underwhelmed gevoel had. Zijplot met Masuka had niet gemogen en de schurk was , buiten het feit dat hij de indruk opwekte scheef te kijken, niet echt weird genoeg om te boeien.
Het allerlaatste beeld had voor mij ook niet gemogen.

Al bij al toch dik genoten. Eindresultaat voor de hele serie zal iets boven de 4* liggen. Dit seizoen krijgt een 3,5*

4/1-2-3-5/7-8-6

avatar van Miszmi
2,5
https://www.ad.nl/show/hitserie-dexter-komt-mogelijk-met-negende-seizoen~ae4c1707/

Ik zie het wel zitten! Sluit me ook bij Hall aan dat het wel echt een killer idee moet zijn. Dit laatste seizoen geeft mij nog steeds een onbevredigend gevoel.

avatar van The Oceanic Six
'Dexter' keert terug met Michael C. Hall! - SerieTotaal

Het enorme kuteinde van dit seizoen zal niet het einde van de serie zijn, want er komt een nieuw (mini-)seizoen!

Mooi moment voor mij om de hele serie nog eens een nieuwe kijkbeurt te geven.

avatar van The Oceanic Six
'Dexter'-revival wordt geen normaal nieuw seizoen - SerieTotaal

Klinkt goed. Dat is ook het enige wat ik eis. Een waardig slot waarmee we dat belabberde slot in seizoen 8 weg mogen spoelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:46 uur

geplaatst: vandaag om 01:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.